Objavte s nami 6 prekrásnych slovenských kaštieľov, kde sa môžete aj ubytovať

Noc na zámku? Áno, prosím. Ruku na srdce, kto z nás niekedy netúžil žiť na zámku. No, dobre, možno hovorím viac za to ženské osadenstvo, ale myslím, že na jednu noc v zámockej komnate by sa dal prehovoriť každý. Na Slovensku máme šťastie, že množstvo hradov, zámkov i kaštieľov ostalo i vďaka rozsiahlym rekonštrukciám výborne zachovaných. Niektoré dokonca tak dobre, že sa tam pokojne môžete nadýchnuť histórie z plných pľúc. A to aj počas noci. Poďme sa teda spoločne pozrieť na 6 krásnych kaštieľov, ktoré dnes slúžia aj ako romantické hotely.

Chateau Appony

Chateau_Apponyjpg

https://www.chateauappony.sk/hotel/fotogaleria

Nádherný, momentálne 4 hviezdičkový hotel Chateau Appony nájdete medzi Nitrou a Topoľčanmi pod úpätím Tribečského pohoria v malej dedinke Oponice. Tento pôvodne renesančný kaštieľ bol takmer 6 storočí sídlom šľachtického rodu Apponyiovcov. Tí vynikali nielen diplomaciou, ale hrdili sa aj úžasne bohatou zbierkou pôvodných zväzkov diel Aristotela, Platóna, Galileiho, Goetheho, či mnohých iných. Po rozsiahlej rekonštrukcii sa podarilo kaštieľ dostať do niekdajšej podoby vrátane výnimočnej barokovej knižnice. Tá dnes tvorí jeho neodmysliteľnú súčasť a dodáva mu jedinečný nádych.

Súčasťou areálu je aj 9 hektárový park s neobyčajnými drevinami. Pri prechádzke tu objavíte platany západné či dáždnikovú podobu vzácneho ginka. Možno aj preto tu majú svoje miesto včelie úle. Hotel dokonca vo vybraných mesiacoch poskytuje aj apiterapiu, teda inhaláciu včelieho vzduchu priamo z úľa, ktorá má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Tradíciu mali v parku aj tenisové kurty, ktoré sa podarilo obnoviť spolu s malým romantickým jazierkom.

Hotel dnes poskytuje luxusné ubytovanie v 21 izbách typu Comfort suite, 13 Junior suite a 7 apartmánoch. Súčasťou je reštaurácia, bar, wellness i bowling. Vybrať si môžete z množstva pobytových balíčkov a ja som presvedčená, že minimálne jeden vás chytí za srdce.

Kaštieľ Mojmírovce

kastiel_mojmirovcejpg

https://kastielmojmirovce.sk/sk/galeria-exterier-kastiela

Uprostred obce Mojmírovce, neďaleko Nitry, objavíte nečakaný barokovo-klasicistický poklad. Dnešný 4* Hotel Kaštieľ Mojmírovce ním bezpochyby je. Jeho história sa začala písať už v 18. storočí, kedy dal Imrich Huňady na tomto mieste vystavať majestátny kaštieľ v barokovom slohu.

Súčasťou kaštieľa bol aj rozsiahly park, ktorý môžu návštevníci obdivovať dodnes. V minulosti dlho patril k najkrajším parkom v Hornom Uhorsku a dnes svojou atraktivitou tiež nezaostáva. Stále sa v ňom nájde množstvo exotických krovín, drevín a rastlín.

Špecialitou rodu Huňadyovcov bol žrebčín, v ktorom chovali ušľachtilé plemená arabských, talianskych a španielskych koní. V roku 1814 dokonca zorganizovali podľa moderných pravidiel prvé verejné konské dostihy v Rakúsko-Uhorsku.

Kaštieľ spolu s pôvodný žrebčínom boli plne zrekonštruované a dnes sú unikátnym sídlom na množstvo rôznorodých podujatí. Ubytovať sa môžete v 1 i 2 lôžkových izbách rôznych kategórií, nechýbajú ani apartmány. Hotel disponuje kongresovým centrom, bowlingom, wellness centrom a v podzemných priestoroch kaštieľa objavíte i strelnicu. Samozrejmosťou je reštaurácia i štýlová vínna pivnica. Čo takto využiť niektorú so špeciálnych ponúk a objaviť všetko, čo hotel ponúka?

Hotel Grand Vígľaš

grand_viglas_1jpg

https://www.facebook.com/grandviglas/photos/pb.100064751614413.-2207520000./8769900749717246/?type=3

V srdci nášho malebného Slovenska, neďaleko Zvolena, leží v obci Vígľaš prekrásny Hotel Grand Vígľaš, ktorý má dlhú a bohatú históriu. Začala sa Ľudovítom I., ktorý nechal vo Vígľaši postaviť hradné sídlo. Neskôr sa dostalo do rúk Žigmunda Luxemburského a ten ho prestaval na poľovnícky zámok. Najvýraznejšími majiteľmi sídla však boli Esterházyovci. Táto vplyvná rodina nechala v 18. storočí zámok prestavať na hradný kaštieľ a takmer úplne zmenila jeho podobu i ráz. Práve im teda vďačíme za základy, ktoré môžeme obdivovať dodnes.

Toto miesto ideálne spája históriu spolu s luxusnými službami. Poskytuje ubytovanie na úrovni 4* hotela v 55 izbách v ôsmich kategóriách. Nechýbajú 2 reštaurácie, bar či wellness s perfektnými službami. Potešia určite aj zaujímavé tematické pobytové balíčky.

