8 tipov na letné kúpanie i osvieženie v slovenských nádržiach a priehradách

Slovensko je jednou z najbohatších krajín čo sa týka vody a vodných plôch. Často si ani neuvedomujeme, akou vzácnosťou vlastne je, že sa môžeme pokojne napiť z vodovodného kohútika, okúpať sa takmer v každom kúte našej krajiny a užívať si príjemné schladenie aj v letných horúčavách. To najlepšie z prírodného kúpania poskytujú naše vodné nádrže a priehrady. Stali sa miestom parádneho oddychu, relaxu, ale aj vybláznenia pri vode a ja odporúčam, aby ste ich počas prázdnin len tak neobišli.

Liptovská Mara

lipt_marajpg

Autor: Peter Macek

Neprehliadnuteľné „Liptovské more“ určite pozná každý z nás. Nádherná vodná plocha zasadená v prekrásnom prostredí Liptova patrí medzi najobľúbenejšie destinácie. Je dokonalou dominantou diaľnice medzi stredným a východným Slovenskom a patrí medzi najkrajšie kúty našej krajiny.

Bola vybudovaná v rokoch 1969-1975 primárne na zadržiavanie vody, a tým zmiernenie nebezpečenstva záplav na rieke Váh. Jej výstavbou skončilo pod vodnou hladinou niekoľko obcí, jedna s rovnomenným názvom, ktorý teraz nesie vodné dielo. Mnoho pôvodných kultúrno-historických pamiatok z daného územia bolo ešte pred zaplavením rozobratých a nanovo postavených v Múzeu Liptovskej dediny v Pribyline.  

Dnes patrí Liptovská Mara k vyhľadávaným rekreačným strediskám. Tým najatraktívnejším je Mara Camping v Liptovskom Trnovci. Dá sa tu pohodlne okúpať, ubytovať a zažiť aj kopec atrakcií a zábavy vďaka Mara Fun. Ak ste milovníkmi plavieb a radi spoznávate aj zákutia, ktoré nemožno vidieť z jedného brehu, je pre vás pripravená aj výletná vyhliadková loď Mária. Každý si tu nájde to svoje a bonusom navyše sú jedinečné výhľady na Západné Tatry či Chočské vrchy.

Zemplínska šírava

sirava_2jpg

Autor: Peter Macek

V mimoriadne priaznivých podmienkach sa na svojich návštevníkov teší aj pýcha východného Slovenska, vodná nádrž Zemplínska šírava. Bola vytvorená v 60-tych rokoch 20.storočia a vodnou plochou ide o druhú najväčšiu vodnú nádrž na Slovensku.

Dnes plní táto významná vodná plocha niekoľko úloh. Je vynikajúcim miestom na relax, oddych a zábavu. Na jej brehu sa podarilo vybudovať 7 rekreačných stredísk ponúkajúcich občerstvenie ubytovanie, upravené štrkové či trávnaté pláže. Samozrejmosťou sú požičovne člnkov, padlboardov, vodných bicyklov, skútrov, lyží či windsurfov. Aj tu sa môžete previezť na výletnej lodi a obzrieť si všetky jej zaujímavosti.

Zemplínska šírava je tiež vynikajúcim miestom pre rybolov, ale zároveň aj chránenou ornitologickou rezerváciu. Východná časť nádrže, ktorá predstavuje približne pätinu jej plochy, je vyčlenená na ochranu takmer 100 druhov vodného vtáctva. Zažiť tu teda môžete nielen diskotéky či vodné atrakcie, ale aj netradičné pozorovanie ohrozených a chránených druhov vodného vtáctva.

Veľká Domaša

domasa-1jpg

Autor: Peter Macek

Táto zaujímavá a svojim spôsobom jedinečná vodná plocha vznikla na rieke Ondava. Rozprestiera sa v prostredí Ondavskej vrchoviny, v okresoch Stropkov a Vranov nad Topľou. Ak sa zadívate na jej hladinu, má prekrásnu modrozelenú farbu s výbornou samočistiacou schopnosťou. Zároveň patrí medzi naše najteplejšie vodné plochy, keďže voda tu môže mať až 23°C.

Všetky spomenuté faktory z nej robia výnimočné miesto vhodné nielen na rybolov, ale aj na skvelý oddych. Na jej brehu vzniklo 5 rekreačných stredísk, ktoré ponúkajú občerstvenie, ale aj ubytovanie v hoteloch, penziónoch či kempingoch. Nechýbajú požičovne vodného náradia, ihriská či upravené pláže. Veľmi obľúbenou je najmä umelá pláž s kamienkovou hrádzou v stredisku Nová Kelča.

Oravská priehrada

oravska_priehrada_1jpg

https://www.orava.sk/aktivity/aktivita/oravska-priehrada-36/

Na severe Slovenska, v blízkosti hraníc s Poľskom, sa rozprestiera naša najväčšia priehrada tak objemom vody, ako aj rozlohou. Vznikla prehradením rieky Oravy, ktorá spôsobovala časté záplavy. Dôvod výstavby Oravskej priehrady bol teda jasný, no spôsobil zaplavenie a zánik niekoľkých obcí. Zaujímavosťou je, že po zaniknutej obci Slanica ostal v priehrade malý vrch. Dnes ho nájdete pod názvom Slanický ostrov alebo tiež Ostrov umenia. Objaviť tu môžete časť stálej expozície Oravskej galérie a tiež romantickú Kalváriu.

Aj na Orave vzniklo vďaka veľkej vodnej ploche množstvo reštaurácií, kempingov, ubytovacích či stravovacích možností a priehrada sa tak stala miestom čulého cestovného ruchu. Nechýbajú tu športové vyžitie, zábavné či adrenalínové atrakcie. Tie najatraktívnejšie strediská nájdete v Slanickej osade a pri hoteli Goral.

