8 tipov na prekrásne slovenské lomy a štrkoviská

Horúce letné dni začínajú byť súčasťou aj našich domácich prázdnin či dovoleniek. Aby sme si užili 35- stupňové horúčavy, nemusím už lietať do Turecka či Egypta. Ideálnym riešením, ako ich zvládnuť, je nájsť vodnú plochu, ktorá nás dokáže osviežiť a dopriať príjemné schladenie. A ak tam nebude hlava na hlave, ešte lepšie.

Mnohí nedajú dopustiť na zatopené lomy a štrkoviská. Máme ich na Slovensku pomerne dosť a na viacerých vznikli nádherné zákutia na kúpanie, alebo sa kochanie prírodou. Neslúžia už pôvodnému, ťažobnému účelu, ale našli svoje využitie v rekreácii či cestovnom ruchu. Dám vám pár tipov, kde sa takéto pekné lomy či štrkoviská dajú nájsť.

Vopred ale upozorním, že nie všetky lomy sa dajú využiť na kúpanie. Niektoré miesta sú nebezpečné kvôli spodným vírom, nestabilnému dnu alebo kvalite vody. Preto si, prosím, vždy pred kúpaním zvážte všetky faktory. Vstup do lomu či štrkoviska je vždy na vlastné riziko, preto buďme radšej obozretní. No nebojte sa, ak by ste sa aj neokúpali a nepotešili svoje telo, tieto miesta urobia radosť aspoň vašej duši a určite sa oplatí ich navštíviť.

Lom Beňatina

beatinajpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2004435246382036&set=br.AbrKEnNLVa2kGuPoh3Y3p6OpgQdrHZxS_DV4dWfTHM6_SPC4fcSzXi0nhVe3LCmrgm8iOlubc-_eWvRywNroeN-GuyKtegmdHhlFuo8IDEuyKkbyerNfxXeDNirlw_fHPKyCEKvTOlmJdkiiNXGdUayd

Jeden z najkrajších lomov na Slovensku nájdete na východe našej krajiny. Takmer pri ukrajinských hraniciach, medzi obcami Beňatina a Inovce sa nachádza neobvyklá vodná plocha. Ide o unikátnu prírodnú pamiatku, ktorú mnoho návštevníkov porovnáva s chorvátskymi Plitvickými jazerami. Nielen kvôli scenérii, ale aj úžasnej vode. Bývalý travertínový lom zatopila spodná voda, ktorá je tyrkysovo modrá, studená no priezračná.

V strmých skalách lomu sa zároveň nachádza mnoho skamenelín morských živočíchov, čo je dôkazom, že aj tu bolo kedysi bájne morské dno. Najväčším unikátom je 5-metrový skamenený odtlačok pravekej morskej veľryby. Aspoň taká je domnienka, hoci sa to nikdy nepodarilo 100% preukázať. Napriek tomu sa tento lom často nazýva aj Beňatinská veľryba. Pri lome nájdete aj bufet U Veľryby na kopci a taktiež náznak pláže.

Lom Skrabské

skrabskJPG

Foto: Peter Macek

Na Zemplíne sa ešte trochu zdržíme. Ďalšia prekrásna vodná plocha sa totiž nachádza aj na samom okraji obce Skrabské, 36 km od Prešova. História lomu je spojená s dejinami prvej cementárne v Uhorsku. Kedysi sa tu totiž ťažili suroviny na výrobu portlantského cementu, najmä vápenaté sielne, ktoré sa do budovy cementárne prevážali dnes už neexistujúcou lanovkou.

Hoci sa v lome v menšom množstve stále sielne ťažia, začína lákať čoraz viac turistov a obdivovateľov prírody. Upúta krásnou scenériou, skalami, z ktorých sú atraktívne skoky do vody, no najmä krásnou, čistou a priezračnou vodou.

Miesto je zároveň veľmi dobre dostupné aj autom alebo bicyklom, preto sa stáva čoraz obľúbenejšou destináciou na pozorovanie západov slnka, na romantické svadobné fotenie, či len také leňošenie pri vode s dobrou knihou.

