Tipy na výlety s deťmi v Ždiari

Naše malá krajina je naozaj nádherná. Hoci sa stále nájdu takí, ktorým chýba more, iní sa zase nedokážu vynadívať na prekrásne hory, malebné doliny a údolia či priezračné jazerá. Akýkoľvek smer si vyberiete na výlet s deťmi po Slovensku, bude ten správny. Ak ale chcete spoznať drsné podmienky, ktoré vychovali odvážnych ľudí dbajúcich na vzácnosť tradícii, mali by ste navštíviť rázovitú obec Ždiar. Vďaka snahe a odvahe jej obyvateľov dnes láka mnohými atrakciami a patrí medzi najnavštevovanejšie miesta východného Slovenska. A čo vám odporúča vidieť náš cestovateľský blog?

Tip na výlet s aktívnym časom na čerstvom vzduchu - Bachledka Ski and Sun

Bachledka_1jpg

https://www.stavebnictvoabyvanie.sk/stavebnictvo/architektura/4379-bachledka-je-laska-na-prvy-pohlad

Ak si chcete užiť prekrásne výhľady z vrchov Spišskej Magury, vaše kroky by mali viesť do domáceho strediska Bachledka Ski and Sun. Myslím, že mnohým je už dávno dobre známe, pretože patrí k najkrajším miestam Slovenska. Ale tým, čo ho ešte nepoznajú, vrelo odporúčam návštevu. Stredisko je založené na rodinnej atmosfére a ponúka atrakcie i podmienky najmä pre rodičov s deťmi.

V zime sú svahy vždy parádne upravené a ak to podmienky dovolia, zalyžovať si môžete až do 3 rozľahlých dolín. Najstrmšia a najťažšia zjazdovka vedie z vrchnej stanice lanovky smerom k obci Jezersko. Na jedom ramene svahu trénujú dokonca aj profesionálni zjazdári. Pekný, dostatočne široký svah, vedie aj smerom do obce Malá Franková, no a ten najdlhší a najobľúbenejší smerom do Ždiaru. Na svoje si prídu aj skialpinisti či sánkari. Pri poriadnej snehovej nádielke ich totiž čakajú samostatné bezpečné trasy, na ktorých si môžu zašportovať, alebo sa poriadne vyblázniť.

Krovstvo-lesa_detsk-domekyjpg

https://bachledka.sk/leto/kralovstvo-lesa

Bachledka však neotvára svoje brány iba milovníkom zimných športov. Svoje lákadlá ponúka aj v lete. Objavíte tu drevenú rozhľadňu, odkiaľ sú pekné výhľady na celé Pieniny, Spišskú Maguru i Belianske Tatry. V blízkosti tejto vyhliadky je aj krásne drevené Kráľovstvo lesa - tajuplný detský svet plný preliezok, lanových dráh, šmykľaviek a zábavy.

Aby však výlety neboli iba o výskaní, ale občas aj o bádaní a spoznávaní, Bachledka pripravila pre všetkých zvedavcov špeciálny náučný chodník. Vedie dych berúcim chodníkom korunami stromov, vďaka ktorému budete naozaj na dotyk od vrcholkov stromov a s hlavou takmer v oblakoch. Deti sa tu vďaka interaktívnym zastaveniam môžu dozvedieť veľa o miestnej faune a flóre či mnohých iných zaujímavostiach regiónu. No a aby to zase nebolo celkom bez zábavy, tí odvážni sa môžu spustiť z vrcholu chodníka parádnym tobogánom.    

