Dokážu vám učarovať netradičné slovenské múzeá a galérie?

Máte radi kúzla a ilúzie, alebo veríte skôr vede? Uvažujete aj vy, ako sú niektoré veci možné a či naozaj ide o nejaké čary, alebo len o dokonalý trik? Mnohými z týchto záhad vás môžu previesť aj vynikajúce netradičné múzeá a galérie, ktoré na Slovensku máme.

Sama som vôbec netušila, aké skvelé predstavenia optických klamov ponúkajú. Ako krásne dokážu zmeniť realitu alebo detailne vysvetliť, čo ako funguje. Najmä pre deti budú podľa mňa skvelou zábavou, ale aj výborným poučením. Nechajte si teda vyčariť úsmev na tvári a dovoľte zmiznúť zamyslenej vráske z čela. Dozviete sa v nich všetko, čo potrebujete vedieť.

Galéria Multium

multium_2jpg

(http://www.multium.sk/galeria.php)

Táto galéria sa nachádza v Bratislave a mohla by byť pekným spestrením, ak sa deťom chystáte ukázať hlavné mesto našej krajiny. Predstavuje niečo ako výlet do nekonečna. Zrkadlá, ktoré sú základným stavebným motívom, umiestnené na protiľahlých stenách a v rôznych uhloch, zmenia vaše vnímanie reality. Zrkadlenie dokáže vytvárať zaujímavé výšky, hĺbky a váš pohľad na skutočnosť tak úplne otočiť.

Galéria je farebná, trblietavá, je hrou svetla, hudby a rôznych perspektív. Obsahuje 6 miestností, do ktorých ak vkročíte, prijmete ich svet. Môžete v nich meditovať, ale aj žasnúť nad tým, aká pestrofarebná môže byť ľudská kreativita a predstava sveta. A možno sa niečo zmení aj na vašom rannom pohľade do zrkadla. Veď tá skutočnosť môže byť predsa celkom iná.

TrickLandia

triklandia_1jpg

(https://www.tricklandia.sk/en/home-en/#galeria)

Toto zaujímavé a netradičné miesto objavíte v Starom Smokovci. Ako som sa pri hľadaní informácií dozvedela, je to galéria trick-artu. Viete čo to znamená? Nič zložité, iba to, že umelci, ktorí sa na vytvorení tejto galérie podieľali, sa chceli dokonale zahrať s našimi zmyslami. Vytvorili totižto také dvojrozmerné kresby, ktoré na prvý pohľad vyzerajú celkom inak, ako v skutočnosti sú. Poukladali zrkadlá a vytvorili nekonečné bludiská, ale pohrali sa aj s gravitáciou. Človek tu musí zapojiť všetky mozgové bunky, aby odhalil trik a nenechal sa oklamať. Je to skvelá zábava, lebo tam, kde sú ilúzie, môžu byť aj tí najmenší najväčšími a najkrajší najškaredšími.

Galéria je super rozsiahla, má 24 atrakcií rôznych optických klamov. Krásne farebné obrázky vás úplne pohltia a vtiahnu do svojich imaginárnych svetov. Sú tam veľmi pekne spracované motívy slovenských povestí a rozprávok alebo slovenských hradov a zámkov. Takže okrem precvičenia zmyslov sa určite dozviete aj niečo nové a zaujímavé.

 

Kvantarium

kvantarium_1jpg

(https://www.kvantarium.sk/)

Ľavé krídlo aktuálne nefunkčného hotela Hrebienok vo Vysokých Tatrách našlo naozaj vynikajúce využitie. Vytvoril sa tam výborný priestor na kúzelnú hru svetiel, audiovizuálnu a multimediálnu show. To všetko môžete objaviť v múzeu Kvantarium. Prehliadka je nielen vizuálne zaujímavá, hravá a zábavná, ale ponúka aj objasnenie záhad istých fyzikálnych javov, ktoré môžete za špeciálnymi objektami Kvantaria objaviť. Mladších účastníkov poteší najmä rozprávková forma, starší si prídu na svoje vďaka špeciálnym efektom.

