Mesto mnohých tvárí a jedinečných možností – Banská Štiavnica

Návštevu typického banského mesta som dlho odkladala. Aj keď ho každý chválil, ja som si stále vravela, že mestská turistika vôbec nie je pre mňa. Čo tam budem robiť? Ale keď som si konečne zobrala do ruky mapu a začala seriózne plánovať, zistila som, že Banská Štiavnica ponúka neuveriteľne veľa možností. Výlet preto môže byť presne taký, aký si ho predstavujete. Šitý na mieru nech už máte akékoľvek záľuby. Veď posúďte sami.

História v kocke

historia_bsjpg

https://www.muzeumbs.sk/sk/historia-a-sucasnost

Dejiny Banskej Štiavnice sú už od nepamäti späté s drahými kovmi a ich ťažbou. Územie mesta bolo už v 3.-2. storočí pred Kr. osídlené Keltami a už tí sa tu venovali ťažbe zlata. Najstaršia písomná zmienka o samotnom meste pochádza z roku 1156 a spomína „zem baníkov“. V 13. storočí prichádzajú na toto územie osadníci zo Saska a Tirolska a ťažba drahých kovov sa začína naplno rozbiehať. V neskorších rokoch však mesto zažilo veľké plienenie a dokonca ničivé zemetrasenie, po ktorom muselo byť opätovne vybudované. Prichádza však 16.-18. storočie, kedy zažíva Banská Štiavnica obrovský rozmach. Je svedkom technického rozvoja, rozširovania vzdelanosti v oblasti ťažby a buduje si svoj obrovský vplyv. V tomto období je dokonca hneď po Bratislave druhým najväčším sídlom na území Slovenska a prežíva aj svoje najúspešnejšie časy v ťažbe zlata a striebra. Množstvo zachovanej histórie a technologického pokroku viedlo k tomu, že Banská Štiavnica bola v roku 1993 zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO a my ju môžeme stále obdivovať.

Unikátne tajchy

tajchy_bsjpg

(moja foto)

Ako všetko v Banskej Štiavnici aj jedinečná sústava tajchov súvisela s baníctvom. Energia vody nazbieranej v týchto špecifických nádržiach sa využívala na pohon rôznych banských zariadení, ale tiež ako technológia pri úpravách a spracovaní rúd a kovov. Dnes sa v okolí Banskej Štiavnice nachádza približne 23 tajchov, ktoré sú aj krásnymi rekreačnými miestami. Mnohé sa využívajú na rybolov či kúpanie, v ich okolí sú chatárske oblasti, menšie pláže i oddychové zóny. Väčšina je poprepájaná cyklotrasami a vedia tak spojiť ideálny zážitok z bicykla i kúpania. Najväčším a zrejme aj najznámejším je Počúvadlo, kde vládne veľmi čulý ruch. Mne viac vyhovovali tie menšie, boli pokojnejšie a mali úžasnú atmosféru. Jednoznačne odporúčam tajch Klinger, Malú a Veľkú Richňavu, Evičku, Horný a Dolný Hodrušský tajch. Čistá voda, krásne okolie a dovolenková pohoda.

Turistika

sitno_bsjpg

https://www.planetslovakia.sk/priroda/202-sitno-stiavnicke-vrchy

Okolie Štiavnice ponúka svoje aj pre milovníkov výhľadov. Nebudú to síce výšky ako v Tatrách, ale aj tu sa riadne zapotíte. Najvyšším v Štiavnických vrchoch je vrch Sitno. Trasa začína nad Počúvadlom, pri ktorom sme my nechali bicykle a pustili sa do výstupu. Bolo to na konci dňa celkom dosť, ale výhľady boli ozaj pekné a výlet stál za to. Ak by sa túlavým topánkam málilo prírody, moje odporúčanie je navštíviť aj tretí najvyšší vrch Paradajs, prípadne pokračovať až na vrch Tanád. Je to maximálne pol dňový výlet. Štart trasy je v Sedle Červená studňa, kde sa viete dostať autom, alebo aj pešo priamo z mesta. Z centra sa po vlastných dostanete aj priamo k tajchu Klinger a parádne si zaplávate. Takže po turistike viete zapojiť aj regeneráciu a auto môžete nechať pohodlne odparkované.

Cyklopotulky

cyklo_bsjpg

https://relaxmagazin.sk/v-srdci-stiavnickych-vrchov/

Pri našej návšteve Štiavnice bicykle nesmeli chýbať, a teda, neľutovali sme. Už dávno som mala zálusk na poriadne preverenie snahy nadšencov z projektu Bajkom k tajchom, keďže sa tvrdí, že ide o jedny z najkrajších cyklotrás na Slovensku. A musím uznať, že urobili skutočne dobrú prácu a vďaka ich snahe nájdete v okolí Banskej Štiavnice naozaj množstvo upravených a super označených trás. Ide o takmer 350 km cyklociest rôznych náročností, dĺžok a profilov. Podľa mňa tam bolo dosť stúpania, a preto ich radím medzi tie fyzicky náročnejšie, takže elektrobikerom som chvíľami aj závidela. Ale prostredie bolo nádherné, veľa poľných či lesných cestičiek a krásne výhľady. Odporúčam ale nazrieť do mapy a trasy si trochu naplánovať, nech to hneď v úvode neprepálite. Cyklo program si tu totiž môžete naplánovať aj na niekoľko dní, tak si to treba spokojne vychutnať.

