Otužovanie - fenomén doby, ktorý by ste mali vyskúšať

Hoci sa o otužovaní hovorí s vášňou najmä v posledných rokoch, myslím si, že je s nami oveľa dlhšie. Spomínam si, že keď som bola ešte malá, mohla som mať 3-4 roky, bývala som často chorá. Mamka nechcela, aby som stále užívala lieky či antibiotiká, preto sa pýtala pediatričky na iné možnosti. Už pred 30-timi rokmi jej odporučila otužovanie. Takže sme začali pravidelne navštevovať fínsku saunu, s ktorou bol spojený ochladzovací bazénik a studená sprcha. Poctivo sme tento otužovací rituál dodržiavali a verte či nie, pomohlo. Imunita sa posilnila a môjmu zdraviu to naozaj prospelo. Preto som sa rozhodla trošku povenovať tejto téme. Nielen tomu prečo a ako, ale aj kde sa dá chodiť otužovať.

Prínosy otužovania

prinosy_otuzovaniajpg

Autor: Andrej Petrovský, Vysoké Tatry

Je jasné, že otužovanie znamená ukrojiť zo svojho pohodlia a dostať sa za hranicu vlastnej komfortnej zóny. Benefity preto musia byť výrazné, aby ste boli ochotní toto všetko podstúpiť. Myslím však, že keď nad otužovaním popremýšľate v nasledujúcich bodoch, začne sa miska váh zaujímavo nakláňať.

1.     Budovanie imunity – keďže to mám vyskúšané priamo na sebe, verím, že tento vplyv na organizmus to skutočne má. Krátkodobé vystavenie tela chladu by nemalo spôsobiť žiadne zdravotné problémy, prechladnutia či zápaly. Ak sa otužujete správne, telo sa učí reagovať na chlad, zvykať si naň a prispôsobovať sa. Tým vlastné cvičí svoju imunitu.

2.     Testovanie srdcovo cievneho systému a elasticity ciev – striedanie chladu a tepla spôsobuje, že vaše cievy začnú svedomito pracovať. V chlade sa stiahnu a zásobujú krvou základné orgány na zabezpečenie najdôležitejších životných funkcií. Po zahriatí sa naopak začnú rozťahovať a prekrvovať všetky časti tela. Toto cvičenie ciev je mimoriadne dôležité, keďže tie vekom kôrnatejú, zužujú sa a môžu sa upchávať.

3.     Regenerácia po športovom výkone – ak ste videli ultramartóncov ako po 200 km behu sadajú do ľadovej kade, nebola to žiadna frajerina či pútanie pozornosti. Bola to snaha zabezpečiť pre telo potrebnú regeneráciu. Ak si aj vy po náročnejšom športovom výkone dáte namiesto teplej sprchy studenú, možno zbadáte, že svalovica bude menšia, alebo sa vôbec nedostaví. Telo sa rýchlejšie zotaví a vy budete oveľa skôr opäť vo forme.

4.     Posilnenie psychiky a pevnej vôle – vojsť do studenej vody si vyžaduje určité odhodlanie a pevnú vôľu. Ak však prekonáte všetky prekážky, ktoré vás brzdia, príde veľmi zaujímavý nával radosti a endorfínov. Že ste to dokázali, že ste sa prekonali, že ste sa nevzdali. A ak sa to podarí pretaviť aj do iných činností v živote, malá výhra je na svete. Zároveň môžete považovať otužovanie aj za malú psychohygienu. V 5°C vode asi nikto nepremýšľa nad tým, že šéf mal dnes zlú náladu a ten nový projekt bude náročný, alebo že na poličke je prach a syn si musí opraviť známku z matematiky. Musíte myslieť iba na to, čo sa práve deje.

5.     Zlepšenie kondície a upevnenie zdravia – mnohí otužilci vravia, že vďaka tomuto rituálu sú menej chorí, netrpia na respiračné choroby, nemusia sa tak teplo obliekať. Sú vitálnejší, majú viac energie, podávajú lepšie výkony. Rovnako majú bystrejšiu myseľ a lepšie sa sústredia. Vnímajú teda, že otužovanie má pozitívny vplyv na ich celkové fyzické i psychické zdravie. A nechceli by sme to takto všetci?

