Tatranské chaty s deťmi. Objavujte hory s tými najmenšími.

Stretla som už 10 ročných turistov na Priečnom sedle, 8 ročných na Kriváni a 5 ročné deti šlapať na Zelené pleso akoby nič. Nie každé dieťa sa však dokáže takto prekonať. Navyše, príliš náročná trasa môže ratolesti od turistiky úplne odradiť. Ak si budú pamätať vyťahané ruky, boľavé nohy, strašnú únavu a tiché prianie, aby už bol koniec, viac ich do hôr nevytiahnete. A to nie je cieľom žiadneho rodiča – turistu.

Nejako sa mi potvrdilo, že ak je na konci cesty chata, kde môžu deti čo to objaviť, preskúmať, alebo si len pohodlne oddýchnuť a dostať koláčik či Horalku, plaču je akosi menej. Pripravila som teda výber tatranských chát, ktoré sú pohodlne dostupné, bezpečné a pre začínajúcich detských turistov ideálne.

Kam s deťmi na výlet

Reinerova útulňa – Reinerka

Vysok_Tatry_Rainerova_tulna_2JPG

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vysok%C3%A9_Tatry,_Rainerova_%C3%BAtulna_(2).JPG

Je to najstaršia chata vo Vysokých Tatrách, ktorá bola pôvodne postavená už v roku 1863. Takže hneď prvý dôvod obzrieť si ju. Je otvorená celoročne, môžete ju teda navštíviť v lete aj v zime. Ponúka občerstvenie, príjemné posedenie, prevedie vás históriou nosičov a ukáže mini expozíciu starého horolezeckého náradia i lyží. Ak budete mať šťastie, stretnete aj známu tatranskú modelku - líšku Elišku, ktorá si chatu veľmi obľúbila.

liska_eliskajpeg

https://spis.korzar.sme.sk/c/22405079/nebojacna-liska-je-s-rainerovou-chatou-spojena-uz-roky.html

V blízkosti chaty sú známe Vodopády studeného potoka. Sú to najnavštevovanejšie vodopády na Slovensku a určite odporúčam odskočiť si k nim. Nie však do nich, kúpanie je tam zakázané!

Ako sa k Reinerke dostať?

Najjednoduchšia cesta vedia zo Starého Smokovca cez Hrebienok. Odtiaľ po červenej značke k Reinerovej útulni. Na Hrebienok sa môžete vyviesť aj pozemnou lanovkou, ak však chcete v deťoch prebudiť turistického ducha, choďte radšej pešo. Na Hrebienku budete za cca hodinku. Môžete vyskúšať aj trasu poza lanovku, nie po asfaltke. Je tam menej ľudí a stúpenie je trošku miernejšie. Z Hrebienka k útulni je to už len 20 minút. Celú trasu teda zvládnete do 1:30 hod.

Trošku dlhšia, ale zato zaujímavejšia trasa vedie z Tatranskej Lomnice. Auto môžete zaparkovať na veľkom parkovisku pod lanovkou a po modrej značke cez les postupovať smerom na Hrebienok. Po ceste budete prechádzať aj cez spomínané vodopády. Táto cesta vám zaberie asi 2:15 hod. Je to ale príjemná lesná cestička s miernym stúpaním. Stretnete menej ľudí a v horúcom dni budete kráčať po príjemnom tieni.

 

Zamkovského chata – Zamka

zamka_1jpg

http://www.zamka.sk/fotogaleria/

Táto chata sa nachádza v Malej Studenej doline vo výške 1475 m. n. m. Je otvorená celoročne, v každom čase i nečase je tam pozorný personál. Chata ponúka občerstvenie, ubytovanie a vyžitie pre deti, keďže pred chatou je postavené pekné detské ihrisko. Takže po turistike sa tu vedia drobci aj dobre zabaviť.

Ako sa k Zamke dostať?

Základná prístupová cesta vedie z Hrebienka po červenej turistickej značke. Po ceste narazíte na Obrovský vodopád, ktorý ponúkne príjemné osvieženie. Od neho pokračujete ďalej miernym stúpaním, kocháte sa výhľadmi do tatranskej kotliny a ani nezbadáte ako a čoskoro ste na chate. Cesta zaberie z Hrebienku asi 1 hod., zo Starého Smokovca dokopy 2 hodinky kráčania. Na chate narazíte na veľa turistov, ktorí buď pokračujú, alebo prichádzajú z Téryho chaty, alebo tých, ktorí sa chystajú na časť Tatranskej magistrály smerom na Skalnaté pleso.

Na Zamkovského chatu sa môžete dostať aj zo Skalnatého plesa po červenej značke. Cesta zaberie asi hodinku kráčania. Na Skalnaté pleso sa však musíte vyviesť lanovkou. Výstup hore po vlastných nie je pre deti. Je to prudký strmý terén, ktorý je pomerne vyčerpávajúci. Ale kombinácia s lanovkou môže byť zaujímavým výletom.

