Najkrajšie botanické záhrady a arboréta na Slovensku

Jar je obdobím plným farieb, vôní a prebúdzania sa k životu. Ak nie ste alergici a môžete ju vnímať všetkými zmyslami, mám pre vás zaujímavý tip. Kde sa podľa vás prejaví toto ročné obdobie vo svojej plnej kráse? Ja si myslím, že v slovenských botanických záhradách a arborétach. Viete, kde môžete nájsť tie najvoňavejšie?

Botanická záhrada Univerzity Komenského v Bratislave

botanicka_UKjpg

https://uniba.sk/spravodajsky-portal/detail-aktuality/back_to_page/univerzita-komenskeho/article/botanicka-zahrada-uk-je-otvorena-pre-verejnost/

Mnohí by to možno ani nepovedali, že uprostred rušného a dynamického hlavného mesta Bratislavy je možné nájsť oázu pokoja a pohody. Práve takto je často označovaná Botanická záhrada Univerzity Komenského. Keďže ide o univerzitný areál, často slúži najmä vedeckým účelom, pre laika je však krásnym miestom na prechádzky v silne urbanizovanom prostredí.

Na svojich 60 ha ponúka záhrada neobyčajnú prírodu, jazierka, príjemný tieň stromov, lavičky, či pokosenú trávičku vhodnú aj na malý piknik. Ukrýva však aj vzácne skvosty. Od malých kvietkov až po obrovské košaté stromy, od domácich rastlín až po exotické kaktusy a skleníkové unikáty. Toto miesto je pokladom, ak hľadáte chvíľku pre seba. Nie je preplnené davmi a je milým tichým útočiskom v rušných dňoch.

Záhrada začala vznikať už v roku 1942 pod rukami Františka Nábělka. Po druhej svetovej vojne sa však dočkala najväčšieho rozkvetu, kedy jej pribudli skleníky a boli vysadené tisícky druhov rastlín. V takejto podobe ju môžete vidieť až dodnes a určite stojí za návštevu.

Botanická záhrada je otvorená pre verejnosť od 1.4. do 31.10., denne od 9:00 do 18:00. Vstupné je 4,5 €, pre deti, mládež a dôchodcov 1,5 €. Deti do 6 rokov majú vstup zadarmo.

Botanická záhrada v Nitre

botanick-zhrada-nitrajpg

https://www.nitrianskyhlasnik.sk/botanicka-zahrada-spu-sa-pripoji-k-oslavam-cestovneho-ruchu/

Ďalšia krásna a nevšedná botanická záhrada, ktorá sa spája s univerzitným areálom. Táto nitrianska spadá pod patronát a starostlivosť Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. V jej areáli sa na 27 ha rozprestiera zaujímavá a jedinečná botanická záhrada, ktorá začala vznikať od roku 1982.

Je určená na vedeckú, výskumnú i pedagogicko-vzdelávaciu činnosť. Rovnako však otvára svoje brány aj širokej verejnosti, ktorá sa chce niečo o rastlinách naučiť, alebo len jednoducho stráviť príjemné chvíle v krásnom a nevšednom prostredí. Záhrada v sebe skrýva mnoho rastlín tropického i subtropického pásma, domácej úžitkovej i okrasnej flóry.

Medzi botanickými záhradami Slovenska patrí tejto nitrianskej výnimočné postavenie. Plní totiž aj funkciu agrobotanickej záhrady. Nachádzajú sa tu vzorky a exponáty dôležitých slovenských úžitkových plodín, spôsoby a formy ich pestovania, ochrany či využitia. Sledovať tu môžete aj technológie spracovania či hodnotenie kvality produkcie.

Súčasťou botanickej záhrady je aj vivárium, v ktorom žijú exotické plazy, hady, jašterice, ale aj korytnačky či krokodíly. Navštíviť ho môžete za symbolické vstupné 1-2 €.

Botanická záhrada v Nitre je otvorená celoročne od 8:00 – 18:00 a vstup do nej je voľný.

Botanická záhrada Košice

Botanicka_zahrada_Kosicejpg

https://kosice.guide/miesto/botanicka-zahrada-kosice/

Aj košická botanická záhrada sa spája s univerzitnou pôdou. Je vedeckým pracoviskom Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Vznikla v roku 1950 v kopcoch na severnom okraji mesta a aktuálne sa rozprestiera na 30 ha.

