7 najkrajších miest na stretnutie so zvieratami – slovenské ZOO

Učiť sa o zvieratkách z knižiek môže byť fajn. Ale od určitého veku už obrázky jednoducho nestačia. Lebo aký veľký je ozajstný slon? Aký dlhý krk má žirafa? A dikobraz naozaj pichá, ako ten najväčší pichliač? Na niektoré otázky sú najlepšie názorné odpovede. Takže, ak máte ratolesti vo veku, kedy sú praktické ukážky nevyhnuté a vyslobodia vás zo spleti zvedavých pohľadov, navrhujem návštevu zoologickej záhrady. Poďme sa spolu pozrieť, kde sa na Slovensku dajú nájsť.

1.     Národná zoologická záhrada Bojnice

bojnice_panda-cervenajpg

https://zoobojnice.sk/zviera/panda-cervena/

V prekrásnom prostredí mesta Bojnice objavíte nielen rozprávkový zámok, ale aj bežne nevídané zvieratá. Stačí, ak vaše kroky povedú do najväčšej a najnavštevovanejšej ZOO na Slovensku. Je to jediná štátna zoologická záhrada v našej krajine a pýši sa mnohými druhmi zvierat, ktoré nemá žiadna iná. A o tom, že tam môžete stretnúť naozaj všakovaké tvorstvo svedčí aj fakt, že táto záhrada sa stará o viac ako 2700 zvierat z 360 druhov.

Spoznať vtáky, plazy či cicavce, ktoré nemáte možnosť pozorovať nikde inde je výborným dôvodom na návštevu Bojnickej ZOO. Okrem obyčajnej prehliadky si môžete dopriať aj sprevádzanú, komentovanú prehliadku a dozvedieť sa ešte viac. Ak by ste mali chuť na niečo extra špeciálne, na jeden deň sa môžete stať záhradníkom, ošetrovateľom, či kuchárom pre zvieratká.

Bojnická ZOO je otvorená každý deň od 9:00 do 19:00, lístok pre dospelého stojí 8 €, pre deti od 4 -15 rokov a zvýhodnené skupiny 4 €. Deti do 4 rokov majú prehliadku zadarmo.

2.     ZOO Bratislava

zoo_bratislavajpg

https://www.zoobratislava.sk/nase-zvierata/lexikon-zvierat/cicavce/medve-hnedy/

Mimoriadne obľúbená a často navštevovaná je aj mestská zoologická záhrada Bratislavy. Ide o prírodnú ZOO na úpätí Malých Karpát, ktorá ponúka mnohým svojim obyvateľom veľa z ich prirodzených podmienok. Lúky, lesy, údolia či jazierka. Za tieto autentické expozície si vyslúžila aj viacero ocenení. V jej starostlivosti je približne 1 170 zvieratiek zo 175 druhov.

Ak vás lákajú divo žijúce zvieratá našich hôr, bratislavská ZOO práve tento rok plánuje zriadenie nového výbehu pre medveďa hnedého a rovnako aj nové chovné zariadenie pre mačku divú. Skočte ich pozrieť. Súčasťou vašej návštevy môže byť aj komentovaná prehliadka, ktorá odhalí ešte viac o plánoch a zaujímavostiach.

Bratislavská ZOO je otvorená každý deň od 9:00 – 18:00, cena vstupenky pre dospelého je 7 €, pre deti od 3-15 rokov a zvýhodnené skupiny 5 €. Deti do 3 rokov majú vstupné zadarmo. Do ZOO sa dajú kúpiť vstupenky aj online, vyhnete sa tak čakaniu a radom.

3.     ZOO Košice

zoo_kosicejpg

https://kosice.guide/miesto/dinopark-kosice/

Aby ani východ neostal ochudobnený o netradičné stretnutia so zvieratami, mesto Košice tiež prevádzkuje svoju ZOO. Buduje ju od roku 1979 a aj keď by ste to možno nepovedali, ide rozlohou o jednu z najväčších ZOO v Európe a bezpochyby najväčšiu na Slovensku. Stará sa o 142 druhov zvierat a ponúka veľa zaujímavostí.

Pre tých, ktorí hľadajú niečo viac, ako len výdatnú prechádzku voliérami, prináša košická ZOO aj niekoľko zážitkových programov. Okrem pravidelného komentovaného kŕmenia si môžete užiť jazdu safariautom ako v skutočnej divočine. Pekným zážitkom pre deti môže byť aj noc strávená v ZOO v dvojmiestnych drevených stanoch.

Súčasťou zoologickej záhrady je aj DinoPark, kde môžete stretnúť desiatky dinosaurov v životnej veľkosti. Obohatením prehliadky je aj paleontologické ihrisko či parádne 3D kino. Myslím, že sa tu skutočne viete zabaviť na celý deň.

ZOO v Košiciach je otvorená počas celého týždňa od 9:00 – 19:00. Vstupné, vrátane DinoParku, je 3 € pre deti od 2-6 rokov, pre zvýhodnené skupiny 5 € a pre dospelého 8 €. Deti do 2 rokov majú vstup zadarmo.

4.     ZOO v Spišskej Novej Vsi

zoo_SNVjpg

https://vraji.sk/wp-content/uploads/2021/10/ZOO-Spisska-Nova-Ves-scaled.jpg

Štvoricu slovenských zoologických záhrad uzatvára najmladšia z nich v Spišskej Novej Vsi. Vek jej však neuberá na kráse ani húževnatosti. Snaží sa vytvárať čo najpríjemnejšie a najprirodzenejšie prostredie pre zvieratká i návštevníkov. V jej opatere je aktuálne približne 500 zvierat zo 130 druhov. Mnohé z nich sú zapísané aj v Červenej knihe ohrozených zvierat, ako napríklad orangutan bornejský.

