Ako odtrhnúť deti od obrazoviek a vylákať ich do prírody? Pomôcť môžu tieto jedinečné miesta.

Čoraz častejšie premýšľam nad tým, ako odtrhnúť deti od virtuálnej reality. Ako v nich vzbudiť záujem aj o reálny, okolitý svet a čím ich motivovať, aby opustili domy a parky vystavané v Minecrafte. Napadlo mi, že to asi bude chcieť príbeh. Niečo, čo ich vtiahne do deja, bude zahalené tajomstvom, dovolí im objavovať a v neposlednom rade ich zabaví. Našťastie som našla pár skutočne zaujímavých miest, ktoré majú v sebe niečo výnimočné. Možno by to mohol byť prvý krok, ako malých „gamerov“ vylákať niekam von.

Po stopách Hobitov na Slovensku

Čo takto urobiť si pátranie po Hobitoch? Možno máme nezmazateľné stopy tohto druhu priamo pred očami a ani o nich nevieme. Ak hľadáte niečo jedinečné, skúste sa previezť pod Tatry.

Slovenské Hobitovo v Liptovskej Tepličke

teplicka_hobitovo_2jpg

https://www.kreativita.info/pivnicky-v-liptovskej-teplicke/

Netradičné prostredie podhorskej obce Liptovská Teplička dokáže v spolupráci s detskou fantáziu urobiť divy. Podľa mňa si veľmi rýchlo predstavia, že tu kedysi žili práve Hobiti. Nachádzajú sa tu totiž zaujímavé zemiakové pivničky, ktoré sa vizuálne veľmi približujú Hobitím domčekom presláveným vďaka knihám J. R. Tolkiena. V obci sú tieto pivničky už od nepamäti a dodnes sa ich zachovalo asi 400. Okolitej krajine dali neuveriteľne špecifický ráz a získali za to aj viacero európskych ocenení. Mnohé z pivníc sa stále aktívne využívajú a ak máte záujem, po dohode na obecnom úrade, alebo s miestnymi obyvateľmi, vám niektoré z nich aj radi sprístupnia. Stále majú svojich súkromných majiteľov a dedia sa z generácie na generáciu. Tvrdí sa, že slúžili, a stále slúžia, na uskladnenie zemiakov či inej zeleniny, ale milovníci Pána prsteňov sú naučení, že človek nikdy nevie...

Hobití domček v Spišskom Štiavniku

dom-hobitovjpg

https://sk.forbesmedia.cz/uploads/2022/04/dom-hobitov_ubytovania_1.jpg

Skutočných nadšencov určite poteší aj prenocovanie v prírodnom hobitiom prostredí. Ak máte takýchto fanúšikov doma, urobte im radosť a zájdite s nimi do Spišského Štiavnika. V prekrásnom prostredí Slovenského Raja totiž nájdete ukryté netradičné ubytovanie, nádherný Hobití domček. Nachádza sa v historickom parku s rybníkom a vy tu budete mať pocit, akoby ste sa naozaj ocitli v Kraji, rodnej dedinke Bilba Bagginsa. Domček má mnoho prírodných prvkov, dekorácií, ornamentov, je tichý, útulný a vytvára idylickú atmosféru. Je vhodný pre 5 člennú rodinku, ktorá si tu užije maximálne pohodlie. Nenechajte sa dlho lákať, veľa voľných termínov neostáva.

Obrovo – Čutkovská dolina

obrovo_1jpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663466492454424&set=pb.100063732366134.-2207520000.&type=3

Niekto hľadá najmenších, iných zase lákajú odtlačky tých najväčších, teda obrov. Predstavte si, že aj tých sme tu mali a zanechali nám nejaké dedičstvo. Objaviť ho môžete napríklad v Čutkovskej doline pri Ružomberku. Podarilo sa tu vytvoriť jedinečný svet Obrovo, v ktorom prebýva obor Čutko. Je to posledný žijúci obor karpatského typu a jeho krajina je úžasným zábavným parkom pre deti všetkých vekových kategórií, ideálne tých do 12 rokov. Nájdete tu Čutkovu posteľ, zuby, kolísku, Čutkove pastelky či Obrovu žinku a mnoho ďalšieho. Trampolíny, hojdačky, šmýkačky, lanové prekážky, všetko tematicky zladené v prekrásnom prostredí Liptova. Stačí si vyhliadnuť slnečný deň počas sezóny a vybrať sa za zábavou.

