Jarnými bylinkami proti zlej nálade či trombózam.

Viete čo zbierať v tomto období a prečo? Celkom nostalgicky si spomínam na minuloročnú jar. Už počas Veľkej noci som pobehovala po záhrade v tričku, ba dokonca, boli dni, kedy som vytiahla aj plavky. Pod Tatrami. Slniečko hrialo a ja som celkom zabudla, že v apríli mávam jarnú únavu, som malátna a nie je mi do reči. Tento rok mi počasie nehrá veľmi do kariet a ja opäť myslím na to, že treba vytasiť zbrane starých mám proti jarným neduhom. Dávam pár mojich osobných tipov, ako nakopnúť organizmus.

 

Pŕhľava dvojdomá alias žihľava

zihlavajpg

Aj keď som ju dlho považovala len za nepríjemnú burinu, jej liečivé účinky boli známe už v stredoveku. Asi najviac využitia, i najlepší účinok, majú mladé čerstvé nadzemné listy, ktoré sa zbierajú v skorú jar. Dajú sa používať čerstvé, nasekané do polievok, nátierok či šalátov, alebo usušené na čaje či odvary.

Žihľava má na náš organizmus veľa blahodarných účinkov. Veľmi často je súčasťou očistných kúr a jarných detoxov, pretože čistí krv, vyplavuje z tela škodliviny, znižuje hladinu cukru v krvi. Zároveň znižuje krvný tlak, zlepšuje metabolizmus, funkciu pečene a žlčníka. Obsahuje veľa výživných látok, okrem iného aj triesloviny, ktoré podporujú imunitu a tvorbu serotonínu, laicky známeho ako hormón šťastia či dobrej nálady. Napriek tomu nemožno žihľavu užívať dlhodobo. Odborníci odporúčajú maximálne 10 dňovú kúru.

Ja si z detstva najviac spomínam na žihľavové vlasové kúpele, ktoré mi robila babka. Najemno nakrájala 100 gramov žihľavy, ktoré zaliala pol litrom vriacej vody. Po vychladnutí pridala ešte pol litra vody s trochou octu. Týmto roztokom mi premývala vlasy každý večer asi 7 dní. Aj keď to trochu páchlo, faktom je, že vlasy mi nikdy nepadali.

 

Podbeľ lekársky

podbeljpg

Žlté hlavičky, ktoré vykuknú s prvými teplými slnečnými lúčmi, sú pre mňa neodmysliteľným znakom prichádzajúcej jari. Podbeľ rastie hlavne na neobrábaných miestach, násypoch, rumoviskách či priekopách. Využiť sa dajú kvety, ale aj listy tejto liečivej rastlinky. Pripraviť si z nej môžete čaje, sirupy, masky, ale aj obklady.

Najväčší prínos má proti kašľu, pri dýchacích ťažkostiach, ale aj pri zahlienených pľúcach či prieduškách. Vtedy sa používajú najmä sušené kvety. Prekvapením pre mňa ale bolo, keď som sa dozvedela, že listy podbeľu mi pomôžu aj pri opuchoch, po bodnutí hmyzom a že sa často využívali aj ako obklady na ťažko sa hojace rany či ekzémy. A výnimkou vraj nie sú ani čistiace masky z čerstvých pomliaždených listov.

Mne je podbeľ známy najmä z období prechladnutia a chrípky, keď si z neho robím čaj alebo sa naparujem. Čaj si urobím z jednej lyžice sušeného kvetu podbeľu, zalejem vriacou vodou a varím 10 minút. Keďže pre mňa je chuť podbeľu veľmi výrazná, rada ju kombinujem s materinou dúškou, pľúcnikom alebo domácou mätou. Nad pariacou sa zmesou podbeľu sa dá pod šatkou aj inhalovať. Bude tak mať dvojitý účinok.

Zaujal ma ale aj recept na domácu čistiacu masku. Keďže listy podbeľu sa dajú zbierať až do júna, asi ju vyskúšam. Aj pleť potrebuje detox. Čerstvo natrhané listy je potrebné pomliaždiť na kašu, priložiť na tvár a nechať pôsobiť asi 15-20 minút. Maska je vhodná najmä na nečistú a mastnú pleť, keďže obsahuje látky pôsobiace protizápalovo a sťahujúco.

 

Medvedí cesnak

medvedi_cesnakjpg

 (zdroj: Plnielanu.sk/Veronika, https://plnielanu.zoznam.sk/jarna-pochutka-menom-medvedi-cesnak-uz-rastie-kde-ho-najdete-a-co-si-z-neho-pripravite/)

Poznáte aj vy tú nezameniteľnú vôňu? Vojdete medzi stromy a jednoducho viete, že medvedí cesnak je všade okolo vás. Ak ste vo vlhkom, ideálne zmiešanom lese, určite ste na správnom mieste. Viacerí varujú, že ak medvedí cesnak dobre nepoznáte, môžete si ho pomýliť napríklad s listami jedovatej konvalinky. Ja si ale myslím, že ak máte aspoň trochu dobrý nos, nájdete ho po čuchu. Má úplne typickú arómu.