Ak vašim ratolestiam nestačí sa na opičky len pozerať, môžu sa na jednu z nich aj zahrať. V spolupráci so ZOO bola vytvorená aj nová atrakcia MONEKYLAND. Lanový lezecký park bude otvorený od 23.4.2022 a nájdete ho v blízkosti záhrady.

ZOO v Spišskej Novej Vsi je aktuálne otvorená od utorka do nedele v čase od 10:00 – 18:00. Vstupné pre dospelého stojí 4 €, pre zvýhodnené skupiny 2 €, pre deti od 3-15 rokov 1 €. Deti do 3 rokov majú vstup zadarmo.

5.     Park zvierat Stropkov

park_stropkovjpg

http://www.zoostropkov.sk/?zoo-park-stropkov=fotografie-zvierat-zoo-stropkov&lang=sk

Možno trochu atypicky, v strede mesta Stropkov na východnom Slovensku, objavíte zaujímavý park zvierat. Vznikol už v roku 1984 z iniciatívy miestnych rodičov a detí, ktoré sa zaujímali o prírodu a jej obyvateľov. Postupne sa rozširoval a budoval až do dnešnej podoby, kedy v 40 voliérach poskytuje útočisko cicavcom, vtákom i plazom.

Účelom parku je, aby sa deti niečo naučili, ale zároveň, aby sa aj zabavili a odniesli si dobrý pocit. Preto je park dotvorený rozprávkovými zariadeniami a poskytuje aj možnosť priameho kontaktu s vybranými zvieratkami, či možnosť ich kŕmenia. Park je síce menší, ale vhodný na budovanie vzťahu k prírode aj medzi najmenšími.

Park zvierat v Stropkove je otvorený počas celého týždňa od 10:00 – 17:00, vstupné pre deti do 3 rokov je zdarma, pre deti od 3-15 rokov a zvýhodnené skupiny 1 € a pre všetkých nad 15 rokov 1,5 €.

6.     ZOOKONTAKT v Liptovskom Mikuláši

zookontakt_LMjpg

https://www.zenyvmeste.sk/tatrapolis--kontaktna-zoo-a-motylia-zahrada--na-liptove-sa-mozete-dotykat-zvierat-i-miniatur

Dovolenka na Liptove zaujme nielen horami, lyžiarskymi možnosťami, perfektnými vodnými atrakciami, ale aj netradičnou ZOO. Ak máte chuť spoznať život zvieratiek úplne zblízka, navštívte túto jedinečnú zoologickú záhradu. Čaká vás viac ako 400 jej obyvateľov a s mnohými z nich môžete mať aj priamy kontakt. Pohladkať mláďatká šeliem, medvieďatká či mláďatká líšky polárnej je naozaj veľkým zážitkom. A nemusíte mať pritom žiaden strach. Tieto zvieratká sa totiž z rôznych dôvodov narodili v ľudskej opatere, ktorá je pre nich symbolom istoty a bezpečia. Vo voľnej prírode by neprežili.

Súčasťou ZOO je hneď niekoľko atrakcií. Jazda na koňoch alebo poníkoch, zrkadlový labyrint, jazda na vodnej strele, vláčik, minigolf či svet miniatúr, vďaka ktorým môžete spoznať svetové stavby.

ZOOKONTAKT je otvorená počas celého týždňa od 10:00 – 17:00. Lístok stojí pre všetkých nad 3 roky 13 €. Deti do 3 rokov to majú zadarmo.

7.     Malkia Park – Big Cats Rescue

malkia_parkjpg

https://www.malkiapark.sk/nasi-zverenci

Neďaleko obce Orechová Potôň v Podunajskej nížine nájdete na 6 ha jeden krásny zvierací projekt. Malkia Park vznikol ako posledné útočisko pre zvieratká, ktoré boli nechcené, alebo sa o nich pôvodní majitelia už viac nevedeli postarať a vzdali sa ich. Ide predovšetkým o veľké mačkovité šelmy, ktoré pochádzajú z cirkusov, od súkromných osôb či zoo kútikov. Tieto zvieratká by boli vo voľnej prírode stratené a nevedeli by sa o seba postarať, preto potrebujú ľudskú opateru. Od roku 2016, kedy park vznikol, sa postupne stal útočiskom aj iných druhov zvierat, ktoré boli takto zachránené.

Počas sviatkov a víkendov na vás čaká komentované kŕmenie s ošetrovateľom a v lete tohto roku aj jedna novinka. Večerné prehliadky parkom, ktoré je možné spojiť aj s grilovačkou. Výbornou atrakciou je aj prehliadka parku v safari aute.

Malkia Park je otvorený od utorka do nedele od 10:00 – 17:00. Dospelý si za vstup zaplatí 10 €, dieťa od 3 – 18 rokov a zvýhodnené skupiny 7 €. Deti do 3 rokov majú vstup zdarma. Lístky do parku sa dajú kúpiť aj prakticky a pohodlne online.

Nielen sa zabávať, ale aj sa niečo nové naučiť. Nielen sa pozerať, ale aj sa postarať a nakŕmiť. Zároveň pochopiť, aké nežné a citlivé vedia zvieratká byť a koľko starostlivosti si vyžadujú. Budovať u detí pozitívny vzťah k prírode a jej obyvateľom je dôležitý fakt. Možno vám k tomu pomôžu práve slovenské zoologické záhrady alebo kontaktné zoo parky.