Slovenské ferraty - dobrodružná turistika pre nebojácnych

Neviem ako vy, ale ja mám občas chuť cítiť tlkot srdca až niekde v hrdle a pľúcam dopriať niekoľko hlbokých nádychov a výdychov na upokojenie. Najradšej to zažívam v prírode. Môj adrenalín dokážu prebudiť napríklad via ferraty. Trochu dobrodružnejšia turistika pre tých, čo sa neboja. Alebo takých, ktorí dokážu prekonať svoj strach. Poďme teda spoločne objaviť, čo z týchto zážitkov ponúka naše Slovensko.

Čo je ferrata

ferrata_Martinjpg

Ferrata, alebo via ferrata, je už udomácnené pomenovanie pre zaistenú cestu v ťažkom horskom teréne. Je vybavená fixnými istiacimi lanami, železnými rebríkmi, stúpačkami či inými umelými pomôckami. Jej úlohou je sprístupniť aj náročné horské trasy a pomôcť vo výstupe tým, ktorí nemajú skúsenosti s pohybom v horolezeckom teréne.

Istiace lano je natiahnuté v celom náročnom úseku a v pravidelných intervaloch bezpečne ukotvené o pevnú skalu. V najľahších častiach trasy sa používa ako zábradlie. Ostatné úseky často obsahujú aj iné pomôcky, ktoré umožňujú zdolanie aj extrémne strmých častí. V týchto miestach skala väčšinou neposkytuje prirodzené chyty či stupy a je potrebné neliezť po sklade, ale po určených rebríkoch či stúpačkách.

Obtiažnosť zaistených ciest na Slovensku

Označenie obtiažnosti ciest pomáha, aby ste si vedeli správne zvoliť trasu a nezostali v niektorom z úsekov zaskočení. Zohľadňuje celkovú dĺžku trasy, ale najmä dĺžku a obtiažnosť najťažšieho miesta. Prehľadné značenie by ste mali nájsť pred každou via ferratou.

A – veľmi ľahké zaistené cesty. Istiace pomôcky sú umiestnené prevažne len pre zvýšenie pocitu bezpečnosti, z technického hľadiska by neboli nutné. Bez umelého istenia by šlo o horolezecký terén stupňa náročnosti I. UIAA.

B – mierne strmý skalný terén, ktorého niektoré úseky si už vyžadujú viac sily. Za bežných okolností, bez pomôcok, by šlo o horolezecký terén stupňa náročnosti II. UIAA.

C – strmý skalný terén po celej dĺžke zabezpečený pomôckami. Niektoré môžu byť ťažšie dostupné pre nízke osoby. Terén je náročný a vyžaduje si na viacerých miestach silu a zdatnosť. Pri dlhších trasách to môže byť namáhavé. Bez umelého istenia by šlo o horolezecký terén III. stupňa náročnosti UIAA.

D – veľmi strmý skalný terén, ktorý obsahuje aj veľmi exponované úseky. Vyžaduje si skúsenosti a výbornú kondíciu. Vhodná je aj obuv s lezeckou špičkou. Bez zaistenia by ste sa pohybovali v lezeckom teréne stupňa obtiažnosti IV. UIAA. Zároveň môžete prechádzať úsekmi náročnosti I. – II. UIAA, ktoré nebudú zaistené žiadnymi pomôckami.

E – extrémne exponovaná cesta často vedená v až kolmom skalnom teréne. Vyžaduje silu, skúsenosť, kondíciu a maximálne sústredenie. Často má už športový charakter. Bez istenia by šlo o ťažší horolezecký terén stupňa obtiažnosti IV. – V. UIAA.

 

Ako sa na ferratu vybaviť

vybava_ferratajpg

Zaistené cesty síce umožňujú zdolať trasy, na ktoré by si ste inak možno netrúfli, nikdy však netreba stratiť rešpekt. Na via ferratu je potrebné prísť správne vybavení a vhodne zhodnotiť svoje sily a schopnosti.

