8 tipov na vyhliadky a rozhľadne, ktoré by ste mali navštíviť. Vyhliadky na Slovensku

Máte aj vy radi pohľady z výšky? Tešia vás širokánske výhľady doďaleka, ktoré sa pod vami vinú? Aby ste videli kus Slovenska ako na dlani, nemusíte sa vždy pachtiť len do tých najvyšších výšok. Niekedy sú dobrým pomocníkom aj rozhľadne. A jesenné počasie im naozaj praje. Máme pre vás pár tipov na slovenské vyhliadky, ktoré určite nevynechať. Pre mňa sú zaujímavé svojou atypickosťou, jedinečnosťou a dobrým nápadom.

Slovenské vyhliadky a rozhľadne

rozhladne_kobylajpg

(https://sebolichy.sk/portfolio-item/vyhliadkova-veza-devinska-kobyla/)

Aktuálne máme na Slovensku okolo 145 zmapovaných vyhliadok a rozhľadní. Toto číslo ma celkom prekvapilo, je to naozaj dosť. Ruku na srdce, koľko z nich ste už navštívili? Ak k nim hľadáte cestu, najviac ich objavíte na severe Stredného a Západného Slovenska. Na tie najnižšie položené naďabíte vo Východoslovenskej rovine a nížine. Tú najvyššie umiestnenú asi nemusím nijako zvlášť predstavovať. Hrdo sa vypína na Lomnickom štíte.

Takmer všetky naše rozhľadne sú voľne prístupné so vstupom zadarmo. Niektoré podliehajú sezónnej uzávere a niekde si musíte vstup rezervovať. Ale inak máte „voľnú ruku“ a návštevu si môžete naplánovať podľa vlastných predstáv. Máte skutočne veľa možností, alebo si pomôžte mojím výberom.

Chodník korunami stromov a vyhliadková veža v Bachledovej doline

bachledka_2jpg

(https://chodnikkorunamistromov.sk/)

Jednou z najkrajší vyhliadok je pre mňa Chodník korunami stromov v Bachledovej doline. Viem, že je to možno komerčne „otrepané“, ale je tam naozaj pekne. Výhľady na Belianske Tatry sú prekrásne, oku ulahodia aj malebné Pieniny a svojské Zamagurie. Chodník nie je len drevená lávka, ale obsahuje aj interaktívne informácie o prostredí, faune, flóre a prírode Spišskej Magury. Svojou formou a prevedením poteší a zabaví najmä najmenších. Prístup k chodníku si môžete zvoliť podľa vlastných schopností. Buď sa zapotíte a trasu k samotnému chodníku vyšliapete pešo, alebo si cestu uľahčíte lanovkou. Obrovskou výhodou je jeho dostupnosť aj pre vozíčkarov, alebo rodinky s kočiarom. Preto možno povedať, že dokáže sprostredkovať nádherné výhľady takmer každému.

KL_eshopjpg

(https://bachledka.sk/)

Veľmi oceňujem aj komplexnosť služieb, ktoré v Bachledke nájdete. Okrem Chodníka korunami stromov tam nájdete aj vyhliadkovú vežu a novootvorené kráľovstvo lesa pre deti, ktoré je naozaj skvelé. Povoziť sa môžete aj na bobovej dráhe alebo využiť požičovňu e-bikov a spoznávať okolie aj prostredníctvom dobre značených cyklochodníkov. Samozrejmosťou je reštaurácia, pohodlné sedenie a pekne upravené okolie.

Bachledova dolina bola dosť dlho neupraveným staveniskom, pretože sa tam stále čosi budovalo. Ale situácia sa za posledné obdobie našťastie výrazne zlepšila. Okolie je upravené, zelená trávička priam láka na vylihovanie a ponúkané atrakcie vám umožnia plnohodnotne sa zabaviť aj na 3-4 dni. Preto návštevu vrelo odporúčam.