Múzeum predstavuje 8 miestností, ktoré ponúkajú nielen rôzne druhy laser show či svetelného mapingu, ale aj interaktívne exponáty. Tie zabezpečia, že sa môžete stať priamym účastníkom optických klamov alebo vedeckých pokusov. Na tejto expozícii sa mi veľmi páči jej presah aj do vedeckej časti. Teda nielen, že zaujme, ale jednotlivé úkazy aj pekne vedecky vysvetlí. To je bonus navyše.

Galéria ILUSIA

ilusia_1jpg

(https://slovenskycestovatel.sk/item/galeria-ilusia)

Svet optických klamov a záhadných ilúzií je možné objavovať aj v Liptovskom Mikuláši. Tam sa totiž nachádza ILUSIA, galéria, ktorá tiež potrápi dôveru vo vaše zmysly. Sú tu krásne 3D maľby a obrazy, ktoré sú základom na vytvorenie vizuálnych trikov. Vďaka nim si tu môžete zatelefonovať aj na dne bazéna a hoci je plný vody, nenamočíte si ani prst. Môžete si prečítať noviny pri stavbe amerického mrakodrapu alebo sa celkom verne dotknúť slona. Zdá sa, že tu nič nie je také, ako na prvý pohľad vyzerá.

Ak vás teda lákajú krásne 3D kresby a umenie trik-artu, galéria ILUSIA je to správne miesto. Uveriť tu vlastným očiam bude nachvíľu naozaj problém.

 

Galéria Poliankovo

poliankovo_1jpg

(https://www.poliankovo.sk/)

Názov trošku prezrádza, že túto mimoriadne zaujímavú digitálnu galériu objavíte v Tatranskej Polianke. Malá, nenápadná, trošku učupená v zákrute však ponúka naozaj nevídané úkazy. Ide o galériu, ktorá pracuje s modernými, najmä digitálnymi, technológiami. Využíva 3D projekcie, virtuálnu i rozšírenú realitu, hologramy, tieňohru, ale objavíte tu aj zrkadlá. Všetky tieto nástroje vás dokážu preniesť do úplne inej reality, iným spôsobom vnímať skutočnosť a možno spoznať aj veci, ktoré by ste inak nepoznali. Všetky optické a vizuálne skvosty môžete vnímať na ploche 140 m2 projekčného plátna a 120 m2 zrkadiel. Nechýbajú ani interaktívne prvky, ktoré vás do tajov 3D sveta vtiahnu ešte viac.

Veľkou výhodou tejto galérie je to, že sa snaží byť aktívna. Svoju expozíciu mení a dopĺňa tak, aby ste sa tu mohli vrátiť a vždy objaviť niečo nové. Okrem stálej expozície tam teda aktuálne objavíte aj výstavu Pavla Barabáša - Dialóg s planétou. Tá vám umožní prechádzať sa na Severnom póle alebo splaviť neznámu rieku bez toho, aby ste opustili Slovensko.

Vo výstavnej sieni si budete môcť pozrieť výstavu obrazov popradského autora Ľubomíra Korenka, ktoré šikovní grafici rozpohybovali. Na plátne tak ožijú aj tatranskí obyvatelia ako vlk, líška či medveď.

poliankovo_2jpg

(https://www.poliankovo.sk/)

Pomocou virtuálnej reality sa budete môcť preplaviť aj nádhernou jaskyňou Domica. Spoznať doposiaľ pre verejnosť neprístupné časti, ktoré sa podarilo naskenovať a vytvoriť z nich krásnu prehliadku, ktorú objavíte cez virtuálne okuliare.

Mne sa veľmi páči, že galéria má prírodný charakter. Poukazuje na skvosty a nádhery našej prírody, na zaujímavé a dychberúce úkazy. Apeluje tak aj na veľmi dôležitý fakt našich životov, ktorým je ochrana prírody a životného prostredia. Za tento rozmer im fandím ešte viac.

