Tipy na výlety v okolí mesta Košice

Metropola východu, mesto Košice, dlhodobo patrí medzi najkrajšie mestá Slovenska. Niet sa vôbec čo čudovať, že mnohým z nás ostali Košice v srdci. Je to prekrásne historické mesto plné zachovalých pamiatok stále dýchajúce znamenitou minulosťou. Tento poklad je preto častým cieľom výletov. Keď sa už však nabažíte prekrásnych výhľadov na Katedrálu a Dóm sv. Alžbety či nemenej vzácnu Kaplnku sv. Michala, nazriete do skvostnej Hrnčiarskej ulice plnej historických remesiel a odfotíte sa v romantickom Halmiho dvore, možno sa vám zažiada spoznať aj okolie mesta. Kam sa teda vybrať na výlet v okolí Košíc? Náš cestovateľský blog má pre vás pár overených tipov.

Tip na výlet za záhadnými miestami

Zrúcanina hradu Slanec

hrad_slanec_2jpg

https://org.kosiceregion.com/news/projekty-programu-terra-incognita-2019/

Ak ste boli počas návštevy Košíc naladení na objavovanie tajomstiev, pokojne v tom môžete pokračovať. Stačí sa presunúť cca 30 km do dedinky Slanec. V prekrásnom prostredí Slanských vrchov, na vypínajúcom sa vrchole, objavíte zrúcaninu s kupolovitou vežou. Patrí niekdajšiemu Hradu Slanec, ktorý je opradený nejedným tajomstvom. Napríklad aj o nezvyčajnom životnom príbehu vznešeného a dobrosrdečného majiteľa hradu Lossonczyho, zištného pisára Antona a prekrásnej Kláry Báthory. Hoci sa hradu už nikdy nepodarilo získať späť svoju zašlú slávu a mnoho rokov chátra, očaria vás krásne výhľady a unikátna atmosféra. K hradu vedia červená značka od parkoviska z obce Slanec a prechádzka na jeho vrchol potrvá asi 35 minút.

Podzemné taje Jasovskej jaskyne

Všetci dobre vieme, že prírodné bohatstvo Slovenska nespočíva len v horách týčiacich sa k nebu či v krásnych zelených údoliach. Je ukryté aj v tajomnom prostredí pod zemským povrchom. Na relatívne malom území naša krajina ukrýva viac ako 7100 jaskýň, aj keď len málo z nich je verejnosti prístupných. Jednou z najvýznamnejších a najvzácnejších je práve tá, ktorá sa nachádza na najvýchodnejšom výbežku Slovenského krasu v Košickom kraji. Ide o Jasovskú jaskyňu, ktorú nájdete cca 30 km od Košíc v obci Jasov. Ide o najstaršie sprístupnenú jaskyňu na našom území, preto má aj špecifický význam. O jej čiastočné odhalenie sa zaslúžili už v roku 1846 mnísi z blízkeho kláštora. Dnes jaskyňa poskytuje prehliadku o dĺžke cca 720 m v trvaní asi 45 minút. Počas návštevy sa môžete kochať rozsiahlymi nástennými sintropádmi či typickými sviežimi brčkami. Stretnúť môžete až 19 druhov netopierov a objaviť neuveriteľných 5 úrovní spletitých chodníčkov.

Tipy na výlet pre nadšencov prírody

Prechádzka za krásnymi výhľadmi – Sivec

sivec_2jpg

Mestská turistika nebýva zlým nápadom, ale ako dobre viete, mňa hory lákajú stále viac. Preto v mojich tipoch nebude chýbať ani odporúčanie na prechádzku po trávnatých chodníčkoch. Pri návšteve Slovenského rudohoria mi učaroval výstup na vrch Sivec. Približne 30 km od Košíc sa nachádza rekreačná oblasť Ružín-Košické Hámre odkiaľ vedie najlepšia prístupová cesta. Je to príjemná turistika s primeraným stúpaním, ktorá vám umožní ocitnúť sa na vrchole približne za 1:30 hod. Ide o tiahlejšie zaujímavé skalné bralo, z ktorého sú krásne výhľady na celú chránenú oblasť, nádrž Ružín, Branisko, Čergov či Slanské vrchy. Určite odporúčam.

