Tip na výlet s deťmi v okolí Popradu

Ocitli ste sa v okolí Popradu a uvažujete, ako zabavíte svoje ratolesti aspoň na pár hodín? Vôbec nemusíte zúfať. Ak Vysoké Tatry pre vás nie sú cieľom, alebo ste sa ich už nasýtili, určite sa nájde aj iné spestrenie. Okolie malebného Poradu ponúka veľa možností pre deti všetkých vekových kategórií. Sledujte moje tipy a verím, že si vyberiete.

Tip na výlet v okolí Popradu pre najmenších

geopark_neandertaljpg

https://www.spolupozaskolu.sk/ganovce-geopark-neandertal/

Aj tí najmladší chcú mať z výletu zážitok. Zabaviť sa, ale aj sa niečo nové naučiť a spoznať. Niekedy je však naozaj ťažké nájsť tie správne aktivity. Za mňa je tou správnou kombináciou výlet do dvoch blízkych obcí v okolí Popradu.

Prvú zastávku odporúčam v obci Hozelec, necelých 5 km od Popradu. Nájdete tu veľké kryté detské ihrisko FunVille. Sami o sebe hovoria, že sú najrozsiahlejším krytým detským ihriskom v regióne Poprad i pod celými Tatrami. Nuž, takéto tvrdenia by bolo dobré overiť aj na vlastné oči. Už nech je to akokoľvek, myslím, že zábavu na 1-2 hodinky určite zaručia.

Ďalšou zaujímavou zastávkou môže byť rozvíjajúci sa Geopark Neandertal v Gánovciach. Obec vzdialená len 3 km od Popradu sa pýši jedinečným archeologickým nálezom. V katastri Gánoviec sa nachádzajú pomerne veľké travertínové náleziská, čo podnietilo dlhoročnú ťažbu travertínu. Práve pri ťažobných prácach bola objavená unikátna lebka človeka neandertálskeho. Bližším výskumom bolo zistené, že šlo o ženu vo veku asi 40 rokov. V danej oblasti bolo nájdených aj viacero kostí živočíchov alebo aj pracovných nástrojov. Ide o mimoriadne zaujímavé miesto na Slovensku, preto sa obec v spolupráci s občianskym združením snaží oblasť nálezu udržiavať, zveľaďovať, vytvárať mu osvetu a postupne ho dostávať do povedomia. Začínajú sa teda formovať prvé kroky Geoparku, ktoré môže byť naozaj zaujímavé sledovať.

Tip na výlet v okolí Popradu pre školákov

chodnik_prameniskojpg

https://draciastopa.sk/naucny-chodnik-pramenisko/

Myslím, že nám je všetkým jasné, že decká sa potrebujú predovšetkým vyvetrať. Vybiť usedenú energiu zo školy a poriadne sa vylietať. Aby to všetko bolo bezpečné a navyše v zdravom horskom vzduchu, odporúčam jednu príjemnú prechádzku v Tatranskej Lomnici. Budete síce v rušnom horskom prostredí, avšak nevyberiete sa po vysokohorských chodníkoch. Zvolíte si menej frekventovanú a nenáročnú trasu Náučného chodníka Pramenisko. Celý vychádzkový okruh má necelé 4 km a zaberie vám asi 1,5 hodinky. Štartuje pri Botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici a povedie vás významným chráneným horským biotopom. Chodník je spestrený drevenými lávkami a vyhliadkovými plošinami, aby ponúkol dokonalý výhľad, ale aj potrebnú ochranu. Chodník je prístupný celoročne, no v zime a počas mimoriadne daždivých období môže byť veľmi šmykľavý.  

dobra_hracka_1jpg

(https://www.dobrahracka.sk/o-nas/)

Po dostatočnom namáhaní pľúc a zdravom pohybe na čerstvom vzduchu môžete pokračovať k prevetraniu mozgových závitov. Aktívnu vzdelávaciu pohodu hravou formou totiž nájdete v skvelej Galérii Dobrá hračka v Tatranskej Lomnici. Deti sa môžu dosýta vyblázniť, mnoho zaujímavostí sa naučiť a dospelí si vychutnajú napríklad aj dobrú kávičku. Všetko takmer na jednom mieste, necelých 20 km od Popradu.

