10 rýchlych tipov na atraktívne výlety po východnom Slovensku

Úžasný a rozmanitý kus nášho krásneho Slovenska ponúkajúci vysokohorské dobrodružstvá, unikátne kultúrne dedičstvá, rodinnú zábavu, pohľad do histórie, ale aj relax a pohodu. Ak tipujete, že hovorím o východe našej krajiny, hádate správne. Nie je vôbec jednoduché vybrať, čo odporučiť ako tip na výlet. Je tu toľko jedinečných miest, že by o tom mohli vzniknúť desiatky článkov. Skúsim ale vybrať 10 rýchlych tipov, ktoré by mohli ulahodiť aj deťom.

1.       Tip na výlet pre deti na prvú tatranskú vysokohorskú chatu

chata_plesnivecjpg

https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/nad-vysokohorskou-chatou-plesnivec-sa-odtrhol-niekolkotonovy-skalny-blok/

Kedy už majú deti nachodené dosť, aby zvládli výlet na vysokohorskú chatu? Ako je na tom ich kondícia? Skúšať detskú odolnosť v Tatrách treba postupne, aby z toho mohli mať radosť všetci. Ja odporúčam otestovať ratolesti výšlapom na Chatu Plesnivec. Je to vysokohorská tatranská chata, takže to bude motivačné, veď na chaty chodia už skúsení turisti. Výstup nie je náročný a nie je v častom hľadáčiku návštevníkov, preto je pokojnejší i pohodovejší. Auto necháte na parkovisku v Tatranskej Kotline a po zelenej značke ste pokojným tempom za 1:45 hodinky hore. Na chate si oddýchnete, niečím sa občerstvíte a budete vedieť na čom ste. Ako štart do turistickej sezóny je to pekný výlet aj pre dospelých. No a výhľady na Belianske i Vysoké Tatry sú, samozrejme, na nezaplatenie.

2.       Tip na výlet do histórie

star_lubovajpeg

*Stará Ľubovňa (Zdroj: Projekt Čarovné Slovensko)

Nemusíte byť milovníkom starých príbehov, verím však, že jedno zaujímavé miesto vás napriek tomu očarí. Hovorím o Hrade a skanzene v Starej Ľubovni. Skanzen odhalí minulosť a pootvorí dvere do života našich predkov. Aj pánov, ale aj obyčajného ľudu. Objavíte tu krásnu symbiózu spolužitia mnohých kultúr, keďže kedysi tu spoločne gazdovali Nemci, Židia, Rusíni, Gorali aj Rómovia. Ukrýva pôvodné domce, hospodárske budovy, ponúka ukážku chovu hospodárskych zvierat, ale aj jeden mimoriadne vzácny drevený kostolík.

Hrad Ľubovňa sa už roky venoval rekonštrukcii a postupnej oprave svojich pôvodných častí. Na severovýchode Slovenska zohral v minulosti dôležitú úlohu, pretože isté obdobie ukrýval poľské korunovačné klenoty, ale aj strážil obchodné cesty z Poľska. Dnes láka návštevníkov najmä množstvom zaujímavých podujatí či netradičným sprevádzaním. V júni už bude program prehliadok v plnom prúde, takže si určite niečo vyberiete.

3.       Tip na výlet pre odvážnych a nebojácnych

jaskya_zl_dierajpg

https://zladiera.sk/priprava-na-vstup-do-jaskyne/

Odvážne a nebojácne decká čaká neďaleko Prešova, pri obci Lipovec, jedna skvelá atrakcia. Jaskyňa Zlá diera alebo „Zlá džura“, ktorú sa podarilo v roku 1999 sprístupniť verejnosti. Hoci je trasa nenáročná, vedie úzkymi chodbičkami, serpentínami a prielezmi. Všetci návštevníci sú pri vstupe vybavení prilbou a vlastným svetlom, keďže jaskyňa nie je osvetlená. Takto potichu a s úctou vstupujú do podzemia a odhaľujú tajuplné zákutia nezvyčajného sveta.

4.       Tip na výlet za nevídanou faunou a flórou

Senianske_rybnikyjpg

https://vedanadosah.cvtisr.sk/priroda/zacina-sa-oprava-hradzi-a-rekonstrukcia-privodneho-kanala-narodnej-prirodnej-rezervacie-senianske-rybniky/

Budovať vzťah k prírode a jej ochrane je neľahké avšak mimoriadne dôležité. Často je ale lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. Preto odporúčam s deťmi navštíviť úžasnú národnú prírodnú rezerváciu Senianske rybníky pri Michalovciach. Ide o jednu z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe. Hniezdi tu obrovské množstvo vzácneho riečneho vtáctva, ale je tu aj jedinečná flóra so vzácnymi či zraniteľnými druhmi. Voľným okom tu môžete pozorovať divé kačky, husi, volavky, rybárikov, čajky a množstvo iných. Dokonca sa tu robia aj skupinové vítania napríklad návratu bocianov na začiatku jari. Okolo rybníkov vedie aj cca 15 km dlhý náučný chodník, takže, ak sa chcete o tejto vzácnej oblasti dozvedieť viac, môžete sa vydať po jeho stopách.

