Naj slovenské vodopády. Prečo ich navštíviť a čo na nich obdivovať?

lucanskyvodopad_zimajpg (Zdroj: https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/lucansky-vodopad/)

Hoci je prvý jarný deň už dávno za nami, pod Tatrami nás „jarné“ počasie ešte pekne potrápilo. Apríl sa vôbec nezaprel a my sme počas neho mohli zažiť všetko, od opaľovania v tielkach, cez veternú smršť s dažďom až po snehovú ihličkovú masáž. V pozitívnom nastavení mysle som však aj v tomto našla výhodu. Čím viac snehu v pohoriach, tým krajšie, mohutnejšie a dominantnejšie budú slovenské vodopády, ktoré určite stojí za to vidieť. Jar je bezpochyby najlepším obdobím na ich návštevu práve preto, že topiaci sa sneh z hôr im poskytuje dostatok vody a dodáva neuveriteľnú silu.

Na Slovensku máme viac ako 230 vodopádov. Najviac z nich sa nachádza v Slovenskom raji na východe Slovenska, naopak najchudobnejšie na tieto prírodné úkazy je Západné Slovensko. Väčšina našich vodopádov má výšku 2-5 metrov, no tie naj sa môžu chváliť celkom inými číslami. Poďme spoločne odhaliť ich tajomstvá.

Najvyšší - Kmeťov vodopád

kmetov_vodopad_2jpg

(Zdroj: https://hiking.dennikn.sk/cyklo/ar/5178/ticha_a_koprova_dolina_na_bicykli.html?ref=li&rn=3)

Najvyšším slovenským vodopádom je Kmeťov vodopád, ktorý preteká známou Kôprovou dolinou. So svojou výškou 80 m sa môže rovnať budove Slovenského rozhlasu. Je pomenovaný po Andrejovi Kmeťovi, slovenskom botanikovi. Ak by ste ho chceli navštíviť, vyraziť môžete z Podbanského alebo od Troch studničiek. Samotný vodopád je trochu skrytý od turistického chodníka, takže si ho budete môcť aj v pokoji vychutnať. My sme si cestu k nemu skrátili vďaka bicyklom, pretože Kôprovou dolinou vedie aj pohodlný cyklochodník.

 

Najadrenalínovejší - Závojový vodopád

zavojovy_vodopadjpg

(Autor: Markus Fischer z Pixabay)

Okrem toho, že je druhým najvyšším slovenským vodopádom, cestu k nemu možno považovať za najadrenalínovejšiu. Mohutný, 75 m vysoký Závojový vodopád leží v Sokolej doline v Slovenskom raji, ktorú mnohí označujú za najdivokejšiu. Zrejme preto, že ňou vedie asi 80 m dlhá sústava exponovaných a náročnejších rebríkov, stúpačiek a mostíkov práve popri spomínanom vodopáde. Ak sa vám na rozvlnenom rebríku nezatočí hlava, choďte sa naň pozrieť. Východiskovými bodmi sú známe Spišské Tomášovce alebo Kláštorisko.

 

Najtajomnejší - Brankovský vodopád

brankovsky_vodopadjpg

Zdroj: https://ruzomberok.bike/brankovsky-waterfall/?lang=en

 

Aj Nízke Tatry sa môžu pýšiť vysokým a dominantným vodopádom. Brankovský vodopád, so svojou výškou 55 m, je najvyšším vodopádom Nízkych Tatier a zároveň tretím najvyšším vodopádom Slovenska. Padá z mohutných skalných zrázov, ktoré sú známe ako Kurucké skaly a viaže sa k nim aj zaujímavá povesť.

Vraj sa kedysi pod skalou utáborili kuruckí vojaci, ktorých zlákala povera o jaskyni plnej neslýchaného bohatstva. Počuli, že z nej vždy v období Veľkej noci vylietali zlaté kačky. Keď sa kuruci dostali do jaskyne a vrhli sa nedočkavo na jej bohatstvo, zjavila sa Biela pani, ochrankyňa podzemných pokladov. Keď zbadala kurucov, ako všetko drancujú, mávla rukou a v tej chvíli sa jazierko so zlatými kačkami, všetkými cennosťami i nenásytnými kurucmi prepadlo do hlbín. Zo skalnej steny odvtedy tečie vodopád a traduje sa, že sú to slzy ľútosti chamtivých kuruckých vojakov.

K vodopádu sa dostanete z oblasti Podsuchá, medzi Ružomberkom a Donovalmi. Chodník je veľmi dobre dostupný a nijako zvlášť náročný, takže za maximálne 45 minút tam prejdete aj s deťmi. Mnohí turisti chodia obdivovať vodopád aj v zime, kedy vytvorí nesmierne zaujímavý ľadopád.

Najmohutnejší - Vodopád Skok

vodopad-skokjpg

(Zdroj: https://www.strbskepleso.sk/co-tu-zazijete/turistika/zo-strbskeho-plesa-k-vodopadu-skok-a-spat)

Najmohutnejším slovenským vodopádom je 30 m vysoký vodopád Skok. Nachádza sa v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách a práve jemu dodáva topiaci sa jarný sneh mimoriadnu silu. Preto je teraz najlepšie obdobie na jeho návštevu. Voda tu prepadáva v nadmorskej výške 1730 m. n. m. cez takmer sto metrové bralo v tvare závoja a vyzerá to, akoby po ňom skákala. Odtiaľ pochádza aj jeho názov. Prechádzka k vodopádu vedie značeným chodníkom zo Štrbského plesa. Je nenáročná a celoročne prístupná, takže je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Kto by ale chcel viac vzrušenia, môže pokračovať cestou okolo vodopádu k jeho vrcholu, ktorá je už náročnejšia a zabezpečená reťazami.

