Slovenské útulne, ktoré prichýlia a poskytnú nocľah

Hľadať v prírode pokoj, pohodu a dobíjať energiu vyčerpanú mestom chodia mnohí z nás. Iní zas hľadajú dobrodružstvo, adrenalín alebo verný obraz nefalšovanej prírody. Neboja sa ostať bez tečúcej či teplej vody, bez wifi a bez signálu. Pre tých, ktorí si neodpustia istú dávku pohodlia, no chcú si vychutnať samotu a ticho hory, odporúčam romantické domčeky v korunách stromov. Odvážnym a nebojácnym podľa mňa učarujú útulne, ktoré poskytnú trochu netradičné útočisko.

Prvé zmienky o útulniach

reinerka-oldjpg

https://www.infoglobe.sk/cestovatelsky-sprievodca/sr-tatranske-chaty-od-minulosti-po-sucasnost-i/

Momentálne je v našich horách veľmi čulý turistický ruch. Aj ten prispel k tomu, že sa začali stavať a obnovovať turistické chaty, útulne i horské hotely. Za prvú útulňu na území dnešného Slovenska sa považuje Rainerova útulňa/ Rainerova chata vo Vysokých Tatrách.

Veľmi dôležitú úlohu však zohrávali útulne pri prechode známou Cestou SNP. Tam tvorili tieto kamenné či drevené prístrešky mimoriadne strategické oporné body a sú nimi dodnes. Najmä pre tých nadšencov, ktorí túžia tento pochod absolvovať.

Nová generácia útulní

utulna_slavicekjpg

https://www.turistickeutulne.sk/#02-vizualizacie-2

Útulne sa však stali vyhľadávanými miestami aj pre rodinné výlety, kde môžu deti spoznávať čaro obyčajných vecí. Priniesť si vodu z potoka, pripraviť večeru na ohni a pozorovať krásnu hviezdnu oblohu bez svetelných stôp mesta. Turisti si ich obľúbili natoľko, že vzniklo mnoho organizácií o dobrovoľníkov, ktorí ich zachraňujú, rekonštruujú a starajú sa o nich. V minulom roku dokonca vznikla aj crowdfundingovú kampaň, ktorá prispeje k výstavbe nových, moderných útulní a pomôže pri rekonštrukcii tých, ktoré to potrebujú. Ľudia svojou iniciatívou a podporou vyzbierali finančné prostriedky na postupnú výstavbu 3 nových útulní v Muránskej planine a Cerovej vrchovine.

Jedinečné slovenské útulne

Útulňa Andrejcová

utulna_andrejcovajpg

https://www.facebook.com/RadioSlovensko/photos/pcb.2991324170948588/2991322250948780/

Jednou z azda najznámejších a najikonickejších útulní na hrebeni Nízkych Tatier je Útulňa Andrejcová. Slúži na jednorazové prespanie pri prechode hrebeňom pohoria a je otvorená nonstop. Nachádza sa nad obcou Pohorelá, asi 3 hodiny chôdze od Kráľovej hole. Dokáže ubytovať asi 30 nocľažníkov, je vybavená jednoduchými pričňami, stolom a lavicami. Aktuálne je chata v súkromnej správe a majitelia sa ju snažia postupne rekonštruovať. Stále je však k dispozícii malé občerstvenie, pripravené drevo na kúrenie, tečúca voda v studničke a latrína pár metrov od chaty. Na prechodoch je mimoriadne obľúbená a často preplnená turistami, ktorí svoj príchod dokonca hlásia hospodárovi vopred, aby mali svoje miesto. Ponúka však nádherné výhľady a je akýmsi duchom dobrej nálady.

Útulňa Ďurková pod Chabencom

durkova_pod_chabencomjpg

https://www.facebook.com/horehronie/photos/pcb.2205194776278045/2205194706278052/

Tiež často nazývaná nízkotatranskou klasikou. Útulňa má výbornú polohu, pretože sa nachádza v ideálnom strede Ďumbierskej časti Nízkych Tatier. Poskytuje ubytovanie v trošku vyššom štandarde, dokonca tu nájdete aj jednoduchú ponuku jedál či nápojov. Pomaličky sa transformuje na klasickú tatranskú chatu, no aktuálne ponúka ubytovanie vo vlastných spacákoch pre asi 30 ľudí v cene 7 € za osobu na noc. Pri chate nájdete aj tečúcu vodu z prameňa a priestrannú terasu.

Útulňa Líška

utulna_liskajpg

Na zelenej turistickej značke z Čertovice smerom na Beňušku nemôžete minúť krásnu chalúpku s názvom Líška. Veľmi zachovalá, udržiavaná a útulná chatka pre 6 ľudí, ktorá má pekne upravené ohnisko i latrínu. Hoci nie je oficiálnym bivakovacím miestom NAPANTu, je zjavne často využívaná. Ak už nie na prespanie, aspoň ako prístrešok pred nepriaznivým počasím určite pomôže.

