Tip na výlet s deťmi do Košíc

Prekrásne historické mesto Košice už dlhodobo patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické destinácie. Metropola východu sa teší veľkej obľube a s radosťou priznáva, že sa radí medzi najnavštevovanejšie miesta Slovenska. Nie je to však iba vďaka jej prekrásnemu historickému centru či úžasnej spievajúcej fontáne. Mesto sa snaží ponúknuť viac, aby sa na návštevu mohli tešiť aj nezbedné ratolesti. Dnes vám predstavíme pár tipov, ako urobiť výlet do Košíc zaujímavým aj pre deti.

Tipy na výlety za najväčšími detskými lákadlami Košíc

Košická ZOO

lev_zoo_kejpg

https://www.facebook.com/akcievkosiciach.sk/photos/t.100057288826747/1391391984330371/?type=3&locale=sk_SK

Určite mi dáte za pravdu, ak poviem, že pre deti sú úžasným lákadlom na výlet zvieratká rôzneho druhu. Vidieť naživo tigra, leva či vystrájajúcu opicu je vždy dôvodom na úsmev. Aj preto sú Košice výborným tipom na výlet. Nájdete tu totiž najväčšiu ZOO na Slovensku a rozlohou dokonca jednu z najväčších v Európe. Je domovom pre takmer 142 druhov živočíchov a ponúka mnoho zaujímavostí. Medzi iným aj rozsiahly DinoPark s dinosaurami v životnej veľkosti alebo aj možnosť stráviť noc priamo v ZOO v dvojmiestnych stanoch.

Botanická záhrada Košice

Nielen zvieratá, ale aj nevídané rastliny sú udomácnené v Košiciach už od roku 1950. Predovšetkým vďaka Botanickej záhrade, ktorá sa dnes rozprestiera na takmer 30 ha. Ide o vedecké pracovisko Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a má úžasnú zbierku kaktusov, sukulentov, orchideí či iných subtropických rastlín. Mimoriadne krásnym podujatím v tejto Botanickej záhrade je liahnutie exotických motýľov. Ak sa chcete poprechádzať pomedzi nádherné pestrofarebné krídla a zažiť jedinečný dotyk prírody, navštívte botanickú záhradu koncom mája. Práve vtedy sa deje tento unikátny zážitok.

Tip na výlet za dobrodružstvom

Košická detská historická železnica

historick_zeleznicajpg

https://www.detskazeleznica.sk/index.php?id=8&gi=265

Košice ukrývajú v talóne aj jednu mimoriadne lákavú atrakciu - jazdu Košickou detskou historickou železnicou. V meste bola vybudovaná už v rokoch 1955 – 1956 ako prvá rekreačná železnica vo vtedajšom Československu. No a jedinečnú jazdu zážitkovým vláčikom ponúka dodnes. Nachádza sa v prímestskej zóne Košíc a povozí vás na trase dlhej 4 km, ktorá vedie mestom i krásnym Čermeľským údolím. Pre deti budú lákadlom nielen historické lokomotívy a rôzne tipy vozňov, no najmä možnosť vyskúšať si riadenie. Pod dozorom dospelých totiž majú možnosť podieľať sa na chode vláčika. Bude to určite zapamätateľný zážitok.

Tipy na výlety pre aktívne deti

Tarzánia Alpinka

tarzaniajpg

https://www.facebook.com/TarzaniaAlpinka/photos/pb.100064158783910.-2207520000/2648666015265965/?type=3

Verím, že medzi návštevníkmi hlavného mesta Východu sa nájdu aj takí, ktorí neobsedia na jednom mieste. Potrebujú skákať, behať, loziť, jednoducho jašiť sa. Pre takých odporúčam odviesť sa cca 4 km za Košice smerom na Jahodnú a navštíviť Tarzániu Alpinku. Ide o perfektný lanový park v prírodne ako stvorený na odlákanie detských tvárí od mobilov a monitorov. Tvorený je 32 prekážkami rôznej náročnosti najmä v korunách stromov. Zvoliť si môžete 2 trasy podľa náročnosti a trochu potrápiť svaly i koordináciu. Park myslí aj na tých menších a pre deti do 150 cm ponúka samostatnú detskú trasu. Ideálne miesto na aktívny pohyb v prírode pre všetkých.

Vyhliadková veža Hradová

Vyhliadkova-veza-Hradovajpg

https://turisticky.sk/vylet/vyhliadkova-veza-hradova/

Ak nie ste priaznivcami lán, istení a pohyblivých prekážok no pekné výhľady vás vedia nadchnúť, skúste nasmerovať svoje kroky k vyhliadkovej veži Hradová. Nachádza sa na severnom okraji mesta na zalesnenom vrchu Hradová. Vyhliadka je železnej konštrukcie a má výšku 21,5 m. Sú z nej krásne panoramatické výhľady na mesto Košice, Košickú kotlinu a Hornádsku dolinu, ale aj na okolité Slanské a Volovské vrchy. K vyhliadke vedie asfaltový náučný chodník vo veľmi peknom a príjemnom zalesnenom prostredí. Prechádzka od parkoviska trvá cca 1 hodinku. Veža je prístupná len sezónne, od mája do októbra, a návšteva sa odporúča len za priaznivého počasia.

Steam Factory

steam_factoryjpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1104368467567537&set=pb.100039831830563.-2207520000&type=3&locale=pt_PT

Ak aby náhodou nebolo počasie vhodné na pobyt vonku, ukryť sa môžete do Steam Factory. Miesto, ktoré ponúka šport, zábavu, odreagovanie, ale aj súťaženie na ploche takmer 5000m2. Nájdete tú úžasné detské ihrisko na 2 poschodiach plné netradičného dizajnu, s množstvom preliezok, šmykľaviek či trampolín. Objavíte tu tiež lezecké stenu a lanové centrum, netradičnú dráhu na inline skating, strelnicu či laser game. Nechýba ani fitness centrum a netradičná Fun zóna, kde sa zrazu cítite ako v jednom veľkom zábavnom parku. Dokážete tu stráviť aj celý deň a počasie vonku vás nebude vôbec trápiť.

Tip na výlet pre výskumníkov

Vedecko-technické centrum v Košiciach

vedecko_technick_centrumjpg

https://vedanadosah.cvtisr.sk/technika/kam-za-vedou-do-slovenskeho-technickeho-muzea-nielen-v-kosiciach/

Pre bystré hlavičky a milovníkov rôznych pokusov ponúkajú Košice špeciálnu zaujímavosť - Vedecko technické centrum pre deti a mládež. Ide o viac ako 120 jedinečných a moderných exponátov sústredených na jednom mieste, určených najmä pre deti 1. a 2. stupňa. Dokážu si tu naživo vyskúšať a priamo pozorovať jedinečné prírodné a fyzikálne javy. Samostatne, voľne a najmä hravou formou si deti overia svoje znalosti napríklad z fyziky, akustiky, mechaniky a vyskúšajú rôzne pokusy. Ak máte doma takýchto bádateľov a výskumníkov, myslím, že toto bude pre nich skvelý zážitok.

Verím, že už nikto z vás neváha, či sú Košice vhodným miestom na výlet pre rodiny s deťmi. Či už má doma poskakujúcich nespratníkov, hĺbavých bádateľov, obdivovateľov prírody a zvieratiek alebo nadšencov železníc, každý si tu vie prísť na svoje. Preto myslím, že najbližší prázdninový deň by ste mohli využiť práve na takúto návštevu. Čo poviete?