Pieniny - poklad severného Spiša

Naposledy som bola v Pieninách minulú jeseň. Bol krásny slnečný deň, všetko hralo farbami a ja som si uvedomila, že tento krásny kút Slovenska som vám ešte nepredstavila. Je mi jasné, že mnohí ho už dôverne poznáte a možno ste aj pravidelnými návštevníkmi. Určite sú však aj takí, ktorí celkom nevedia, čo v tých Pieninách robiť. Preto som sa rozhodla dať vám niekoľko dobrých tipov, ako túto oblasť spoznať, čo v nej vidieť a ako sa do nej tak trochu aj zamilovať.

Poloha

pieniny_polohajpg

https://drivemagazine.sk/sk/pieninsky-narodny-park/cerveny-klastor

Pieniny sú súčasťou pohoria Východné Beskydy a ležia v severnej časti Spiša, na území, ktoré označujeme ako Zamagurie. Preteká nimi rieka Dunajec, ktorá dodnes tvorí dôležitú a neodmysliteľnú súčasť tohto kraja. Zamagurie predstavuje pohraničie so susedným Poľskom a je krásnou symbiózou spolunažívania niekoľkých národností, najmä slovenskej, poľskej, rusínskej a goralskej. Na časti územia Pienin sú hneď dva národné parky, slovenský Pieninský národný park a poľský Pieninski Park Narodowy. Aj to je dôkazom, že v tomto kúte Slovenska máme čo obdivovať a chrániť.

Červený Kláštor

cerveny_klastorjpg

https://slovakia.travel/cerveny-klastor

Azda najznámejším miestom v Pieninách je obec Červený Kláštor. Počas sezóny je skutočne stredobodom turistického ruchu a života, istou pulzujúcou tepnou plnou smiechu, ľudí, vravy a energie. Patrí medzi najčastejšie východiskové body pre turistiku, cyklo potulky, splav a snaží sa byť aj istým centrom kultúrneho diania.

Pri návšteve však odporúčam nielen tu zaparkovať auto, ale sa tu trošku aj rozhliadnuť. Navštíviť by ste podľa mňa mali aspoň kartuziánsky kláštor, ktorý všetci poznáme pod pomenovaním Červený kláštor. Tomuto názvu sa teší najmä vďaka výraznej červenej farbe svojich striech. Môžete tu chvíľku pátrať po stopách známeho mnícha Cypriána, objaviť jeho vzácny herbár či dozvedieť sa viac o jeho leteckých pokusoch. V priestoroch kláštora je totiž zaujímavé múzeum, ktoré približuje život dvoch tajomných mníšskych reholí, kartuziánov a kamaldulov. Príjemným prekvapením pre všetkých bude starobylá krčma, ktorá vznikla v zrekonštruovanej časti kláštora. Môžete sa tu osviežiť, ochutnať remeselné pivko, alebo niečo drobné aj zahryznúť.

Turistika

tri_korunyjpg

https://www.slavic.sk/pieniny/

Pieniny sú podľa mňa aj veľmi peknou turistickou destináciou. Poskytujú nádherné chodníčky, prekrásne výhľady a netradičné miesta. Sú však obľúbené aj poľskými vandrovníkmi, ktorých zvykne byť neúrekom. Preto už vopred radím vybrať si na spoznávanie buď obdobie mimo sezóny, alebo si ráno privstať.

Miestom, ktoré by ste nemali vynechať, sú Tri Koruny. Ležia síce už na poľskej strane, ale sú skutočne symbolom Pieniny a ponúkajú nádherné výhľady na poľskú stranu, ale aj slovenské Zamagurie. V obci Červený Kláštor nájdete pekný vysunutý most cez Dunajec, prejde na poľskú stranu a budete sa držať žltej značky. Tú neskôr vymeníte za modrú, ktorá vás povedie až na vrchol. Tam vás môže prekvapiť, že na samotný výhľad z Troch Korún vedie železný most ukončený železnou vyhliadkou. Vstup je spoplatnený symbolickou sumu, čo nie je problém. Problémom je, že na túto vyhliadku sa naraz vojde maximálne 15 ľudí, takže sa môže stať, že si počkáte. Toto miesto preto najviac praje ranným vtáčatám, ak vyrazíte zavčasu, davom sa vyhnete. Celá trasa má približne 9 km, takže to nebude viac ako 4 hodinový výlet a vy určite stihnete aj iné zaujímavosti regiónu.

 

sokolicajpg

https://www.orlica.com/atrakcje-pienin/sokolica-urzekajace-miejsce-w-pieninach

Ak by sa vám po fotení výhľadov málilo, v trase môžete pokračovať ďalej a prejsť sa až na Sokolicu. Pôjde o ďalšie cca 2 hodinky chôdze. Je to príjemná trasa v tieni, po lesíku s niekoľkými zaujímavými zastávkami. Bonusom sú krásne pohľady na prielom Dunajca, jeho priesmyky a kaňony. Sokolica je symbolom Poliakov, sú na ňu nesmierne hrdí a jej vrchol s pôvodnou sosnou nájdete aj na mnohých obrazoch či magnetkách. Zostupovať budete na poľskú stranu a späť sa dostanete iba menšou kompou cez rieku. Ak by ste sa rozhodli prejsť až na koniec trasy a vrátiť sa pešo, nachodíte cez 30 km. Takýto pochod už odporúčam dôslednejšie naplánovať.