Koliba pod Pustým

koliba_pod pustymjpg

https://www.tatry.cz/cs/koliba-pod-pustym

V hustejšom lesíku na značenom chodníčku v hornej časti Jamníckej doliny si učupená čaká drevená búdka. Tu už ide o nefalšovanú útulňu, o ktorú sa nestará žiaden chatár či hospodár. Napriek tomu by ste v nej mali nájsť všetko, čo na jeden krátky núdzový nocľah potrebujete. V blízkosti sa nachádza aj premeň s vodou a kadibudka. Koliba dokáže prenocovať asi 14 ľudí vo vlastných spacákoch.

Koliba pod Klinom

koliba_pod_klinomjpg

https://www.kptl.sk/kolibka-pod-klinom-v-novom-sate/

Koliba pod Klinom sa nachádza na žltej turistickej značke na konci Račkovej doliny. Je vynikajúcim končiacim, alebo východiskovým bodom pri prechode hrebeňom Západných Tatier. A kto má Roháče rád, dobre vie, že pochody v nich sú dlhé a namáhavé. Preto dobre situovaný nocľah padne naozaj vhod. Ide však naozaj o núdzové prespanie na jednu noc na drevenej prični s vlastným spacákom a ideálne aj karimatkou. Zíde sa aj vlastné svetlo. Koliba prenocuje 10 ľudí, v blízkosti sa nachádza aj prameň s vodou. Zaujímavosťou je, že pri rekonštrukcii koliby bola vybudovaná aj miniexpozícia salašníctva.

Turistická útulňa Limba pod Rakytovom

lima_pod_rakytovomjpg

https://www.facebook.com/utulnalimba/photos/a.693219087355085/3907470572596571

Na potulkách Veľkou Fatrou, napríklad v okolí Rakytovského sedla, určite oceníte útulnú a teplú chalúpku. Stále prítomný chatár udržiava oheň a teplo po celý deň. Turistická útulňa Limba je otvorená celoročne, poteší horským čajom či polievkou. Nocľah tu nájde 15 pocestných na poschodí, prízemie patrí spoločenskej miestnosti. Ubytovanie je skromné, s vlastnými spacákmi, ale o to srdečnejšie. Voda je dostupná v blízkom potoku, elektrická energia je solárna a limitovaná, no a nechýba ani latrínka. Chatár sa poteší, ak mu za prenocovanie necháte odporúčaných 5 €. Je to pekné nekomerčné a romantické miesto, ale noc odporúčam radšej vopred zarezervovať.

Rozhľadňa a útulňa Žobrák

utulna_zobrakjpg

https://www.geocaching.com/geocache/GC76F2A_zobrak-rozhadne?guid=4be20a39-36f6-42bd-be23-4da451bbeedb

Ak na výlety hľadáte menej frekventované a o niečo dostupnejšie miesta, skúste nahliadnuť na severovýchod Slovenska. V pohorí Čergov, v blízkosti sedla Žobrák, sa nachádza nádherná rozhľadňa, ktorej prvé poschodie zároveň slúži ako menšia útulňa. Nenáročný výstup z Hervartova k približne 7 metrov vysokej veži poteší nádhernými výhľadmi. Útulňa v tele rozhľadne prenocuje asi 5 ľudí a poskytne veľmi jednoduchý príbytok s vlastnými spacákmi a karimatkami. Učaruje však nedotknutou a autentickou prírodou. Veľmi vhodné na pozorovanie hviezd napríklad aj s deťmi.

Alpinky v Poloninách

poloniny-alpinkyjpg

https://www.outdoorfilmy.sk/clanky/styri-nove-turisticke-utulne-v-poloninach/

Najtmavšie nebo na Slovensku a miesto ideálne na pozorovanie hviezdnej oblohy. Určite už tušíte, že hovorím o Poloninách na východe Slovenska. Práve zvýšený záujem turistov aj o túto najvýchodnejšiu destináciu inšpiroval národný park k stavbe menších útulní. Núdzové ubytovanie a jednoduchý nocľah momentálne poskytujú 4 využiteľné Alpinky. Pre milovníkov hrebeňových prechodov sú dôležité najmä tá v Ruskom sedle a v Sedle pod Čierťažou. V ich blízkosti je aj prameň s vodou. Ďalšie dve boli postavené pre veľký záujem v jednoduchšej dostupnosti, v blízkosti obce Nová Sedlica a nad Runinou.

Hľadáte skutočné dobrodružstvo a nefalšovaný zážitok spätý s čistou prírodou? Alebo potrebujete miesto, kde môžete dopriať trochu oddychu unaveným nohám po namáhavom a ťažkom hrebeňovom prechode? V oboch prípadoch je dobré vedieť, kde na vás čakajú učupené útulne, ktoré poskytnú prístrešok a pomôžu načerpať nové sily. Nechajte sa teda inšpirovať.