Ako začať s otužovaním

ako_zaaJPG

Autor: Peter Macek, Batizovské štrkoviská

Najväčšou pomocou je, ak máte vo svojom okolí niekoho, kto už otužovať chodí a je skúsenejší. Určite vám poskytne veľmi cenné rady, čo pomohlo jemu, čo bolo pre neho príjemné a čomu sa vyvarovať. Ale vôbec nie je problém, ak sa chcete s otužovaním popasovať aj sami. Na všetko však platia isté pravidlá.

1.     Zoznámenie sa so studenou vodou – mnoho otužilcov odporúča postupne si umývať ruky, predlaktia či tvár chladnou vodou. Začínať deň vlažnou sprchou, prípadne tú večernú, ukončiť studenou bodkou. Postupovať od nôh až ku krku. Mne osobne studená sprcha prekáža a oveľa viac mi vyhovovalo postupné ochladzovanie vo vodnej ploche. Vedela som však, že nemám so studenou vodou problém a dobre ju znášam. Ak si to však chcete otestovať, studená sprcha je dobrý začiatok.

2.     Prvý krát mimo domu  – ak ste sa rozhodli, že otužovanie je pre vás, rozhodne choďte do prírodnej vodnej plochy. V prvom kroku do tej stojatej. Vyberte si vhodné miesto, pribaľte so sebou parťáka a vyrazte. Nikdy nechoďte otužovať sami. Ani prvý krát, ani potom. Pri kontakte so studenou vodou môže telo reagovať rôzne, preto je dôležité, vždy pri sebe niekoho mať. Aj keď s vami do vody nevlezie. Pri prvých pokusoch môžu byť výraznou pomocou neoprénové topánky a rukavičky. Topánky aj preto, že dno jazera či štrkoviska môže byť kamienkové a bosé nohy by ste si mohli poraniť.

3.     Pripravte sa na to, čo príde – hovorí sa, že vo vode by ste mali vydržať 2-4 minúty podľa teploty. Až po tomto čase sa totiž nepríjemný pocit zmení a vy sa začnete cítiť konečne dobre. Úvodné vstúpenie do vody však bude riadne kopnutie. Budete cítiť štípanie, možno ihličkovanie, prijateľnú bolesť. Bude sa vám horšie dýchať alebo môžete mať pocit, že sa neviete nadýchnuť. Treba len vydržať, upokojiť sa a dýchať. Ak potrebujete, kričte, výskajte, nadávajte. Smejte sa, hovorte vtipy, alebo len rozprávajte, ako ja.

4.     Dýchanie je základ úspechu – v tomto prípade to platí obzvlášť. Celý tento proces je potrebné najmä rozdýchať. Ak sa na to budete sústrediť, hlboký dych odbúra stres, ktorému ste telo vystavili a vám zároveň rýchlejšie zbehne čas. Ak si nájde správny rytmus dychu a budete sa mu plne venovať, prvé otužovanie bez problémov zvládnete.

5.     Pravidelná radosť – z otužovania musíte mať radosť. Musíte vnímať benefity, ktoré prináša pre vaše telo a zdravie. Inak to nebude fungovať. Určite však pomôže, ak budete chodiť otužovať pravidelne. Teda aspoň 2-3 krát do týždňa. Telo si zvykne a vy budete mať pocit radosti čoraz častejšie.

Kam na Slovensku za otužovaním

Otuzovanie_uvodjpg

Otužovanie - Kraj sveta

Nie je žiadnym tajomstvom, že priaznivci otužilectva sa stretávajú v kluboch. Usporadúvajú rôzne súťaže, preteky a žijú aj veľmi pekným „komunitným“ otužileckým životom. Môžete ich stretnúť na viacerých vodných plochách pri spoločných akciách.

