Chcete byť užitoční, na čerstvom vzduchu a dozvedieť sa nové zaujímavosti? Vyhľadajte slovenské zážitkové farmy.

Rušný mestský život mnohých z nás zvykne vyčerpávať. Neustály zhon, vždy pulzujúca doprava, prísne termíny a málo času. Niet divu, že sa potrebujeme zastaviť a dobiť baterky. Práve čerstvý vzduch a pobyt v prírode sú tými správnymi esenciami na doplnenie energie. A čo ak pri tom všetkom môžeme navyše niekomu pomôcť a dozvedieť sa množstvo nového. Kde takýto deň stráviť? Napríklad na slovenských zážitkových farmách, v ekoparkoch alebo gazdovských dvoroch.

Včelia farma CERA MEL

vcelia_farmajpg

https://visitnitra.eu/sk/regionalny-produkt-ponitrie/katalog-produktov/doplnkove-sluzby-cestovnom/zazitkove-navstevy-vcelej/

Príjemný relax za bzukotu včelích krídel ponúka rodinná farma v Choči neďaleko Nitry. Grgulovci sa už viac ako 30 rokov venujú včelárstvu, spracúvajú med, vyrábajú včelie produkty a hrajú sa aj so včelím voskom. Túto svoju lásku a vášeň radi zdieľajú aj s inými nadšencami. Preto svoju farmu otvorili aj pre návštevníkov, ktorí sa môžu poprechádzať po rozkvitnutej bylinkovej záhrade či včelej lúke. Počas návštevy môžete nahliadnuť do dielničky na medovú výrobu, navštívite včelnicu so skúseným včelárom a možno si stočíte aj svoju vlastnú sviečku z včelieho vosku. Zaručene ochutnáte niekoľko rôznych druhov medu, ale aj medové gumené cukríky či pálenú Medovicu. Dámy určite poteší aj testovanie medovej kozmetiky, ktorá obsahuje okrem propolisu aj vzácnu materskú kašičku.

Ak vás teda láka vôňa rozkvitnutých lúk a chuť medu, dohodnite si toto zážitkové stretnutie na včelej farme CERA MEL.

Farma Východná

farma_vychodnajpg

https://www.facebook.com/farmavychodna.sk/photos/pb.100064438642191.-2207520000./2648500498698707/?type=3

Všetky zaujímavosti o živote kravičiek či ovečiek, základy ich starostlivosti, ale aj to, odkiaľ pochádza syr, ako sa vyrába a čo všetko mu predchádza sa dozviete na krásnej bio-zážitkovej farme v srdci Liptova v obci Východná.

Ak sa rozhodne absolvovať prehliadku, čaká vás naozaj deň plný prekvapení a množstvo nových informácii. Najprv dostanete špeciálny odev i obuv a spolu so skúseným sprievodcom sa vydáte na prehliadku. Prezriete si sýpku a dozviete sa koľko žalúdkov má krava, ako sa jej pripravuje krmivo a niečo dobré pre nich aj sami nachystáte. Navštívite dojáreň, pôrodnicu, ale aj Hotel Spokojných kráv. Že ste ešte nevideli, aby mali kravy kaderníctvo či predikúru? Tak tu sa na to všetko môžete tešiť. Budete mať možnosť aj pohladkať teliatka v špeciálnej škôlke, alebo navštíviť ovčín s ovečkami. Farma Východná ponúka zážitkové prehliadky pre verejnosť už od roku 2016 a majú s nimi bohaté skúsenosti. Najmä pre deti je to deň ako stvorený.

Farma na Samelovej lúke

samelova_luka_1jpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2008861935951138&set=pb.100069558997644.-2207520000.

V krásnom prostredí Slovenského raja v malebnej dedinke Dobšinská Ľadová Jaskyňa objavíte malú rodinnú farmičku. Nechýbajú na nej hospodárske zvieratá, ale ich špecializáciou je chov viacerých plemien koní. Ponúkajú množstvo alternatív, ako si nájsť cestu ku koníkom a postupne si ich osedlať. Pomôžu začiatočníkom, deťom ukážu ako si k týmto elegantným zvieratám vytvoriť vzťah, ako ich rešpektovať a nakoniec si užiť aj zábavu na ich chrbte. Atrakciou sú aj výletné jazdy na koči ako za dávnych starých čias.

Farma na Samelovej lúke ponúka aj viacdenné výlety spojené s kempovaním vo voľnej prírode, ale aj letné tábory a sústredenia. Počas nich ukážu deťom čo všetko sa musí na gazdovstve urobiť, aby boli všetci sýti a spokojní. Naučia ich, čo znamená žiť v súlade s prírodou a ako sa v nej správať.

Detská farma Humanita

farma_humanitajpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=493216539657377&set=pb.100069071059408.-2207520000.&type=3

Špecifický gazdovský dvor objavíte pri Kráľovej nad Váhom v blízkosti Šale a Galanty. Ponúka nezvyčajné spojenie domácich hospodárskych zvierat, ako aj exotických živočíchov. Spolunažívajú si tu v neobyčajnom súlade a je zaujímavé ich všetky pozorovať.

