Objavte čaro slovenských skanzenov

Hovorí sa, že najväčšou hodnotou národa sú jeho tradície. Práve Veľká noc a oslavy jari nám pripomínajú, aká bohatá je slovenská kultúra. Koľko obyčajov a zvyklostí si nesieme, dodržiavame a sme na nich hrdí.

Ste aj vy milovníkmi toho tradičného? Krásne obzretie sa za životom našich predkov vám pri ceste Slovenskom poskytnú aj úžasné skanzeny tradičnej ľudovej architektúry. Je ich dosť, sú veľmi pekne zachovalé a ponúkajú skvelý pohľad na to, ako sa žilo kedysi.

Čo je skanzen

co_je_skanzenjpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=708390399343008&set=a.708389079343140

Skanzeny predstavujú múzeá ľudovej architektúry, ktoré nám pomáhajú vytvoriť si predstavu o živote v pôvodnej slovenskej dedine. Na malebnom kúsku zeme vďaka nim môžete nájsť a objaviť zachovalé stavby, ktoré sú dielom dávnych staviteľov. Obyčajne sa na tieto územia premiestňujú také objekty, ktoré nie je možné chrániť v ich pôvodnom prostredí, či už kvôli výstavbe alebo kvôli zlým prírodným podmienkam.

Prečo ich navštíviť

Určite ste už počuli výraz „rázovitá slovenská obec“. Čo to vlastne znamená? Každá oblasť našej malej, veľkej krajiny je špecifická. Má svoje prírodné podmienky, je na niečo určená a vhodná. Práve skanzeny sú veľmi peknými ukážkami rázovitosti a svojskej osobitosti každej unikátnej časti Slovenska. Ak ich chcete lepšie spoznať prejdite sa s nami po slovenských skanzenoch.

Najkrajšie slovenské skanzeny

Múzeum slovenskej dediny v Martine

muzeum_slov_dediny_MT_1jpg

https://www.facebook.com/muzeum.slovenskej.dediny/photos/a.10150672721708069/10158971604273069

Najväčšiu expozíciu ľudového staviteľstva v prírode objavíte v srdci našej krajiny, v Martine. Zobrazujte tradičný spôsob bývania a života obyvateľov najmä severozápadného Slovenska na prelome 19. a 20. storočia. Nájdete tu typické stavby a objekty z Oravy, Liptova a Kysúc – Podjavorníkov. Na rozlohe 15,5 ha objavíte až 143 exponátov, ktoré majú obytný, hospodársky, technický či sakrálny charakter. Až 22 z nich je aj interiérovo zariadených a sprístupnených, aby ste si atmosféru doby mohli vychutnať naplno.

Skanzen Vychylovka - Múzeum kysuckej dediny

skanzen_vychylovka_krcmajpg

https://www.kysuckemuzeum.sk/sk/objekty-na-mape/2244-krcma-z-korne

Výnimočná expozícia v prírode, ktorá je situovaná neďaleko obce Nová Bystrica, časť Vychylovka, veľmi verne zobrazuje kultúru bývania a života v oblasti Kysúc. V skanzene sa nachádza 34 zachránených stavieb, prevažne obytných domov, hospodárskych budov, ale aj pôvodná krčma, 2 mlyny a kaplnka. Interiéry sprístupnených domov sú zariadené pôvodným vybavením, takže z nich sála vernosť pôvodného života. Popri domcoch objavíte aj obriadené políčka, ktoré zobrazujú 3 poľný systém hospodárenia, ktorý bol na Kysuciach v tom období zaužívaný. Súčasťou výstavy je aj úzkokoľajná lesná železnica.

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

oravsk_dedina_zuberecjpg

https://muzeum.zuberec.sk/vecerna-prehliadka-kazdu-stredu/

V prenádhernom prostredí Roháčov sa rozprestiera jedno z najkrajších slovenských múzeí v prírode. Tvorí ho viac ako 50 exponátov usporiadaných v celkoch tak, aby čo najvernejšie zobrazovali jednotlivé časti Oravy. Okrem obytných domov tu objavíte aj všetko to, čo bolo pre oravskú dedinu typické: mlyn na vodný pohon, plátennícky mangeľ na hladenie modrotlače, olejáreň či hrnčiarsku pec. Múzeum ponúka aj jeden výnimočný zážitok, a to večernú zimnú prehliadku v každú stredu. Ak majú pre vás prechádzky za súmraku pri rozsvietených svetielkach silnejšiu atmosféru, odporúčam využiť.

Múzeum liptovskej dediny v Pribyline

f750a92fd5b7b067113f12f943815627jpg

https://www.skanzenpribylina.sk/sk/fotogaleria

V liptovskom múzeu môžete nájsť prevažne zachránené stavby z území, ktoré boli zatopené priehradou Liptovská Mara. Takéto usporiadanie budov a stavieb bolo typické pre väčšinu liptovských osád a mestečiek. Zaujímavosťou tejto expozície je, že sa tu dozviete niečo o spôsobe života rôznych sociálnych vrstiev obyvateľstva. Bývanie bezzemka, stredného i bohatého roľníka, remeselníka či obecného richtára a nájdete tu aj dedinskú školu. Objavíte aj expozíciu zobrazujúcu bývanie vyšších spoločenských vrstiev - zemanov. Najmä vďaka zemianskej kúrii z Paludze a kaštieľu z Parížoviec. Špecifikom múzea je aj zooexpozícia, ktorá prezentuje chov domácich zvierat, najmä haculských koní, na ktorých sa môžete aj povoziť.