Otuzovanie_uvodjpg

Členovia YETI klubu, Zemplínska šírava

Zemplínska Šírava – východné Slovensko je veľkou „Mekkou“ otužilcov. Zrejme aj vďaka tomu, že majú dobré podmienky. Trochu priaznivejšie počasie, prijateľné vodné plochy a dlhú históriu. Otužilecké kluby môžete stretnúť najmä na Anima pláži na Zemplínskej Šírave.

Lackovce pri Humennom – rekreačné stredisko Jazero L.A. ponúka veľmi dobré podmienky pre otužilcov z Humenného a blízkeho okolia. Pravidelne sa tu usporadúvajú tradičné akcie ako Mikulášske či Valentínske otužovanie.

Jazero v Košiciach – ak túžite po otužovaní v centre mesta, metropola východu to vie ponúknuť. Umožní vám to vodná nádrž Jazero, ktorá je súčasťou košickej rekreačnej lokality a dominantou mestskej časti Nad jazerom. Bežne tu môžete stretnúť aj desiatky otužilcov v rôznych vekových kategóriách.

palcmansk_maajpg

https://www.kosiceregion.com/sk/6-tipov-pre-milovnikov-otuzovania-v-nasom-kraji/

Palcmanská Maša –láka vás otužovanie v srdci nádhernej prírody? Tak skočte do Slovenského raja. Jeho najväčšia vodná plocha, Palcmanská Maša, ponúka na otužovanie skvelé podmienky. Myslite však na to, že táto nádrž patrí medzi najchladnejšie na Slovensku. Už v lete tu mnohým drkocú zuby, takže tá zimná teplota bude skutočne mrazivá.

Biokúpalisko v Levočskej doline – areál biokúpaliska, ktorý je v lete obľúbeným miestom, sa snažia udržiavať pri živote aj zime. Sprístupnili ho práve otužilcom, ktorý tu majú skvelé podmienky. Najmä čistú vodu, ktorá sa pravidelne filtruje prírodným spôsobom.

Kameňolom Kvetnica – Poprad – pôvodný starý kameňolom, ktorý objavíte na zákrute smerom k rekreačnej oblasti Poprad-Kvetnica, je vhodným miestom na otužovanie. Je tu dobre upravený breh s pozvoľným vstupom do vody, relatívne bezpečné dno a v pravidelných intervaloch aj spoločnosť domácich otužilcov.

Tajchy v okolí Banskej Štiavnice – v oblasti Banskej Štiavnice nie je o prekrásne vodné plochy núdza. Známe i menej známe tajchy v lone prírody sa tešia veľkej obľube. A neprestáva to ani v zime. Pravidelne sa tu stretávajú priaznivci otužovania a spoločne čelia nástrahám studených vôd. Najčastejšie ich môžete stretnúť na tajchu Veľká Vodárenská alebo na tajchu Klinger.

otuzilecke-miesto-OravskaPolhora-Centrum2jpg

https://www.zdraveotuzovanie.sk/miesta-kluby/otuzovanie-na-orave/

Oravská Polhora – ak máte odvahu vstúpiť do skutočne mrazivého sveta, skúste otužovanie na Orave. V obci Oravská Polhora sa vybudovalo nádherné otužilecké centrum v najsevernejšom bode Slovenska. Voda vyviera z prameňa spod Babej hory a je krásne čistá, no studená počas celého roka.

Veľká Hangócka – v južnej časti mestského parku Na Sihoti v Nitre sa nachádza aj mestské jazero Veľká Hangócka. To často využívajú otužilci spod Zobora pri otužovaní. Dostanú sa k nemu pešo, sú v peknom prostredí a užívajú si zákutia mesta.

Veľké a Malé Košariská – pôvodné štrkoviská vytvorili v okolí hlavného mesta pekné prírodné kúpanie. Využívajú sa tiež na otužovanie a pôsobí tu aj samostatný otužilecký klub. Pridať sa môžete aj k pravidelným otužileckým dňom a vychutnať si spoločnú povzbudivú atmosféru.

Tak čo, ešte váhate? Alebo som vás smerom k otužovaniu predsa len trochu postrčila? Ak vás táto téma zaujíma a chcete sa dozvedieť viac, môžete siahnuť aj po obľúbenom príbehu ľadového muža v knihe Metóda Wima Hofa.