5 najkrajších cyklotrás Slovenska.

Cykloturistika sa v poslednom období stala aj u nás veľkým fenoménom. Rodiny sa predbiehajú v nakupovaní cyklo výbavy, elektrobiky idú „na dračku“ a aplikácie s mapami nechýbajú už v žiadnom telefóne. Ja sa z toho veľmi teším, pretože obľúbenosť tohto športu zabezpečila, že sa postupne zlepšujú aj podmienky. Vzniklo množstvo krásnych a aj veľmi dobre upravených cyklociest. Často sú vynikajúco značené, ponúkajú nádherné výhľady a niektoré potrápia aj skúsených vytrvalcov.

Miest, kam sa bicyklom vybrať na ceste Slovenskom, je neúrekom, no ja som pre vás vybrala tie, ktoré považuje „cyklokomunita“ za najkrajšie. Nemala som príležitosť obísť všetky, ale verím, že môj výber 5-tich naj cyklotrás bude aj napriek tomu inšpirujúci.

 

Tokajské cyklocesty

Tokajsk_cesty_1jpg

Oblasť slávna predovšetkým krásnymi vinicami a dobrým vínom bola dlho neprebádaná pre komplikovanejší prístup i orientáciu. To sa však zmenilo vďaka nadšencom cyklistiky. Aktuálne sa táto nádherná príroda dá objavovať aj na bicykli. Tokajské cyklocesty vás zavedú uličkami, skrytými miestami a zákutiami, ktoré by ste asi bežne nenavštívili. A ja odporúčam, aby ste sa nechali zaviesť práve tam. Aby ste objavili zastrčené viničky, stretli slnkom poláskaných vinárov a spoznali tak esenciu Tokaja. Väčšina ciest má spevnený povrch, takže nejde o náročný terén. Rovnako sa nemusíte báť žiadnych extrémnych stúpaní. Ide o pohodovú cyklistiku, ktorú zvládnete aj s deťmi a môžete si tak urobiť rodinný výlet. Určite nevynechajte aj veľkú atrakciu obce Malá Tŕňa, ktorou je netradičná vyhliadková veža.

tokajske_cesty_2jpg

Najdlhšou trasou, ktorá vás zároveň prevedie tými najzaujímavejšími miestami, je trasa z Čerhova do Viničiek. Po ceste natrafíte na modernú vinicu s nádychom Toskánska, Chateau Grand Bari vo Veľkej Bare, ale aj na kaštieľ Františka II. Rákociho v Borši. Cyklocesta by mala v budúcnosti pokračovať až k Zemplínskej Šírave, čím by vznikla krásna trasa po vzácnostiach Zemplína.

Trasa: Čerhov – Veľká Tŕňa – Malá Tŕňa – Vyhliadková veža – Černochov – Borša kaštieľ – Viničky

Dĺžka: 22,5 km

Náročnosť: jednoduchá

 

Hnilecká cyklomagistrála

hnilecka_cyklomagistralajpg

(Zdroj: https://www.restartnisa.sk/palcmanska-masa-turisticke-trasy-cyklotrasy/)

Malebnou časťou Slovenského Rudohoria a Slovenského raja prechádza Hnilecká cyklomagistrála. Prevedie vás 11 dedinkami a 2 mestami, v ktorých môžete okrem krásnej prírody nájsť aj pôvodnú ľudovú architektúru, banícke domy, tradičné drevenice, či banské štôlne. Táto časť Slovenska nebola k svojim obyvateľom veľmi hostinná a známky ťažkého života v náročnom prostredí uvidíte aj dnes. Mňa dosť zamrzeli staré hospodárske budovy v zlom stave, vyľudnené dediny, neobrobené polia. Na druhej strane som našla neuveriteľný pokoj.

Cesta spája dve umelo vytvorené nádrže, Palcmanskú Mašu v Dedinkách a Ružín pri Margecanoch, v ktorých sa dá po cyklistike okúpať. Ale voda studenáááá, ozaj na osvieženie. Cyklocesta má necelých 70 km a najlepšie je absolvovať ju v smere z Dediniek, odkiaľ budete už len pozvoľna klesať a bude to pohodový výlet. Nevýhodou však je, že vedie prevažne po obecných cestách, takže autá určite stretnete, najmä v sezóne.

Trasa: Dedinky – Mlynky – Hnilec – Nálepkovo – Švedlár – Mníšek nad Hnilcom – Helcmanovce – Prakovce – Gelnica – Jaklovce – Margecany

Dĺžka: 69 km

Náročnosť: stredná

 