Lom Kvetnica pri Poprade

kvetnicajpg

Foto: Peter Macek

Pri ceste Slovenskom sa posunieme bližšie k našim veľhorám. Aj pod Tatrami sa totiž dá objaviť krásny lom, ktorý dnes slúži ako prímestská oddychová zóna. Bývalý kamenný lom za Popradom bol uzavretý a ťažobné práce zastavené kvôli spodnej vode. Tá vyhĺbenú jamu plnila tak rýchlo, že ju nestíhali odčerpávať. Popradčania sa však vďaka tomu môžu tešiť peknej vodnej ploche.

Lom Kvetnica sa hrdí pomerne veľkou hĺbkou, až 22 metrov, čo vo veľkom využívajú aj miestni potápači. Stal sa však obľúbeným miestom aj pre plavcov, pre rodiny s deťmi, ktoré iste poteší menšie detské ihrisko, no a v zime sa tu zase stretáva otužilecký klub.

Zo skál nad lomom je prekrásny výhľad a za dobrého počasia a viditeľnosti sa môžete kochať nádhernou scenériou Vysokých Tatier s týčiacim sa Gerlachovským štítom. K lomu sa pohodlne dostane autom, rovnako však aj bicyklom, keďže leží na križovatke obľúbených cyklociest.

Šútovské jazero

sutovske_jjpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2708879529382150&set=br.Abo24UB_mWGK6FOywiTd6QF-I6O-vB-nkqgKEeGjhEeo7jm6XAjXsOXdtzWTsYCFtoa6I-bLlgSZ2lUSoCAXr1ypisRuSktD4Ow9oWzvYYCIUzou_8C4KVE-42sPxMB3_W7exMhjvRNu5wMg6IXDCC6z

Prekrásny pohľad na tyrkysovú vodnú plochu sa vám naskytne aj z vrchu Chleb v Malej Fatre. Pri dobrej viditeľnosti môžete totiž zbadať Kraľovany a ich slávny lom, ktorý poznáme pod názvom Šútovské jazero.

Zatopený bývalý kameňolom, ktorý sa už nevyužíva na ťažbu, našiel svoje uplatnenie v rekreácii. Ide zrejme o najznámejší a najnavštevovanejší lom na Slovensku, ale nie je sa čo čudovať. Má vynikajúcu dostupnosť, pretože leží na hlavnom ťahu z Martina do Ružomberka. Napriek tomu je zasadený v krásnej prírode. Terasovité kaskády sú prebrázdené vyšliapanými chodníčkami, čo svedčí o tom, že sa tam chodia obdivovať aj výhľady a scenéria Malej Fatry. Zanietení turisti sa môžu prejsť aj k Šútovskému vodopádu, kde vedie chodník priamo od lomu. Je to prechádzka na cca 3 hodinky.

Kto však meria cestu kvôli kúpaniu, príde si na svoje. Potešia ho dve väčšie pláže s pekným vstupom do vody, a tiež miesto vyhradené pre vyznávačov nudizmu. Voda je tu však chladná, kvôli severnejšej polohe jazera, v lete ale poskytuje veľmi príjemné osvieženie. Návštevnosť miesta podporujú aj bufety s občerstvením, ktoré už len dopĺňajú dovolenkovú atmosféru.

Asfaltové jazierko

asfaltove_1jpg

Foto: Miloš Sušienka

Počuli ste už o obci Nezbudská Lúčka? Ak nie, poviem vám pár zaujímavostí. Táto obec je skvelým východiskovým bodom na turistiku v Malej Fatre. Po nejakej 2,5 hodinke ste na Chate pod Suchým, kde sa môžete parádne osviežiť a pokračovať hrebeňom pohoria ďalej.

Dedinka je ale zároveň miestom s najbohatším výskytom prírodného asfaltu a bola jediným lomom na jeho ťažbu v strednej Európe. Dnes sa hrdí atrakciou, ktorú môžeme poznať ako Asfaltové jazierko. Ide o zatopený lom, ktorý pôvodne slúžil na ťažbu. Asfalt stále môžeme pozorovať v horúcich letných dňoch, ako samovoľne vyteká z okolitých hornín a spôsobuje na nich čierne fľaky. Často steká aj do vody, čo je dôvod, prečo sa kúpanie v jazierku neodporúča. Je však hojne využívané rybármi na lov kaprov.