Aurelium – zážitkové centrum vedy

aurelium_2jpg

(https://aurelium.sk/centrum-vedy/)

Toto centrum nájdete v Bratislave – Novom Meste a je úžasným miestom, kde veda nemá len teoretický charakter, ale mení sa z matematických vzorcov na skutočnosť. Ja osobne som fascinovaná, keď môžem vidieť fyzikálne zákony či matematické poučky premenené v realitu. A v centre Aurelium budete naozaj len oči otvárať nad tým všetkým.

Centrum vzniklo, aby popularizovalo vedu na Slovensku. A robí to výborne. Našlo si cestu k deťom od 12 rokov, ktoré už majú isté základy zo školy a snaží sa im tieto učebnicové poznatky preklopiť aj do reálneho života. Učia sa teda na základe vlastných skúseností, interaktívnych pokusov a zážitkov. Každý dostane možnosť vyskúšať si, ako ktorýkoľvek mechanizmus funguje a práve v jeho rukách môže ožiť. Škola sa teda stane hrou a nové vedomosti budú späté s konkrétnym úkonom.

aurelium_3jpg

(https://aurelium.sk/centrum-vedy)

Centrum je pomerne rozsiahle a obsahuje expozície z oblasti chémie, mechaniky, matematiky, základných fyzikálnych javov, robotiky, optiky, svetelného vlnenia či aktuálnej ekológie a obnoviteľných zdrojov. Je teda na čo pozerať, čo skúmať a čo objavovať.

Je to skvelé prostredie pre trochu staršie deti, ktoré sa zaujímajú ako veci fungujú. Čo je ich príčinou a ako môže každá akcia vyvolať reakciu.

LaborARTorium

LABOR_1jpg

https://laborartorium.com/sk/

Ide o zážitkovú experimentálnu galériu v Spišskej Novej Vsi. Jej princípom je to, že vás vďaka rôznym optickým trikom niekoľko násobne zmenší. Tak sa pre vás stanú dostupné exponáty, ktoré by ste v životnej veľkosti nemohli objaviť. Napríklad zistíte, ako to vyzerá v domčeku slimáka, aké to je, keď si sadnete na chrbát včely či mravca. Odfotiť sa môžete aj v akváriu so škrečkom alebo s meniacim sa chameleónom.

Ak teda chcete v deťoch vzbudiť záujem aj o iné zvieratká, nielen domácich miláčikov, môžete vyskúšať LaborARTorium.

 

Galéria Dobrá hračka

dobra_hracka_1jpg

(https://www.dobrahracka.sk/o-nas/)

Nádherné farebné miesto objavíte v Tatranskej Lomnici. Táto galéria je určená skôr tým najmenším, ale je skvelým miestom, kde sa môžu vaše ratolesti vyhrať dosýta. Hračky, ktoré tu nájdete, sú najmä poučné, snažia sa deti nielen zabaviť, ale aj ich niečo nové naučiť. Sú vždy tematicky zaradené a vedú k nejakému poznatku. Dozvedieť sa môžete napríklad aj to, ako to vyzerá na policajnej či hasičskej stanici. Kto je to archeológ či módny návrhár, čo všetko musí vedieť astronaut či automechanik alebo ako vyzerá život na farme či v továrni.

Je to celkom dobrý nápad aj na narodeninovú oslavu. Ak chcete drobcov zabaviť, určite je to zaujímavá alternatíva.

Tak čo? Učarili vám tieto kúzelné miesta? Mne áno. Preto neváhajte a pokiaľ to bude možné a aktuálna situácia to dovolí, určite si ich zabehnite pozrieť. Pred návštevou si ale pozrite ich stránku alebo informácie na sociálnej sieti. Ako majú otvorené a v akom režime pracujú. Verím, že návšteva ktoréhokoľvek z týchto miest bude veľkým zážitkom.