5 najkrajších splavov na slovenských riekach

Olalaaaa...prázdniny a dovolenková sezóna sú už v plnom prúde. Teploty sa zvyšujú a všetci asi hľadáme možnosti, ako si spríjemniť horúce letné dni. Moja voľba je jednoznačná, ťahá ma to niekam k vode. Ak ste ale podobné typy ako ja a nehľadáte iba relax po turistike či oddych na brehu priezračnej hladiny, odporúčam užiť si aj trochu adrenalínu. Napríklad pri splave našich slovenských riek. Ktoré to sú a čo ponúkajú?

Splav rieky Hron

splav_hronajpg

https://www.zahoramizadolami.sk/splav-hrona/

Jeden z najkrajších, a zároveň najzaujímavejších splavov ponúka naša druhá najdlhšia rieka. Ide o rieku Hron, ktorá je podľa vodáckych odborníkov splavná po celej svojej dĺžke. Ak by ste si chceli urobiť takúto zážitkovú jazdu, trvalo by vám to 10-12 dní podľa podmienok vody a vašich skúseností. Takýto výlet však praje najmä tým zdatnejším.

Ak si však chcete len pohodovo oddýchnuť, vypnúť od ruchu veľkomesta a trochu sa započúvať do prírody, stačí si zvoliť ľahšiu alternatívu. Pokochať sa môžete úsekom z obce Nemecká až po Sliač, ktorý je splavný celoročne. Táto trasa sa dá absolvovať za 2-4 dni, záleží akú dĺžku si zvolíte. Najlepšie podmienky na splav sú na konci jari a začiatkom leta. Práve v tomto období ponúka voda najzaujímavejšie možnosti a jazda vie byť športová a príjemne dynamická. Komu by sa adrenalínu málilo, môže vyskúšať aj cliffdiving, teda skákanie do vody zo skaly Jumpstone z výšky 5 m.

Splavovanie Hrona má svoju veľkú výhodu v dobrej vybavenosti. Pozdĺž rieky totiž objavíte bary, krčmičky, reštaurácie tešiace sa na vodákov. Nachádzajú sa v blízkosti rieky takmer v každej dedine, ktorou splav prechádza. Hladní ani smädní teda nebudete. Výhodou sú aj dobré miesta na táborenie v prírode či dokonca kempy so sociálnym zázemím. Aj vďaka tomu je tento splav považovaný za vhodnú rodinnú dovolenku s deťmi.

Splav na rieke Orava

orava_splavjpg

https://www.oravasplav.sk/galeria/

Ďalšia destinácia na peknú rodinnú dovolenku, je rieka Orava. Môžete tu zažiť jeden z najkrajších vodáckych zážitkov, ktoré Slovensko ponúka. Rieka Orava sa dá splavovať po celej svojej dĺžke, teda od Tvrdošína až po Kraľovany, kde je sútok s riekou Váh. Celá táto trasa je lemovaná nádhernou nedotknutou prírodou Oravy. Užijete si dokonale pokojnú atmosféru bez zbytočného hluku či nepriaznivých ruchov.

Samotná voda Oravy je mimoriadne pokojná, bez obtiažností, preto je táto plavba zážitkom aj pre začínajúcich vodákov, a rovnako aj pre rodiny s deťmi. Jej výhodou je aj poloha v severnejšej časti Slovenska. Voda tu síce môže byť chladnejšia, zato štípancov od komárov budete mať o čosi menej.

Najobľúbenejšou časťou rieky na splav je úsek z Oravského Podzámku až do Kraľovian. Nasadnúť teda môžete priamo pod Oravským zámkom, ten tiež odporúčam navštíviť, a plaviť sa až k sútoku riek. Ide o jednodňový výlet, prípadne o 2 poldenné splavy, pričom prestávku na občerstvenie, alebo aj prespanie, si môžete urobiť v kempe pod Dolným Kubínom.

Rieka Dunajec

splav_dunajecjpg

https://pltnici.sk/rafting/

Táto rieka má viac ako 200 km, no našou krajinou preteká len v dĺžke 18 km. Tvorí časť štátnej hranice s Poľskom, aj preto sa o tento úsek rieky delíme s našimi susedmi. Dunajec však stojí za obdiv, pretože patrí medzi najčistejšie rieky v Európe. Nepreteká žiadnymi veľkomestami či priemyselnými zónami, preto je jeho voda takmer priezračná a tvorí neodmysliteľnú súčasť nádherného národného parku Pieniny.