Skanzen v Starej Ľubovni

skanzen_lubovnajpg

https://www.beautifulslovakia.sk/skanzen-stara-lubovna

Je najmladším slovenským skanzenom a nájdete ho v nádhernom prostredí pod Ľubovnianskym hradom. Zobrazuje život a krásy etnicky veľmi bohatého a zmiešaného regiónu severného Spiša, kde odnepamäti spolu nažívali Slováci, Nemci, Gorali, Rusíni i Židia. Expozíciu tvorí 25 objektov, najmä zrubových obytných domov, ale nechýba ani kováčska vyhňa, mlyn, či stolárska dielňa. Bezpochyby je však dominantou expozície nádherná gréckokatolícka drevené cerkev z Matysovej.

Skanzen ukrajinskej dediny vo Svidníku

skanzen_svidnik_1jpg

https://www.facebook.com/muzeum.svidnik/photos/2176403919181639

Patrí azda k najznámejší stálym expozíciám Múzea ukrajinskej kultúry. 50 objektov ľudovej architektúry, ktoré tu objavíte, vás razom prenesú do pôvodnej ukrajinskej dediny. Pokochať sa môžete na zachovalých zrubových domčekoch so slamenou strechou, vodnom mlyne či vodnej píle, furmanskej krčme, kováčskej vyhni, ale aj dedinskej škole. Viaceré dreveničky sú aj interiérovo zariadené skromným a netradičným nábytok. Neodmysliteľnou súčasťou skanzenu je nádherná drevená cerkva z Novej Polianky.

Expozícia ľudovej architektúry a bývania v Humennom

skanzen_he_1jpg

https://www.regionzemplin.sk/expozicia-ludovej-architektury-a-byvania-v-humennom/

Menší prírodný skanzen je situovaný v strede mesta na členitom teréne, ktorý je typický pre oblasť Horného Zemplína. Čaká tu na vás viacero rôznych stavieb ako kováčska dielňa, dielňa kolára, vodný mlyn, no základom expozície sú zrubové a hospodárske domy z rôznych častí Zemplína. Ich súčasťou sú aj stodoly, pivnice, sypance či zariadenie interiéru, ktoré je verné a autentické. Rovnako tak nechýba drevený kostolík, tentokrát z Novej Sedlice.

Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch

skanzen_bardejov_1jpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=733553743493340&set=a.189169739678306

Predstavuje najstarší skanzen, a teda expozíciu svojho druhu na Slovensku. Takmer 30 pôvodných stavieb predstavuje ľudovú architektúru a staviteľstvo dvoch etník. Slovenského a rusínskeho obyvateľstva, ktoré dlho spoločne nažívalo na území horného Šariša a severného Zemplína. Nachádzajú sa tu typické zrubové domy, stodoly, sýpky, mlyny či kováčske dielne. Nechýbajú dva skvosty v podobe drevených chrámov. Mimoriadnu historickú hodnotu však má najmä vrták na vŕtanie drevených vodovodných rúr hnaný vodným pohonom, najstarší datovaný úľ na Slovensku a valcha na výrobu súkna.

 

Skanzen v Nitre – Múzeum ľudovej architektúry a materiálnej kultúry  skanzen_nitrajpg

http://spmnitra.sk/expozicie-a-skanzen/skanzen/ 

Súčasťou výstaviska Agrokomplex a Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre je aj skanzen, ktorý dokumentuje život ľudí na typickej juhoslovanskej dedine. Je tu zozbieraných 33 budov a okrem typických obydlí tu objavíte aj mnoho technických a hospodárskych budov. Práve tie hovoria o remeselníckej a spracovateľskej zručnosti našich predkov. Nazrieť môžete do mliečnice, čistiarne osív, výrobne oleja, mlynu či pekárne. Zaujímavými sú i včelíny, pálenica, voštinársky záboj, zimná maštaľ a senníky. Obísť by ste ale nemali ani školu so všetkým, čo k nej patrí - od pôvodných drevených lavíc, cez tabuľky, na ktoré sa zapisovalo griflíkom, až po drevené prezuvky, ktoré sa v škole nosili. V areáli skanzenu sa nachádza aj parná poľná železnica.

Cestovanie po Slovensku nám dáva skutočne veľa možností spoznávať a učiť sa. Objavovať stále niečo nové alebo spomínať na svoju históriu a korene.  Ak máte chuť stráviť deň na čerstvom vzduchu v prírode a pritom sa mnoho dozvedieť, navštívte niektorý z prekrásnych slovenských skanzenov.