Detská farma Humanita je určená všetkým tým, ktorí chcú stráviť plnohodnotný deň v prírode. Dozvedia sa niečo viac o živote takmer 20 druhov zvierat a ponoria sa hlbšie do tajov kolobehu života. Toto jedinečné miesto ponúka pre deti aj množstvo tematický akcií a podujatí. Jazdecké tábory, western šou, dni v prírode, indiánske letá a mnoho ďalšieho. Učí aj tých najmenších, ako prírodu rešpektovať, rozumieť jej tajomnému životu a ako k nej pristupovať.

Gazdovská dedinka Abeland

abelandjpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=498968372279571&set=pb.100064992361566.-2207520000.&type=3

Jedinečné prostredie Karpatský lesov vníma ako svoj domov rodina Abelovcov, ktorí svojim výnimočným prístupom vytvorili v Lozorne malý unikát. Prekrásne gazdovstvo pulzujúce životom. Ak by ste mali naozaj chuť vrátiť sa späť do života našich starých mám, toto je to zázračné miesto, kde sa vám to môže podariť.

Zbierať bylinky na rozkvitnutých lúkach a variť z nich voňavý čaj. Zbehnúť do záhradky a pozbierať starostlivo vypestovanú úrodu. Uvariť chutnú polievku a priložiť k nej domáci chlieb. Popritom však obriadiť dobytok, milo sa prihovoriť kozám, ovciam či poníkom a nezabudnúť prisypať aj niečo chutné kačkám alebo husiam. Po dobre vykonanej práci, môže byť na večeru aj pečená ryba. Pred tým však vyhrnúť nohavice i rukávy a jednu chutnú si uloviť v domácom rybníku.

Komu by sa málilo starostlivosti o gazdovstvo, nájde v Abelande aj kováčsku dielňu. A keďže toto remeslo veru nie je z tých najľahších, každá pomocná ruka sa tu zíde. Pre deti je pripravené aj domáce ihrisko a môžu zažiť veľa tematických dobrodružstiev. Napríklad aj noc v korune javora, kde si majitelia postavili domček z prírodných materiálov a v súlade s okolitou prírodou. Unikátne miesto vytvorené s láskou a starostlivosťou, ktorú je cítiť na každom kroku.

Farm park Bojničky

farm_park_madonanjpg

http://madonan.sk/wp-content/uploads/2021/06/DJI_0517-1024x683.jpg

Miesto, kde môžete spojiť povinnosti, vedomosti, ale aj zábavu do jedného sa nachádza v obci Bojničky, neďaleko Hlohovca. Na deti sa tu teší celý kolektív rodinného Farm Parku Madonan.

Pripravených je tu množstvo atrakcií, ktoré sú spojené s hrami, kreatívnym duchom, ale aj starostlivosťou o zvieratká. Vo Farm Parku nájdete domácich miláčikov, ale tiež pomocníkov patriacich do každého slovenského gazdovstva. Vaše ratolesti sa o nich budú starať, môžu sa s nimi pomaznať, zúčastnia sa ich kŕmenia, čistenia, ale napríklad aj dojenia. Môžu si vyskúšať výrobu mliečnych výrobkov, ale aj jazdu na koni či množstvo farmárskej zábavy.

Farm Park ponúka aj prázdninové pobyty či tábory. Ich súčasťou sú každodenné vychádzky spojené s edukatívnymi aktivitami, ktoré rozvíjajú pozitívny vzťah k prírode. Nájdu sa tu aj tvorivé dielničky pre kreatívne duše, ale aj čas na bláznenie, kedy môžu deti využiť parádne ihrisko. Nechýbajú preliezky, mega trampolína, tubingová dráha, simulátor bagrovania či lukostreľba.

Ranč pod Babicou

ranc_pod_babicoujpg

http://www.rancpodbabicou.sk/galeria/areal-ranc-pod-babicou/#groupidm992-27

Láka vás pravý cowboyský zážitok? Tak nesmerujte svoje kroky do obce Bojná, na úpätí Považského Inovca. Ranč pod Babicou je totiž tým pravým miestom.

Svojou rozlohou poriadne veľký areál poskytuje zábavu rôzneho druhu. Môžete sa tu tešiť na exotické zvieratká, ktoré nájdete v mini zoo. Pozorovať, pohladkať či ošetriť sa dajú aj hospodárske zvieratká, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou každého správneho gazdovského dvora. Nechýbajú ani vtáky, či už tie obyčajnejšie, ktoré nájdete aj voľne v prírode, alebo tie menej bežné, ako napríklad emu. Vychutnať si môžete aj kúsok lesného života, keďže na ranči objavíte aj niekoľko druhov lesných zvierat. Parádna poloha umožnila ranču mať aj svoj vlastný rybník, kde si môžete schuti zarybárčiť. Stráviť tu teda môžete príjemný gazdovský deň. A keby sa vám málilo, môžete sa tu aj ubytovať a užiť si parádny víkend.

Kravy nie sú fialové a syr nepochádza z obchodu. Práve naopak, kým sa tam dostane, stojí to naozaj veľa úsilia. A ja som veľmi rada, že aj keď dnes už doma „negazdujeme“, máme možnosť toto všetko našim deťom ukázať. Tak šup, poďme na to.