Zaujímavé miesta na zimné výlety na Slovensku alebo ako s deťmi stráviť predvianočný čas

Mám pocit, že dni v poslednom období letia ako splašené. Ani som sa nenazdala a už sa zapaľujú adventné sviečky. Pre niekoho to znamená stres, ja však priznávam, že sa na túto časť roka vždy veľmi teším. Celé toto obdobie mi vždy pripomína, aké dôležité je radovať sa, smiať sa a užívať si čas s tými, ktorí sú nám najbližší.

Uvažovala som teda, ako preniesť štipku Vianoc, a zároveň veľa radosti, aj do chvíľ, ktoré trávime s deťmi. Ako im vyčariť na tvári úsmev, ale aj ich dostatočne „zmordovať“ v prírode. Tak som pre vás pripravila mix nápadov. Verím, že si aspoň niečo z toho vyberiete a vytiahnete vaše ratolesti preč od všetkých virtuálnych realít.

Známe neznáme na krásnom Liptove

Mnohí mi asi dáte za pravdu keď poviem, že Liptov je naozaj jedným z najmalebnejších krajov Slovenska. Hory, voda, lyže, bicykel, zeleň aj termál, jednoducho takmer všetko, na čo si vaša myseľ spomenie. Niet divu, že aj decká si tu vedia prísť na svoje. Nás pri poslednej návšteve oslovil hneď dvakrát.

archeskanzenJPG

Archeoskanzen Havránok je jedinečným archeologickým náleziskom a zároveň múzeom v prírode. Predstavuje dôkaz prítomnosti keltského obyvateľstva na území Liptova. Podľa mňa vás očarí nielen malebný výhľad, ktorý sa vám naskytne na celú oblasť, ale aj dômyselnosť stavieb, strážnych veží či zásobníkov vody. Všetky na strategických miestach, aby plnili svoju úlohu. A to už niekedy v 1. storočí pred n. l..

Našlo sa tu množstvo keramiky, šperkov, železných či bronzových predmetov, ale aj časti opevnení a obydlí. Čo je však najdôležitejšie, využila sa tu takzvaná experimentálna archeológia. Znamená to, že nedošlo len k odhaleniu a zakonzervovaniu náleziska, ale začalo sa pracovať na dôslednej rekonštrukcii a stavbe replík. Vďaka tomu dnes môžeme na Liptove obdivovať prvý archeologický park pod holým nebom. Pre deti je to skvelý prienik do dávneho historického života. Motivovať ich však môže aj to, že práve na Havránku natočili jeden zo svojich klipov Smejko a Tanculienka.

Liptovský hrad alebo tiež Sielnický hrad bol kedysi najvyššie položeným hradom na Slovensku. Vypínal sa na vrchu Sestrč, no dnes už z neho ostala len zrúcanina. Napriek tomu ponúka krásne výhľady, príjemnú turistiku a aj trošku adrenalínu v podobe železného rebríka tesne pod vrcholom. Ideálna turistická trasa vedie z obce Kalameny, kde je pohodlné parkovisko. Značenie vás dokonca prevedie pekným okruhom, čo je pre deti ešte zaujímavejšie. Celý by ste ho mali zvládnuť do cca 5 hodín. No a na záver si pokojne doprajte aj kúpeľ. Voda v prírodnom prameni Kalameny má celoročne skvelých 36°C a parádne pomôže aj pri športovej regenerácii.

Tatranský ľadovým dóm na Hrebienku

Tatransky-domjpg

https://www.tatryportal.sk/ako-vyzera-tatransky-ladovy-dom-2022-23-jubilejny-rocnik-na-hrebienku-s-vynimocnou-stavbou/

Táto zaujímavá atrakcia môže byť pekným spestrením rodinnej prechádzky v Tatrách. Vyšliapať na Hrebienok po vlastných nie je úplne jednoduché a deti sa aspoň trošku unavia. Na vrchole ich však čaká výnimočné a monumentálne dielo. Ako každý rok, aj tentokrát bolo inšpirované svetoznámou stavbou a Hrebienok dnes zdobí Katedrála sv. Jakuba zo Santiaga de Compostela vytesaná z ľadu. Na jej tvorbe sa podieľali umelci, sochári a rezbári zo Slovenska, Čiech i USA. Na jej vznik bolo potrebných 255 ton ľadu a siaha až do výšky 12 m. Obdivovať ju môžete pod bielou kupolou, ktorá zabezpečuje neustále chladenie. Prístupná je každý deň od 9:00 – 16:45, soboty od 9:00 – 19:15. Počká na vás až do apríla 2023 a podľa mňa určite stojí za návštevu.