Botanická záhrada sa stará o takmer 4000 druhov rastlín, medzi inými aj o mimoriadne vzácne kaktusy, sukulenty či cykasy, ktorých má najväčšiu zbierku. Je domovom mnohých nevšedných tropických či subtropických rastlín, hmyzožravých rastlín, ale aj nádherných orchideí.

Botanická záhrada je otvorená pre verejnosť celoročne, v letnej sezóne od 9:00 – 18:00. Vstupné je 4 €, žiaci a zvýhodnené skupiny 3 €, deti do 6 rokov zadarmo.

Záhrada poskytuje aj možnosť komentovaných prehliadok so sprievodcom. To však treba vopred dohodnúť a objednať. Ale ak sa chcete dozvedieť o rastlinách viac zaujímavostí, môže to byť veľmi dobré riešenie.

Botanická záhrada – Expozícia Tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici

expozicia_tljpg

https://www.lesytanap.sk/sk/pre-navstevnikov/botanicka-zahrada/

Spoznávať tatranskú prírodu môžete nielen potulkami po turistických chodníkoch, ale aj vďaka návšteve menšej botanickej záhrady. Nájdete ju v blízkosti múzea TANAPU, alebo orientačne v blízkosti hotela Sorger v Tatranskej Lomnici.  

Botanická záhrada sa rozprestiera na ploche 3 ha a jej hlavnou úlohou je priblížiť návštevníkom rozmanitosť a krásy bohatej tatranskej flóry. Samozrejme, snaží sa aj o ochranu a zachovanie ohrozených druhov rastlín, ktoré už možno nikde inde neuvidíte. Stará sa o takmer 300 druhov tatranských bylín a drevín priamo pod holým nebom.

Pre bežného návštevníka ponúka relax, zaujímavosti o tatranskej prírode, ale aj možnosť zakúpiť si semienka a sadenice niektorých tatranských rastlín a venovať sa ich pestovaniu aj doma. Expozícia Tatranskej prírody je otvorená len 4 mesiace v roku, preto jej návštevu netreba odkladať. Svoje brány otvára od 20.5. – 31.8.2022, prístupná je denne od 9:00 – 17:00. Za vstupné zaplatíte 2,5 € pre dospelého a 1,5 € pre deti a zvýhodnené skupiny.

Botanická záhrada v Banskej Štiavnici

botanick_bansk stiavnicajpg

https://stylovebyvanie.sk/banska-stiavnica/

Akademická pôda a jej významnosť sa podpísali aj pri zakladaní menšej botanickej záhrady v prekrásnom banskom meste, Banskej Štiavnici. Botanická záhrada tu vznikla v prvom rade so vzdelávacím zámerom, aj preto sa rozprestiera v okolí bývalej budovy Banskej a lesníckej akadémie, ktorú založila Mária Terézia v roku 1762 ako prvú svojho druhu.

Záhrada začala vznikať po otvorení štúdia lesníctva a študentov mala naučiť najmä to, ako sa o lesy odborne starať. Už od prvej polovice 19. storočia sa v jej areáli začali vysádzať domáce, ale aj cudzokrajné dreviny a dodnes tu môžete nájsť vzácne sekvoje či cédre.

Ak vás lákajú zaujímavé a nevšedné dreviny, príjemný tieň aj exotických stromov, doprajte si prehliadku tejto botanickej záhrady s takmer 220 druhmi drevín na rozlohe cca 3,5 ha. Ponúka príjemné chodníčky, posedenia či lavičky. Záhrada je verejnosti voľne prístupná, otvorená je však sezónne, aktuálne od mája do septembra, v dňoch utorok-sobota v čase od 8:00 do 20:00.

Arborétum Borová hora

Borova-horajpg

https://www.bystricoviny.sk/zaujimavost/a-je-to-tu-bystricania-vytvorili-obrazovu-knihu-o-zvolene/attachment/borova-hora-2/

Arboréta sú špecifické botanické záhrady, ktoré združujú dreviny, teda stromy a kríky. Primárne pre vedecké a študijné účely, ale slúžia aj širokej verejnosti na príjemné prechádzky a obdiv prírody.

