Pohodová turistika, pri ktorej pomôže lanovka

V poslednom období sa mnoho mojich priateľov a známych rozbehlo do sveta. Nechodia len k moru, ale objavujú aj hory. Nevedia si vynachváliť napríklad Rakúske Alpy či Talianske Dolomity. Vravia mi: „Vieš, tam ťa vyvezie do výšky lanovka a ty si už potom len tak pohodlne kráčaš...“. Ja som sa nad tým pousmiala a hneď mi v hlave šli nápady, kde sa dá takto parádne turistikovať aj na Slovensku.

Ako je to s vami? Viete, kde vám s výšlapom pomôže lanovka? Ponúkam pár tipov, ako neprísť o nádherné výhľady a dopriať si ich s menším uľahčením.

Na Skalnaté pleso

sviovka_1jpg

Autor: Paula Václavová

Toto je pravdepodobne miesto, ktoré ani nemusím extra spomínať, lebo je zrejme až notoricky známe. Ale keďže ja Vysoké Tatry naozaj obdivujem, nedá mi ho vynechať. Lanovka z Tatranskej Lomnice vás vyvezie doslova do srdca vysokých hôr, k Skalnatému plesu. Hneď ako vystúpite, týči sa pred vami druhý najvyšší štít Slovenska, Lomnický štít. Za obdiv však stoja aj Kežmarský či Huncovský štít a pri dobrej viditeľnosti sa odkryjú aj vrcholky Belianskych Tatier.

Poloha Skalnatého plesa vám ponúka viacero možností, ako stráviť deň v horách. Môžete sa prejsť okolo plesa, zahrať sa s deťmi na ihrisku, poopaľovať sa na pohodlných ležadlách alebo zbehnúť na výbornú kávičku len pár metrov od plesa, na Skalnatú chatu. Ak vás lákajú ešte vyššie výšky a o to krajšie výhľady, môžete pouvažovať aj nad lanovkou až na Lomničák. Lístky si však musíte zakúpiť vopred. Málokedy má človek také šťastie, že sa dostane na vrchol práve v deň príchodu k pokladni.

Vývoz lanovkou môže byť pre mnohých len ľahkou pomocou k ďalším turistickým cieľom. Zo Skalnatého plesa totiž vedú pekné turistické chodníčky, ktorými sa dá príjemne zatúlať.

Ľahšia turistika vedie zo Skalnatého plesa smerom k Zamkovského chate. Je to príjemná prechádzka prevažne dolu kopcom a budete tam tak do 1 hodinky. Na chate sa môžete osviežiť, oddýchnuť si, prípadne s deťmi objaviť ďalšie parádne ihrisko. Následne vás chodník povedie na Hrebienok, čo by ste mali zvládnuť do 50 minút. Nevynechajte ani krátku zachádzku k Vodopádom Studeného potoka. Najmä počas teplých dní doprajú príjemné schladenie.

sviovka_3jpg

Autor: Paula Václavová

Ťažší chodníček vedie druhou stranou magistrály až do Sedla pod Svišťovkou, ktorý môžete zdolať za cca 1 hodinku. Odtiaľ sa trošku potrápiť cez Veľkú Svišťovku, a potom už len zbehnúť na Chatu pri Zelenom plese. To by malo trvať približne 1:30 hod. Je to krásna turistická cesta plná výhľadov. Určite ju odporúčam.

Lanovka Roháče – Spálená

brestovajpg

Jesenná turistika je podľa mňa priam stvorená na návštevu Západných Tatier. Nádherné výhľady a prekrásne sfarbená príroda sú práve v tomto ročnom období doslova čarovné. Táto časť našich hôr je však známa dlhými a náročnými prechodmi, ktoré potrápia aj skúsených turistov. Aj tu však existuje nejaká výhoda. Využiť sa totiž dá lanovka Roháče – Spálená zo Zuberca.

Tu vnímam lanovku naozaj iba ako pomoc k ďalšej turistike. Pri výstupnej stanici totiž nie je veľmi čo robiť, preto radím nešpekulovať a ísť ďalej. Lesná cestička vás privedie na rázcestie, ktorým sa dá pokračovať na Brestovú. Tam by ste mali byť do 1:30 hod. Z Brestovej sa môžete vydať smerom na Salatín, čo je asi 40 minút šliapania. Tu sa už aj trošku zapotíte. Darmo, výhľady v Západných Tatrách nie sú nikdy zadarmo.

pachoajpg

Z Brestovej sa môžete vybrať aj na druhú stranu, smerom na sedlo Pálenica, ktoré objavíte asi po 50 minútach chôdze. Odtiaľ sa dá pokračovať na Sivý vrch, ktorý dosiahnete tiež do nejakých 50 minút. V sedle Pálenica sa môžete stočiť aj na žltú značku a vybrať sa obdivovať plieska Bobroveckej doliny. Tu je to naozaj iba na vás.