Výlet za najvyššou skalnou ihlou - Zádielska tiesňava

zadiel_2JPG

Približne 50 km od Košíc natrafíte na neobyčajný chodník jednou z našich najpútavejších tiesňav. Vznikla činnosťou rieky Blatnička v Slovenskom krase a zaujme najmä svojimi vysokými bralami, strmými stenami, ale aj výnimočným vzduchom. Hovoríme o Zádielskej tiesňave, ktorá je častým útočiskom horolezcov, ale aj obdivovateľov netradičných krás slovenskej prírody. Natrafíte tu totiž aj na niečo naj. Konkrétne najvyššiu skalnú ihlu na Slovensku. Ide o Cukrovú homoľu týčiacu sa až do výšky 105 metrov tešiacu sa veľkému záujmu. Za povšimnutie určite stojí aj množstvo tajomných jaskýň. V Zádielskej tiesňave ich nájdete vyše 100 a mnohé sa pýšia prekrásnymi sieňami. Najdlhšou je 17 metrová Kráľovská jaskyňa. Prechod Zádielskou tiesňavou predstavuje približne 7,5 km okruh. Ak si chcete užiť všetky krásy a výhľady, vyhraďte si na to približne 4 hodiny. V závere vás totiž čaká prudší zostup, takže pôjdete určite pomalšie.

Tip na výlet za malebnými cestami na bicykli

Tokaj_2jpg

Jedným, z pre mňa najkrajších cyklozážitkov, bolo putovanie medzi vinicami. Nepovedala by som, že aj na Slovenskom môžem pocítiť kúsok Stredomoria, a to aj bez príjemného slaného vzduchu na perách. Ale presne takto som to vnímala na cyklopotulkách malebným Tokajom. Túlali sme sa cestičkami, skrytými zákutiami, vychutnávali vôňu hrozna a ovocia. Zastavili sa v nejednej pivničke na vynikajúci mušt a vnárali sa do atmosféry vidieckeho vinárskeho života. Bolo to veľmi príjemné, pútavé a pre mňa aj netradičné. Kopcov bolo málo, prevažovala rovina a spevnené cesty, takže šlo o naozaj pohodový výlet na dvoch kolesách. Najviac sa mi páčila trasa z Čerhova do Viničiek. Na tejto cca 22,5 km ceste určite nevynechajte obec Malá Tŕňa, kde je krásna vyhliadková veža, alebo tiež pohraničnú dedinku Borša s nádherne opraveným kaštieľom Františka II. Rákócziho.

Tip na výlet v prípade zlého počasia

muzeum_letectvajpg

https://www.keturist.sk/info/muzeum-letectva-a-leteckej-techniky/

Počasie nebýva na výletoch či dovolenkách vždy iba prajné. Niekedy sa jednoducho nedá ísť von. Objaviteľom to ale vôbec nebráni v tom, aby spoznali niečo nové. Priamo v Košiciach môžete v prípade zlého počasia vkĺznuť do veľmi zaujímavej histórie. Dejinami letectva a vývojom leteckej techniky vás dokonale prevedie Múzeum letectva v Košiciach. Mapujú obdobie od roku 1945 a hrdia sa aj unikátnymi výstavnými kúskami. Ak vás niečo takéto zaujíma, určite návštevu nevynechajte.

Spojiť mesto s prírodou? Prečo nie. Jedno z top historických Slovenských miest ponúka rôzne lákadlá a na svoje si prídu všetci. Milovníci prírody i histórie, nadšenci podzemných krás, ale aj výšin. Tí čo jazdia na dvoch kolesách, ale aj takí, čo by najradšej vzlietli.