Z Pienin až do Tatier po Belianskej cykloceste 

Beliansky_cyklochodnikJPG

Pre tých zdatnejších cyklistov ponúka svoje krásy aj trasa popod naše najvyššie vrchy. Moja srdcovka. Cesta z prekrásnych Pienin, nad ktorými sa týčia Tri Koruny, vás povedie okolo nedotknutých Belianskych Tatier a môže pokračovať až do srdca Vysokých Tatier. Tu si ale užijete veľa stúpania, aj pomerne náročného, a celá cesta môže presiahnuť statočných 100 km, čo dá zabrať aj skúseným harcovníkom. Vedie aj po lesných, nespevnených cestách, takže ju odporúčam najmä pre horské bicykle. Okrem pltí, splavovania Dunajca a vzácneho kláštora Kartuziánov v Červenom Kláštore, kde odporúčam odštartovať výlet, natrafíte po ceste aj na rázovitú obec Ždiar. Prestávku si môžete dopriať v dolnej časti Bachledovej doliny a pokračovať krásnym cyklochodníkom cez Tatranskú Kotlinu až k Belianskej jaskyni. Potulky môžete ukončiť v Spišskej Belej pri rybníku, kde vyrástol pekný a udržiavaný pumptrack. Komu by sa málilo, môže si po ceste nájsť odbočku a pokračovať cez Tatranskú Lomnicu až do Starého Smokovca. Krásy tatranskej prírody ani nemusím opisovať, budete ju mať ako na dlani. Pohybovať sa ale budete na obľúbených a pomerne frekventovaných miestach, preto sa pripravte na väčšie množstvo ľudí a dynamiku.

Trasa: Červený kláštor – Haligovce – Veľká Lesná – Toporecké sedlo – Magurské sedlo – Ždiar – Tatranská kotlina – Spišská Belá

Dĺžka: 80 km

Náročnosť: stredne až mierne náročná

 

Okolo Liptovskej Mary

Okolo_mary_1jpg

Liptov je bezpochyby jedným z najkrajších miest, ak uvažujete o dovolenke na Slovensku. A za pravdu mi dajú aj cyklisti. Takmer každé cyklistické fórum či stránka pre nadšencov cykloturizmu spomína cyklistiku okolo Liptovskej Mary ako jednu z najkrajší slovenských trás. Je tam viacero možností a výlet si môžete naplánovať podľa vlastných síl a zdatností. Ale aj tá najkratšia trasa vám odhalí krásy tohto bohatého územia. Keďže budete robiť okruh okolo vodnej plochy, pohľady na Liptovskú Maru vás budú sprevádzať celou cestou. Kochať sa budete aj výhľadmi na Vysoké, Západné a Nízke Tatry. Natrafíte na známy tradičný kostolík, spoznáte obce s pôvodnou architektúrou, ale môžete aj potešiť deti v skanzene Havránok, ktorý bol pôvodným keltským sídlom. Cestou vás nečaká žiadne náročné stúpanie či technické klesanie, terén je rovinatý, preto ide o nenáročnú pokojnú cyklistiku. Nevýhodou však je, že časť trasy vedie aj po obecných cestách.

Okolo_Mary_2jpg

Trasa: Liptovský Mikuláš – Litovský Trnovec – Bobrovník – Vlachy – Krmeš – Galovany – Liptovský Mikuláš

Dĺžka: 37 km

Náročnosť: jednoduchá

 

Veľký hodrušský okruh

velky-hodrussky-okruhjpg

(Zdroj: https://www.hoteldaro.sk/velky-hodrussky-okruh/)

Poznáte iniciatívu Bajkom k tajchom? Ak nie, tak vrelo odporúčam. Táto dobrovoľná partia totiž už niekoľko rokov skladá kúsok po kúsku tie najkrajšie trasy v Štiavnických vrchoch. Aktuálne vytvorili už 23 trás a dali v tomto malebnom kraji dokopy 237 km vhodných najmä na trailovú cyklistiku. Ja som si nechala poradiť a z trás vyberám Veľký hodrušský okruh, ktorý je najdlhšou a zároveň aj najťažšou trasou. Vedie v bezprostrednej blízkosti očarujúceho tajchu Moderštôlňa (Kopanický tajch) a má dĺžku cez 40 km. Hoci je trasa z tých náročnejších, krásne prostredie za potrápenie stojí.

Keďže je na ceste niekoľko križovatiek a odbočiek, odporúčam stiahnuť si súradnice a trasu, aby ste nepoblúdili. Zároveň sledovať orientačné body a svedomito sa ich držať. Výlet začína v obci Hodruša Hámre a pokračuje cez Dolné Hámre na svahy prírodnej rezervácie Kojatín až ku Kopaniciam, kde máte možnosť sa občerstviť. Ďalej pokračujete po orientačných bodoch až do Sedla Pleso, odtiaľ k tajchu Červená studňa až k najvyššiemu bodu cyklocesty, k vrcholu Kerling. Z vrcholu sa môžete tešiť na prudšie technické zjazdy späť do východiskového bodu. Tento smer je zároveň tým ľahším.

Po ceste objavíte krásne výhľady, odhalí sa vám viacero tajchov a vychutnáte si pokoj a ticho prírody.

Trasa: Hodruša Hámre – Dolné Hámre – Priedolie – Kopanice – Sedlo Pleso – Červená studňa – Kerling – Hodruša Hámre

Dĺžka: 41 km

Náročnosť: ťažká

Kto ešte tento rok nestihol vysadnúť do cyklo sedla, je naozaj najvyšší čas. Pokojne sa inšpirujte aj mojimi tipmi a prevetrajte vaše bicykle na krásnych cyklocestách nášho Slovenska. Nezabudnite na vodu, ľahkú pláštenku do dažďa a nejakú sladkosť na doplnenie energie. O dobrú náladu a úsmev na tvári sa postarajú nádherne výhľady, ktoré objavíte.