Advent v múzeu Betliar

betliarjpg

https://www.cas.sk/fotogaleria/1016921/v-betliari-robia-turistom-nocne-prehliadky-vynimocne-dobrodruzstvo-v-tajnych-chodbach-sluhov/1/

Zažiť atmosféru Vianoc v kaštieli sa nám nepodarí každý deň. Pomôcť nám k tomu ale môže návšteva múzea Betliar. V areáli nádherného zachovalého kaštieľa Andrássyovcov v Betliari totiž tento rok pripravujú hneď niekoľko podujatí, ktoré bude stáť za to navštíviť. Vianočné trhy, kde sa odprezentujú najmä gemerskí remeselníci a ponúknu tradičné vianočné ozdoby, pochutiny, ručne vyrábané hračky, sviečky a mnoho ďalšieho. Počas adventných víkendov nebudú chýbať ani tvorivé dielne, Mikuláš v kaštieli, ale tiež pohľad na aristokratické Vianoce. Samotný kaštieľ a jeho záhrada sú prekrásne a určite stoja za návštevu. Ak sa navyše spoja s vianočnou atmosférou, teplým nápojom v ruke a príjemným mrázikom na lícach, môže z toho vzniknúť niečo naozaj čarovné.

Chalúpka dedka Večerníčka

chalpka_sedlicajpg

https://plus7dni.pluska.sk/domov/aj-slovensku-to-obcas-podari-strastiplna-zachrana-domceka-deduska-vecernicka

Vianoce a rozprávky k sebe nepochybne patria. Čo takto výlet za jedným z najznámejších symbolov rozprávok pre slovenské deti? Vyberte sa s nimi hľadať chalúpku Dedka Večerníčka. Nájsť ju môžete až na 2 miestach.

Chalúpka v Novej Sedlici predstavuje akýsi originál tohto domčeka. Bola totiž inšpiráciou pre autorov, podľa ktorej ikonickú kreslenú chalúpku vytvorili. Dlho stála opustená uprostred obce Nová Sedlica na severovýchode Slovenska a chátrala. V minulom roku sa ju však podarilo našej verejnoprávnej televízii odkúpiť, opraviť a tým aj zachrániť. Táto kultúrna pamiatka sa dnes pripravuje na novú cestu, keďže by v nej malo vzniknúť múzeum rozprávok z televíznych obrazoviek.

chalupka_polanajpg

https://www.gendzo.sk/vylety/chalupka-dedka-vecernicka-pod-polanou/

Chalúpka v Detve Skliarove vznikla pod rukami dobrovoľníkov z Podpoľania a jej snahou je prilákať turistov a návštevníkov do tohto regiónu. Je mladšou a aj o niečo menšou sestrou originálu z Novej Sedlice, ale na atraktivite jej to vôbec neuberá. Nájdete ju na lúke Lazníckeho dvora Pod pôjdami. Obdivovať ju môžete iba zvonku, napriek tomu je pohladením pre dušu milovníkov rozprávok. Vedie k nej nenáročná prechádzka po značenom chodníčku a pohodlne zaparkovať môžete pri Amfiteátri ľudovej kultúry.

Magický Rokfort v oblakoch

rokfortjpg

https://www.rokfortvoblakoch.sk/galeria/

Určite sa tu nájdu aj milovníci kúziel a všetkého čarovného. Presne to je súčasťou rozprávok, ale aj Vianoc. Čo takto objaviť celkom netradičnú mágiu Harryho Pottera na Slovensku a v oblakoch? Presne to ponúka netradičný domček v korunách stromov, ktorý bol vytvorený podľa najobľúbenejšej knižnej série. Nájdete ho v obci Čavoj neďaleko Prievidze a dokonale vás pohltí. Skutočný Rokfort v oblakoch, plný premyslených detailov a úžasnej atmosféry. Je vhodný pre 4 osoby a myslím, že to bude nezabudnuteľný zážitok nielen pre deti. A možno aj tip na netradičný vianočný darček.

Vianočný čas nemusíme stráviť len doma pod dekou. Vždy sa dá na pár hodín vybehnúť na čerstvý vzduch aj keby počasie nebolo úplne ideálne. Niekedy stačí len dobrá motivácia a potom to už ide samo. Možno som vám aspoň trošku pomohla s tipmi, kam s deťmi počas voľných dní nakuknúť.

archeskanzenJPG