Objavte sauny ukryté v prírode a doprajte si výnimočný zážitok

Už je úplne jasné, že leto sa s nami rozlúčilo a zdá sa, že aj jeseň nám už pomaly zatvára dvere. Dni sa skracujú a teploty znižujú. Čoraz viac mojich priateľov hovorí o únave, zlej nálade a nedostatku energie. Preto som rozmýšľala čo robiť, aby sme nestratili elán a chuť na zážitky ani v týchto dňoch.

Niekomu k sviežej mysli pomáha otužovanie. Jeseň je vraj najlepšie obdobie, kedy s ním začať. Podporí imunitu a možno v nás preberie všetky zmysly. Iní zase nedajú dopustiť na pohodový relax napríklad v tých najlepších slovenských wellness centrách. Dokonalý oddych vďaka masážam, aromaterapii, rôznym kúpeľom či bublinkám vo vírivkách.

A ja mám ešte jeden zaujímavý tip, ktorý podľa mňa spája všetko, čo v pochmúrne jesenné dni duša objaviteľa potrebuje. Nachádzať nové miesta s prekrásnymi výhľadmi, pritom však putovať za úžasným uvoľnením vďaka saunovému rituálu. Čo by ste povedali na úplne nezvyčajné sauny, ktoré sa skrývajú na nevšedných miestach v lone slovenskej prírody?

Sauna v Spišskom Hrhove

lesna_sauna_hrhov_1jpg

Úvod - Lesná sauna Spišský Hrhov (lesnasauna.sk)

Nezvyčajný pohľad na krásy Spišského hradu a pohladenie na duši priniesol jeden neobyčajný projekt. Prírodná lesná sauna, ktorá vyrástla v obci Spišský Hrhov. Je to architektonicky originálna stavba, ktorá zaujala ľudí i odborníkov natoľko, že získala v roku 2020 aj cenu CE ZA AR za architektúru. Tento atypický kryštál, ktorý sa za tmy celý rozsvieti, je ale vo svojom vnútri vybudovaný podľa klasických techník. Bez prívodu elektriny, celý z dreva a prírodných materiálov s krásnou vôňou. Potrebnú teplotu na saunovanie zabezpečuje piecka na drevo, ktoré je vždy pripravené. Ochladenie poskytuje vonkajšia kaďa, kde priteká voda z blízkeho potoka.

Sauna je určená pre 4-5 osôb a verejnosti je k dispozícii úplne zadarmo. Alebo za dobrovoľný príspevok, ktorý slúži na neustále zlepšovanie jej prevádzky. Stačí, ak si pobyt zarezervujete cez online formulár. Toto miesto sa však teší veľkej obľube, takže dostať sa tam nie je vôbec jednoduché. Sauna je často obsadená aj pol roka dopredu návštevníkmi z celého Slovenska. Darmo, dobrodružná cesta s čelovkou, pohľad na vysvietenú dominantu Spiša a ničím nerušené zvuky lesa zlákajú nejedného dobrodruha.

Sauna v lese uprostred raja

sauna_iliasovcejpg

https://www.facebook.com/saunavlese/photos/pb.100076093801020.-2207520000./122212110295149/?type=3

Po veľkom úspechu sauny v Spišskom Hrhove nezaháľali ani dobrovoľníci v blízkom Slovenskom Raji. V obci Iliašovce sa tiež pustili do projektu prírodnej sauny zasadenej v krásnom lesnom prostredí. Nachádza sa v blízkosti letohrádku Sans Souci, ktorý je pre Spišiakov obľúbeným miestom a v preklade znamená „bez starostí“. Niet teda divu, že za obcou na konci cyklochodníka vyrástol krásny a vyhľadávaný objekt. Je celý z dreva až na jedno veľké panoramatické okno, ktoré poskytuje úžasné, relaxačné pohľady.

Klasická fínska sauna je samoobslužná, takže jej rozohriatie si musíte zabezpečiť sami, ale nie je to nič zložité. Kúri sa v nej drevom, to budete mať pripravené. Súčasťou objektu je aj oddychová miestnosť, kde môžete relaxovať a odložiť si veci. No a nechýba ani ochladzovacia kaďa so studenou vodou.

Pobudnúť tu môžete cca 3hodinky a zaplatíte 25-30 €. Pohodlne sa tu vysaunuje 4-5 osôb a objednať sa môžete cez telefón. Ani tu však nečakajte veľa voľných termínov. Chlapci to asi urobili dosť dobre, keďže aj oni majú zúfalo obsadené.

Škandinávske domčeky v Spišskom Bystrom

skandivnavske_sauna_1jpg

https://skandinavskedomceky.sk/#kontakt

Autori tohto projektu mali dlhodobo myšlienku priniesť nádych Škandinávie aj pod naše malebné Tatry. Za ideálne miesto si vybrali podhorskú dedinku na Spiši, Spišské Bystré. Vybudovali tu prekrásny a útulný komplex Škandinávskych domčekov, ktoré poskytujú ubytovanie, no nechýba tu ani typický symbol severskej kultúry, fínska sauna.