Ďalším krásnym miestom na prechádzku sú Haligovské skaly. Atypické vápencové skalné útvary objavíte, ak sa budete držať červenej turistickej značky z Červeného Kláštora smerom do Lesnice. Ukrývajú skalné vydutiny, jaskyne či vápencové údolia. Traduje sa, že v najznámejšej jaskyni Aksamitka sa kedysi skrývali aj partizáni. Nie všetky tieto miesta sú však prístupné zraku bežného turistu.

lesnicke_sedlojpg

https://www.orlica.com/atrakcje-pienin/sokolica-urzekajace-miejsce-w-pieninach

Autor: Gabriel Antal

Trasa popod Haligovské skaly vás dovedie až do Lesníckeho sedla, kde si môžete chvíľku oddýchnuť. Objavíte tu menšie parkovisko s bufetom, ale najmä šikovne umiestnenú hojdačku s nádhernými výhľadmi na Vysoké a Belianske Tatry. Odtiaľ odporúčam pokračovať po žltej značke na vrchol Šľachovky. Je to ešte asi 45 minút chôdze a odmenou vám budú naozaj pekné výhľady. Celá trasa z Červeného Kláštora až na vrchol má približne 15 km a zaberie cca 4 hodiny chôdze. Vrátiť sa môžete späť do Lesníckeho sedla a tam si chytiť autobus, ktorý vás zvezie do Lesnice alebo Červeného Kláštora.

Ak hľadáte dobrú náladu a ľudí so srdcom zapáleným pre turistiku, odporúčam vyhľadať si podujatie Pieninská stopa. Koná sa obyčajne v druhý októbrový týždeň a prevedie vás hneď niekoľkými trasami rôznej náročnosti v tejto krásnej časti Slovenska.

Cyklo potulky

Okolie rieky Dunajec praje aj cyklo nadšencom. Značenou trasou sa môžete pohybovať po celej dĺžke prielomu a užiť si peknú trasu popri vode. Štartujete v Červenom Kláštore, kde si môžete požičať aj bicykle, ak by ste nemali svoje. Pokračujete asi 7,5 km do Lesnice, alebo ešte pár kilometrov až do poľskej Szczawnice. Ide o nenáročnú cyklotrasu, ktorú zvládnu aj deti. Jediným háčikom môže byť množstvo ľudí, cyklochodník je totiž spojený s turistickým chodníkom, takže sa tu miešajú cyklisti aj peší turisti. Aktuálne je chodník v rekonštrukcii a jeho sprístupnenie pre letnú sezónu 2023 je ešte otázny.

Ak hľadáte niečo náročnejšie či adrenalínovejšie, stačí odbehnúť z Červeného Kláštora pár kilometrov do obce Lechnica. Tu na vás čaká hneď niekoľko výživných singletrailov, ktoré vás prevedú krásami Pieniny.

Vodácke aktivity

splavjpg

https://pltnici.sk/

Jednou z najväčších atrakcií Pieniny, konkrétne Prielomu Dunajca, je splavovanie rieky na pltiach. Tento výnimočný zážitok určite odporúčam absolvovať. Ide o unikátnu jazdu na plti, teda pôvodnom plavidle, ktoré sa na Dunajci používa už od nepamäti. Zabezpečuje ho vyškolený pltník v tradičnom goralskom odeve, ktorý vás celou cestou bude sprevádzať. Povie vám zaujímavosti o regióne, o vode, prevedie vás tým najznámejším v okolí a prezradí aj tajné legendy či vtipné príhody. Na plte môžete nastúpiť v Červenom Kláštore, v obci Majere alebo v Lysej nad Dunajcom. Záleží od toho, akú dlhú trasu chcete absolvovať. Všetky sa však končia v Lesnici, kde je pre slovenské plte konečná zastávka. Odtiaľ sa späť k východiskovému bodu aktuálne dostanete buď kyvadlovou dopravou, ktorú zabezpečujú pltníci, alebo klasickou hromadnou dopravou.

Pre tých, ktorým by sa pomalšie plte zdali nutné, sú k dispozícii aj iné vodácke aktivity. Vyskúšať si môžete rafty, kajaky či kanoe. Dunajec patrí medzi pokojné vody, preto je väčšina splavov pomerne bezpečných. Samozrejme vždy treba byť obozretný.

Zamagurské folklórne slávnosti

zamagurske_slavnostijpg

https://www.osvetapoprad.sk/zamagurske-folklorne-slavnosti/o-festivale/

Ešte jedna zaujímavosť, najmä pre milovníkov folklóru. Červený Kláštor je každoročne v júni dejiskom unikátnych Zamagurských folklórnych slávností, ktoré sú najväčším svojho druhu v tomto regióne. Dávajú priestor na prezentáciu prevažne goralským a rusínskym umeleckým súborom. Súčasťou festivalu je však aj prezentácia tradícií Zamaguria a vyzdvihnutie jeho osobitostí. Preto tu stretnete aj mnoho domácich remeselníkov či lokálnych výrobcov, zažijete ochutnávky miestnych špecialít a môžete si prejsť aj tematickými výstavami.