Jedno z najznámejších a najväčších arborét na Slovensku je vo Zvolene. Stará sa o neho Technická univerzita vo Zvolene a má naozaj plné ruky práce. Buduje ho od roku 1965 a aktuálne má rozlohu okolo 50 ha. Zameriava sa predovšetkým na domáce, slovenské dreviny, ktorých tu nájdete viac ako 500 druhov v rôznych formách či kultivaroch.

Arborétum je však známe najmä svojou zbierkou ruží, ktorú má najväčšiu na Slovensku. Začiatkom júna tu rozkvitá 900 druhov ruží z rôznych kútov sveta. Nemej zaujímavá je aj zbierka kaktusov a sukulentov, ktorých je tu bezmála 700 druhov a získali si svoj obdiv u fanúšikov.

Arborétum je pre verejnosť otvorené od 15.3. do 31.10.2022, v dňoch pondelok-piatok v čase 07:00 – 15:00. Navštíviť ho môžete za symbolické vstupné 2 € pre dospelého a 1 € pre zvýhodnené skupiny.

Arborétum Mlyňany

arboretum-mlynanyjpg

https://www.cas.sk/fotogaleria/976616/arboretum-v-mlynanoch-chysta-pre-navstevnikov-novinku-sem-bezni-ludia-este-nevkrocili/2/

Toto arborétum je špecializovaným pracoviskom Slovenskej akadémie vied. Spravuje a stará sa o najbohatšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku a jednu z najbohatších v strednej Európe. Arborétum bolo založené v roku 1892 maďarským šľachticom Dr. Štefanom Ambrózym – Miggazim. Jeho pôvodná myšlienka a projekt vždy zeleného parku patrí k prvým úspešným veľkoplošným výsadbám v strednej Európe.

Toto prekrásne rastlinné spoločenstvo sa rozprestiera južne od Zlatých Moraviec na ploche 67 ha a nájdete tu viac ako 2300 druhov drevín z celej našej planéty, najmä však zo Severnej Ameriky, Východnej Ázie či z Kórey.

Neodmysliteľnou súčasťou arboréta je Ambrózyho kaštieľ s charakteristickou vežou, ktorý tvorí srdce Ambrózyho parku, základnej časti záhrady.

Arborétum Mlyňany je pre verejnosť otvorené aktuálne od 08:00 – 17:00, vstupné je 3,5 € pre dospelého a 1,5 € pre zvýhodnené skupiny.

Hrádocké arborétum v Liptovskom Hrádku

hradocke_arboretumjpg

https://www.facebook.com/101742911523298/photos/pb.100054734441475.-2207520000../101799098184346/?type=3

Toto zaujímavé a nevšedné arborétum je jedinečné nielen v rámci Slovenska, ale aj v rámci celej Európy. Patrí medzi najstaršie a zároveň najvyššie položené arboréta. Jeho súčasťou je aj nádherná lipová aleja, ktorá je ako stvorená na romantické prechádzky či pohodový relax.

Prvých 200 líp arboréta bolo vysadených už v roku 1777. Aktuálne sa hrádocký park rozprestiera na ploche 7,24 ha a starajú sa o neho študenti Strednej lesníckej školy. V opatere majú takmer 720 druhov drevín a snažia sa zachrániť aj vzácne, už miznúce druhy.

Park je skvelým miestom na prechádzky, sú tu vybudované chodníčky i útulne lavičky na posedenie. Určite tu načerpáte pozitívnu energiu a príjemne si oddýchnete.

Hrádocké arborétum je pre verejnosť otvorené celoročne, od pondelka do piatku v čase od 7:00 – 17:00. Vstup je voľný, ale máte možnosť si objednať aj lektorovanú prehliadku a dozvedieť sa o histórii a charaktere tohto miesta ešte viac.

Nevšedné hlávky nádherných kvetov, omamná vôňa a burza všetkých farieb od výmyslu sveta. Nie je to exotická karavána, ale prehliadka tých najkrajších a najvoňavejších botanických záhrad a parkov na našom krásnom Slovensku. Jar je pre nich ako stvorená, tak neváhajte a navštívte niektorú napríklad aj podľa mojich tipov.