Rebríky, stúpačky, oceľové laná, ale najmä jedinečná príroda. Zoznámte sa so Slovenským rajom.

Niekedy sa s ľútosťou zamyslím, či ten prekrásny Slovenský raj náhodou netrpí blízkosťou atraktívnych Vysokých Tatier? Či ľudia nezabúdajú na jeho bohatstvo a neminú ho pri ceste Slovenskom. Ale potom objavím na sociálnych sieťach príspevky či fotky a vidím, že sa vôbec nemusím obávať. Vnímam, že je mimoriadne obľúbeným miestom a turisti rôznych skupín ho chcú objaviť a spoznať. Čo všetko sa dá v jeho kútoch nájsť?

Stručný popis

slovraj_popisjpg

https://www1.pluska.sk/gal/regiony/vychodne-slovensko/neuveritelne-slovenskom-raji-obcas-turisti-cakaju-hodiny-rebriky-dovod-selfie/53

Slovenský raj patrí medzi najmenšie a najmladšie národné parky na území Slovenska. Rozprestiera sa na takmer 200 km2 v oblasti Spiša a horného Gemeru. Charakteristický je nádhernými tiesňavami, roklinami a kaňonmi, ktoré vyhĺbili stekajúce rieky z krasových planín. Voda nelenila činnosťou ani vo vápencových masívoch, ktoré predstavujú prevažnú časť pohoria na tomto území. Vytvorila tu nádherné jaskynné systémy, vraj ich tu nájdeme až okolo 450.

Prechod roklinami a kaňonmi

slov_raj_roklinyjpg

https://www.npsr.sk/turistika/75/sucha-bela

Najobľúbenejšou a najnavštevovanejšou atrakciou Slovenského raja sú práve jeho rokliny a kaňony. Smerom z Podlesku pri obci Hrabušice až po most v Smižanoch vedie zážitkový turistický chodník, ktorý poznáme ako Prielom Hornádu. Nádherný a atraktívny kaňon patrí medzi najznámejšie a aj najkrajšie v našej krajine. Pri jeho prechode musíte zdolať aj kovové mostíky a lávky, reťaze, rebríky či stúpačky. Neviem, či sa vám podarilo niekedy navštíviť tento kaňon aj v zime, ale ak je vrstva ľadu dostatočná, dokážete ho celý aj prekorčuľovať. Mne to vyšlo raz a bol to perfektný zážitok. Odvaha a nebojácnosť sú tu teda odmenené v každom ročnom období.

Zabudnúť však nesmieme ani na nádherné rokliny. Tie rovnako ponúkajú primerane exponovaný terén opatrený stúpačkami, kovovými mostíkmi, lávkami či rebríkmi. V Podlesku začína trasa tej najľahšie prístupnej, Suchej Belej. Je obdarená prekrásnymi vodopádmi, ktoré určite stoja za návštevu. Počítať ale musíte s tým, že v sezóne sa tu davom nevyhnete. Preto odporúčam pouvažovať aj o iných možnostiach. Napríklad roklina Piecky, ktorá ukrýva najdlhší rebrík v celom Slovenskom raji. Dostanete sa ním až nad 13 metrov vysoký Veľký vodopád. Ak vám odvaha nechýba, je to zaujímavý tip. Pozoruhodnou je aj Kláštorská dolina, na ktorú nastúpite v Prielome Hornádu. Ide o pomerne krátku, asi 1 hodinkovú prechádzku, tiež veľmi bohatú na vodopády. Objaviť tu môžete napríklad netradičný machový vodopád.

Ferrata Kyseľ

ferrata_hzs_kyseljpg

https://alpenverein-slovensko.sk/ferrata-hzs-v-rokline-kysel-slovensky-raj/

Ak sa usmievate od ucha k uchu vo ferratovom sete, nevadia vám strmé stúpačky a istenie v oceľovom lane, ferrata Kyseľ bude pre vás tým pravým orechovým. Nachádza sa v prekrásnej rokline Kyseľ, ktorá bola dlhých 40 rokov uzavretá po ničivom požiari. O to vzácnejšie je jej znovu objavovanie. Začať môžete priamo od Čingova, kde viete zaparkovať a požičať si potrebné vybavenie. K samotnej ferrate sa chvíľu prejdete, takže set či prilba môžu zo začiatku odpočívať v ruksaku. Až kým nenatrafíte na označenie, ktoré vás upozorní na to, že ďalej môžete pokračovať len po zaplatení návštevného poplatku a s potrebným výstrojom. Tu patrí hlavne dobrá obuv, ferratový sedák, istič pádu a prilba. Potom vám stačí už len dostatok vody, dobrá partia a úsmev na tvári.

Turistika

Turistika_Tomasovsky-vyhladjpg

https://turisticky.sk/turistika/tomasovsky-vyhlad/

Hoci Slovenský raj boduje najmä svojimi roklinami, ani turisti bažiaci po výhľadoch neostanú hladní. Toto miesto totiž ponúka aj pekné vrcholy. Prirodzene, nejde o štíty, ktoré by sa vyrovnali iným slovenským pohoriam, ale aj tu sa viete zadívať doďaleka.