Zámok Vígľaš naďalej plní aj svoju historickú funkciu a návštevníci si ho môžu prezrieť aj vďaka sprevádzaným prehliadkam. Od piatku do nedele sa môžete stať súčasťou pútavých príbehov aj týmto spôsobom.

Chateau Grand Castle Liptovský hrádok

grand_castlejpg

https://www.grandcastle.sk/galeria/kastiel/

História toho jedinečného sídla sa začala písať už na začiatku 14. storočia. Vtedy dal zvolenský župan Donč postaviť na nízkej dolomitovej sklade pod výbežkami Nízkych Tatier kamenný hrad. Neskôr sa v písomných zmienkach objavuje ako Nový Hrad, či Hrádek. Táto stavba bola počas svojho života bezpečným miestom a odolala mnohým nepriateľom, napriek tomu však často menila majiteľov.

Najvýznamnejším vlastníkom bol Mikuláš Šándorfy, ktorý spolu s rodinou pristavil ku kamennému hradu renesančný kaštieľ. Vytvorili tak reprezentačné a luxusné sídlo a nič netušiac začali tvoriť dejiny dnešného hotela Chateau Grand Castle.

Hotel aktuálne poskytuje ubytovanie v 23 komnatách kategórií PREMIUM, SUPERIOR, SUPERIOR DELUXE a APARTMENT. Nechýba reštaurácia, wellness pre ubytovaných hostí, nádherné nádvorie a prekrásna pôvodná sála vhodná na rôzne podujatia. Dokonale sa tu podarilo zladiť pôvodné ticho hrubých múrov a historický interiér s modernou dobou.

Hrad a kaštieľ sú však stále aj pamiatkou historickej hodnoty, preto sa môžete zúčastniť aj sprevádzanej prehliadky. Dozviete sa viac o majiteľoch hradu, nazriete do tajomných priestorov a na vlastné oči sa presvedčíte o ich výnimočnosti.

Kaštieľ Péchy v Hermanovciach

stary_kastiel_pechyjpg

https://pechycastle.com/stary-kastiel-galeria

Obec Hermanovce sa nachádza na severovýchode Slovenska, asi 20 km od mesta Prešov. Nik by ale nečakal, že táto malá nevýrazná dedinka ukrýva jedno prekrásne a pozoruhodné sídlo. História Kaštieľa Péchy sa začala písať okolo roku 1772, kedy Franciscus Péchy nechal postavil kaštieľ ako svadobný dar pre svoju vyvolenú. Od svojho vzniku patril kaštieľ výlučne rodine Péchy a aj dnes je v rukách pokračovateľov rodu.

Rezidencia Péchy sa skladá z niekoľkých častí. Azda tou najkrajšou je tzv. Starý kaštieľ, ktorý tvorí najoriginálnejšiu súčasť panstva. Jedinečná tanečná sála s dobovým nábytkom, japonský salón, obrovské zrkadlá v dekoratívnych železných rámoch či steny z prírodného kameňa a tehál dotvárajú unikátnu atmosféru. Lovecký dom ponúka ubytovanie v súkromnej atmosfére. Je vybavený 6 hosťovskými izbami, salónikmi, elegantnou knižnicou, ale aj elegantnou jedálňou, vínnou pivnicou, japonskou izbou pre wellness, saunou či slnečnými terasami. Zrekonštruovaný Clubhouse je ako stvorený na menšie rodinné oslavy či pracovné stretnutia. Obsahuje konferenčnú miestnosť, ale tiež wellness, saunu, či parádne tenisové ihrisko.

Ani sídlu rodiny Péchy nechýba nádherný anglický park. Jeho veľkorysý rozmer dáva priestor pre množstvo aktivít, a zároveň v ňom možno obdivovať dvestoročný červenolistý buk, romantický ovocný sad či omamnú vôňu ruží.

Ak hľadáte súkromný romantický nádych histórie, toto miesto vám určite ulahodí.

Kaštieľ Rákóczi Borša

kastiel_rakoczijpg

https://www.borsikastely.eu/sk/galeria/kastiel-rakoczi/

Na okraji Zemplína, v takmer hraničnej obce s Maďarskom, sa nachádza krásne, novo zrekonštruovaný Kaštieľ Františka II. Rákócziho. Písomne zmienky hovoria, že knieža František II. sa narodil práve v tomto kaštieli, ktorý od roku 1616 patril výlučne rodine Rákóczi. Vznikol spojením dvoch panských kúrií a najväčší rozmach zažil v 17. storočí. Po rozsiahlom požiari bol však veľmi zničený a k jeho výraznejšej obnove prispeli až posledné roky spolupráce slovenských i maďarských vlád.

V priestoroch rezidencie sa dnes nachádza 3* Hotel Brigadír, ktorý ponúka ubytovanie v 13 izbách viacerých kategórií. Súčasťou je aj reštaurácia.

Kaštieľ však zohráva aj výraznú historickú úlohu. Nájdete sú stálu muzeálnu expozíciu, takže si ho môžete prezrieť aj ako turista. Neobyčajným spestrením je úniková miestnosť, ktorá je tiež súčasťou sídla. Je to príjemné spojenie adrenalínového zážitku a našej histórie.

Tak sa zdá, že každý kút Slovenska ponúka to svoje. Ak máte chuť na romantiku s jemným korením histórie, skúste navštíviť niektorý z týchto kaštieľov. Myslím, že nebudete ľutovať.