8 zastavení na slovenských kalváriách, kde pookreje nielen duša

Začiatok nového ročného obdobia už pociťujeme všetkými zmyslami. Pre mnohých jar symbolizuje najmä jedinečné tradície, pre iných je zase časom viery. Jej príchod vnímajú práve cez oslavy najväčšieho kresťanského sviatku, Veľkej noci. Ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Ježiša je biblickým príbehom s 13 zastaveniami a ani u nás nechýbajú miesta, kde sa tejto udalosti vzdáva špeciálny hold. Ide o kalvárie, ktoré sú práve počas veľkonočných sviatkov dobrým miestom na výlet či návštevu. Pripravila som si pre vás 8 tých, ktoré v sebe nesú pre mňa isté výnimočné naj.

Najimpozantnejšia v Banskej Štiavnici

stiavnicajpg

Foto: Peter Macek

Na Slovensku dnes môžete nájsť asi 200 kalvárií. Sú na rôznych miestach, rôznych veľkostí a rozsahov. Za mňa najkrajšia a dokonca aj zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO, je tá v Banskej Štiavnici. Toto banské mesto teda ukrýva nielen podzemné tajomstvá, ale pýši sa aj najikonickejšou kalváriou. Ide o impozantné dielo, ktoré je výnimočné svojou polohou i umeleckým stvárnením. Banskoštiavnickú Kalváriu nájdete na vrchu Scharffenberg (Ostrý vrch), kde začala okolo roku 1744 vznikať jej história. O jej stavbu sa pričinili miestni jezuiti, pričom hlavným iniciátorom stavby bol František Perger. Ide o súbor celkovo 22 sakrálnych stavieb a patria medzi nich kaplnky, kostoly a vrcholový Boží hrob. Aj tým je teda výnimočná, pri stúpaní na vrchol sa zastavíte nie 13, ale až 22 krát.

Kalvária žila asi 200 rokov bohatým náboženským životom až kým nebola komunistickým režimom znárodnená a nezačala výrazne chátrať. Dnes sa o jej záchranu začali zaujímať organizácie, nadácie, ale aj jednotlivci. Viacero súčastí sa už podarilo zrekonštruovať a podporiť. Iné na záchranu stále čakajú. Napriek všetkému je to prekrásne miesto so silným duchovným nábojom, ale aj nádhernými výhľadmi na mesto a okolie.

Najvyššie položená v Starom Smokovci

stary_smokovecjpg

https://www.tatry.sk/tipy-na-vylety/zaujimavosti/krizova-cesta-stary-smokovec/

V srdci našich veľhôr tiež môžete nájsť zaujímavú Krížovú cestu. V Starom Smokovci leží najvyššie položená Kalvária nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe. Táto jedinečná výpoveď vznikala v rámci projektu Umelci Tatrám v rokoch 2010-2015. Je tvorená dielami z rúk profesionálnych umelcov z Poľska i Slovenka, ktorí tak chceli vyjadriť svoju poctu i vrúcny vzťah k našim Tatrám.

Krížová cesta vedie zo stredu obce Starý Smokovec na tzv. Peknú vyhliadku a jej zastavenia sú špecifickým umeleckým stvárnením konkrétnych udalostí. Sú vyrobené prevažne z dreva a návštevníka nútia nielen kráčať, ale aj premýšľať nad výjavmi, ktoré má pred sebou. Odmenou na vrchole sú krásne výhľady i duševné naplnenie.

Dostupná iba loďkou na Slanickom ostrove

slanicky_ostrovjpg

https://zilinskyturistickykraj.sk/kam-na-vylet/orava/slanicky-ostrov-umenia/

Skutočný únik z civilizácie a dokonalé vychutnanie si duchovného pokoja poskytuje neobyčajné miesto, Slanický ostrov. Kedysi ho nazývali Ostrov umenia a vznikol zatopením obce Slanica vodami Oravskej priehrady. Kaplnky na brehu ostrova prezrádzajú, že tam pred viac ako 50-timi rokmi bola funkčná Kalvária. Stála na priľahlom vŕšku a viedla k nej cesta priamo z dediny.

Dnes sa na ostrov dostanete iba vďaka loďke Oravskej galérie, ktorá premáva v lete každých 90 minút. Ak sa rozhodnete ísť po stopách Krížovej cesty, čaká vás 11 zastavení, ďalšie 3 ostali zaplavené pod vodou. Vyvrcholením putovania je Kostol Povýšenia sv. Kríža, kde sa momentálne nachádza galéria ľudového umenia. Toto miesto je naozaj ako stvorené pre pokojné rozjímanie či nachádzanie vnútornej rovnováhy.

Najstaršia pod názvom Spišský Jeruzalem

spisk_jeruzalem_1jpg

https://www.onlyinpoprad.sk/spissky-jeruzalem-znovu-objaveny/

Najstaršia Kalvária na Slovensku je skutočným unikátom. Pomerne dlho sa o nej nič nevedelo a svoj príbeh začala odkrývať až po roku 2002 na základe hlbšieho krajinného výskumu. Túto jedinečnú Krížovú cestu nájdete v blízkosti Spišskej Kapituly na návrší s názvom Pažica.

