Zaujímavé a netradičné slovenské múzeá. Už ste ich niekedy navštívili?

Chladné dni nás asi veľmi nelákajú k aktivitám vonku, ale ako sa hovorí, keď sa jedny dvere zavrú, iné sa otvoria. Možno sa nám práve v tomto čase ponúka ideálna príležitosť poobjavovať to, na čo za krásnych slnečných dní ani nemyslíme. Napríklad zaujímavé a netradičné slovenské múzeá. Vedeli ste, že na Slovensku máme napríklad múzeum venované gýču alebo praveku? Nevedeli? Tak sa začítajte. Mám pre vás pár dobrých tipov na neobyčajné miesta.

Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni

babky_2jpg

https://hradmodrykamen.sk/stale-expozicie/

Čo by ste povedali na nevšedný návrat do detstva? Nie však toho vášho, ale detstva dávneho, historického. Zaujímavá expozícia, ktorá mapuje dejiny a vývoj hračiek, ale aj nepoznaný náhľad do sveta bábkového divadla na vás čaká v Modrom Kameni. Je výnimočná nielen svojim obsahom, ale aj prekrásnym miestom na historickom hrade. Múzeum bábkarských kultúr a hračiek dnes zhromažďuje viac ako 17 000 vzácnych exponátov nielen ľudových hračiek typických pre naše územie. Okrem zaujímavých prehliadok múzeum organizuje aj jedinečný Bábkarský festival alebo Bábkové divadelné dni pre deti a mládež obohatené o tvorivé dielne. Toto miesto je naozaj plné fantázie, preto je ako stvorené pre mysle plné dychtivej tvorivosti.

Múzeum dopravy v Bratislave

muzeum_dopravy_1jpg

https://stm-ke.sk/sk/pobocky/muzeum-dopravy-v-bratislave/galeria

Čo myslíte, ako dlho trvala v minulosti cesta z Bratislavy do Košíc? Ste zvedaví, ako sa tam dalo dopraviť napríklad v roku 1936? Nielen toto, ale ešte aj omnoho viac sa dozviete v zaujímavom Múzeu dopravy v Bratislave. Prezentuje historický vývoj cestnej i železničnej dopravy na Slovensku a v zbierke mu nechýbajú unikátne vozidlá, ktoré boli kedysi ťahané koňmi, prvé motorové samohyby, bicykle, velocipédy, sane či koče. Objavíte tam viac ako 50 jedinečných historických automobilov domácich či zahraničných značiek, napríklad Tatra, Škoda, Mercedes-Benz či americký Buick, ale aj najdrahší automobil československej medzivojnovej výroby – šesťvalcovú Praga Golden z roku 1937. Prezrieť si môžete asi 30 motocyklov značiek ako Böhmerland, Ogar, Indian či Harley-Davidson. Tešiť sa však môžete aj na tajomný svet železničnej dopravy, mnohé bezmotorové prostriedky či množstvo dobových doplnkov. Tak čo, ako sa poveziete do Bratislavy vy?

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši

jaskyniarstvo_1jpg

https://www.smopaj.sk/sk

Prekrásne rozsiahle múzeum nabité informáciami a šikovnými interaktívnymi prvkami nájdete v srdci Liptova, v Liptovskom Mikuláši. Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva je jediným svojho druhu na Slovensku. Na štyroch unikátnych poschodiach môžete prejsť celým vývinom ochrany prírody a jaskyniarstva na Slovensku, a zároveň spoznať aj ich aktuálny stav. Vďaka exponátom, ktoré vás vtiahnu do jedinečnej atmosféry, dokážete na tomto mieste pokojne stráviť aj dlhé hodiny a po odchode ho budete bezpochyby považovať za jedno z najmodernejších múzeí na Slovensku.

Múzeum Oravacafe v Krušetnica

oravacafe_muzeum_1jpg

https://muzeumkavy.sk/expozicia/#&gid=1&pid=5

Ak je pre vás vôňa kávy lahodnou arómou, ktorej nemáte nikdy dosť, mali by ste navštíviť jedno špeciálne miesto. Je ním útulný domček v oravskej obci Krušetnica pripravený rozpovedať príbeh kávového zrnka od jeho počiatku. Múzeum Oravacafe zaujme hneď niekoľkokrát. Najprv unikátnou zbierkou kávových mlynčekov a kávovarov z rôznych dôb i materiálov, či všelijakými kávovými šálkami a hrnčekmi. Ide o najväčšiu slovenskú zbierku. Neskôr unikátnou výzdobou stien dolného poschodia. Tvorí ich totiž mozaika z kávových zŕn a svojou rozlohou 107 m2 je najväčšia na svete. Verili by ste tomu? Myslím, že to prekvapilo aj tých 250 dobrovoľníkov, ktorí sa 4 roky podieľali na jej tvorbe. Čo myslíte, koľko káv pri tom vypili? Ak vás to zaujíma, alebo máte iné otázky, ktoré chcete prebrať pri šálke dobrej kávy, odporúčam navštíviť práve toto miesto.  