Obuv a oblečenie

V prvom rade je dôležitá vhodná obuv. Pevná, stabilná, s dobrou podrážkou. Primerané oblečenie, predsa len, môžete sa pošmyknúť a šuchnúť sa o skalu, niekde si pomáhať kolenom alebo lakťom. Šikovnou a vďačnou pomôckou sú aj rukavičky. Nemusia byť originál, poslúžia aj cyklistické. V každom prípade je potrebné mať voľné ruky a ak potrebujete niečo niesť, tak jedine v ruksaku, ktorý máte pevne na chrbte.

Bezpečné vybavenie

Podmienkou vstupu na ferratu je ferratový set. Obsahovať by mal sedák (sedací úväz), pre deti sa odporúča aj hrudný úväz, tlmič pádu a prilbu. Pri každom požičaní takéhoto setu by ste mali dostať krátku inštruktáž, ako sa čo používa a ako funguje. Ak nie, určite sa pýtajte. Je to pre vašu bezpečnosť. Mať pomôcku, ktorú neviete použiť, je úplne zbytočné.

 

Kam za ferratou na Slovensku

Ferrata HZS Tatranská kotlina

ferrata_kotlinajpg

(https://spisskabela.sk/mesto/aktuality/v-areali-lomu-v-tatranskej-kotline-sme-odstranili-ohniska/)

Ide o najstaršiu zaistenú cestu na Slovensku. Nachádza sa v bývalom kameňolome, na severnom okraji Tatranskej kotliny. Natrafíte na ňu aj z cyklochodníka vedúceho od Belianskej jaskyne smerom na Ždiar. Pôvodný kameňolom aktuálne slúži ako cvičná lezecká skala i ako výcvikové miesto Horskej záchrannej služby – Vysoké Tatry. Stretnete tam teda pomerne dosť trénujúcich lezcov. V roku 2004 tu horskí záchranári vybudovali aj zaistenú cestu via ferratu. Tiahne sa 50 m skalnou stenou na pravej strane kameňolomu a je zaistená oceľovým lanom. Je obľúbená kvôli svojej ľahkej dostupnosti, maximálne 5 minút od auta.

  • Náročnosť: C
  • Celková dĺžka trasy: 120 m
  • Orientačné trvanie trasy: 15 min
  • Nástup 5 min priamo pod lomom, zostup 5 min hrebeňom po okraji lomu alebo lesom zo zadnej strany steny

Odporúčam ju ako základ na nacvičenie si ferratového istenia, získanie istoty, zoznámenie sa s pocitom, pomôckami a samotným oceľovým lanom.

Farrata Kyseľ v Slovenskom raji

ferrata_kyseljpg

(https://tah.sk/trip/zakladny-ferratovy-kurz/)

V roku 2016 sa v Slovenskom raji dočkala znovuotvorenia prekrásna a tajomná roklina Kyseľ. Verejnosti bola po ničivom požiari opäť sprístupnená až po dlhých 40 rokoch. A to hneď s jednou zaujímavou novinkou, via ferratou. Táto ferrata je sprístupnená za poplatok 5 €, ktorý putuje na obnovu prírody v Národnom parku Slovenský raj.

Ideálne je začať trasu na Čingove, kde natrafíte aj na kratučkú detskú zaistenú trasu, keby ste chceli s ferratovými základmi oboznámiť aj ratolesti. Ferrata Kyseľ, v zásade ako väčšina, je jednosmerná cesta, takže nastúpiť na ňu sa dá len v ústí rokliny. Samotný prechod roklinou a ferratou zvládnete do 2 hodín, musíte však počítať s pomerne dlhým nástupom a zostupom späť k autu. Nachodíte teda slušných 20 km a zdržíte sa aj 6 hodín. Zastávku si môžete urobiť na chate na Kláštorisku, kde sa dá aj celkom dobre občerstviť.

Po ceste roklinou natrafíte na krásnu prírodu, vynikajúci vzduch či hučiace vodopády. Ten v Temnici je zrejme najzaujímavejší miestom ferraty. Výstup okolo Obrovského vodopádu zase asi najťažším. Samotná ferrata nie je extra náročná, ja ju odporúčam na zoznámenie sa s ferratovým lezením v skutočnom teréne.

