Viete, kde je na Slovensku najtmavšia obloha a najjasnejšie hviezdy?

Jedným z najkrajších prírodných javov je podľa mňa pozorovanie nočnej oblohy. Obzvlášť vtedy, keď sa na nej dejú výnimočné úkazy. Verím, že mi dáte za pravdu a oceníte pár mojich tipov a faktov o tom, kam ísť sledovať nočnú oblohu a čo na nej vidieť.

Mesiac august patrí medzi turistami k mimoriadne obľúbeným. V horách sa už začína stabilizovať počasie, búrok zvykne byť menej a predpovede sú istejšie. Jasná obloha však praje nielen turistike, ale aj viditeľnosti nádherných javov odohrávajúcich sa na nebi. Okrem Mliečnej dráhy, Mesiaca či planét môžeme pozorovať aj meteorické roje či kométy. Tými najznámejšími a najčastejšie pozorovanými sú Perzeidy.

Poznáte Perzeidy?

perzeidyjpg

(https://www.quark.sk/astronomicke-kalendarium-august-4/)

Meteorický roj Perzeidy patrí medzi najobľúbenejšie a najsledovanejšie. Má to hneď niekoľko dôvodov. Tento roj je činný od polovice júla do približne polovice augusta, takže vďaka príjemným letným teplotám sa dá aj v noci pohodlne pozorovať.

Zároveň sa teší veľkej výdatnosti, keďže bežne je možné vidieť až 95 meteorov za hodinu, ktoré sa zablysnú na oblohe. Počas maxima dokonca až 110. Sú teda pomerne dobre viditeľné voľným okom kdekoľvek v prírode. Samozrejme platí, čím vyššie ste a čím tmavšie miesto si vyberiete, tým lepší zážitok budete mať.

Perzeidy sú periodickým javom, takže sa dajú pozorovať každý rok približne v rovnakom čase. Obyčajne sú najaktívnejšie okolo 10. - 14. augusta, preto sa im ľudovo hovorí aj „slzy sv. Vavrinca“. Vidíme totiž „padať hviezdy“ práve na sviatok sv. Vavrinca. Tento rok budú mať svoje maximum 12. augusta okolo 22:00 hod.

Svetelné znečistenie a jeho vplyv

nocna_obloha_1jpg

(https://www.astrokolonica.sk/2020/04/21/aktualne-astrofoto-4/)

Na pozorovanie oblohy a astronomických úkazov má veľký vplyv aj svetelné znečistenie alebo tzv. svetelný smog. Počuli ste o už o ňom? Je to svetlo, ktoré je rozptýlené v ovzduší a často spôsobuje pocit, že nebo doslova žiari. Tento jas však nikomu neslúži a nesvieti tam, kde je to potrebné. Namiesto toho osvetľuje krajinu, oblaky, les a prírodu, ktoré by si potrebovali od umelého osvetlenia skôr oddýchnuť. Je pomerne veľkým problémom pretože spôsobil situáciu, kedy sa prirodzené hviezdne nebo nad našimi hlavami pomaly vytráca a tmu musíme doslova vyhľadávať.

svet_znecistenie_mapapng

(http://www.szaa.org/mapa/map.html)

Na mapke vidíte, že na Slovensku už nie je veľa miest, kde by bola obloha skutočne tmavá a Mliečna cesta ako aj hviezdy výborné viditeľné. Takéto miesto mapka naznačuje modrým už len na krajnom východe našej krajiny v Národnom parku Poloniny. Preto, ak chcete pozorovať nočnú oblohu so skutočným zážitkom, nasmerujete svoje kroky práve tam.

Národný park Poloniny

poloniny_NPjpg

(https://slovakia.travel/narodny-park-poloniny)

Tento národný park leží v Prešovskom kraji a je najvýchodnejším národným parkom Slovenska. Miestom, ktoré spája slovenskú, poľskú a ukrajinskú časť je vrchol Polonín, Kremenec (1 210 m. n. m.). Významné percento plochy tohto územia zaberajú lúky, na hlavnom hrebeni Bukovských vrchov nazývané aj poloniny. Od nich bol odvodený aj názov oblasti a parku. 80% plochy však patrí bukovým lesom a medzi nimi aj veľmi významným Bukovým pralesom. Práve tie sú ako súčasť parku zapísané do prírodného dedičstva UNESCO.

Národný park sa môže pýšiť veľmi svojskou faunou aj flórov. Rastie tu mnoho druhov machov, lišajníkov, žijú tu stovky druhov pavúkov, motýľov či vtákov. Územie Polonín je však známe aj tým, že je to jediné miesto na Slovensku, kde vo voľnej prírode žije Zubor hrivnatý, najväčší európsky suchozemský cicavec.

Národný park Poloniny sa zároveň rozprestiera na území, ktoré je veľmi riedko osídlené a doteraz patril k najmenej navštevovaným národným parkom. Vďaka tomu je zásah človeka do prírody v tejto oblasti minimálny. Z hľadiska svetelného znečistenia sú Poloniny najtmavšou oblasťou Slovenska čo podnietilo aj nadšencov astronómie a hviezdnej oblohy k založeniu Parku tmavej oblohy Poloniny.