Lom Devičie

deviiejpg

https://www.facebook.com/devicielom/photos/4264633476953990

V okrese Krupina, takmer v lone Štiavnických vrchov, sa nachádza ďalšia turistami vyhľadávaná vodná plocha. Lom Devičie už niekoľko desaťročí slúži ako rekreačná oblasť a len málokto by povedal, že tu kedysi prebiehala čulá ťažba.

Pôvodne toto miesto vzniklo ako kameňolom na získavanie olivnického čadiču. Dnes je už však zatopený spodnou vodou a láka predovšetkým dovolenkárov počas horúcich dní. Lom sa nachádza v krásnej prírodnej scenérii. Je obklopený tmavými čadičovými čiernosivými stenami, ale aj bujnou vegetáciou a je vzdialený od rušnej hlavnej cesty. Voda je tu studená, preto je navštevovaná najmä v lete, kedy príjemne schladí. Prekvapí však aj svojou čistotou, vďaka čomu je tu obvyklým obyvateľom aj rak – symbol čistoty vôd.

Nezatopená časť lomu slúži ako menšia pláž na deky, stoličky či slnečníky, pomerne veľkú časť z nej zaberá ihrisko určené na beach volejbal. Nájdete tu aj povinnú „občerstvovačku“, teda drevený výčap, ba dokonca aj drevený zrub, ktorý si môžete na rekreáciu prenajať. Dovolenkové miestečko ako vystrihnuté z katalógu.

Štrkovisko Kalinovo

kalinovo_2jpg

Foto: Róbert Lázár

Medzi obcami Poltár a Lučenec na južnom Slovensku, leží aj svojská obec Kalinovo. Len málokto by tušil, že ukrýva prekrásnu vodnú plochu, ktorá vznikla zatopením štrkoviska. Toto miesto nie je zatiaľ veľmi známe a padlo do oka len menšiemu počtu cestovateľov. Preto v jeho okolí nenájdete žiadne známky komercie. Žiadne pohodlné pláže s pozvoľným vstupom do vody či bufety. O to viac pohody a relaxu si tu však užijete.

Štrkovisko pôvodne slúžilo na ťažbu piesku, v okolí Kalinova bol však aj výskyt magnezitu, kaolínu, či kremenca. Zrejme aj vďaka mixu rôznych hornín je toto miesto také zaujímavé. Vodu obklopujú masívne biele skaly, ktoré sa v slnku lesknú až do strieborna, preto miestny s úsmevom hovoria aj o Striebornom jazere. Ak by ste sa chceli okúpať, prekvapí vás príjemná teplota, ale aj čistota vody. Vábivé prostredie dotvára voňavý borovicový porast a robí z neho tiché a utešené miesto na oddych.

Štrkovisko Ivanka pri Dunaji

trkovka_ivankajpg

https://www.kamnavylet.sk/sk/atrakcia/strkovka-ivanka-pri-dunaji

Zatopené štrkovisko je lákadlom na kúpenie aj v Ivanke pri Dunaji. Nachádza sa v južnej časti obce a ak sa na neho opýtate miestnych, každý ho trochu inak pomenuje. Štrkovka, Šutrovka, Šutrovňa.

V každom prípade, je to krásna rekreačná oblasť, ktorá sa na kúpanie hojne využíva. Hoci na vlastné riziko. Je obklopená príjemnou zeleňou, ktorá v horúcich dňoch poskytne aspoň trochu tieňa a lepší vzduch. Voda je príjemná a krásne čistá. Nájdete tu aj provizórnu pláž s pozvoľným vstupom do vody a v letných mesiacoch tu majú návštevníci k dispozícii aj bufet a sociálne zariadenia. Rodiny s deťmi poteší menšie detské ihrisko.

Prístup je jednoduchý autom, ale aj pešo, čo tiež prispieva k tomu, že štrkovisko je veľmi obľúbeným miestom na relax a oddych. Pohodlne tu môžete stráviť aj celý deň.

Ak hľadáte krásnu čistú vodu, pohodu a relax, nemusíte utekať do Chorvátska či Grécka. Aj Slovensko ukrýva veľa azúrovej krásy, ktorú stačí objaviť. Skúste nasledovať moje tipy a možno aj doma nájdete, to čo od letnej dovolenky očakávate.