Bojnická vyhliadka Čajka

bojnicka_cajkajpg

(http://www.mojebojnice.sk/vyhliadkova-veza-cajka-v-oblakoch/)

Zdá sa, že chodníky v korunách stromov sú dominantami slovenských pohorí s názvom „Magura“. Pretože aj tento druhý sa nachádza na úpätí Magury. Tentokrát Malej Magury, ktorá sa vypína nad mestom Bojnice. Vyhliadková plošina stavby má tvar letiacej čajky, odkiaľ pochádza aj názov samotnej rozhľadne. Výhľady sú aj odtiaľto nezabudnuteľné. Panoráma Kremnických vrchov ako maľovaná, vidieť môžete aj Kľak či Vtáčnik. Samozrejme máte nadhľad nad Bojnicami i Prievidzou.

Prístup k rozhľadni si rovnako môžete zvoliť podľa vlastných schopností. Buď od bezplatného parkoviska pri Autocampingu Bojnice, ktorá trvá asi 5 minút a je vhodná aj pre vozíčkarov či kočiare. Ak však chcete spojiť cestu na vyhliadku aj s peknou prechádzkou, vyberte si žltú značku priamo z Bojníc, od Bojnických kúpeľov. Cesta trvá asi 40 minút a spojená je aj s výstupom na Kalváriu.

Ak si chcete cestu dole z vyhliadky urýchliť a nemáte problém s trošku príjemného adrenalínu, určite vyskúšajte 70 m dlhý nerezový tobogan.

Priamo vedľa vyhliadkovej veže vznikla aj rozprávková Šmolko dedinka, ktorá je prístupná bezplatne a určite poteší všetky ratolesti.

smolko_dedinajpg

(https://www.sdetmi.com/podujatia/detail/48674/vyhliadkova-veza-bojnice---cajka-v-oblakoch-/)

Samozrejme, že keď sa už do Bojníc vyberiete, urobte si celodenný výlet a nezabudnite na bojnickú ZOO, či prekrásny Bojnický zámok.

Rozhľadňa Terchovské srdce

rohladna_terchova_1jpg

(https://www.taves.sk/tip-na-vylet-rozhladna-terchovske-srdce/)

Nad malebným krajom a rodiskom Juraja Jánošíka, sa vyníma 30 metrová rozhľadňa Terchovské srdce. Je umiestnená na vrchu Oblaz a jej miesto i tvar nie sú úplne náhodné. Na tomto mieste stála povestná šibenci aj v legendárnom filme Jánošík s Paľom Bielikom v hlavnej úlohe. Rozhľadňa aj svojím tvarom pripomína šibenicu. Ak sa vyberiete na vrchol, naskytne sa vám krásny pohľad na samotnú obec Terchová, ale odhalí sa aj nádherná panoráma Malej Fatry, obzvlášť Malý a Veľký Rozsutec budete mať ako na dlani.

K rozhľadni vedie náučný chodník, ale keď sme tam boli naposledy, bol dosť prudký a suťovitý. Šli sme priamo z obce Terchová po modrej značke, asi 20 minút. Pre bežného turistu nič nezvyčajné, ale teda pevnejšia obuv ma potešila. Parkovať zadarmo môžete pri najbližšom supermarkete.

Pri rozhľadni je aj malý stánok s občerstvením, takže ak by vám došli sily, niečo rýchle pod zub zoženiete. Za spomenutie stojí aj pekný fotopoint v tvare srdca, ktorý smeruje práve na spomínaný výhľad na Rozsutce.

socha_janosikajpg

(https://www.beautifulslovakia.sk/socha-janosika-terchova)

Ak Terchovú navštívite, určite neobíďte majestátnu sochu Juraja Jánošíka, ktorú postavili Terchovčania svojmu slávnemu rodákovi. Je z ušľachtilého kovu, takže s odrazmi slnka priami žiari. Nájdete ju na menšom návrší smerom do Vrátnej doliny. Myslím, že ju nemôžete minúť. Ochutnať by ste mali aj povestnú bryndzu či halušky so Zázrivej.