Park tmavej oblohy Poloniny

kolonicke_sedlo_nebojpg

(https://draciastopa.sk/observatorium-kolonicke-sedlo/)

Vznikol ako iniciatíva pre laickú, ale aj odbornú verejnosť s cieľom informovať o mimoriadne zachovanom nočnom prostredí, ktoré je na Slovensku výnimočné. Chce ochraňovať i propagovať územie, ktoré má najkvalitnejšie podmienky na pozorovanie nočnej oblohy. Bez ďalekohľadu môžete vidieť voľným okom Mliečnu cestu a tiež viac ako 2000 hviezd. V meste ich vidíte sotva 200. Ide o prvý park tmavej oblohy na Slovensku a 20 vo svete.

Park tmavej oblohy sa rozprestiera v presne vytýčenom území Národného parku Poloniny a zahŕňa katastrálne územie obcí Kolonica, Ladomirov, Kalná Roztoka, Klenová a Ruská Volová. Ak sa naozaj zaujímate, sledovať hviezdy môžete aj na skutočne profesionálnej úrovni. Totižto medzi obcami Kolonica a Ladomirov, v Kolonickom sedle, sa nachádza Astronomické observatórium. Je vysunutým odborným pracoviskom Vihorlatskej hvezdárne a vďaka svojej polohe je predurčené na zber mimoriadne kvalitných vedeckých údajov.

Astronomické observatórium v Kolonickom sedle

observatotium_kolonicajpg

(https://draciastopa.sk/observatorium-kolonicke-sedlo/)

Observatórium, okrem svojej vedeckej činnosti, pomáha aj laickej verejnosti. V areáli sa nachádza planetárium, ktoré slúži na premietanie virtuálnej nočnej oblohy, filmov v celooblohovej projekcii, ale aj na prednášky a edukáciu v oblasti astronómie. Absolvovať môžete denné aj nočné exkurzie so sprievodcom, ktorý vám všetko pekne vysvetlí a popíše. Vyskúšať si môžete aj 2 činné teleskopy. Obdivovať nočnú oblohu v tomto observatóriu počas roja Perzeidov je skutočným zážitkom. Nejeden pozorovateľ sa zmienil, že krása neba je porovnateľná s Novým Zélandom. A to je už čo povedať.

Observatórium poskytuje aj ubytovanie, takže nočný výlet si môžete naplánovať ako pekný 2-3 denný pobyt s prespaním doslova v srdci neba.

Iné miesta na pozorovanie

Oblasť tmavej oblohy na Horných Kysuciach

tmava_obloha_kysucejpg

(https://www.kudyznudy.cz/aktivity/beskydska-oblast-tmave-oblohy)

Táto oblasť je súčasťou Beskydského parku tmavej oblohy, ktorý vznikol v roku 2013 ako druhý park tmavej oblohy na svete. Jedna tretina jeho rozlohy pripadá Slovensku, ostatná časť českým Beskydám. U nás oblasť zahŕňa katastrálne územie obcí Makov, Korňa, Turzovka, Vysoká nad Kysucou a Klokočov. Podobne ako v Poloninách, obloha tu už nie je úplne prirodzené tmavá, ale poskytuje výnimočne dobré podmienky na pozorovanie Mliečnej dráhy a hviezd. Voľným okom ich uvidíte taktiež takmer 2000.

 

Park tmavej oblohy Veľká Fatra – Kráľova studňa

kralova_studna_1jpg

(http://www.fatranskatma.sk/galeria.php)

Ako tretí na Slovensku vznikol Park tmavej oblohy Veľká Fatra – Kráľova studňa. Hoci leží len pár kilometrov od Banskej Bystrice, teda veľkého mesta so silným svietením, teší sa veľmi dobrým podmienkam na pozorovanie nočnej oblohy. Voľným okom je výborne viditeľná striebristá Mliečna cesta aj tisícka hviezd. Nevšednou súčasťou parku je hotel Kráľova studňa, ktorý sa však snaží žiť a fungovať v súlade s prírodou a každý večer sa ponorí do tmy spolu s ňou.

Sledovanie Perzeidov a nočnej oblohy patrí naozaj k nevšedným zážitkom. Ja sa snažím v auguste tento úkaz nevynechať. Na Slovensku máme naozaj krásne miesta, ktoré ešte stále poskytujú objatie skutočnej prírody a vedia nás vytrhnúť z každodenných starostí. Skúste si aj vy tento rok venovať jeden augustový večer nočnej oblohe.

TIP na záver: Nemusíte byť veľký nadšenec a poznať každé súhvezdie. Moderné technológie dnes vedia pomôcť takmer vo všetkom. Vyskúšajte aplikácie, ktoré veľmi pomôžu: pre Apple Night Sky a pre Android Star Walk 2. Veríme, že sme vám prezradili viac o najtmavšej oblohe na Slovensku.