Kam na výlet: Tipy na výlety a cestovateľský blog - Ždiar

Podtatranský región skrýva mnoho krás, ktoré často ostávajú neobjavené. Zatienia ich vysokohorské lákadlá či navštevované atrakcie. Ak však naozaj chcete spoznať jedinečnosť tohto regiónu, predstavíme vám pár zaujímavých tipov na výlety. Pokojne si ako základný tábor vyberte rázovitú obec Ždiar. Je skvelým miestom, ktoré dokáže predstaviť charakter a ducha tejto oblasti.

Kam na výlet v okolí Ždiaru: Naše Najlepšie Tipy

Tip na výlet za čerstvým vzduchom - Chata Plesnivec

chata-plesnivecjpg

https://www.tatry.sk/chata-plesnivec-2/

Potreba nadýchnuť sa sviežeho vzduchu, roztiahnuť pľúca a kochať sa prírodou, sú tými najčastejšími dôvodmi, prečo hľadáme podnety, kam vyraziť na výlet. Nemusí to však hneď byť vysokohorská turistika pre náročných. Príjemne sa zatúlať v krásnom prostredí sa dá aj v nižších polohách Belianskych Tatier. Vyskúšajte navštíviť Chatu Plesnivec, na ktorú sa dostanete po modrej turistickej značke začínajúcej od parkoviska v Tatranskej Kotline. Príjemná, cca 1,5 hodinová, prechádzka je skvelým začiatkom letnej turistickej sezóny. Alebo tiež výborným tipom kam na výlet s deťmi, ak chcete spoločne objavovať tatranské chaty. Terén je pohodový a chata vás privíta príjemným rodinným prostredím s primeraným množstvom ľudí.  

Záchranný tip na výlet v prípade zlého počasia - Belianska jaskyňa

jaskyna-belianskajpg

https://www.tatry.sk/belianska-jaskyna/

Len máloktorá krajina sa môže pochváliť tak nádhernou podzemnou výzdobou, ako Slovensko. Skvosty pod povrchom nášho územia sú naozaj fascinujúce a určite sa oplatí venovať čas aj takýmto výletom. Jedným z najnavštevovanejších miest v útrobách zeme je Belianska jaskyňa. Jej vchod nájdete v Tatranskej Kotline, kde už od parkoviska začína zaujímavé stúpanie. To značí, že prechádzka týmto prírodným úkazom nebude úplne bez námahy. Ale odmena v podobe nádhernej sintrovej výzdoby určite stojí za to.

Belianska jaskyňa ponúka okruh v dĺžke 1370 m, absolvujete 125 m prevýšenie a zdoláte 874 schodov. Prehliadka trvá cca 70 minút a objavíte počas nej nádherné siene, sintrové vodopády, pagodovité stalagmity, ale aj 7 druhov netopierov. Zvlášť cenenou je takzvaná Hudobná sieň, ktorá dostala pomenovanie podľa kvapiek vody dopadajúcich na jazierko. Je tu taká výborná akustika, že sa tu občas dokonca organizujú aj koncerty klasickej hudby.

Určite je to jedno z miest, ktoré by ste pri návšteve tohto regiónu nemali vynechať. Poslúži zároveň aj ako výborný tip, ak by vám náhodou neprialo počas pobytu počasie.

Tip na výlet za tradíciami regiónu - Osturňa, najdlhšia obec na Slovensku

osturnajpg

https://www.facebook.com/photo?fbid=2291357581097215&set=a.1505688892997425

autor: M. Mäsiar Photography

V severozápadnej časti pohoria Spišská Magura sa nachádza kronika ťažkého života v tomto regióne v podobe obce Osturňa. Dedinka, ktorá stále odoláva modernej dobe a lipne na tradíciách je útočiskom mnohých výletníkov hľadajúcich pokoj a pohodu. Dedinkou preteká Osturniansky potok a aj vďaka nemu je táto 25 km dlhá obec najdlhšou potočnou dedinou na Slovensku.