Rozhľadňa hniezdo

rozhladna_hniezdojpg

(https://medvedkudajlabku.sk/rozhladna-hniezdo-malinovo/)

Túto stavbu dávam do povedomia najmä preto, že je nádherným príkladom starostlivosti o naše okolie a úcty k prírode. Zároveň je netradičným a zaujímavým miestom na skryté pozorovanie prírody. Menšia rozhľadňa Hniezdo sa nachádza neďaleko obce Malinovo. Má atypický tvar vtáčieho hniezda a vedie na ňu prudší, asi 7 m rebrík. Jej tvar napovedá tomu, čo z nej najlepšie uvidíte. Keďže sa nachádza na brehu Malého Dunaja, poskytuje pohľad najmä na zaplavený mokraďový lužný les, ktorý sa teší pestrému vtáčiemu obyvateľstvu.

Táto rozhľadňa je pekným ekologickým príkladom. Územie, kde vyrástla, bolo pôvodne miestom čiernej skládky, no úsilím zanietencov sa z nej stala krásna, oddychovo-rekreačná zóna. Na malej čistinke dokonca vznikla Zelená oáza, kde sa vybudoval altánok, menšie ihrisko pre deti s dômyselnou prírodnou tematikou a neprehliadnuteľný Bobrí hrad.

bobri_hradjpg

(https://medvedkudajlabku.sk/rozhladna-hniezdo-malinovo/)

R zohľadni sa dostanete náučným chodníkom, ktorý vedie priamo z obce Malinovo. Orientačný bod je kostolík a cintorín v obci. V jeho blízkosti sa nachádza menší mostík cez Dunaj, kde už natrafíte na prvú tabuľu náučného chodníka. A potom už musíte aj trošku hľadať. Pretože rozhľadňa i Bobrí hrad sú skryté v lese. Vyšliapané chodníčky vám však nedovolia zablúdiť a určite na nich natrafíte.

Rozhľadňa Bačov stolec

bacov_stolecjpg

(https://cestujzamenej.sk/2021/08/03/rozhladna-a-hojdacka-bacov-stolec-v-obci-osadka/)

K tejto rozhľadni by som povedala, že spája typické pohľady na Slovensko a nádhernú slovenskú prírodu s netypický tvarom vyhliadky. V rázovitom oravskom regióne si páni majstri svojpomocne poradili a postavili krásnu rozhľadňu Bačov stolec. Nachádza sa v blízkosti obce Osádka a kto miluje vôňu lúčnych kvetov a cinkanie zvončekov oviec, príde si na svoje.

Je to čarovné miesto, ktoré objavíte napríklad pomocou cyklochodníka z obce Osádka alebo z obce Pokrývač. Štartovať môžete aj z parkoviska, asi 1,5 km za obcou Osádka smerom na Malatinú. Keďže túto rozhľadňu vidno už široko ďaleko, nemáte veľmi kde zablúdiť. Veľkú stoličku, teda Bačov stolec, nemôžete prehliadnuť. Trasa vám zaberie do 40 minút poľnou cestičkou.

Keď sa na mieste rozhliadnete, uvidíte nádhernú panorámu Chočských vrchov a pochopíte, že vyhliadka je na naozaj správnom mieste. Pohojdáte sa na hojdačke a keď zatvoríte oči a zhlboka sa nadýchnete, poviete si, že takto vonia domov.

Lavička Gardeon

gardeon-lavicka_1jpg

(https://gardeon.sk/blog/lavicka-gardeon-co-stoji-za-jej-vznikom/)

Obria lavička Gardeon je tiež dielom nadšencov a milovníkov svojho okolia. Bola postavená svojpomocne a s veľmi milým nápadom. Veď keď sa chcete cítiť ako králi, kde budete mať ten pocit lepší, ako na mega lavičke, kde všetko ostatné vyzerá malé ako z rozprávky o škriatkoch.

