7 tipov na NAJ wellness na Slovensku

Každý z nás má o oddychu asi inú predstavu. Niekto si nevie predstaviť iný, ako ten aktívny. Takže behá, bicykluje, jóguje, turistikuje, a tak vypína hlavu. Niekto upratuje, niekto maľuje, niekto nedá dopustiť na dobrú knihu, deku a teplý nápoj. No a ja mám rada wellness. Saunu, teplo, pokoj, ticho a aj dobrú masáž.

Mám svoje obľúbené miesta, ale rada objavujem aj nové možnosti. Vybrala som pre vás pár mojich NAJ, ktoré vás možno inšpirujú alebo prekvapia. Navštívili ste už niektorý z nich? 

1.     NAJ väčší – Grand Hotel Permon

hotel_permonjpg

https://www.podbanskeresort.sk/wellness/svet-bazenov/

Podľa mojich výpočtov, informácií a spätných väzieb tuším, že najväčším hotelovým saunovým svetom je práve ten v srdci Tatier. Teda wellness „raj“ Grand hotela Permon na Podbanskom. Je naozaj rozsiahly a má širokú ponuku služieb. Saunový svet je vďaka čisto prírodným látkam a extraktom vhodný nielen na oddych, ale aj na prírodnú liečbu. Odporúčam blúdiť všetkými uličkami, aby ste objavili aj sauny schované v záhradách, kde je krásne prostredie. Aqua svet ponúka jednu peknú zaujímavosť. Keď šupnete do vírivky, naskytne sa vám nádherný pohľad na vrchol, ktorý Slováci považujú za symbol našej krajiny. Asi tušíte, ktorý to je. Detský svet je pestrý, farebný a vaše ratolesti sa v ňom dosýta vybláznia. Samozrejme, dopriať si môžete aj spa a beauty procedúry. Teda masáže, zábaly či ošetrenia.

Za veľké plus považujem, že hotel po dlhšom čase zaviedol aj večerný čas, ktorý sú vo wellness vyčlenený len pre dospelých. Vzhľadom na to, že detský svet je mimoriadne obľúbený, výskanie a smiech sú tu naozaj častým javom. Nie každý si pri tom dokáže oddýchnuť. Preto takzvané „adults friendly“ hodiny oceňujem.

2.     NAJ luxusnejší – Grand hotel Kempinski High Tatras

kempinskijpg

https://www.tatry.sk/zion-spa-grand-hotel-kempinski/zion-spa-luxury-winter-2/

Ja osobne nie som veľký lovca luxusu. Alebo možno lepšie povedané, luxus má pre mňa trochu iné atribúty. Napriek tomu si človek niekedy povie, že raz za čas by sa mal nechať skutočne rozmaznať. Ak vás teda „nóbl“ prostredie láka, odporúčam navštíviť SPA v hoteli Grand hotel Kempinski High Tatras. Od vstupu do hotela po červenom koberci, cez ochotných bellboy-ov, prenádherné obrazy a prostredie vo foyer, až po neuveriteľný pokoj a nádhernú vôňu v ich ZION SPA. Všetko dokonale organizované, čisté a ak máte chuť na maximálne súkromie, k dispozícii sú aj VIP suity. V tomto prípade asi napriek všetkému platí, že raz zažiť je lepšie ako 100 krát počuť.

Toto prostredie je skutočne oázou pohody a pokoja. Pre deti tu nie je veľa vyžitia, preto je to skôr taká dospelácka záležitosť. Ale o to menej hluku a viac ticha a pohody. Dokonalé sú aj ošetrenia a procedúry. Masáže, zábaly, senzorické či aromaterapie – všetko s najkvalitnejšou kozmetikou. A mne vyhovovala vôňa. Dosť si na to potrpím, takže som tam trochu behala ako lovecký pes a všetko čuchala. Voňalo tam krásne.

Za mňa dostávajú body najmä vďaka výhľadu. Totižto asi najznámejšou a najvyhľadávanejšou časťou spa je práve presklená oddychová zóna, ktorá ponúka nádherný výhľad na Štrbské pleso a Solisko. Najmä v podvečerných hodinách, pri zapadajúcom slnku a jemne sa vlniacim loďkám na vodnej hladine máte pocit, že ste objavili malý, luxusný raj na zemi.

3.     NAJ vyššie položený – Hotel Sliezsky dom

sliezsky_domjpg

https://www.vysoke-tatry.travel/ubytovanie/vysokohorska-oblast/velicka-dolina/horsky-hotel-sliezsky-dom/

Možno ste to ani netušili, ale aj priamo v horách si môžete dopriať parádny wellness. Dokonca ten najvyššie položený na Slovensku. Objavíte ho v Hoteli Sliezsky dom, ktorý sídli vo výške 1611 m. n. m.. Obklopený čistou prírodou, skalami a mohutnými vrcholmi. Wellness je maličký, nazývam to „taký, pre dobrú partiu“, lebo viac sa vás tam nepomestí. Ale skvelá rodinná atmosféra a ten výhľad skutočne stoja za to. Ja ho obľubujem najmä v zime. Beriem lyže, do hotela si pekne vyšliapem na pásoch, zaskialpujem, nech mám aj nejaký ten aktívny oddych. A potom pekne šup do wellness. Zohriať sa, nechať svaly odpočinúť a oddýchnuť. K dispozícii sú aj masáže, ale na tie sa treba radšej dopredu objednať.

Mne sa veľmi páči, že hotel je tak trochu „menej prístupný“. Nedostane sa tam teda hocikto, kto odstaví auto na parkovisku. Za mňa je to pozitívne hodnotená výhoda. Keď už chceš ísť do sauny, tak bude zaslúžená. Minimálne tým 2 hodinovým výšľapom.