Medzi najkrajšie a zároveň aj najnavštevovanejšie bezpochyby patrí Tomášovský výhľad. Ide o rozľahlejšiu skalu, charakterom plošinu, s ľahkým prístupom, ktorá sa teší veľkej obľube. Z výšky 680 m.n.m. uvidíte do doliny Bieleho potoka, na Prielom Hornádu alebo Čertovu sihoť. Vedú k nej viaceré prístupové cesty, najvyužívanejšou je tá z Čingova alebo Ďurkovca. A ak budete spod skaly počuť nejaké zvláštne hlasy na neprirodzenom mieste, nemajte obavy, sú to len horolezci. Časť skaly je totiž vyhradená práve pre nich.

O niečo vyššie vystúpite, ak sa rozhodnete navštíviť Havraniu skalu (1153 m.n.m.). Leží nad obcou Stratená a je značená žltou turistickou značkou od blízkeho parkoviska. Veľká časť trasy vedie lesom a pôsobí trochu epicky, je totiž dosť možné, že nestretnete ani živú dušu. Ale výhľady do dolín sú pekné a havrany vás symbolicky budú pravdepodobne ozaj sprevádzať. U mňa to tak bolo.

Splav

splav_prielom_horndujpg

https://www.raft.cz/Clanek-Prielom-Hornadu.aspx?ID_clanku=2238

Ani vodáci neostanú pri návšteve Slovenského raja sklamaní. Toto miesto totiž ponúka aj skvelý zážitok v podobe splavu v Prielome Hornádu. Ide síce o náročnejšie podmienky vhodné skôr pre skúsenejších, ale určite to stojí za to. Najmä preto, že táto aktivita veľmi dlho nebola povolená kvôli vysokému stupňu ochrany prírody a podarilo sa ju sprístupniť až v posledných rokoch. Rovnako tak nie je pre všetkých. Na splav sa musíte vopred objednať a zaregistrovať na stránke národného parku. Denne totiž dostane povolenie iba 70 dvoj-osobových plavidiel.

Podzemné schladenie

dobsinska_ladova_jaskynajpg

https://dobsinska-ladova-jaskyna.business.site/

Slovenský raj je vďaka aktívnej činnosti vody vo vápencovom pohorí mimoriadne bohatý na jaskyne a celé jaskynné systémy. Ukrýva množstvo skvostov, no z prebádaných 69 je verejnosti prístupná len jedna jediná. Ide o Dobšinskú ľadovú jaskyňu, zapísanú aj v Zozname svetového prírodného dedičstva UNESCO. Predstavuje jednu z najväčších ľadových jaskýň v Európe, a zároveň jednu z prvých elektricky osvetlených jaskýň na svete. Prehliadka trvá asi 30 minút a môže byť veľmi príjemným chvíľkovým schladením počas horúcich dní. Celoročná teplota v jaskyni je v rozmedzí od -4 do 5°C.

Cyklopotulky

cyklopotulky_stratensk_plajpg

https://www.sopsr.sk/web/?cl=20358

Časť Národného parku Slovenský raj môžete spoznať aj na 2 kolesách. Ak máte radi cyklopotulky, neváhajte a pribaľte si na výlet aj kolesových tátošov. Napojiť sa môžete na Hnileckú cyklomagistrálu, ktorá spája dve priehrady, Palcmanskú Mašu v Dedinkách a Ružín v Margecanoch. Zablúdiť môžete aj k peknej rekreačnej oblasti, k Stratenskej píle, kde stretnete množstvo usmiatych dovolenkárov. Je to výborný východiskový bod pre turistiku, ale praje aj horolezcom vďaka jednoduchým odisteným cestám, rovnako vodákom na ľahké splavy po rieke Hnilec.

Novinka v podobe lanovky

lanovka_geravy_2jpg

https://www.kosiceregion.com/sk/bucket-list-vlakom-do-raja/

Po dlhých 12 rokoch odstávky a rekonštrukčných prác pripravil Slovenský raj pre svojich návštevníkov aj zaujímavú novinku. Ide o opätovné spustenie historickej lanovky z obce Dedinky na planinu Geravy. Táto lanovka je slovenským unikátom, keďže je to posledná funkčná lanová dráha tohto typu u nás. Jedno-osobová sedačka vás vyvezie na jedinom lane hore i dole, pričom jedna cesta trvá približne 20 minút. Má síce svoje obmedzenia, napr. nosnosť do 100 kg/ osoba, nevhodnosť pre deti do 15 rokov a osoby menšie ako 125 cm, no napriek tomu je jej znovuuvedenie do prevádzky krásnym historickým odkazom.

Ešte stále váhate, či stráviť nejaké dni v raji? Podľa mňa by ste si tieto zážitky nemali nechať ujsť. Slovenský raj je výborným miestom na návštevu najmä počas horúcich dní, pretože v jeho roklinách je obyčajne príjemný tieň. Ako skúsenejší návštevník ale dávam užitočnú radu. Pokojne počkajte na obdobie mimo sezóny. Vtedy budú pre vás krásy raja oveľa príjemnejšie.