·       Náročnosť: C

·       Celková dĺžka trasy: 1470 m

·       Orientačné trvanie trasy: 2 hod.

·       Nástup z Čigova a zostup späť do Čingova zaberie dokopy ďalšie 4 hodiny.  

 

Ferrata dve veže Liptovské Revúce

ferrata_Dve_vezejpg

Ferratovej zábave nechceli ostať ani Liptáci nič dlžní. Preto na jeseň roku 2019 uviedli do života najmladšiu, a zároveň prvú, via ferratu na Liptove – Dve veže. Farratu nájdete v obci Liptovské Revúce v oblasti, ktorú miestni nazývajú „Zahorovo“. Dostanete sa k nej pomocou náučného chodníka, ktorý je súčasťou ferraty. Začína pred obcou Liptovské Revúce, vedie okolo futbalového ihriska a dovedie vás až k skalným vežiam, ktoré sú viditeľné už z cesty.

Túto ferratu už považujem za peknú lezeckú skúsenosť. Suchá skala, opierajúce sa slniečko, pekný výber trás, lanové mostíky a na vrcholoch pekné výhľady. Obdivovať môžete vrcholky Nízkych Tatier či dominanty Veľkej Fatry. Ferrata pozostáva z 3 skalných veží, jednej menšej a 2 dominantných, ktoré sú prepojené lanovými mostami. Vybrať si môžete spolu až z 9 trás rôznej obtiažnosti, B, C a C/D.

Nám sa podarilo pri jednej návšteve za pár hodín obísť všetky trasy. Ale ferrata sa teší veľkej obľube, takže, ak sa chcete vyhnúť dlhému čakaniu a zástupom ľudí, vyrazte skôr ráno. Aby ste si mohli lezenie čo najviac užiť.

·       Náročnosť: B, C a C/D

·       Počet trás: 9

·       Celková dĺžka trás: 2 km

·       Orientačné trvanie pre všetky trasy: 4 hod.

·       Nástup a zostup dokopy môžu zabrať nejakú 1 hod.

 

Ferrata na Martinských holiach

ferrata_martin_2jpg

Ďalším krásnym miestom na adrenalínovú turistiku je Ferrata HZS Martinské hole, ktorá bola spustená v roku 2014. Je to nádherné miesto plné malebných zákutí a perfektných stúpacích pomôcok. Prevedie vás očarujúcou prírodou od Martina až k stredisku Martinské hole.

Túto ferratu považujem za jednu z najkrajších. Je to mix rokliny a zaujímavého lezenia. Cesta je spočiatku nenáročná, spoločná, hodnotená obtiažnosťou A-B. V jednej časti sa rozdeľuje na ľahšie B a náročnejšie C. Tam už sú aj trošku náročnejšie úseky vyžadujúce viac sily. Ale o to atraktívnejšie. Mrzelo ma akurát to, že ak si už vyberiete jednu cestu, druhú nestihnete. Ferrata je od deliaceho miesta jednosmerná a obchádzať ju znova od začiatku je časovo veľmi náročné.

Začiatok ferraty je v Martine, v časti Stráňany, na poslednej zastávke MHD. Orientovať sa môžete podľa červenej značky a turistických tabúľ. Tie sú pekne a prehľadne vedené počas celej trasy. Dovedú vás až na Martinské hole a odtiaľ pekne späť. Samotná ferrata má necelých 5 km, ale ďalších 7 km zaberie prístup a zostup.

·       Náročnosť: B a C

·       Počet trás: 2

·       Celková dĺžka trasy: 4,8 km

·       Orientačné trvanie trasy: 3 hod.

·       Nástup a zostup dokopy môžu zabrať ďalších 1,5 hod.

 

Ferrata na Skalke v Kremnických vrchoch

via-ferrata-na-skalkejpg

(https://slovenskycestovatel.sk/item/via-ferrata-na-skalke)

Jedinečná, moderná, atraktívna, lákajúca, no tiež najťažšia ferratová oblasť na Slovensku. Nájdete v nej totiž aj cesty najvyššej obtiažnosti E a F, ako jediné na Slovensku. Svoje kontúry dostávala postupne, od roku 2017. V roku 2019 pribudli viaceré zaujímavosti, nové cesty a v roku 2020 zážitkový via ferratový svet.

