Viete, čo skrývajú podzemné tajomstvá Slovenska?

Zdá sa, že leto sa s nami pomaly lúči. Teploty nám začínajú klesať a príroda sa pripravuje na novú dekádu. Skutočným objaviteľom a lovcom zážitkov však táto zmena neprekáža. Práve naopak, dáva im možnosť objavovať ďalšie nové a nepoznané miesta.

Kým je vonku pekne a slnečno, mňa to vždy láka tráviť voľný čas na čerstvom vzduchu. Vychádzať na vrcholy, mať krásne výhľady, pozerať doďaleka alebo krútiť do pedálov a užívať si osviežujúce kúpanie. Keď však začína jesenné neisté počasie, plány na dobrodružstvá musia byť trochu spoľahlivejšie. Zaujali ma najmä tie tajomstvá prírody, ktoré sú pod zemou. A teraz nehovorím len o prekrásnych slovenských jaskyniach, ktoré sa dajú obdivovať. V slovenskom podzemí sa nachádza veľké množstvo neobjavených krás, ktoré stále čakajú na svojich návštevníkov. Niektoré z nich by som vám veľmi rada predstavila. Do týchto premenlivých dní sa môžu moje tipy celkom hodiť.

Slovenské opálové bane

OB_uvodjpg

Neviem ako vy, ale ja som vôbec netušila, že pri cestovaní Slovenskom môžem naraziť na takýto skvostný svetový unikát. Slovenské opálové bane sú totiž najstaršími opálovými baňami na svete. Rozprestierajú sa v srdci Slanských vrchov, v blízkosti Prešova. Sieť podzemných chodieb má dĺžku až 35 kilometrov a predstavuje dômyselný systém banských ciest. Ťažba v týchto lokalitách bola plne činná až do roku 1922, kedy sa bane takmer na 100 rokov uzatvorili.

V roku 2015, vďaka usilovnej práci nadšencov a dobrovoľníkov, bola časť starého banského systému sprístupnená verejnosti. Vďaka nim môžeme aj my obdivovať svet vzácneho slovenského opálu. Ten už v dávnej minulosti očaril nejednu panovníčku či prefíkaného alchymistu.

OB_opalyjpg

Slovenský opál, známy tiež ako dubnický opál, je presne definované a registrované označenie vzácneho kameňa, opálu, ktorý pochádza práve z ložísk v Slanských vrchoch. Keď sa na neho dívate, vidíte prekrásnu hru rôznych farieb, je teda na oko veľmi zaujímavý a láka najmä svojou estetickou hodnotou. Aj v minulosti bol využívaný práve pri tvorbe šperkov a nechýbal ani v korunovačných klenotách.

Dnes sa do opálových baní môžete dostať na klasickú prehliadku, ktorá trvá cca 1 hodinku. Počas tejto sprevádzanej cesty vstúpite do podzemia cez štôlňu Jozef, ktorá je jednou z hlavných štôlní. Dozviete sa históriu vzácneho slovenského opálu, uvidíte základné náčinie, ktoré sa pri ťažbe využívalo, spoznáte legendy, ale aj ťažkú a náročnú prácu baníkov. Odmenou vám však bude pohľad na nádherné opálové žily, ktoré sa v podzemí stále nachádzajú.

Základný okruh je nenáročný, bez stúpaní či veľkých prevýšení. V bani je však celkom chladno, stabilných 4-6°C, takže sa treba teplejšie obliecť. Odporúčam aj pevnú obuv. Prilbu kvôli bezpečnosti dostanete pri vstupe.

OB_nastrojejpg

Ak vás ale banské cesty lákajú viac a chcete sa do tejto problematiky ponoriť hlbšie, opálové bane ponúkajú aj dlhú, 5 hodinovú prehliadku. Tá je určená skutočným dobrodruhom a až po jej absolvovaní odhalíte, aká komplikovaná v skutočnosti bola banská sieť chodieb. Na čo všetko bolo potrebné myslieť, aké dômyselné boli vodné čerpadlá alebo banské koľajnice. Zdatní turisti prejdú aj celých 5 banských obzorov, ktoré už predstavujú oveľa adrenalínovejší zážitok. Ponúknu však oveľa viac na objavovanie.

 

Jaskyňa Zlá diera

zla_diera_1jpg

http://zladiera.sk/galeria/

Na severovýchode Slovenska ešte nachvíľu ostaneme. Podzemné tajomstvá tu boli totiž objavené len nedávno a stále dokážu prekvapiť. Jedným z takých je aj Jaskyňa Zlá diera, alebo tiež Lipovecká jaskyňa či v domácom nárečí „Jaskyňa Zlá džura“. Verejnosti bola sprístupnená až v roku 1999 ako jediná jaskyňa Prešovského okresu. Toto špecifické miesto sa nachádza v blízkosti obce Lipovce a vzniklo vďaka pôsobeniu pohorí Bachureň a Branisko. K vstupu do jaskyne vedie pekný a upravený lesný chodník až k úvodnej bráne. V okolí jaskyne je príjemná oddychová zóna, lavičky, hojdačky a krásna príroda.

zla_diera_2jpg

http://zladiera.sk/galeria/

A čím je práve táto jaskyňa výnimočná? Veľmi zaujímavým spôsobom, ako ju môžete preskúmať. Vybavení totiž musíte byť ochranným jaskyniarskym odevom, prilbou a dokonca aj tradičnou jaskyniarskou karbidkou, ktorou si budete svietiť, pretože jaskyňa nie je elektricky osvetlená.

Objavovanie za týchto podmienok je oveľa zaujímavejšie. Človek oveľa ochotnejšie uverí legendám a pútavému rozprávaniu sprievodcov o zážitkoch z podzemia, pretože sa cíti byť súčasťou každého príbehu. Tí najodvážnejší si môžu prejsť aj adrenalínovou cestičkou s veľmi úzkymi jaskynnými priestormi.

Základná trasa prehliadky nie je náročná, trvá asi 40 minút a zvládne ju každý návštevník. Ponúka však prekrásne pozemné tajomstvá. Najobdivovanejším miestom je Katarínska hala, ktorá leží v hĺbke až 28 metrov a má priemer až 30 metrov. Pozornosť púta tiež Jazierko šťastia, ktoré láka najmä mladé devy. Legenda totiž hovorí, že ak si v ňom omočia prsty, do roka si nájdu životného partnera. Možno stojí za to skúsiť, či to funguje.

Banské štôlne pod Banskou Štiavnicou

stolna-Michaljpg

https://www.muzeumbs.sk/sk/berggericht

Ak už hovoríme o nevídaných podzemných dobrodružstvách, musím určite spomenúť aj Banskú Štiavnicu. