5 tipov, kde sa po turistike okúpať zadarmo.

Čakali sme a dočkali sme sa. Už len chvíľku a turistická sezóna sa rozbehne v plnom prúde. Opatrenia sa nám zmierňujú, otvoria sa aj chodníky, na ktorých platila zimná uzávera, a nám, horomilom, už nebude nič stáť v ceste. Môžeme „lobzovať“ koľko nám srdce ráči. Tešíte sa? Ja sa už neviem dočkať.

Spotené tričká, vlasy rozviate vo vetre, opálené tváre, nazbierané výškové metre. Často ale aj svalovica, unavené nohy, stŕpnuté ramená od ruksakov alebo nejaký ten otlak či mozoľ. Asi to tiež poznáte. Čo takto dať si po namáhavej turistike termálny alebo minerálny kúpeľ? Uľaviť unavenému telu, zrelaxovať a oddýchnuť si. Neverila som, ale robí to zázraky. Preto som vám vybrala pár miest, kde to môžete skúsiť aj zadarmo. A ak vystihne správny čas, možno si užijete aj príjemnú atmosféru bez hlavy na hlave.  

 

„Kaďa“ Liptovský Ján

Kada_Liptovsky_janjpg

Na konci obce Liptovský Ján je učupené krásne prírodné kúpanie v takzvanej Kadi. Takto volajú minerálny prameň, ktorému pripisujú liečivé účinky. Najmä ak ide o pohybový aparát, ženské alebo kožné problémy. Zaparkujete na parkovisku pri kostole a pár metrov sa prejdete, lebo priamo ku Kadi sa autom nedostanete. Kúpanie je ale zadarmo a okolie ma prekvapilo naozaj krásne udržiavaným areálom, ktorý poskytuje všetko, čo človek na vykúpanie potrebuje.

Voda v Kadi má 20°C a mierne sírnatý zápach. Plyny, ktoré obsahuje, môžu spôsobiť aj mierne štipkanie na pokožke, ale nenechajte sa odradiť. Práve to pôsobí blahodarne na ubolený organizmus a dopraje mu uvoľnenie. Najprv telo trochu zachladí, ale následne ho začne príjemne zohrievať. Kaďa nie je určená na plávanie, skôr na omočenie sa a leňošenie, ale kto by veľmi chcel, pár záberov si môže urobiť v priľahlom bazéniku. Optimálny čas strávený vo vode je 20 minút.

Kaďa v Liptovskom Jáne pôsobí ako malé prírodné wellness. Nielen účinkom samotnej vody, ale aj krásnym prostredím a faktom, že nebýva preplnená. Určite odporúčam navštíviť.

 

Kalameny

Kalameny_1jpg

(Zdroj: https://www.tatry.cz/cs/termalni-koupaliste-kalameny)

Na Liptove sa ešte trochu zdržíme. Je totiž bohatý nielen na turistiku, ale aj na termálne pramene. Ďalším pekným miestom, ktoré sa podľa mňa oplatí navštíviť, je obec Kalameny. Na jej konci sa nachádza prírodný termálny výver, okolo ktorého bolo vytvorené menšie jazierko na kúpanie. Obec sa snaží areál vzorne udržiavať. Takmer pri prameni je dostupné priestranné parkovisko, za ktoré si v rušných dňoch aj zaplatíte. Trávička sa zelená, z prívesného bufetu znie hudba, dobudované sú mostíky, lavička či ohnisko, no sprcha a WC ešte chýbajú.

Kúpanie v Kalamenoch je zadarmo a dostupné celoročne. Voda tu má totiž slušných 33°C, a preto sa tu dá prísť aj v zime. Priaznivo pôsobí najmä na pohybové ústrojenstvo, čo je po turistike najdôležitejšie. Jazierko je skôr plytké, takže si v ňom veľmi nezaplávate. Pokojne si tu však oddýchnete a ak sa uvoľní miesto pri výveri, ktoré si domáci dosť strážia, fontánkou si môžete nechať premasírovať aj stuhnuté ramená.

Areál sa v poslednom období teší obľube, ale ak tam zavítate v poobedných hodinách, určite si nájdete svoje miesto na vykúpanie a relax.

 

Jazierko Zlá voda v Stankovanoch

Zl_voda_Stankovanyjpg

(Zdroj: https://www.zijemvrk.sk/clanok/spoznavame-rk/obec-stankovany-je-vstupnou-branou-liptova)

Nenechajte sa pomýliť názvom. Zlá voda v Stankovanoch je práveže veľmi dobrá. V peknej liptovskej obci Stankovany, časť Rojkov, sa nachádza veľmi zaujímavé miesto so starostlivo udržiavaným okolím. Travertínový kráter s minerálnym prameňom, ktorý vyzerá ako lákavý prírodný bazén s kúpaním zadarmo. Auto necháte na začiatku dedinky a k jazierku sa dostanete výšlapom do strmšieho kopca. Odmenou vám ale bude kúpeľ v srdci hôr s malebným výhľadom a minimom ľudí.

Voda v jazierku však nie je termálna, ale minerálna, takže vysoké teploty nečakajte. Práve naopak. Osloví asi skôr otužilcov alebo bude príjemným schladením v naozaj horúcich letných dňoch. Ak sa však odvážite, vedzte, že urobíte dobre svojej pokožke a kĺbom, lebo práve na nich pôsobí minerálna voda priaznivo. Jazierko je zároveň pomerne veľké, má 10 metrov na dĺžku a rovnako dosť hlboké, vo svojom strede až do 3 metrov, takže si tu aj dobre zaplávate. Bezpečný vstup umožňujú drevené schodíky a vysunuté drevené mólo, kde môžete zostať a užiť si minerálne bublinky.

Ak chcete spojiť netradičný prírodný útvar, liečivé účinky, skúšanie vlastnej odolnosti voči studenej vode, ale aj malebnú prírodu, Zlá voda je tým správnym miestom.

 

Kráter vo Vyšných Ružbachoch

Krater_Ruzbachy_1jpg

Kráter vo Vyšných Ružbachoch je unikátnym miestom. Hoci je kúpanie v ňom zakázané, pretože je chráneným prírodným útvarom, pre mňa za spomenutie stojí. Patrí k mojej rannej mladosti a môjmu milovanému regiónu.

Prírodné travertínové jazierko s minerálnou vodou je najväčšie svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v regióne Pienin a Severného Spiša v obci Vyšné Ružbachy. Na jej konci nájdete kúpele, kde môžete pohodlne zaparkovať a ku kráteru prejdete kúsok pešo. Hoci sa tu nesmie kúpať, ľudia to celkom neberú do úvahy a kráter sa celoročne teší veľkej obľube. Prispieva k tomu aj krásne, upravené prostredie, zeleň, čistučká voda, sezónny bufet či blízkosť reštaurácie.

Kráter je s priemerom 20 m a hĺbkou do 3 m, pomerne veľký. Voda tu dosahuje teplotu 23°C a nezamŕza ani v zime, takže je dostupný celoročne. Ako väčšina slovenských termálnych minerálnych vôd má priaznivý účinok najmä na pohybový aparát. Zaujímavosťou je najmä jeho travertínový okraj siahajúci do výšky asi pol metra, ktorý mu dáva svojský a osobitý ráz.

 

Termálny prameň Lukavica

Pramen_Lukavica_2jpg

(Zdroj: https://style.hnonline.sk/galeria/7640-prirodne-spa/c9e03dd7aa66082679ebbaffc117f7f3)

V malej obci neďaleko Žarnovice bol geologickým vrtom náhodne objavený prameň termálnej železitej vody. Vrt skúmal, či sa dá v oblasti ťažiť urán, namiesto toho objavil inú prírodnú vzácnosť. Prameň sa nachádza v malebných Štiavnických vrchoch na konci obce Lukavica. Ideálny prístup je autom, aj keď sa môže stať, že sa trošku zamotáte. Treba sa dostať na koniec obce, kde by ste si mali všimnúť väčšiu odstavnú plochu na autá. Odtiaľ odporúčam pokračovať pešo, nie každé auto zvládne rozbitú cestu až priamo k prameňu. Nie je to ďaleko.

Kým predchádzajúce prírodné plochy mali starostlivo upravený areál, termálny prameň Lukavica sa tým až tak pýšiť nemôže, čo je škoda. Aký taký bezpečný pohyb umožňujú betónové platne, ale okolie je zarastené a bez výraznejšej starostlivosti, takže si tu užijete nefalšovanú prírodu. Zrejme je to spôsobené tým, že prameň leží na nevysporiadaných súkromných pozemkoch.

Okolo prameňa je vytvorené menšie jazierko o priemere asi 2,5 m a hĺbke asi 0,8 m. Teda skôr na namáčanie, veľké plávanie to nebude. Voda je ale príjemne teplá, okolo 27 °C, takže naturálny wellness si môžete dopriať aj v zime. Kúpanie je zadarmo a nie je tu ani veľký pohyb ľudí. Vzhľadom na všetky okolnosti však slúži asi skôr na rýchle namočenie sa a šup domov.

Tak čo? Odhalila som ďalšie zaujímavé a nepoznané miesta? Spomeňte si na nich po vyčerpávajúcom turistickom dni. Ovlažte sa, osviežte alebo uvoľnite namáhané kĺby. Uvidíte, že vám pomôžu načerpať novú silu a zážitok z celého dňa bude ešte krajší. Pred cestou si ale overte aktuálne podmienky, všetko sa nám v čase akosi rýchlo mení.