Komplex kaplniek symbolizujúcich umučenie Krista tu stál mnoho rokov a až v 21. storočí sa prišlo na to, že logika týchto stavieb, ako aj ich samotná poloha nie sú náhodné. Sú totiž akousi mapou starovekého Jeruzalema. Body umiestnené v prekrásnom prostredí Spiša verne kopírujú základné zastavenia, ktoré sú spájané s ukrižovaním a smrťou Ježiša. Aj preto toto miesto dnes už hrdo voláme Spišským Jeruzalemom. Možno práve návšteva pomyselnej slovenskej Golgoty vám umožní vnímať celú biblickú udalosť ešte intenzívnejšie. Duša však určite zaplesá aj vďaka prekrásnym výhľadom na majestátny Spišský hrad či nádhernú Spišskú Kapitulu.

Druhá najkrajšia v Uhorsku – Kalvária nad Prešovom

kalvaria_presovjpg

https://www.regionsaris.sk/en/religous-tourism/kalvaria/

Krásu a jedinečnosť Kalvárie nad Prešovom oceňovali už v Uhorsku. Bola považovaná za druhú najkrajšiu v celej krajine, hneď po tej banskoštiavnickej. Rozprestiera sa na pahorku na západnom okraji Prešova a pochádza z 18. storočia.

Za je vznik vďačíme jezuitom, ktorí na tomto území pôsobili v čase rekatolizácie. Krížová cesta vznikala postupe a niektoré jej súčasti boli dokončené až o desiatky rokov neskôr. Dnes je tvorená 14 zastaveniami v podobe barokových kaplniek a nechýba ani prekrásny barokový Kostol sv. Kríža. Zaujímavosťou tohto miesta je, že k nemu prislúcha aj cintorín a záhadné katakomby. Tie v minulosti slúžili na pochovávanie kňazov. Cintorín bol zase určený významným cirkevným donátorom a dnes tu môžeme obdivovať umelecky cenné šľachtické či meštianske krypty. Kalvária nad Prešovom teda patrí tiež medzi tie, ktoré opatrujú nielen duchové, ale aj vzácne umelecké hodnoty.

Na ikonickom pútnickom mieste na Mariánskej hore v Levoči

kalvaria_levocajpeg

https://blog.sme.sk/lisinovic/cestovanie/putovanie-po-slovenskych-kalvariach-209-levoca

Jednou z najmladších a zrejme aj najmodernejších Kalvárii na Slovensku je tá v Levoči. Najväčšie a najznámejšie pútnické miesto, Mariánska hora, sa v roku 2019 dočkala vysvätenia novej Krížovej cesty. Kroky tisícky pútnikov tak dnes nesmerujú už iba k Bazilike navštívenia Panny Márie, ale aj k jednotlivým zastaveniam Kalvárie. Dostanete sa k nej od prístupovej cesty k Bazilike, ak odbočíte do priľahlého lesíka. Putovaním vás bude sprevádzať 14 umelecky spracovaných kaplniek a vyvrcholením je hlavný poľný oltár. Medzi zastaveniami si môžete oddýchnuť na lavičkách, alebo sa pokochať krásnymi výhľadmi na okolie. Pastva pre oči aj pre dušu.

Najdlhšia končiaca v Španej doline

Spania_Dolinajpg

https://www.zahoramizadolami.sk/banicky-okruh-spania-dolina/

Netypickú krížovú cestu, ktorá sa rozprestiera medzi Banskou Bystricou a Špaňou dolinou, mnohí ani nevnímajú ako jeden celok. Jej zastavenia sú totiž veľmi rôznorodé a sú medzi nimi skutočne veľké vzdialenosti, preto sú brané skôr ako samostatné sakrálne pamiatky. Napriek tomu ide o 11 kilometrov dlhé putovanie až na vrchol Kalvárie.

Vyvrcholením tejto Krížovej cesty je Kaplnka Božieho hrobu v Španej doline, ktorá je zároveň jej najzachovalejšou a najvzácnejšou pamiatkou. Ide o zmenšenú kópiu Božieho hrobu v Jeruzaleme a na Slovensku je to jediná zachovalá pamiatka tohto typu. Ak máte teda pútnické topánky, môžete si trúfnuť aj na Krížovú cestu s rekordnou dĺžkou.

Unikátny súbor stavieb v Nitrianskom Pravne

nitrianske_pravnojpg

https://www.nitrianskepravno.sk/kalvaria.html

Neobyčajným putovaním je podľa mňa aj to v Nitrianskom Pravne. Na pahorku Galgensberg bola v neogotickom štýle postavená Kalvária, ktorá sa mala stať ústredným motívom tohto územia a bola viditeľná aj zo širokého okolia. O tom, že si na jej stavbe dali naozaj záležať, svedčí aj to, že na nej pracovali nielen majstri zo Slovenska, ale aj dielne z Nemecka, Horného Rakúska a Čiech.

Táto výnimočná Krížová cesta obsahuje až 27 zastavení a v roku 2014 bola zapísaná aj v Zozname kultúrneho dedičstva UNESCO. Je tvorená 14 klasickými zastaveniami a ďalšími 11 kaplnkami. Jej dominantami sú najmä údolný kostol Kaplnka Večere Pánovej a jej vyvrcholenie, Kaplnka Ukrižovania. Okrem úžasnej umeleckej hodnoty ponúka aj prekrásne výhľady na Hornonitriansku dolinu.

Veľkonočný čas nemusíme stráviť iba čakaním na šibačov či zbieraním čokoládových vajíčok. Pokojne sa dá spestriť aj krásnym výletom, ktorý nás navyše môže obohatiť aj duchovne. Zamierte na niektorú zo spomenutých Kalvárií a uvidíte, že vás to nabije energiou aj vnútorným elánom.