Liptov - pulzujúce srdce Slovenska

Naposledy som sa pozastavila pri úvahe, kde na Slovensku sú najlepšie podmienky na užitie si atraktívneho víkendu. Kde sa nachádza taký ten čarovný mix všetkého, čo aktívna rodina potrebuje? Hľadala som región ponúkajúci krásnu prírodu, ktorú môžete objavovať aj s deťmi. Miesto, kde nechýba vyjašenie vo vode i uvoľňujúci relax v termálnom kúpeli. Niečo plné zábavy, atrakcií, aby to nachvíľu zamestnalo aj neposedné ratolesti. Možno trochu poučenia alebo prekvapenia? Ani to by nebolo zlé. Prešla som rôzne tipy, nápady a skúsenosti. Mojou jednoznačnou voľbou sa stal Liptov. Prekrásny kraj Slovenska, ktorého návštevu nebudete ľutovať.

Liptov má jednu z najmalebnejších prírodných scenérií v rámci Slovenska. Väčšina jeho územia je hornatá, bohatá na lesy a prírodné krásy. To najvzácnejšie z prírody, ako sú vrcholy a hrebene Západných Tatier, Nízkych Tatier, Chočské vrchy či celý hrebeň Veľkej Fatry, je chránené v národných parkoch. Nájdete tu však aj jednu z najväčších vodných nádrží na Slovensku, Liptovskú Maru a objavíte množstvo liečivých termálnych prameňov. Preskúmať môžete aj bohatstvo kultúrno-historických pamiatok a užiť si aj návrat k našim dávnym koreňom. Čo teda na tom Liptove robiť?

Turistika

turistika_chopokjpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/chopok-jasna-nizke-tatry-2024-m-n-m/

Moju  vášeň vo výškach už poznáte, preto dám tieto tipy hneď v úvode. Možností v rámci 3 národných parkov je skutočne neúrekom, stačí rozbaliť mapu a vyberať. Ak ale chcete hory ukázať aj deťom a aspoň trošku v nich prebudiť vzťah k výhľadom a čerstvému vzduchu, skúste pri stúpaní využiť lanovku. Trošku si pomôžete a deti neunavíte až do špiku kostí. Pretože tá liptovská turistika je náročnejšia, dlhšia i strmšia a to by mohlo tých najmenších rýchlo odradiť.

dumbierjpg

https://cestasnp.sk/pred/articles/article/267

Jednou z mojich obľúbených trás na tento rodinný účel je výlet na Chopok a Ďumbier. Prvú časť výletu môžete absolvovať lanovkou, ktorá za vás zvládne to najväčšie prevýšenie. A potom už môžete pohodlne pokračovať po hrebeni. Doraziť môžete na Ďumbier, zdatnejší sa môžu prejsť až na Chatu M. R. Štefánika. Menej zdatní prejdú tak ďaleko, ako budú vládať. Ale prekrásnu panorámu z hrebeňa si užijú všetci. Pre milovníkov jedinečného prírodného divadla môže byť s touto trasou spojená ešte jedna milá alternatíva. Vyviesť sa na Chopok večer, ubytovať sa na Kamennej chate a pri výlete na Ďumbier stihnúť ešte aj prekrásny východ slnka. Porozmýšľajte, môže to byť unikátny zážitok.  

Zdatní turisti však asi budú hľadať možnosti, ako stráviť v horách a prírode o čosi viac času. Na to sú vhodné hrebeňové prechody, ktorými sú Nízke Tatry povestné. Využiť sa dajú rôzne útulne, ktoré pri prechode značne pomôžu.

Kúpanie

kada_lipt_janjpg

https://www.liptovmara.sk/okolie/liptovsky-jan-kada/

Po turistike si všetci zaslúžia vytúžený oddych, uvoľnenie svalov, regeneráciu a možno aj ozdravné účinky. Na Liptove toto všetko nájdete a dokonca aj zadarmo. Mnoho turistov využíva termálne a minerálne pramene, ktoré si nevedia po náročnom výkone vynachváliť. Navštíviť môžete napríklad kaďu s minerálnou vodou v Liptovskom Jáne. Jej teplota nie je veľmi vysoká, má do 20°C, ale je minerálna a mala by unavenému organizmu dopriať blahodarný účinok. Mierne sírnatá voda zo začiatku na pokožke mierne štipká, ale potom začne telo zohrievať a prinesie očakávanú úľavu.

Ak nepatríte k ľadovým medveďom a 20°C voda pre vás nepredstavuje atraktívne kúpanie, možno sa necháte nahovoriť na návštevu termálneho prameňa v obci Kalameny. Tu vás už čaká príjemná voda aj v chladných mesiacoch, pretože jej teplota sa pohybuje okolo 33°C. Okolie výveru sa každým rokom upravuje a je stále krajšie a prívetivejšie. Dnes tam dokonca nájdete aj prírodnú saunu v lese.

lipt_marajpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/veza-kostola-panny-marie-liptovska-mara/

Otužilci majú stále k dispozícii aj jednu z najväčších slovenských vodných nádrží, ktorou je Liptovská Mara. V jesennom období bude voda už zrejme poriadne studená, ale na prechádzky či príjemné cyklovýlety okolo nádrže stále vhodná. Určite tu stretne množstvo rybárov, alebo aj milovníkov člnkovania. Západ slnka v strede jazera, v dokonalom tichu a harmónii prírodných farieb tiež nie je nápad na zahodenie.