Veľmi pekným spestrením pobytu môže byť aj plavba výletnou loďou, ktorá vás prevezie aj na spomínaný netradičný Slanický ostrov. Loď premáva počas letnej sezóny pravidelne a je príjemným zážitkom.

Teplý vrch

teplyvrch-1jpg

https://www.restartnisa.sk/teply-vrch-turisticke-trasy-cyklotrasy/

Neďaleko Rimavskej Soboty, na rieke Blh, sa ukrýva jedno z najzaujímavejších miest na rekreáciu najmä s deťmi. Ide o vodnú nádrž Teplý vrch, ktorá sa pýši najteplejšou vodou na Slovensku, preto je vyhľadávaným miestom na oddych a kúpanie.

Celé východné pobrežie nádrže je určené turistom a návštevníkom. Nájdete tu kemping, reštauráciu a tiež požičovňu športového náradia. Tichšia a pokojnejšia severozápadná zátoka slúži najmä na pozorovanie vtáctva. Vedie okolo nej náučný chodník a je hniezdiskom niekoľkých druhov vodných vtákov. Juhozápadný breh je chránenou lokalitou Malá obora, pretože sa tu vyskytuje niekoľko druhov vzácnych cudzokrajných drevín hykórií. Toto miesto teda môže slúžiť nielen na zábavu, šport či vodácke vyžitie, ale aj na aktívne a vnímavé pozorovanie prírody.

Sĺňava

slnavajpg

https://www.turistika.cz/mista/slnava-vodna-nadrz-na-vahu-u-piestan/detail

Prekrásne prostredie Podunajskej nížiny je pre letných dovolenkárov veľmi prajné. Preto sa aj vodná nádrž Sĺňava, ktorú objavíte neďaleko mesta Piešťany, teší značnej obľube. Aj jej názov hovorí o tom, že by ste tu mali zažiť najmä veľa slnka a pekných dní, preto je na relax a oddych ako stvorená.

V okolí nádrže objavíte dva pekné kempingy, niekoľko hotelov, penziónov a reštaurácií, ale aj požičovní športových potrieb. Toto miesto je veľkou baštou najmä pre nadšencov vodného lyžovania, pretože v areáli Ratnovskej zátoky sa nachádza špeciálny areál vybavený vlekom pre vodné lyžovanie. Je aj častým dejiskom mnohých pretekov a športových podujatí.

Okolo nádrže je vybudovaný aj pekný asfaltový chodník vhodný pre peších, ale aj cyklistov či korčuliarov. Možno z neho pozorovať aj umelo vytvorený vtáčí ostrov, ktorý je chránenou oblasťou a hniezdi v ňom niekoľko vzácnych druhov vtákov.

Nitrianske Rudno

nitrianske_rudnojpg

https://www.nitrianskerudno.sk/volny-cas/priehrada-nitrianske-rudno/

Vďaka vodnej nádrži sa aj okolie menšej obce v okrese Prievidza stalo vyhľadávanou dovolenkovou destináciou. Vodná plocha bola vytvorená na rieke Nitrica a slúži primárne pre potreby tepelnej elektrárne v Novákoch. To jej však nebráni venovať sa aj cestovnému ruchu.

Breh nádrže s pozvoľným vstupom do vody obklopujú reštauračné, ubytovacie zariadenia, kempingy, požičovne vodného náradia či športoviská rôzneho druhu. Sú tu veľmi vhodné podmienky na windsurfing, ale aj rybolov.

Nádrž Nitrianske Rudno sa nachádza v prekrásnom prostredí Strážovských vrchov, preto je aj veľmi dobrým východiskovým bodom na pešiu turistiku, či lákavú cykloturistiku.

Slnečné jazerá

senecke_jazerajpg

https://bratislavaregion.travel/poi/5253/slnecne-jazera-senec

Pôvodné Senecké jazerá vznikali postupne, ako štrkoviská kvôli bagrovaniu štrku na výstavbu železnice v okolí Bratislavy. Najprv bolo jazier 5, neskôr sa zlúčili do jedného a vytvorili obrovskú vodnú plochu. Svoj názov Slnečné jazerá dostali okolo roku 1960 a zrejme nebol úplne náhodný. Mesto Senec sa totiž môže hrdiť až 2000 hodinami slnečného svitu počas roka, čím patrí medzi najslnečnejšie mestá Slovenska.

Dnes patrí táto vodná plocha k mimoriadne obľúbeným a veľmi rozvinutým dovolenkovým a rekreačným destináciám. Svoj pobyt si môžete vybrať v troch zónach – severná, južná a východná, pričom všetky ponúkajú okrem kúpania aj pekné ubytovanie, dobré stravovacie služby a množstvo rôznych aktivít či atrakcií.

Veľkým lákadlom pre návštevníkov je aj Aquapark Senec. Je nabitý množstvom vodných atrakcií, tobogánov a zábavy. Okrem toho tam objavíte aj bazény s teplou termálnou vodou, keďže aquapark je napojený na senecký vrt termálnej vody. Ak teda hľadáte vhodnú destináciu na rodinnú dovolenku s deťmi, Slnečné jazerá môžete pokojne vyskúšať.

Dovolenka pri vode nemusí automaticky znamenať len preplnené pláže na chorvátskom pobreží. Možno by bolo skvelé naplánovať si cestu Slovenskom a obísť niektoré z našich parádnych vodných plôch. Užiť si zábavu, príjemné prostredie a o niečo lepšie spoznať aj našu krásnu krajinu. Tak hor sa na výlet!