Najnavštevovanejšie - Vodopády Studeného potoka

Vodopady_studenho_potokajpg

(Zdroj: https://www.tatry.sk/vodopady-a-kaskady-studeneho-potoka/?_ref=34399)

Vďaka svojej širokej dostupnosti, blízkosti lanovky a nenáročnosti terénu sa prívlastkom najnavštevovanejšie pýšia práve Vodopády Studeného potoka. Nachádzajú sa vo Vysokých Tatrách v ústi Malej a Veľkej Studenej doliny v nadmorskej výške 1307 m. n. m.. Aj s týmto krásnym miestom sa spája jedna netradičná povera.

Vraj na tomto mieste bolo kedysi pleso, kde žili zlé víly. Tie podľa legendy k smrti umilovali každého muža, ktorý sa odvážil na jar priblížiť až k vode. Nebo sa na to už nemohli dívať, a tak premenilo Studený potok na dravú rieku, ktorá zničila jazero, umyla miesto od nerestí a vytvorila dnešné vodopády. Nuž ktovie, ako to bolo. Všetko je možné.

K Vodopádom Studeného potoka vedie niekoľko ľahko dostupných značených turistických trás. Po ceste k nim objavíte aj Bilíkovu alebo Reinerovu chatu. Vyraziť môžete z Tatranskej Lesnej, zo Starého Smokovca cez Hrebienok, kde si môžete pomôcť aj lanovkou, alebo využiť moju najobľúbenejšiu z Tatranskej Lomnice. Stretnete tam najmenej ľudí a aspoň trochu si vychutnáte pokoj prírody.

Najromantickejší - Lúčanský vodopád

lucansky-vodopadjpg

(Zdroj: https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/lucansky-vodopad/)

Síce nevysoký, ale zato ľahko dostupný a mimoriadne fotogenický. To sú prívlastky, ktoré sa pripisujú 12 m vysokému Lúčanskému vodopádu. Romantická atmosféra pripomínajúca Plitvické jazerá láka mnohé páry na svadobné fotografie. Pomáha tomu aj ľahká dostupnosť, keďže vodopád nájdete priamo v strede kúpeľnej obce Lúčky s parkoviskom vzdialeným len pár metrov. Zaujímavosťou vodopádu je aj to, že nikdy nezamŕza. Je to vďaka pôsobeniu teplých termálnych prameňov z kúpeľov Lúčky, ktoré vodopádom pretekajú.

Ak sa k Lúčanskému vodopádu vyberiete, urobte si prechádzku aj k Lúčanským alebo Bešeňovským travertínom. Je to tiež zaujímavosť, ktorú sa oplatí vidieť.

Najzaujímavejší - Machový vodopád

machovy-vodopadjpg

(Zdroj: https://slovenskycestovatel.sk/item/machovy-vodopad)

Nielen burácajúca voda, ale aj zaujímavý prírodný úkaz sa môže spájať s pojmom vodopád. V nenáročnej a krátkej rokline Malý Kyseľ v Slovenskom raji objavíte aj tento prírodný unikát, Machový vodopád. Svoje pomenovanie získal vďaka tomu, že voda tam padá tenšími prúdmi z 8 metrovej výšky cez machom porastenú stenu. V zime sa na nej zase vytvorí zaujímavý zamrznutý plášť.

Najnetradičnejší - Diablova výverová diera

diablova-vyverova-dierajpg

(Zdroj: https://www.planetslovakia.sk/priroda/84-diablova-vyverova-diera)

Pre mňa bola veľmi netradičným prírodným úkazom aj Diablova výverová diera, ktorá sa nachádza v pohorí Branisko. Ide v podstate o menšiu dieru či jaskynku v skale odkiaľ vyviera voda. Zdá sa, akoby voda vytekala zo skaly, aj keď pravdou je, že potok vteká do skaly vo východnej časti a vyteká v západnej, teda na druhej strane hrebeňa. Vy však vidíte iba jednu časť. Voda z Diablovej diery následne steká prudším svahom čím vytvára menšie vodopády. Na jar, keď je tam dostatok vody, je to slušná sila a zaujímavý pohľad.

Diablova diera je prístupná od priesmyku Branisko, kde na kopci zaparkujete auto a od kaplnky Chvalabohu nasledujete značený turistický chodník. Pri vývere viete byť do 30 minút. Komu by sa takýto výlet málil, môže ho obohatiť výstupom na Smrekovicu.

 

Toto sú moje naj zo slovenských vodopádov. Ale keďže ich máme viac ako 200, určite si medzi nimi vie nájsť to svoje každý z nás. V každom prípade platí, že je tu obdobie, kedy budú vodopády najkrajšie a bude najlepší čas na ich obdivovanie. Preto žiadne výhovorky, baľte ruksaky a hor sa „k vode“.