V Osturni sa nachádza 157 chránených pamiatkových objektov, preto bola v roku 1979 vyhlásená za Pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Je zároveň považovaná za takzvaný živý skanzen, kde stále môžete naživo okúsiť krásy skutočného pôvodného života. Okrem zachovalých dreveníc a tradičného roľníckeho života tu objavíte aj miestnych v nádherných krojoch, môžete ochutnať typické špeciality regiónu a započúvať sa do ľubozvučných ľudových piesní.

Navštíviť môžete aj expozíciu osturňanskej izby s tradičným nábytkom, ktorá sa nachádza v zrekonštruovanej budove školy. Vzácnou pamiatkou je aj gréckokatolícky neskorobarokový Chrám Svätého Michala archanjela z roku 1796. Obec praje aj aktívnym výletníkom. Leží na križovatke viacerých cykloturistických trás a poskytuje vyžitie aj na zaujímavé prechádzky, napríklad za liečivými bylinkami.

Tip na výlet za nečakanými pokladmi malej obce - Tatranská Javorina

Približne 11 km od Ždiaru v nepatrnej blízkosti poľských hraníc sa nachádza ďalšie zaujímavé miesto na výlet. Pohraničná obec Tatranská Javorina. Malá dedinka sa v dávnej minulosti vyvinula z majera lendackého veľkostatku. V tom čase v tejto oblasti tvorili v lesoch významnú zložku práve javory, odkiaľ zrejme pochádza aj jej názov.

kostolk_sv_annyjpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2433737999974036&set=gm.10155774414326891&locale=hi_IN

autor: Peter Polák

Dedinka v 19.-20. storočí patrila významnému pruskému šľachtickému rodu Hohenlohe. Tí pretvorili Javorinu na lesnícku osadu, založili tu zverník a založili tradíciu poľovačiek. Oblasť sa stala takou významnou, že tu chodila poľovať aristokracia z takmer celej Európy. To viedlo k vybudovaniu honosného poľovníckeho zámočku, ktorý dodnes v dedine stojí. Od roku 2004 sa Lovecký zámoček Hohenlohe využíva najmä na reprezentačné účely a patrí pod správu Kancelárie prezidenta SR.

zmoek_hohenlohejpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4731010926919754&set=pb.100063979001606.-2207520000&type=3

Knieža Hohenlohe bol pre miestnych ľudí láskavým a dobrým patrónom. Hoci sám bol evanjelik, domácemu obyvateľstvu dal v roku 1903 vysvätiť novopostavený katolícky drevený kostolík, Kostol sv. Anny pod správou Spišskej kapituly. Pamiatku sa podarilo zachovať a aj dnes zdobí úpätie osudom skúšanej obce.

Tip na výlet za slastným pokojom - Veľká a Malá Franková

mala-frankova_1jpg

https://www.tatryspispieniny.sk/sk/featured_item/mala-frankova-atraktivity/

Obce Malá a Veľká Franková boli kedysi spoločným osídlením a fungovali pod názvom Franková. Dnes sú to už dve samostatné malebné dedinky, ktoré sa snažia budovať povedomie najmä agroturistike. Návštevníkov lákajú zachovalými pôvodnými dreveničkami, v ktorých sa dá ubytovať. Užívať si tu môžete slastný pokoj na kilometre vzdialený veľkomestskému ruchu. Dedinky sú popretkávané turistickými trasami, cyklocestami či náučnými chodníčkami, takže nudiť sa nebudete.

V Malej Frankovej si môžete pozrieť aj drevený Kostol sv. Jozefa, alebo veľmi zaujímavú raritu. Staroslovenský areál a s ním spojené prvé ľudové múzeum hlaholiky. Areál nesie názov Ogrod svätých sedmopočetníkov a zahŕňa najmenší drevený kostolík na Slovensku, ale aj unikátny drevený kríž so solárnym podsvietením.


Zdroj úvodnej fotky: http://www.ttstudio.sk/nejnovejsi/osturna-3390.html, autor: Tomáš Šereda