Podzemné bane

stolna_bsjpg

(moja foto)

Dovolenkovať v Banskej Štiavnici a nenavštíviť jej najvýznamnejšie miesta by bol skutočne hriech. Čo na tom, že tieto tajomstvá sú pod zemou? Jednoznačne stoja za to. Odporúčam najmä návštevu Banského múzea v prírode. Je to tak trochu skanzen a tak trochu skúsenosť s fáraním do podzemia. Tu sa naozaj dozviete najviac informácií, zaujímavostí, uvidíte jedinečnú expozíciu strojov a prístrojov, ktoré sa v baniach používali. No a samozrejme, môžete sa tešiť na vstup do podzemnej štôlne Bartolomej. Dostanete všetko potrebné vybavenie a môžete absolvovať približne 1,5 hodinovú exkurziu do histórie ťažby vzácnych kovov. Keby sa vám tento zážitok pozdával, priamo v meste je ešte jedna zaujímavá možnosť, štôlňa Glanzenberg. Do tejto tiež môžete vstúpiť a objavovať čaro ťažkej banskej práce.  

Historické centrum

cenrum_tiavnicajpg

https://bogobus.sk/banska-stiavnica-svaty-antol/

Mne osobne sú historické mestá veľmi blízke. Mám rada ich atmosféru a tuším, že každý z domov rozpráva nejaký príbeh. Pri prechádzke centrom Banskej Štiavnice objavíte množstvo starších historických budov, mnohé nesú ešte mená ich pôvodných majiteľov. Môžete tušiť, že tam kedysi boli pekárne, cukrárne, predávala sa múka, cukor, ale aj látky či pančuchy. Obísť by ste nemali Námestie sv. Trojice s výrazným morovým stĺpom, ktoré je dominantou centra. Pokračovať môžete smerom hore a navštíviť napríklad Starý zámok, alebo pôvodný budík baníkov, ktorý ich zvolával fárať do bane, tzv. Klopačku. Obísť by ste nemali ani botanickú záhradu s komplexom budov bývalej Baníckej a lesníckej akadémie. Išlo o prvú univerzitu svojho druhu na svete. Zriadila ju samotná Mária Terézia a sústredila v nej špičkovú techniku i vedu tej doby v oblasti baníctva.

Netradičné ubytovanie

ubytovanie_stiavnicajpg

https://nebonadstiavnicou.sk/ubytovanie/modra-v-nebi/

Keďže toto mesto a jeho okolie ponúka skutočne mnoho aktivít, určite je dobré stráviť tu niekoľko dní. S tým jednoznačne súvisí otázka, kde prespať. Aj v tom bola pre mňa Banská Štiavnica výnimočná. Zo všetkého, čo bolo ponúknuté, padol môj hľadáčik na niekoľko tipov. Krivé schodisko, staré trámy, zimné záhrady či šikmé stropy, to všetko ponúka ubytovanie u Divnej pani priamo v historickom centre. Ak túžite viac po prírode, tmavej hviezdnej oblohe či rannom kúpeli v tajchu a cvrlikaní, môžete zvoliť Sad nad Klingerom alebo celkom netradičný For Rest Glampig. Ak ste väčšia partia a hľadáte niečo spoločné, chatu či chalúpku s prekrásnou záhradou, vyskúšajte sa ubytovať v Nebi nad Štiavnicou. Každé z nich vás niečím určite chytí za srdce.

Banskoštiavnická Kalvária

kalvaria_bsjpg

(moja foto)

A to najlepšie som si nechala nakoniec. Úchvatná pamiatka, ktorá je podľa mňa jednou z najfotografovanejších na Slovensku a skutočne stojí za to ju navštíviť. Nádherná Kalvária s 22 zastaveniami a vrcholovým Božím hrobom. Jej záchrana ležala na pleciach Nadácií, dobrovoľných prispievateľov a nadšencov. Vďaka ich finančnej pomoci a snahe sa mnohé podarilo obnoviť, aj keď na Kalvárii ešte stále prebiehajú rekonštrukčné práce. Napriek tomu už dnes ponúka nádherný duchovný zážitok a prekrásne výhľady.

Mrzí ma, že som tento blog nedala dokopy skôr. Kým som to stihla, prekrásne centrum Banskej Štiavnice ohrozil v marci 2023 požiar. Vyzúril sa na 7 historických budovách, ktoré vážne poškodil, čo mi je doteraz úprimne ľúto. Verím však, že turistický potenciál tohto úžasného miesta to nijako neovplyvní a všetci ho podporíme aj tým, že ho práve tento rok navštívime.