5.       Tip na skvelý cyklo výlet

cyklistika-pieninyjpg

https://pltnici.sk/splav/

Pre malých nadšencov cykloturistiky odporúčam aj veľmi peknú cyklotrasu pozdĺž Prielomu Dunajca. Jedinečná príroda, unikátny krajinný úkaz a pomerne pohodová trasa robia z tejto lokality mimoriadne vyhľadávanú turistickú destináciu. Trasa tam a späť má asi 14 km a zvládnete ju do 2 hodín. V sezóne tu je ale veľa turistov a pri bicyklovaní treba byt skutočne opatrní. Toto miesto však dokáže naozaj očariť a mnohých zláka aj jeho typická atrakcia - splav Dunajca na tradičnej plti so skúseným a výrečným pltníkom. Myslím, že aspoň raz by to mal každý Slovák zažiť.

6.       Tip na výlet za výhľadom z vtáčej perspektívy

bachledka_chodnkjpeg

https://chodnikkorunamistromov.sk/o-chodniku/

Milujete výhľady doďaleka? Nebojíte sa výšok a hlava sa vám len tak ľahko nezatočí? Tak práve na vás čaká skvelá atrakcia v Bachledovej doline neďaleko rázovitej dedinky Ždiar. Spojenie jedinečnej prírody a interaktívneho náučného chodníka vytvoril Chodník korunami stromov. Dostanete sa k nemu kratšou, zato mierne prudšou turistickou cestičkou, alebo veľmi pohodlne, kabínkovou lanovkou. Samotný chodník už zľahčenia neponúka a niekoľko výškových metrov musíte zvládnuť po vlastných. Odmenia vás ale krásne výhľady na Belianske Tatry a okolitú prírodu. Odvahu preverí otvorená sieť na samotnom vrchole chodníka a tiež rýchla cesta nadol v podobe tubového tobogánu. Čo myslíte, nezľaknete sa?

7.       Tip na výlet za zvieratkami a osobnými stretnutiami

samelova_lkajpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=647114674283827&set=pb.100069558997644.-2207520000&type=3&locale=sk_SK

Slovenský raj je bezpochyby jedným z najkrajších kútov nielen východného Slovenska. Spoznávať sa však dá nielen prechádzkami či na bicykli. Vnímať jeho jedinečnosť môžete aj vďaka unikátnej agroturistike. Na Farme na Samelovej lúke v dedinke Dobšinská ľadová jaskyňa objavíte hospodárske zvieratká, ale najmä nádherné plemená jazdeckých koní. Tie sú určené na vychádzky a spoznávanie blízkeho okolia práve z chrbtov cvičených tátošov. Farma dokonca ponúka aj letné tábory, sústredenia či viacdenné rodinné výlety, kde sa v starostlivosti o kone vycvičíte ešte viac.

8.       Tip na výlet za neskutočným prírodným divadlom

poloninyjpeg

https://www.legendarium.info/podujatie/objavte-poloniny

Blížiace sa leto nám ponúka nielen teplejšie dni, ale aj mimoriadne príjemné noci. A tento fakt prispieva k tomu, že svojich priaznivcov začína lákať už aj nočná obloha. Tú najkrajšie vykreslenú nájdete tam, kde je najmenej svetelného smogu, teda v Parkoch tmavej oblohy. Prvým a najstarším na Slovensku je práve ten v Poloninách. Odporúčam navštíviť mimoriadne vydarenú akciu Objavte Poloniny, ktorá je spojená aj s odborným sledovaním nočnej oblohy. K dispozícii sú nielen profesionálne ďalekohľady, ale aj výklad odborníkov a nadšencov, ktorý vás určite inšpirujú. Ak vás táto téma láka a zaujíma, nevynechajte ani prednášky či pozorovania v Astronomickom observatóriu v Kolonickom sedle pri Humennom. Budete milo prekvapení, čo všetko dokáže ponúknuť.

9.       Tip na výlet z krásami podzemného sveta

opalove-bane-14_fulljpg

https://www.severovychod.sk/trip/slovenske-opalove-bane-2

Mnohí z vás to možno ani netušia, ale v podzemí obcí Zlatá Baňa a Červenica v blízkosti Prešova sa nachádza nevídaná vzácnosť. Sú tam totiž ukryté opálové bane, známe tiež ako Dubnícke bane. Slovenský opál dlhé roky patril medzi najvzácnejšie, vynikal hrou farieb a na svetových trhoch je dodnes vysoko cenený. Niekoľko z nich zdobilo aj korunovačné klenoty. Od roku 2015 sa po veľmi dlhej prestávke podarilo bane sprístupniť verejnosti, ktorá si môže dopriať niekoľko rôznych sprevádzaných okruhov. Spleť chodieb tu totiž vytvorila dĺžku až 35 km, a tak bane poskytujú vyžitie pre bežných zvedavcov, ale aj rodených dobrodruhov.

10.   Tip na výlet za pohodou pri vode

makovica-kupalisko_fulljpg

https://www.severovychod.sk/vylet/prirodne-letne-kupalisko-makovica

No a keď sa už neviete dočkať letnej pohody pri vode, nezabudnite navštíviť ani príjemné prírodné kúpaliská. Jedným z nich je aj letné kúpalisko Makovica v blízkosti Bardejova. Úžasné prostredie, krásny prírodný breh, čistá monitorovaná voda. To všetko na Makovici nájdete. Bazén má svoju časť pre plavcov, ale aj pre deti, nechýba skokanský mostík a základné sociálne vybavenie. V horúcich dňoch príjemne osvieži aj teplota vody, ktorá je okolo 25°C.

Letné prázdninové dni sú za dverami a na rodičovských hlavách bude opäť otázka, ako deti vytiahnuť von. Niečo pekné im ukázať, trošku ich podučiť, no najmä, zmeniť staré známe domáce prostredie. Verím, že aspoň niečo z mojich tipov bude užitočné a inšpiruje vás k peknému výletu.