7 tipov na najkrajšie východy slnka na Slovensku, za ktorými sa nenachodíte

Myslím, že naša krajina je naozaj nádherná. Ponúka zaujímavé zákutia, nedotknutú prírodu a nezameniteľné výhľady. A práve teraz máme všetci jedinečnú príležitosť objavovať ju viac, ako kedykoľvek predtým. A čo vy? Ešte stále nie ste presvedčení vydať sa na cestu Slovenskom? Stále váhate?

Dovoľte mi inšpirovať vás niekoľkými tipmi, kam sa vydať za najkrajšími východmi slnka na Slovensku. Vyberala som tak, aby ste za nimi nemuseli kráčať dlhé kilometre a zdolávať výšku ako na Gerlachovský štít. Toto jedinečné prírodné divadlo totiž môžete zažiť aj na miestach, ktoré sú oveľa dostupnejšie. Trasu za nimi by ste mali zvládnuť za menej ako 3 hodiny, a to, čo uvidíte, rozhodne bude stáť za to. Veď posúďte sami.

1.     Sninský kameň (1005 m.n.m.)

Obrzok1jpg

(zdroj: Marián Michalčo )

Sninský kameň patrí medzi najkrajšie prírodné útvary celého pohoria Vihorlatských vrchov. Ak vám bude priať počasie, z vrcholu sa vám naskytne krásny panoramatický výhľad, ktorý zachytí mesto Sninu, bočné hrebene Vihorlatských vrchov, Poloniny, Slanské vrchy i ligotajúce sa Morské oko. Pri dobrej viditeľnosti zbadáte aj vrcholky Vysokých Tatier či Kráľovu Hoľu.

Prístup:

Na Sninský kameň vedie niekoľko turistických chodníkov, no najľahší je po lesnej ceste z obce Remetské Hámre po modrej turistickej značke. Najprv k jazeru Morské oko, a potom na vrchol. Ak si to ale potrebujete zjednodušiť, môžete prísť autom až na záchytné parkovisko Krivec pod Morským okom a odtiaľ sa napojiť na modrú turistickú značku.

 

2.     Sedlo pod Ostrvou (1966 m.n.m.)

vychod_slnka_sedlo_pod_ostrvouJPG

(zdroj: Matej Vernarský)

 

Moje obľúbené sedlo vo Vysokých Tatrách, ktoré leží medzi vrcholmi Ostrva a Tupá, je súčasťou malebnej Tatranskej magistrály spájajúcej Popradské pleso so Sliezskym domom. Mnohí turisti vyhľadávajú toto miesto pre jeho bezpečnú dostupnosť a nádherné výhľady. Mengusovskú dolinu s celým Popradským plesom, Podtatranskú kotlinu i časť Zlomiskovej doliny odtiaľ uvidíte ako maľované.

Prístup:

Do Sedla pod Ostrvou sa dostanete jednoducho, po veľmi dobre značenej červenej turistickej značke z Popradského plesa. Chodníkom môžete ďalej pokračovať cez Štôlsku dolinu až k Batizovskému plesu.

 

3.     Veľký Choč (1611 m.n.n.)

vychod_slnka_Vek Chojpeg

(zdroj: Nikolas Jarušek, https://blog.refresher.sk/article/4630/velky-choc-alebo-najkrajsi-vychod-slnka)

Najvyšší a najdominantnejší pán Chočských vrchov je považovaný za jeden z najkrajších slovenských vrcholov. Bol ospievaný mnohými básnikmi, medzi inými aj velikánom P. O. Hviezdoslavom. Ponúka neobvyklý kruhový výhľad na vrcholy Malej Fatry, Oravskú Maguru, Oravské Beskydy, majestátny Kriváň a Západné Tatry, ale aj Nízke Tatry a časť Veľkej Fatry.

Prístup:

Na Veľký Choč sa viete dostať niekoľkými prístupovými cestami, ale za najkrajšiu je považovaná červená turistická trasa z Lúčok Jastrabou dolinou, alebo trasa po zelenej značke z Vyšného Kubína. Tou najrýchlejšou, no pomerne chudobnou na výhľady, je modrá značka z Valaskej Dubovej cez Poľanu.

 

4.     Kľak (1352 m.n.m.)

vychod_slnka_klakjpg

(Zdroj: http://www.ttstudio.sk/nejnovejsi/vychod-slnka-na-klaku-3729.html)

Dominantný skalnatý vrch Kľak je súčasťou Lúčanskej Fatry, ktorá tvorí časť pohoria Malá Fatra. Má nezameniteľný tvar a spoznáte ho už z diaľky. Na jeho vrchole objavíte veľký kovový dvojkríž a prakticky 360° výhľad do širokého okolia. Z jeho vrcholu môžete rozpoznať Vtáčnik, Kremnické vrchy, Strážovské vrchy, Žiar, ale aj vrcholy Západných a Vysokých Tatier, Veľký Choč či Poľanu.