Sauna je menší objekt, tak pre 2-3 osoby, vystavaný podľa tradičných techník. Celá z dreva s obrovským panoramatickým sklom z jednej strany, ktoré poskytuje prekrásny výhľad na dominantný Lomnický štít. Súčasťou je aj ochladzovacia kaďa, takže aj tu bude rituál kompletný. O saunu sa stará správca objektu, ten pre vás všetko pripraví. Pobudnúť tu môžete 2 hodinky a cena sa pohybuje okolo 20 € za osobu. Počas pobytu môžete využiť celý areál Škandinávskych domčekov a objednať si aj vírivku. Tá je k dispozícii po 18:00. Všetko je možné rezervovať cez praktický online formulár.

Sauna Kunstdorf pod horou

sauna_dubravicajpg

https://m.facebook.com/cierne.diery/photos/in%C5%A1pirovali-n%C3%A1s-aj-perif%C3%A9rne-centr%C3%A1-a-ich-pr%C3%ADrodn%C3%A1-sauna-v-d%C3%BAbravici-do-ktorej-c/953264248214765/

Netradičné spojenie fínskej tradície a pôvodnej slovenskej salašníckej architektúry v sebe ukrýva sauna v blízkosti obce Dúbravica. Asi 10 minút chôdze od obce vzniklo zaujímavé dielo, ktoré sa dnes už teší veľkej obľube. Ako sami zhotovitelia hovoria: „vytvorili príjemné relaxačné miesto v ústraní pod horou, kde vás sprevádza len ticho zelene, zvuk potoka a tlmené svetlo ohňa.“

Prírodná drevená sauna Kunstdorf bola z vnútra postavená podľa požadovaných kritérií, no zvonku vás možno prekvapí jej rýdzo slovenský tvar, ktorý pripomína vidiecku kolibu. Vznikol tu teda zaujímavý mix označený ako „stredoslovenská sunovacia koliba“. Samozrejme, nechýba ani studená ochladzovacia kaďa s pritekajúcou vodou.

Pre pohodlné saunovanie je odporúčaná návšteva 2-5 ľudí a pobyt je možné rezervovať aj online, cez formulár. Zdržať sa môžete 2,5 hodinky a hoci je sauna oficiálne zadarmo, každý príspevok poteší. Taký odporúčaný je vo výške 5 € na osobu. V deň príchodu je dobré vopred zavolať, aby vám dobrovoľníci saunu na požiadanie pripravili, alebo vám odovzdali kľúče a dali všetky potrebné inštrukcie.

Kontajnerové sauny

kontajner_sauna_1jpg

https://www.pixxla.sk/galeria/

Neobyčajný a mimoriadne zaujímavý projekt rozbehla aj firma PIXXLA, ktorá dnes vlastní už doslova sieť netradičných sauničiek po celom Slovensku. Ide o mobilné, samoobslužné a energeticky sebestačné kontajnerové sauny postavené v príjemnom prírodnom prostredí.

Tieto svojské diela však nie sú osadené hlboko v lese, či podhorskom teréne. Nájdete ich na brehoch slovenských jazier, ktoré sa následne využívajú na ochladzovanie. Aby rituál saunovania mohol byť kompletný a priniesol požadovaný efekt. Takúto saunu si dnes môžete rezervovať na Vajnorských jazerách, v Banskej Bystrici na Šachtičkách, v blízkosti Prešova pri vodnej nádrž Sigord, na Seneckých jazerách, na Veľkom Draždiaku a pri Komárne, pri mŕtvom ramene Váhu. Všetko maximálne prakticky, online.

Vytvoríte si rezerváciu na požadovanú lokalitu, príde vám e-mail s inštrukciami, zaplatíte a môžete sa pohodlne saunovať. Kapacita je tu maximálne 6 osôb a zdržať sa môžete 2,5-4 hodiny. Záleží, či ste dostatočne zdatní a o saunu sa postaráte sami, vrátane poriadneho rozohriatia v peci, alebo sa radšej necháte obslúžiť. Za pobyt zaplatíte od 39 – 49 €. O romantický zážitok však máte postarané.

Mobilná sauna na prenájom

sudova_saunajpg

https://pozicajsisaunu.sk/wp-content/uploads/2021/11/IMG_8293-scaled.jpg

Žiadne spomenuté miesto vám doteraz neulahodilo? Nevadí. Ak máte svoje obľúbené zákutia, kde relaxujete najradšej, kde sú podľa vás tie najúžasnejšie výhľady a kde sa cítite najlepšie, jednoducho si tam saunu priveziete. Toto riešenie ponúka sudová sauna na prenájom.

Takáto vonkajšia barelová fínska sauna má tvar veľkého sudu a je vyrobená z kvalitného severského dreva. Je to sebestačná mobilná jednotka, v ktorej sa kúri iba drevom a nie je potrebné ju napájať k elektrickej sieti. Je vhodná na zdravé saunovanie pre 2-6 osôb, ochladenie si však budete musieť zabezpečiť sami. Saunu si môžete rezervovať cez rezervačný formulár a cena sa pohybuje od 90 € na deň. S dopravou a umiestnením je možno o niečo viac starostí, ale zato výber miesta je plne vo vašej réžii.

Krásne výhľady a parádny štart do zimnej sezóny. To pre mňa znamenajú prírodné sauny, ktorých účinky si môžem len pochvaľovať. Ak si aj vy chcete dopriať revitalizáciu a detox, skúste nasledovať moje tipy. Myslím, že ich čaru podľahnete celkom jednoducho.