 

Chata pri Popradskom plese – Horský hotel Popradské pleso

Poprad-pleso_1jpg

https://www.tatry.sk/zo-strbskeho-plesa-na-popradske-pleso/

Aj keď nás to vo vysokohorskom prostredí stále ťahá hovoriť o chatách, pri Popradskom plese je svojou kapacitou a vybavením naozaj skôr horský hotel. Hneď na brehu plesa vás privíta veľká drevená budova s pohodlnou terasou, kde sa môžete zložiť a oddýchnuť si. Otvorená je celoročne pre turistov, cyklistov, horolezcov i skialpinistov.

Popradské pleso je mimoriadne obľúbenou turistickou destináciou. Leží v Mengusovskej doline a ponúka množstvo ďalších pokračujúcich trás. Je počiatočným bodom mnohých turistických, skialpinistických i horolezeckých výstupov. Na Popradské pleso vedie aj značená cyklocesta, takže naraziť môžete aj na nadšencov cyklistiky.

Určite nevynechajte ani symbolický cintorín venovaný obetiam hôr. Ak na pár krokov odbočíte z hlavnej značkovanej trasy dostanete sa k emotívnemu miestu, kde si chodia všetci horali uctiť priateľov, známych či rodinných príslušníkov, ktorí zahynuli pri tom, čo milovali najviac.

symbol_cintorin_pop_plesojpg

https://tatrytravel.sk/turistika/symbolicky-cintorin/

Ako sa na Popradské pleso dostať?

Ak sa rozhodnete kráčať po asfaltovej ceste, musíte odbočiť autom z hlavnej cesty na parkovisko pri Popradskom plese. Odstavíte, zaplatíte parkovné a po asfaltovej ceste a modrej značke kráčate až k chate. Časovo to zaberie cca 1 hodinku. Cesta je dobrá a trasa vhodná aj pre tých, ktorí na turistiku ešte potrebujú využiť kočiar. Nie je to však rovinka a určite počítajte aj so stúpaním. Takže vytlačiť ho hore nebude úplne raj. Kávička, koláčik alebo pivko na chate budú naozaj za odmenu.

Pre tých, ktorí sa radšej prejdú po skalnatej ceste lesom, odporúčam zvoliť si cestu zo Štrbského plesa. Nájdete si červenú turistickú značku a po nej budete postupovať až k chate. Je to príjemný horský chodník, chvíľu na slnku, chvíľu v tieni, trochu hore, trochu dole. Táto cesta vám zaberie asi 1:30 hod.

Obe prístupové trasy sú veľmi obľúbené a stretnete na nich veľa turistov. Ak ste však peší a môžete ísť po lesnej ceste, zvoľte radšej tú. Vyhnete sa aspoň svištiacim cyklistom.

 

Západné Tatry

Ťatliakova chata – Ťatliačka

tatliacka_1jpg

http://tatliacka.sk/

Táto chata leží v srdci Roháčov, v Roháčskej doline pri Ťatliakovom jazere. Je ideálnym štartovacím miestom pre ďalšiu turistiku v nádherných Západných Tatrách. Chata ponúka občerstvenie, ubytovanie, príjemné posedenie a krásne prostredie v okolí jazera. Ideálna návšteva chaty je v lete alebo počas jesene, keďže je otvorená od 15. júna do 30. októbra. V zime je zatvorená.

Ako sa k Ťatliačke dostať?

K chate vedie veľmi príjemná asfaltová cesta. Jednoduchá prechádzka, bez extrémneho stúpania. Vhodná teda aj pre tých, ktorí potrebujú kočiar. Rovnako je veľmi obľúbenou cyklotrasou. Auto môžete zaparkovať na parkovisku pri lyžiarskom stredisku Roháče – Spálená. Tam sa napojiť na červenú turistickú značku a tou postupovať až k chate. Časovo vám cesta zaberie cca 1:20 hod.

Keďže Ťatliačka leží doslova na križovatke turistických trás, určite tam stretnete veľa turistov. Západné Tatry sú však naozaj krásne, plné nadšencov a pre deti tak môžu byť dobrým príkladom a peknou inšpiráciou.

 

Žiarska chata

ziarska_chata_2jpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/ziarska-chata-1325-m-n-m/

Táto chata je jedinou vysokohorskou chatou v Západných Tatrách z liptovskej strany. Poskytuje oddych, občerstvenie, ubytovanie a zároveň je základňou pre náročnejšiu turistiku. Leží v mimoriadne obľúbenej časti Západných Tatier odkiaľ turisti, a v zime i skialpinisti, podnikajú mnoho zaujímavých výstupov. Otvorená je celoročne a vďaka svojej dostupnosti a prístupnosti je vhodná aj na rodinné výlety.