Lanovkou z Vrátnej do Snilovského sedla

vratna_2jpg

Tento rok som začiatok turistickej sezóny odštartovala práve v Malej Fatre. Poriadne preverila moju kondíciu. Veľké prevýšenia, neustále kopčeky hore dolu a chodníčky na slnku bez tieňa. Prešla som si takmer celý hrebeň tohto pohoria, no musím konštatovať, že to najkrajšie sa nachádza práve v blízkosti Snilovského sedla, do ktorého sa pohodlne dostanete lanovkou z Vrátnej. A to je naozaj veľká pomoc.

Z hornej stanice lanovky máte hneď niekoľko možností, kam vyraziť. Priamo pred vami sa týči Veľký Kriváň (tiež známy ako Fatranský Kriváň). Síce prudšie do kopca, ale zdoláte ho za cca 40 minút. Naskytne sa vám z neho krásny pohľad na zostávajúci hrebeň Malej Fatry, ktorý vedie cez Malý Kriváň až k vrcholu Suchý.

Druhá strana hrebeňa je podľa mňa ešte krajšia. Preto odporúčam nepoľaviť a vrátiť sa z Veľkého Kriváňa do sedla a odtiaľ pokračovať ďalej na Chleb. Vrchol zvládnete za cca 45 minút a naskytnú sa vám z neho prekrásne výhľady na celý Turiec. Táto cesta zároveň otvára najkrajšiu turistickú časť hrebeňa Malej Fatry, ktorou môžete pokračovať cez Poludňový Grúň, Stoh až na Rozsutce. Ale to je už naozaj pre zdatných turistov.

chata_pod_chlebomjpg

Ak si chcete dopriať len peknú ľahšiu prechádzku, odporúčam nabrať smer na Chatu pod Chlebom. Zo Snilovského sedla vám to potrvá asi pol hodinku a môžete sa tam príjemne osviežiť. Chata je novo zrekonštruovaná, ponúka slnečnú terasu, ubytovanie, remeselné pivko aj zaujímavú kuchyňu.

Lanovkou na Chopok

dumbierjpg

https://www.jasna.sk/hory/letna-dovolenka/tipy-na-vylety/chopok-dumbier

Najznámejšie a zrejme aj najnavštevovanejšie lyžiarske stredisko na Slovensku Jasná v Demänovskej doline ponúka svoje služby aj počas letnej sezóny. Možnosť využiť lanovku tu vôbec nie je na zahodenie. Pomôže dostať sa ku krásnym výhľadom, ktoré k Nízkym Tatrám oprávnene patria.

Na lanovkou dostupný vrchol Chopok sa môžete dostať z dvoch strán, zo severnej strany od stanice Záhradky, alebo z juhu od stanice Srdiečko. Chopok sám o sebe je vrchol s krásnym panoramatickým výhľadom, takže aj keby ste sa pomotkali len okolo výstupnej stanice, máte sa čím kochať. Ale neobjaviť ďalšie možnosti, ktoré nám toto miesto ponúka, by bola podľa mňa chyba.

Asi 5 minút chôdze od lanovky sa nachádza známa Kamenná chata, ktorá má úžasný vysokohorský ráz. Komu stačí tento cieľ, môže sa tam občerstviť, alebo si pochutnať na domácich polievkach. Zanietení turisti však určite budú pokračovať ďalej smerom do Demänovského sedla až na Ďumbier, na ktorý sa dá doraziť tak do 2 hodín. Tento vrchol určite stojí za to. Kto sa rozhodne pokračovať ešte ďalej, môže byť za 20 minút na Chate M. R. Štefánika pod Ďumbierom a za ďalších 40 minút na Trangoške. Toto je krásny prechod, ktorý vrelo odporúčam. Najmä stabilné jesenné počasie je na takýto prechod ako stvorené.

Druhá strana Chopku otvára krásny vlnitý prechod, ktorý je časťou Cesty hrdinov SNP. Je to už trošku dlhší prechod, ktorý vedie cez Dereše, Poľanu až na Chabenec. Na ten môžete doraziť približne za 3:15 hod. Nuž a tí naozaj zanietení môžu pokojne pokračovať ešte ďalej. Cez útulňu Ďurková napríklad až na Veľkú Chochuľu.  

Turistické prechody v našich horách sú krásnym zážitkom. Niekto miluje unaviť nohy, zapotiť čelo a šliapať až do straty dychu. Iní zase uprednostnia pohodu a hľadajú v horách relax. Všetko toto si môžete užiť aj pri ceste Slovenskom. Lebo aj u nás sú lanovky, ktoré vás vyvezú do výšky a vy si môžete už len tak pohodlne kráčať. Tak čo, zláka vás pohodová turistika u nás doma?