 

Tip na výlet za detskou fantáziou – Family park Strachankovo

strachankovo-carovny_lesjpg

https://www.legendarium.info/vylet/strachankovo

Prostredie rázovitej dediny si ľudia už od nepamäti spájali s láskou k okolitej prírode, so starostlivosťou o domáce zvieratá, ale tiež množstvom tajomných príbehov a povier. To všetko na vaše ratolesti čaká vo Family parku Strachankovo. Nájdete tu krásnu domácu mini farmičku s domácimi zvieratkami, ktoré si môžu deti pohladkať, pohrať sa s nimi, ale aj ich nakŕmiť či obriadiť. Kreatívne duše určite zaujmú krásne drevené domčeky v Čarovnom lese, no a malí bádatelia si môžu prísť na svoje na rozprávkovom chodníku. Ten ich povedie záhadným lesom a po ceste rozpovie príbehy o belianskych vrcholoch Havranovi a Ždiarskej vidle. Ale nechýba ani povinný skákací hrad či pieskovisko pre najmenších. Family park Strachankovo je dostupný počas letnej sezóny.

Tip na výlet za pohodou a tichom - Náučný chodník za tradíciami Ždiaru

strednica_letojpg

https://strednica.sk/

Tento náučný chodník je tak trochu novinkou. Vznikol na jeseň 2021 a mnohí návštevníci ho ešte nestihli objaviť. Ak sa poponáhľate, možno si ho užijete len sami pre seba. Chodník vedie nenáročným terénom po lúkach a pastvinách, preto je ideálny pre rodinný výlet. Je značený zelenou značkou, ktorá začína v smere Ždiar-križovatka do Monkovej doliny a povedie vás až na vrchol strediska Strednica. Náučný chodník za tradíciami Ždiaru sprevádzajú stanovištia s QR kódmi pripravené prezradiť množstvo zaujímavostí. Okrem histórie a tradícií obce Ždiar a dozviete aj o záhadnej lanovke, ktorá sa dedinou kedysi tiahla. Objavíte aj tajné miesta filmových hrdinov a spoznáte niektoré z tradičných domácich legiend. Odmenou na záver vám budú prekrásne výhľady na majestátne Belianske Tatry.

Tip na výlet za duchom tradícií - Ždiarsky dom a ždiarska svadba

zdiarsky_domjpg

https://www.beautifulslovakia.sk/zdiarsky-dom

Celá obec Ždiar dýcha tradíciami a nájdete tu množstvo zachovalej ľudovej architektúry. Pri prechádzke dedinou objavíte krásne pôvodné dreveničky alebo stavby inšpirované niekdajšími domcami. V jednej z takýchto sa nachádza aj Múzeum Ždiarsky dom. Bol postavený v roku 1971 podľa vzoru dreveníc z roku 1911 a 1914. Ponúka krásnu prehliadku životom Goralov na tomto území. Interiér domu je venovaný stálej expozícii bytovej kultúry, pracovného náradia, ale aj prekrásnych krojov. Tie sú typické nádhernými zdobenými a vyšívanými ornamentami, ktoré majú motívy rastlín a živočíchov z okolitej prírody. Návštevu si môžete spestriť jazdou na konskom záprahu, alebo sa stať súčasťou jedinečnej ždiarskej svadby a vyskúšať si typický kroj. Na vlastnej koži zistíte, koľko mal tento odev vrstiev, čo ktorá z nich symbolizuje a ako ju správne obliekať. Je to naozaj pekný zážitok.

Tip na výlet za vytúženým oddychom – wellness v Ždiari

wellness-hotel-bachledkajpg

https://www.tatry.sk/wellness-spa-grand-hotel-bachledka-strachan/

Nuž a po turistike, prechádzkach či poriadnej lyžovačke sa možno bude žiadať príjemný wellness. Pohoda, povzbudzujúce teplo, jemné bublinky a vytúžená relaxácia. Medzi obľúbené patrí menšia, no príjemná, wellness zóna v Penzióne Strachan. Objavíte tu všetko, čo na regeneračný oddych potrebujete. Náročnejších môže zlákať exkluzívne prostredie 4* Grand hotela Bachledka Strachan. Tu si už môžete užiť výnimočný SPA zážitok vrátane saunových rituálov a výnimočných masáží.