Dome „Hore nohami“ na Liptove

dom_na_strechejpg

http://www.domnastreche.sk/#&gid=1&pid=1

Na krásnom severe Slovenska sa ešte zdržíme. Kto sa nebojí, že sa mu zatočí hlava, môže sa pozrieť na skutočne výnimočnú a netradičnú kuriozitu. Vraj stále jedinú na Slovensku. V Liptovskom Mikuláši, v tesnej blízkosti aquaparku Tatralandia, sa nachádza dom Heliport, ktorý je celý postavený naopak. Je otočený na streche a keď doň vstúpite, objavíte kompletné zariadenie. Nie však tradične, ako by ste čakali, ale všetko hore nohami. Plne vybavená kuchyňa, obývačka, záhradka či WC. Deti však potešia aj nečakaní obyvatelia, napr. Snehulienka a sedem trpaslíkov, Červená čiapočka s vlkom či Mickey. Dom je však naklonený v dvoch rovinách, preto pozor na rovnováhu a stabilitu.

Rozprávkový les Nezbudská Lúčka

carovny_lesjpg

http://www.tikzilina.eu/rozpravkovy-les/

Zaujímavý projekt si pre deti pripravila aj Koliba Panoráma v Nezbudskej Lúčke neďaleko Žiliny. Na prechádzke v jej okolí, dlhej približne 1 km, sa môžete rýchlo a ľahko ponoriť do rozprávky. Očarí vás totiž Rozprávkový les, ktorý je plný milovaných postavičiek z Večerníčkov či detských kníh. V životnej veľkosti tu môžete stretnúť Šípovú Ruženku, Červenú čiapočku s vlkom, Tri prasiatka, Vajce na vandrovke, Cínového vojačika, Dedka Večerníčka či mnohých ďalších. Postavičky sú sprevádzané aj hudobným doprovodom, takže keď budete okolo nich kráčať, spustí sa aj známa a nezameniteľná melódia. Na konci prechádzky sa nachádza reštaurácia a ďalšie atrakcie pre deti: preliezky, šmýkačky, kolotoče, trampolíny. V kolibe chovajú aj domáce zvieratká, takže môžete nenápadne nakuknúť aj do akejsi domácej farmičky.  

Výlet si môžete spestriť aj návštevou hradu Strečno, ku ktorému sa môžete dostať kompou cez rieku Váh. Myslím, že aj to môže byť neobvyklým spestrením pre detských výmyselníkov.

Habakuky

habakuky_1jpg

https://gothal.sk/aktivity/atrakcie-v-okoli/habakuky

O vtiahnutie do rozprávky sa dokáže postarať ešte jedno pre mňa dych berúce miesto. Akoby vypadlo z fantázie slovenského rozprávka Dobšinského, ktorého rukopis tu môžete cítiť na každom kroku. Ak milujete naše ľudové rozprávky, odporúčam návštevu dedinky Habakuky. Rozprestiera sa v blízkosti lyžiarskeho areálu Park Snow Donovaly v Banskobystrickom kraji. Stretnúť tu môžete Popolvára, Loktibradu, Zlatú priadku a mnohých ďalších hrdinov. O výnimočnú atmosféru tohto miesta sa stará nielen úžasná architektúra, všetky drobné detaily v kulisách, ukážky ľudovej tvorby a remesiel, ale aj množstvo interaktívnych hier a divadelných predstavení. V sezóne ponúka naozaj celodennú zábavu pre celú rodinu.  

Bludisko Viktóriine záhrady

viktoriine_zahradyjpg

https://www.foxoboxo.sk/ponuka_278_viktoriine-zahrady

Mesto Stará Ľubovňa je plné histórie a rado sa ňou aj pochváli. Pýši sa Ľubovnianskym hradom aj najmladším slovenským skanzenom s nádhernou gréckokatolíckou cerkvou. V meste si našli svoje pôsobisko tiež skupiny historického šermu, sokoliari či remeselníci. Prečo to všetko spomínam? Pretože na bohatú históriu a dejiny nadviazalo aj jedno netradičné miesto, ktoré nájdete práve v Starej Ľubovni. Nádherné prírodné bludisko pod názvom Viktóriine záhrady, ktoré je najväčším v strednej Európe. Tento labyrint je rozdelený na 9 častí a každej z nich velí jeden majster. Návštevníkom, a teda učňom, dáva každý z nich kreatívne úlohy, čím im odovzdáva svoje vedomosti a skúsenosti v dômyselnej šifrovanej podobe. Do bludiska sú tiež ukryté truhlice s pokladom, ktoré obsahujú darčeky či vzácne nápovedy. Splnenie zadaní od majstrov vám dokáže pomôcť dostať sa až do stredu bludiska, kde je odmenou vyhliadková veža Čertova skala. Je z nej nádherný výhľad na hrad a jeho okolie.

Tak čo poviete? Stojí niektoré miesto za návštevu? Pevne verím, že áno. Dúfam, že moje tipy obohatia nielen detskú predstavivosť, ale že aj dospelým pomôžu vrátiť sa aspoň nachvíľu do bezstarostných čias.