Kto neverí prírodnému kúpaniu, môže si vybrať zábavu v aquaparkoch. Ani tie tomuto regiónu nechýbajú. Veľa výskania, zábavy a atrakcií vám poskytne Aquapark Tatralandia. Tu si viete zasurfovať aj na umelých vlnách, stretnúť rôznych maskotov a zabaviť sa na animačnom programe. O čosi viac relaxu a uvoľnenie zase ponúka termal park Bešeňová. Na svoje si tu prídu najmä milovníci saunových rituálov. Wellness v Bešeňovej patrí medzi najlepšie a najkreatívnejšie v tejto oblasti.

Návšteva netradičných miest

Archeoskanzen-Havranok-2021jpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/archeoskanzen-havranok/

Hoci som pôvodne liptovský región považovala najmä za miesto turistických výstupov, malebných hrebeňov a náročnejších prevýšení, našla som v ňom aj mnoho iného. Keď som sa o to začala zaujímať, objavila som množstvo pomerne ľahko dostupných atraktívnych miest. Jedným z nich bol pre mňa Archeoskanzen Havránok, pôvodné keltské osídlenie z 1. storočia pred n. l.. Dômyselnosť a premyslená stratégia jednotlivých stavieb, starostlivo zvolená poloha, presná úloha a účelnosť všetkých súčastí ma prekvapila. Bol to pre mňa mimoriadne zaujímavý pohľad späť do ďalekej minulosti.

Liptovsky-Hradjpg

https://www.visitliptov.sk/en/interests/liptov-castle/

Zaujímavý závan histórie ponúka ešte jedno netradičné miesto, Liptovský alebo pôvodný Sielnický hrad. Dnes sa z neho zachovali už iba ruiny a náznak pôvodných základov. Napriek tomu ponúka peknú turistickú prechádzku a na vrchole nádherné výhľady na veľkú časť malebného regiónu.

Stanisovska_jaskynajpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/stanisovska-jaskyna-janska-dolina/

Zabudnúť by ste nemali ani na poklady ukryté v podzemí. Myslíte si správne, hovorím o prekrásnych jaskyniach, na ktoré je celá naša krajina mimoriadne bohatá. Len málo častí sveta sa môže chváliť takým unikátnym svetom pod povrchom, ako naše malé Slovensko. Skúste preskúmať kvaple, dómy, stalaktity či stalagmity, ktoré ukrýva Liptov. Navštíviť môžete Demänovskú jaskyňu slobody, Stanišovskú jaskyňu či Demänovskú ľadovú jaskyňu. Sú zárukou stabilného počasia a teplôt aj keby sa vonku prehnala búrka.

Stretnutie so zvieratkami

zoo_kontaktjpg

https://www.facebook.com/zookontakt/photos

Neviem, ako vaše ratolesti, ale ja mám skúsenosť, že výlet bez zvieratiek sa často vôbec nepočíta. Výhľady zďaleka nemajú taký úspech, ako divé šelmy či zábavné opice. A keď sa ich navyše môžete aj dotknúť, prípadne ich pohladkať, deň je hneď veselší. Toto všetko ponúka napríklad aj ZOOKONTAKT v Liptovskom Mikuláši. Stretnutie so zvieratkami môžete absolvovať celkom zblízka, dokonca aj s priamym kontaktom. Väčšina jej obyvateľov sa totiž z rôznych príčin narodila v zajatí a ľudskú opateru berú ako súčasť ich každodenného života.

Farma-Vychodnajpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/farma-vychodna/

Stretnutie jedinečného druhu môže deťom dopriať aj celkom iné prostredie. Počuli ste už niekedy o Hoteli Spokojných kráv? Mieste, kde majú kravičky svoje kaderníctvo či pedikúru? Tak navštívte Farmu vo Východnej, priamo v srdci Liptova. Okrem týchto výnimočností sa dozviete veľa o živote na farme, pozdravíte teliatka v špeciálnej škôlke a niečo dobré pripravíte zvieratkám aj pod zub.

Atrakcie

domek_na_stromejpg

https://www.facebook.com/nastrome.sk/photos

Ak chcete váš pobyt na Liptove urobiť nezabudnuteľným od samotného príchodu, začať môžete už pri plánovaní ubytovania. Namiesto klasického apartmánu či hotela môžete zvoliť spánok v korunách stromov. V obci Liptovské Sliače na vás čaká domček na strome, kde sa budete zobúdzať v prekrásnom tichu prírody len za šumenia vetra v lístí. Poradiť si však budete musieť bez elektriny a tečúcej vody.

hurricane_factoryjpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/hurricane-factory/

Nuž a na záver jedna absolútna jedinečnosť. Totižto na Liptove, ako na jedinom mieste na Slovensku, si môžete zalietať v presklenom veternom tuneli. Klesať a stúpať budete celých 14 metrov pri rýchlosti vetra až 270 km/h. Ako sa vraví, odvážnemu šťastie praje, takže ak sa výšok nebojíte, choďte si užiť perfektný zážitok do Hurricane Factory v Liptovskom Mikuláši.

Určite som nespomenula všetko, lebo veď Liptov má nielen množstvo známych lákadiel, ale aj veľa nepoznaných miest a tichých zákutí. Ak niečo také nájdete, dajte nám o tom vedieť, radi objavíme niečo nové. Tento krásny kraj totiž nosíme v srdci a vždy sa tu s láskou vraciame.