 

4.     NAJ praktickejší –Hotel International v Tatranskej Lomnici

hotel_internationaljpg

https://www.international.sk/wellness/

Pre mňa najobľúbenejší wellness je suverénne v Hoteli International v Tatranskej Lomnici. Je to pre mňa blízko, hotel je parádne dostupný a saunovanie máte za výbornú cenu. Malý, praktický a po nejakej športovej aktivite ideálne zakončenie dňa. Hocikedy si s kamarátkami po náročnej cyklistike alebo turistike povieme, že sauna by padla naozaj vhod. Zavoláme, objednáme sa a o hodinku už sedíme vo vyhriatej fínskej saune. Nohy sa dajú uvoľniť aj v menšom bazéniku a vírivke.

Ak nie ste veľmi nároční saunovači, ale beriete to podobne ako my, teda ako oddych po náročnom dni, tak toto je to ideálne miesto.

5.     NAJ rekonštrukcia – Kúpele Zelená žaba

zelena_zabajpg

https://www.kupelezelenazaba.sk/galeria/

Na kúpalisko Zelená žaba si s radosťou a láskou spomínam, pretože mi pripomína detstvo. Strávili sme tam dovolenky s priateľmi a rodinnými známymi. Vtedy to ale bolo staršie mestské letné kúpalisko, ktoré si vyžadovalo opravu. Nám to nevadilo a ako deti sme sa tam parádne vybláznili. No nedávno som zachytila fotky, ako nádherne to tam vyzerá po rekonštrukcii. Funkcionalistické Kúpele Zelená žaba. Naozaj je na čo pozerať.

Za mňa je to najkrajšie zasadený wellness do prírodného prostredia a pôvodnej polohy, aký som videla. Naozaj je postavený v súlade s prírodou, má prekrásny dizajn, všetko spolu ladí. Napriek novinkám a vychytávkam modernej doby máte pocit, že ste v lese alebo parku. Vytvára dojem dokonalej symbiózy a podľa mňa sa tým pocit oddychu ešte znásobí.

Bolo to pre mňa úžasné a milé prekvapenie vidieť, ako krásne sa dajú veci aj u nás na Slovensku vyriešiť. Návštevu ozaj odporúčam. Najmä „pamätníkom“ ako som ja, určite vás to poteší.

6.     NAJ lepšie hodnotený – SPA Aphrodite Rajecké Teplice

aphroditejpg

https://www.spa.sk/_Data/Cache/cimg_jpg/f39c882da89d93b886eeffe3fc23cb67.jpg

Nedá mi nespomenúť, hoci tu už nehovoríme o nejako malom hotelovom wellness. SPA Aphrodite v Rajeckých Tepliciach je komplex pre skutočných labužníkov. Zároveň je veľkou výhodou, že tu je možné spojiť oddych aj s liečebnými kúrami a využiť aj služby kúpeľov. Myslím, že práve komplexnosť služieb a širokú ponuku oceňuje najviac návštevníkov. Aj preto je často SPA Aphrodite hodnotený najlepšie spomedzi všetkých wellness hotelov na Slovensku.

Mňa si získali zaujímavým a netradičným prostredím. Akoby ste sa vrátili v čase a ocitli sa niekde v starých rímskych kúpeľoch. Oceňujem teda zaujímavé riešenia a netradičnú architektúru.

Vyhrávajú u mňa aj stálou ponukou masáží, ktorá je neuveriteľne široká, až si neviete vybrať. No a spoľahnúť sa môžete aj na veľmi skúsených odborníkov, ktorí sa masážam a zábalom venujú aj v rámci kúpeľnej činnosti. K dispozícii je aj veľa beauty a kozmetických ošetrení. Myslím, že by som tam vedela takto oddychovať aj týždeň. Len neviem, ako by to zvládla moja peňaženka.

7.     NAJ prekvapenie – Hotel Partizán

hotel_partizanjpg

https://www.partizan.sk/sk/pobyty/wellness-pobyty

Prednedávnom som cestovala do Banskej Bystrice no a stala sa mi nemilá vec. Obchádzka v Podbrezovej cez Tále. Jasné, že som najprv nadávala, že kto sa má trepať po tých kopcoch a úzkej ceste. Ale nakoniec to nebolo také zlé a objavila som aj reklamný pútač na Hotel Partizán. Pousmiala som sa, lebo automaticky pre mňa spadol do kategórie Kino Iskra, Divadlo Máj, Osvetové stredisko Hviezda. Ale keď som začala doma googliť, zistila som, že som sa pekne mýlila. Hotel Partizán je parádny wellness hotel v krásnom prostredí na Táloch. Fotky vyzerali báječne a tie recenzie klientov ešte lepšie. Nestihla som ho osobne navštíviť, ale podľa popisu som ostala riadne prekvapená.

Sauny od výmyslu sveta, komplex rozsiahly a bohatý na ponuku, nestačila som sa čudovať. K dispozícii je aj saunovanie pre rodiny, alebo dokonca úplne privátny wellness pre páry. Takže ak chcete mať súkromie, žiadny problém. Neviem sa dočkať, kedy to situácia aspoň trochu dovolí a ja si ho budem môcť vyskúšať a obhliadnuť.

Myslím, že všetci máme za sebou celkom vyčerpávajúce obdobie. Obmedzenia, nejasné závery a neistá situácia. Všetko nás to vystrašilo no museli sme to nejako zvládnuť a veriť v lepší zajtrajšok. Preto si myslím, že si zaslúžime trochu uvoľnenia a pohody. Možno vám k nej dopomôžu práve moje wellness tipy. Oddychujme a relaxujme, aj to je v živote dôležité.