Medvedí cesnak je považovaný za silné prírodné antiseptikum. Ničí mikróby v tele, čím pomáha pri posilňovaní imunity, trávení, má tiež priaznivé účinky na činnosť čriev, žalúdka a pečene. Osožiť môže aj pri chronických hnačkách, plynatosti alebo zápche. No a niekto na neho nedá dopustiť ani pri bolestiach hlavy či dokonca migrénach. Dnes sú veľkou témou aj krvné zrazeniny. Vedeli ste, že medvedí cesnak môže byť užitočný aj v tomto smere? Bojuje totiž proti zhlukovaniu trombocytov.

Keď som sa pýtala známych, ako používajú medvedí cesnak, najčastejšia bolo odpoveď: „na pesto.“ Jednoducho zoberiete umyté čerstvé listy medvedieho cesnaku, panenský olivový olej, vlašské, kešu alebo iné oriešky podľa chuti, soľ, trošku chilli a dohladka všetko spolu vymixujete. Naložíte do fľaštičiek a skladujete v chladničke.

Ja mám ale veľmi rada aj syrové slimáčiky z lístkového cesta s medvedím cesnakom. Lístkové cesto rozviniete, natriete taveným syrom, na to pridáte posekaný medvedí cesnak, ricottu alebo nastrúhaný syr podľa chuti a stočíte. Dáte do alobalu a necháte 5 minút v mrazničke, aby sa slimáčiky lepšie krájali. Potom nakrájate, natriete vajíčkom a pečiete 10 – 15 minút.

 

Pľúcnik lekársky

pcnik_lekrskyjpg

Pľúcnik lekársky bol pre mňa dlho neznámy. Až sme ho raz s kamarátkou objavili pri prechádzke zatieneným lesom. Je to jarná bylinka, ktorá je typická svojimi kvetmi meniacimi farbu počas dozrievania. Od ružovej, cez fialkovú až do modrej. Pri zbere však venujte pozornosť aj listom, tie majú tiež svoje využitie. Kvety sa obyčajne sušia, listy sa naopak zvyknú využívať čerstvé.

Pľúcnik lekársky, ako už aj názov naznačuje, pomáha najmä pri zápaloch dýchacích ciest, podporuje vykašliavanie a účinkuje protizápalovo. Dokáže byť však nápomocný aj pri ekzémoch, dermatitíde či spálenej pokožke. No a nedá sa prehliadnuť ani jeho vplyv na ženskú krásu. Sila vlasov, vypnutie pleti, pružnosť ciev či pevnosť kostí.

Ja využívam najmä sušené kvety pľúcnika, z ktorého pripravujem čaj proti podráždenej sliznici či pľúcam. Jedna lyžica pľúcnika, 3 dcl vody, povariť 10 minút a čaj je pripravený.

Na regeneráciu pokožky sa však využívajú kúpele z listov. 200 g čerstvých listov a 50 g sušených kvetov dáme do vrecka a zalejeme 2 litrami vriacej vody. Lúhujeme 15 minút, potom vylejeme do vane s vodou. Kúpeľ by nemal trvať dlhšie ako 20 minút.

 

Púpava lekárska

ppavajpg

Krásne sýtožlté kvety púpavy poznáme určite všetci. Sú neodmysliteľnou súčasťou dievčenských vencov z lúčnych kvetov, ale aj postrachom zodpovedných hospodárov, ktorí sa jej snažia zbaviť. Je často považovaná za burinu, ktorá sa rýchlo rozmnoží a ničomu inému v záhrade už nedá priestor na rast.

S mamkou sme však premýšľali, či ju predsa len nejako nevyužijeme ešte predtým, ako ju definitívne vykopeme z trávnika. Veď priaznivé účinky tejto zdanlivo bežnej rastliny sú známe už od antiky. Je nápomocná pri čistení krvi, ale aj tráviacich problémoch. Podporuje zdravé fungovanie pečene, sleziny či pankreasu a pomáha aj pri tvorbe žlče. Využiť sa dá pri kožných problémoch, pri mastnej pleti alebo akné. Má tiež močopudné účinky, takže sa využíva pri liečbe močových kameňov alebo zápaloch močových ciest. Šikovné bylinkárky dokážu z púpavy využiť všetko – koreň, kvety aj listy.

Nám sa nechcelo veľmi špekulovať, preto sme len nazbierali mladé lístky a doplnili ich k zelenému šalátovému mixu. Obsahujú vraj dvakrát toľko železa, ako ospevovaný špenát a čerstvé sú najzdravšie. Majú ale trošku horkastú chuť, takže s množstvom opatrne.

My sme ho nevyužili, ale najúčinnejšou časťou rastliny je koreň. Práve ten je po usušení vzácny pri tráviacich ťažkostiach. No a čo s kvetmi? Odvary z nich pomáhajú bojovať proti vyrážkam, ale aj spálenej pokožke či po bodnutí hmyzom. Pre zmenu chuti z nich môžete vyskúšať pripraviť púpavový sirup ba dokonca aj púpavové víno. Využiť sa však dajú iba čerstvé, na sušenie sa nehodia.

 

Tak čo, presvedčila som vás o sile našej matky prírody? Ja sa už neviem dočkať, kedy všetky tieto vône ulovím do košíka. Verím v ich účinky a presne viem, čo v čaji lúhujem, keď je domáci a vlastnoručne nazbieraný. Dlho neváhajte a vyrazte, nech ich ešte všetky stihnete.