Pre tento pocit nasmerujte svoje kroky do obce Kláštor pod Znievom. Krátkou, asi 30 minútovou prechádzkou okolo futbalového ihriska a ďalej do kopca čochvíľa naďabíte na XXL lavičku. Očarí vás krásny výhľad na obec, ale aj na vrch Zniev so zrúcaninou Znievskeho hradu.

hordackajpg

(https://cestujzamenej.sk/2021/08/05/klastor-pod-znievom-lavicka-a-hojdacka-s-vyhladom/)

A keď už budete pri Lavičke, odskočte si aj k hojdačke Hôrdačke, ktorá sa nachádza pod kopcom napravo od lavičky. Aj tam objavíte krásne výhľady.

 

Rozhľadňa Devínska Kobyla

rozhladne_kobylajpg

(https://sebolichy.sk/portfolio-item/vyhliadkova-veza-devinska-kobyla/)

Na najvyššom vrchu Bratislavy, Devínskej Kobyle, vznikla v roku 2020 nová rozhľadňa. Využil sa tak potenciál, ktoré toto miesto už dlho ponúkalo. Rozľahlé roviny dávajú možnosť dovidieť z vyhliadky až do ďalekých susedných krajín - Maďarska, Česka i Rakúska. Pokochať sa, samozrejme, môžete aj výhľadmi na krásne sa vinúci Dunaj.

Cesta na vrchol vedie cez niekoľko poschodí, no odmena hore je naozaj famózna. Tvorca tejto stavby sa inšpiroval slovenskou faunou a flórou. Svojím tvarom by totiž mala pripomínať modlivku a bodliak Pestrec mariánsky. Vyhliadka je postavená na hranici troch mestských častí Bratislavy – Devín, Dúbravka a Devínska Nová Ves. Z každej strany k nej vedie prístupová trasa, majú však rôzne náročnosti a dostupnosť. Tá najľahšia a dostupná aj pre kočiare, je autom na Dúbravskú hlavicu a odtiaľ pešo, asi 30 minút po červenej značke. Ostatné trasy sú dlhšie a náročnejšie. Na druhej strane viac uvidíte a viac sa dozviete. Výber teda nechávam na vás.

Návštevu vyhliadky určite spojte aj s obhliadkou bývalej raketovej základne, ktorá kedysi na Devínskej Kobyle sídlila. Nájdete tam bunkre, staré budovy a teda aj trochu histórie.

 

Rebrík do neba v Dúbravici

rebrik_dubravicajpeg

https://mybystrica.sme.sk/c/20271699/skratka-do-neba-najdete-ju-nedaleko-banskej-bystrice-foto.html

Rebrík, ktorý nie je o nič opretý, a predsa drží a dovedie vás bližšie ku hviezdam. Netradičný a lákavý, voľne stojaci rebrík nájdete za obcou Dúbravica. Auto nechajte priamo v obci a od Kostola sv. Žofie sa vyberte poľnou cestičkou, dovedie vás priamo k tejto atrakcii.

Pokojne sa prejdite, cesta je nenáročná, zvládnete ju do pol hodinky a ako bonus vám zavonia aj pokosená lúka. Ak si zvolíte pekný jesenný deň, prekvapia vás krásne výhľady na Dúbravicu a Ponickú Hutu a tí odvážni dovidia z rebríka až na hrebeň Nízkych Tatier. Tak čo, odvážite sa?

  

Ak vás lákajú pohľady z výšky, ďaleké horizonty a malebné vrcholky našich hôr, dlho neváhajte. Využite priaznivé jesenné dni, kedy sú farby okolia najkrajšie, teploty príjemné a všetky cestičky ešte schodné. Vytipujte si pár pekných rozhľadní, či už vďaka mojim tipom, alebo vďaka vašej vlastnej inšpirácii a užite si výhľady. Príjemné kochanie sa!