Na území severného Spiša vyhĺbil Dunajec prekrásny kaňon, známy ako Prielom Dunajca, a práve táto časť je splavná a môžete si tu dopriať krásny zážitok. Splavovať túto rieku znamená vidieť jedinečnú scenériu vápencových brál, kochať sa výhľadom na majestátne a dominantné Tri Koruny, ale tiež užívať si pokojnú hladinu a zaujímavé príbehy, ktoré Zamagurím kolujú. Tento výlet vám zaberie 2-4 hodinky.

Voda Dunajca je obyčajne pokojná a pereje sú len veľmi ojedinelé, preto zvykne byť splav bezpečný a nie veľmi obtiažny. Stretnete tu však mnoho vodákov a nadšencov. Na raftoch, kajakoch, kanoe, no najmä na tradičných pltiach, ktoré sú symbolom splavu Dunajca.

Splav Malého Dunaja

splav_maly_dunajjpg

https://sarm.pluska.sk/relax/podte-nami-splav-maleho-dunaja-ponuka-zakutia-ako-filmu

Veľmi obľúbenou destináciou na splav je aj rieka Malý Dunaj. Teda rameno Dunaja, ktoré zo severu ohraničuje jedno unikátne miesto. Žitný ostrov, najväčší riečny ostrov v Európe. Toto lákadlo spolu s jednoduchou dostupnosťou z Bratislavy zabezpečilo rieke peknú návštevnosť.

Malý Dunaj je pokojný a stabilný, pretože výška jeho hladiny je regulovaná. Aj preto tu nehrozia žiadne veľké záplavy a voda tečie rovnakým miernym prúdom. Splav tejto rieky je teda zážitkom aj pre neskúsených vodákov a pohodovým aj pre rodiny s deťmi.

Počas jazdy si nezabudnite všímať prekrásny bujný lužný les s množstvom vtáctva, zveri či výnimočnou vegetáciou. Pozdĺž rieky môžete obdivovať aj jedinečné drevené vodné mlyny, z ktorých sa už zachovalo len niekoľko pôvodných kusov. Nájdete tu aj bufety, reštaurácie či miestna na relax a občerstvenie. Splav vás prevedie cez Zálesie, Novú Dedinku, Tomášovo, Hurbanovskú Ves či Jelku, kde môžete svoje putovanie ukončiť. Je tu aj pekné miesto na táborenie, takže si môžete dopriať aj výdatný oddych. Na tento výlet si naplánujte asi 4 hodinky.

Prielom Hornádu

splav_hornadujpg

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064227873970

Jeden z najkrajších prírodných kaňonov na Slovensku bol dlhé roky prístupný iba po súši. Po opakovaných prosbách sa však vodákom podarilo obmäkčiť Správu Národného parku Slovenský raj a od roku 2016 sa dá prielom Hornádu aj splavovať. Platia tu však veľmi prísne podmienky, keďže časť splavu vedie aj cez pásmo v najvyššom stupni ochrany.

Splavovať sa tu dá iba na 2 osobových plavidlách- kajaky, kanoe, padlboardy alebo nafukovacie člny. Viacosobové lode sú zakázané. Denne je možný prístup iba 70-tich lodí a svoj výlet je potrebné oficiálne zaregistrovať na stránke národného parku. Vždy si musíte overiť aj to, či je výška vody v prielome na splav dostatočná. Tá musí byť minimálne 70-110 cm.

Ak sa však preštrikujete všetkými týmito oficialitami a dostanete sa konečne na vodu, čaká vás krásny výlet. Trasu od Hrabušíc až po Čingov, ktorá má 11,5 km, zvládnete za 2-5 hodín. A budete sa mať na čo pozerať. Prekrásne meandre lemované vysokými vápencovými skalami a úžasnou prírodou. Mnoho vodákov si myslí, že je to jeden z najkrajších zážitkov.

Pred touto jedinečnou prírodou sa však treba mať o niečo viac na pozore. Voda Hornádu nie je vhodná pre začiatočníkov. Úzke koryto, prírodné prekážky, nečakané plytčiny či prúdy v ostrých zákrutách vedia potrápiť aj tých zdatných. Preto sa odporúča neriskovať a radšej sa obrátiť na niekoho so skúsenosťou. Ani kondíciu tu netreba podceniť. Nie je tu totiž veľmi veľa miest na oddych či občerstvenie, jedným z mála je Letanovský mlyn, kde v sezóne nájdete aj funkčný bufet.

Mnohí počúvame o úžasných splavoch v amerických kaňonoch alebo o jedinečných zážitkoch na divokej rieke Soča v Slovinsku. Nemyslím si ale, že by sme na Slovensku nemali čo objavovať. Aj tu máme prekrásne dynamické kaňony, živé prielomy, či pokojné rieky, ktoré dokážu prekvapiť a poskytnúť výnimočný zážitok. Tak si užívajme aj doma.