Cestou na chatu, asi 200 m od parkoviska, sa môžete zastaviť v Medvedej štôlni. Je to jediné sprístupnené banské dielo na Liptove. Prezrieť si môžete miesta, ktoré človek vytvoril tvrdou prácou avšak za vidinou získania zlata. Dostanete čelovky a môžete vyraziť na spoznávanie banskej štôlne.

medvedia_stolnajpg

http://www.stolna.sk/images/os_imagegallery_95/original/foto-p-vanek-navstevnici-1.jpg

Ako sa dostať na Žiarsku chatu?

Auto zaparkujete na zbernom parkovisku v ústí Žiarskej doliny. Odtiaľ postupujete príjemnou asfaltovou cestou, po modrej značke, až k chate. Potrvá vám to cca 1:30 hod. Cesta je trochu hrboľatá a rozbitá, napriek tomu sa teší veľkej obľube cyklistov i kolobežkárov. Ak potrebujete na turistiku kočiar, poradíte si aj smerom na túto chatu. V lete sa môžete z asfaltovej cesty odpojiť aj na lesnú cestičku, ktorá je trošku menej vyťažená. Minimálne sa vyhnete stretom s cyklistami.

 

Nízke Tatry

Dedečkova chata

dedeckova_chata_1jpg

https://kamnahorehroni.sk/dedeckova-chata/

Ide o horskú turistickú chatu zasadenú v Nízkych Tatrách v blízkosti vrcholovej stanice lanovky SKI CENTRUM Mýto pod Ďumbierom. Chata bolo po rokoch obnovená a postavená na ruinách tej pôvodnej. Funguje v lete aj v zime, ale v prípade veľmi nepriaznivého počasia býva zatvorená. Preto, ak chcete na chate prespať alebo stráviť dlhší čas, určite sa vopred informujte.

Je výborné prístupná z rôznych strán, preto sa teší obľube turistov, bežcov, cyklistov ako aj nadšencov skialpinizmu a bežkovania. Vedie k nej niekoľko ciest, takmer všetky nenáročné a pohodlne prístupné aj pre deti. Cesta je však skôr lesná a skalnatá, preto s kočiarom nepočítajte. Pri chate je výborné detské ihrisko, takže ak nie je motivátorom jedlo či pitie, môže pomôcť toto.

V závislosti od toho, ktorú prístupovú trasu si zvolíte, môžete po ceste navštíviť aj Bystriansku jaskyňu. Tá sa vďaka svojim klimatickým podmienkam často využíva na speleoterapeutickú liečbu. Takže, ak túžite po zdravom nádychu, nevynechajte ju.

Zaujímavým miestom je aj vysielač Brezno, ktorý leží v lokalite Diel a po ceste na chatu na neho môžete natrafiť.  Z jeho okolia sú krásne výhľady na Kráľovu Hoľu, Chopok, Ďumbier až po Banskú Bystricu.

vysielac_breznojpg

https://www.ajdnes.sk/vysielac-brezno---myto-pod-dumbierom/brezno/l8754

Ako sa dostať na Dedečkovu chatu?

Spomínala som, že prístupových trás je niekoľko, ja vyberám tieto dve, ktoré po ceste majú aj zaujímavé miesta.

Z Bystrej, od autobusovej zastávky po zelenej značke. K chate je to cca 30 minút, takže príjemná prechádzka. Po ceste môžete absolvovať návštevu Bystrianskej jaskyne. Alebo si zvolíte od jaskyne žltú značku a pôjdete cez Sedlo pod Chodorovým vrchom na Diel, okolo vysielača a následne na chatu. Toto trvá približne 50 minút.

Mne sa páčila trasa z priesmyku Vagnár, cez Pohanské, okolo vysielača na Dieli, po žltej a následne po zelenej značke. Pri vysielači sa oplatí nachvíľu zastaviť a pokochať sa výhľadmi. Nemusíte sa náhliť, na chate ste za cca 1:30 hod.

Obe cesty sú pohodlnými a peknými prechádzkami v prírode. Vychutnáte si výhľady, zeleň a oddýchnete si od mestského ruchu. Na chate sa občerstvíte a deti sa môžu dosýta vyšantiť.

Myslím, že ak ste doteraz váhali, či je turistika aj pre vaše deti, už dlhšie nemusíte. Vyskúšajte niečo z mojich tipov. Aj z vašich ratolestí sa krok za krokom môžu stať turisti, ktorí milujú hory. Ak ich budete správne motivovať a zvolíte trasy, ktoré sú pre nich vhodné a niečím zaujímavé, budú sa na ďalšie výlety tešiť. Takže zbaliť ruksačiky a vyraziť.