Múzeum gýča Kremnica

muzeum_gycajpg

https://www.facebook.com/photo?fbid=6085836458108604&set=a.473863038075593

Smiech, dobrá nálada, výborný pocit a možno aj nové vedomosti. To všetko nájdete v unikátnom Múzeu gýča v Kremnici. Čo vlastne ten gýč je, nikto celkom presne netuší. Každopádne toto miesto už od roku 2006 prináša úsmevný pohľad na dobu nie tak dávno minulú, kedy aj zábava bola riadená a nie každý mohol byť na smiech. Aj keď možno bol. Myslíte, že máte doma aj vy niečo, čo je podľa vás „gýč“? Prineste to do Kremnice a získajte vstup na prehliadku zadarmo. Rozšírite tak zbierku 1280 aktuálnych exponátov a zakladateľom na penzii pridáte ďalšiu skvelú vecičku, z ktorej budú pravidelne utierať prach. Za skúšku nič nedáte.

ulicka-nosovjpg

https://www.gyc.sk/galeria/

Okrem expozície gýčov si môžete v múzeu pozrieť aj Uličku slávnych nosov. Ide tiež o svetový unikát a nájdete tam známe slovenské nosy, vďaka ktorým humor u nás prekvital. Ich majitelia sa zaslúžili o to, že satira na Slovensku prinášala úsmev a slzy smiechu, nie ľútosť či plač. Veď kto by nepoznal láskavé vtipy Jula Satinského, Mariána Zednikoviča či Mariána Kochanského? A prečo nie ruky či chodidlá? No jednoducho preto, že na aforizmy človek nepríde len tak, na to „musí mať nos“.      

Múzeum praveku v Bojniciach

muzeum_praveku_2jpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=3889760154410983&set=pb.100057107934660.-2207520000

Návrat do dôb, kedy bol každý deň tvrdým zápasom o holý život, ponúka Múzeum praveku v Bojniciach. Prevádzkuje ho skupinka nadšencov a určite vám radi povedia o tom, že neandertálci vôbec neboli primitívni, ale práve naopak, na svoju dobu veľmi vyspelí. Že obydlie pračloveka bolo kedysi vo veľkej travertínovej jaskyni a spolu s nimi si ju môžete aj prezrieť. Že územie Bojníc je klenotom pravekých dejín, pretože je považované za najvzácnejšiu lokalitu niekdajšieho sídla neandertálskeho pračloveka na Slovensku. Chceli by ste zistiť, čo všetko ešte stále máme s pračlovekom spoločné? Tak neváhajte a navštívte v prekrásnych Bojniciach aj toto menej tradičné miesto.  

Gitarové múzeum v Sobranciach

gitarove_muzeumjpg

https://www.gitarovemuzeum.sk/

Kto by to bol povedal, že svetový unikát sa niekto rozhodne vybudovať v Sobranciach, v malom východoslovenskom mestečku neďaleko Zemplínskej Šíravy? A podarilo sa. Vzniklo tam totiž Gitarové múzeum mapujúce kompletný vývoj a výrobu elektrofonických gitár v Československu po druhej svetovej vojne. V inventári múzea je dnes 1100 jedinečných kúskov, ktoré preukázateľne používali aj hviezdy ako The Beatles, Led Zeppelin či Eric Clapton. Návštevníci majú aktuálne sprístupnených 250 exemplárov nielen gitár, ale aj iných nástrojov či dobových hudobných predmetov. Ak vám hudobný svet nie je cudzí a viete oceniť hodnotu skrytú v umení, tu vám duša určite pookreje.

Mobile Phone Museum v Dobšinej

mobil_museum_2jpg

https://www.facebook.com/mobilephonemuseum/photos

Mobilný telefón je v dnešnej dobe to prvé, čo ráno vezmeme do ruky a to posledné, čo odkladáme pred spaním. Už si ani nevieme predstaviť, že by sme strávili deň bez neho. Komunikujeme, platíme, počúvame hudbu, odpisujeme na e-maily, všetko v jednej „malej skrinke“. Ako ale vyzerali tieto zariadenia kedysi? Odpovede na mnohé otázky zo života mobilov vám dá zakladateľ Mobile Phone Museum Štefan Polgári. V malej slovenskej obci Dobšiná vlastní zbierku viac ako 3500 tlačidlových mobilných telefónov od 14 výrobcov a niektoré z nich nikde inde na svete neobjavíte. Vy z nich môžete vidieť približne 1200, pričom najviac zaujmú asi tie, ktoré majú netradičný tvar displeja, farbu, atypické riešenie klávesnice či nezvyklé funkcie. Americký denník The New York Times tam už bol, preto odporúčam, aby ste si ani vy nenechali túto skvelú zbierku ujsť.

Muzikmúzeum v Spišskom Hrhove


https://www.facebook.com/Muzikmuzeum/photos/pb.100057481298110.-2207520000/397369247709679/?type=3

Toto múzeum má pomerne dlhú históriu i genézu a je spätené nielen so zberom nástrojov, ale aj s ich výrobou, s odbornými prednáškami, ukážkami a vzdelávaním. Pôvodne šlo o snahu zhromaždiť ľudové hudobné nástroje, prevažne aerofóny, najmä z oblasti Karpát, aby sme si vedeli urobiť obraz o našej histórii aj z pohľadu umenia. Neskôr sa však akosi prirodzene začala zbierka rozširovať a pribudli do nej nové druhy nástrojov z takmer celého sveta. Z pôvodného Múzea ľudových nástrojov v Brutovciach tak vzniklo dnešné Muzikmuseum v Spišskom Hrhove. Nájdete tu jednu z najväčších dostupných zbierok v Európe, ktorá obsahuje vyše 400 hudobných nástrojov z celého sveta. Múzeum je navyše moderné, interaktívne, plné zvukov a jedinečných informácií. Po návšteve zaručene budete odchádzať nielen s úsmevom, ale aj nejednou piesňou na perách.