Prístup:

Kľak je veľmi obľúbeným turistickým miestom práve kvôli svojej dostupnosti. Vedie na neho pomerne veľa chodníkov z rôznych strán. Ak však chcete ten najlepšie prístupný a najmenej náročný, vyberte sa po žltej turistickej značke z Fačkovského sedla, kde sa dá aj pohodlne zaparkovať.

 

5.     Panský diel (1102 m.n.m.)

Vyhod_slnka_pansky_dieljpg

Zdroj: https://ffuunnii.wordpress.com/2013/10/25/vychod-slnka-z-panskeho-dielu/

Nad Banskou Bystricou sa týči majestátny a výrazný hôľny vrchol, Panský diel. Nachádza sa v Starohorských vrchoch nad Špaňou Dolinou. Ľahko ho rozpoznáte aj vďaka výraznému lokálnemu vysielaču rozhlasových staníc. Ponúka krásny pohľad na mesto Banská Bystrica, Horehornie i Zvolenskú kotlinu.

Prístup:

Na severnom úpätí tohto vrchu sa nachádza športové centrum Šachtičky, preto je Panský diel obľúbenou destináciou cyklistov, lyžiarov, skialpinistov i peších turistov. Najdostupnejší turistický chodník vedie po modrej značke zo Španej doliny, kde nájdete aj priestranné parkovisko.

 

6.     Chopok (2024 m.n.m.)

vychod_slnka_chopokjpg

(zdroj: https://www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/643866/vychod-slnka-na-chopku/?s=critics, autor: mirozvac.com)

Rozhodne stojí za to navštíviť aj tretí najvyšší vrch Nízkych Tatier. Svahy Chopka pokrýva lyžiarske stredisko Jasná, mimoriadne vyhľadávané miesto najmä zimnej turistiky. Lanovky však môžu pomôcť aj v lete, preto sa i napriek svojej výške stáva Chopok pomerne ľahko dostupným. Jeho vrchol poskytne nádherný panoramatický výhľad, pri ktorom sa vám slovenské kopce otvárajú ako na dlani. Tatry, Chočské vrchy, Malá i Veľká Fatra. Obdivovať môžete aj neprehliadnuteľný Ďumbier, Dereše či Štiavnicu.

Prístup:

Je všeobecne známe, že na Chopok sa dostanete tak zo severnej strany od Demänovskej doliny, ako aj z južnej, od strediska Tále a Trangoška. Ak však chcete zvoliť turisticky najľahšiu cestu, vyberte sa do Demänovskej doliny. Tí zdatnejší môžu šliapať už odspodu, z Bielej púte. Kto si chce pomôcť môže využiť lanovku Luková a z jej hornej stanice pokračovať na vrchol.

 

7.     Kozí kameň (1255 m.n.m.)

vchod_slnka_koz_kamejpeg

(autor: Peter Macek)

Hoci nenápadný, no najvyšší vrch pohoria Kozie chrbty, leží asi 8 km od Popradu. Pre mňa samotnú bol skrytý a takmer neznámy, no pre lovcov výhľadov je veľmi atraktívny. Jeho vrcholová časť i prístupový hrebeň sú z veľkej časti odlesnené, preto odkrývajú nádherné panorámy. Obdivovať môžete Vysoké Tatry ako na maľovanom plátne, ale aj Západné Tatry, Kráľovu hoľu, Nízke Tatry, Levočské vrchy, Branisko, Volovské vrchy či Veľký Choč.

Prístup:

Turistika na Kozí kameň asi nepatrí medzi tie najvzácnejšie, ale jeho vrchol určite áno. Najľahšie sa k nemu dostanete z obce Vikartovce, po zelenej turistickej značke. Rýchly prístup získate aj z Lopušnej doliny, kde je ale cesta trochu horšie značená. Pri hoteli Resort Lopušná dolina, kde je aj parkovisko, však bez problémov tabuľku so smerom objavíte.  

Verte mi, zrod nového dňa je dych berúci okamih a stojí za to ho vidieť. Preto radím, už na nič nečakajte a hor sa za slnkom a jeho východmi. Teplo sa oblečte, nezabudnite nabiť čelovku a pribaliť paličky. A ak stihnete do termosky uvariť teplý čaj na zahriatie či voňavú kávu, získate zážitok, na ktorý budete ešte dlho spomínať. Veríme, že tipy kam na východ Slnka vás potešili.