Tip na výlet v okolí Popradu pre teenagerov

Kozi_kamenJPG

(výhľad Kozí kameň)

Odtrhnúť dnešnú mládež od večne blikajúcich obrazoviek bude asi celkom náročná úloha. Ak však chcú vidieť a zažiť niečo skutočné, niečo, čo stojí za to, odporúčam výlet na Kozí kameň. Napríklad pri východe slnka sú tam dychberúce výhľady hrajúce takými farbami, že aj MacBook by bol prekvapený. Trasa tam aj späť má cca 8 km a zaberie vám približne 4 hodinky. Začiatok trasy je od parkoviska Rezortu Lopušná dolina, ktorý objavíte asi 14 km od mesta Poprad. Značenie na samotný Kozí kameň nie je ideálne, ale stratiť by ste sa nemali. Výstup radím medzi stredne náročné, hoci záver cesty je pomerne prudký. Mladé nohy ale treba občas preveriť.

Za toto potrápenie sa ale ponúkam aj zaslúženú odmenu. V Rezorte Lopušná dolina je veľmi príjemné wellness, ďaleko od hlučných davov, príjemne ukryté medzi stromami. Prečo to nevyužiť?

woodrockjpg

https://tatrytravel.sk/turistika/lezecka-stena-tatry-woodrock/

Možno však vaše decká vôbec netrpia nedostatok kondície, a práve naopak vyhľadávajú adrenalín a aktivity s ním spojené. Pre takých odporúčam návštevu Lezeckej steny Woodrock v Poprade. Vďaka výške 31 m ide o najvyššiu indoorovú lezeckú stenu v strednej Európe. Vyliezť si jej najdlhšiu cestu chce nielen perfektnú fyzičku, ale aj riadny kus odvahy.

Tip na výlet v okolí Poprade pre dospelých, ktorí potrebujú relax

gasperov_mlynjpg

https://www.gasperovmlyn.sk/ubytovanie

Že sa do okolia Popradu nemusí chodiť iba za športovými výkonmi či prírodou, potvrdzuje jedna osobitá reštaurácia. Približne 10 km od mesta Poprad leží obec Batizovce, kde celkom nečakane vznikla unikátna reštaurácia Gašperov mlyn. Ponúka skutočný gastronomický zážitok a o jej kvalitách svedčí aj to, že vôbec nie je jednoduché rezervovať si tam stôl. Preto odporúčam plánovať návštevu vopred. Majitelia sa však snažia variť a pripravovať jedlá s veľkým rešpektom a úctou k prírode s minimálnym odpadom. Na tanieri zväčša objavíte to, čo sa im podarí vo vlastných záhradách dopestovať, alebo nakúpiť od lokálnych výrobcov. Môžete sa preto tešiť na jedinečné kombinácie domácich chutí.

sauna_spisske_bystrejpg

https://skandinavskedomceky.sk/

Možno však nehľadáte potešenie pre vaše chuťové poháriky, ale chcete dopriať relax a oddych svalom, kĺbom či napätej mysli. Takýmto návštevníkom Popradu odporúčam výlet do blízkej obce Spišské Bystré. Približne 11 km od Popradu môžete objaviť komplex Škandinávskych domčekov, ktorých súčasťou je aj prekrásna sauna v lese. Má jedinečný škandinávsky štýl a veľké čelné sklo ponúka unikátny pohľad na Lomnický štít. Pre načerpanie novej sily a energie je toto miesto ako stvorené.

Okolie Popradu dokáže ponúknuť mnoho krás. Nielen Vysoké Tatry lákajú svojou unikátnou prírodou, či jedinečným zážitkom. Myslím, že ak využijete aspoň jeden môj tip na výlet v okolí Popradu, ostanete veľmi milo prekvapení. A ktovie, možno raz budete považovať niečo z toho za najzaujímavejšie miesto na Slovensku.