Táto unikátna turistická oblasť sa pýši viacerými výnimočnosťami. Najdlhší visutý via ferratový most na Slovensku, a zároveň v strednej Európe, lanová sieť, jediná svojho druhu u nás, či netradičná vyhliadka trefne pomenovaná Titanic. To všetko nájdete práve tu. Novovybudovaný via ferratový svet urobil zo Skalky absolútnu ferratovú jednotku. Zabavíte sa tu celý deň, môžete bez problémov zobrať aj deti, vyskúšate čo sily stačia a pokocháte sa netradičnými zaujímavosťami.

Najľahší prístup k tomuto ferratovému raju je od parkoviska Relax centra na Skalke. Odtiaľ sa asfaltkou, a neskôr lesnou cestou, dostanete na Peknú vyhliadku. Pokračujete cez tunel až k tabuli, kde dostávate základné pokyny. Obliekate ferratový set a postupujete strmším žľabom, Zostupovkou, k ferratovým nástupom.

Pôvodné ferratové trasy:

·       Náročnosť: A/B, B, C a E

·       Počet trás: 5 (Zostupovka, Jánošíková diera, Trubačova veža, Komín a Výzva)

·       Celková dĺžka trasy: 2 km

·       Orientačné trvanie trasy: 4 hod.

·       Nástup je už braný ako prvá ferratova cesta

Nový ferratový svet:

·       Náročnosť: B, D, E a F

·       Počet trás: 6 (Cvičná, Traverz, Hrebeňová, Commo, F-úha, Mala výzva E-jha)

·       Celková dĺžka trasy: spolu 316 m

·       Orientačné trvanie trasy: podľa zvolenej náročnosti

Via ferrata Skalka sa teší veľkej obľube, no nanešťastie ju často navštevujú aj horskí záchranári. Mnoho návštevníkov neodhadne svoje sily a ostanú uviaznutí v náročných cestách. Treba preto najprv vyskúšať, čo naše telo zvládne. Práve na Skalke je na to veľa možností.

Novinka - Ferrata Priečne sedlo

priecne_sedlojpg

(https://www.tatryportal.sk/tura/priecne-sedlo/)

Možno ste už zachytili, že počas tohto leta pribudla aj nová ferrata vo Vysokých Tatrách. Nachádza sa v známej lokalite Priečneho sedla, ktoré tvorí nádherný prechod medzi Malou Studenou a Veľkou Studenou dolinou. Je to prvá, a zatiaľ jediná, ferrata vo vysokohorskom prostredí na Slovensku, preto určite stojí za to ju navštíviť. Je to jednosmerná cesta, ktorá vás prevedie krásnymi výhľadmi z Téryho chaty k Zbojníckej chate. Ferrata je označená obtiažnosťou A, teda ľahká, náročnejší však je prístup a zostup z ferraty. Kým sa dostanete k samotnému prechodu, nastúpate slušné výškové metre a ešte vám musí ostať dostatok síl na reťaze a pomerne dlhý zostup. Preto si myslím, že z celkového hľadiska je možné trasu vnímať ako jeden z náročnejších výletov.

·       Náročnosť: A

·       Celková dĺžka trasy: 430 m

·       Orientačné trvanie trasy: 1 hod.

·       Nástup a zostup dokopy môžu zabrať ďalších cca 6 hod.

Aj túto ferratu odporúčam zaradiť do programu. Ja som to ešte nestihla, ale určite sa chystám. Myslím si, že pri tejto ceste už bude cítiť nefalšovanosť horského terénu so všetkými jeho krásami a nástrahami.

Ferraty sú moja srdcová záležitosť a jeseň je úplne najkrajšie obdobie na ich objavovanie. Verme len, že nám počasie bude priať a my budeme môcť v plnej lezeckej zbroji vyraziť k železným cestám. Horám zdar, priatelia!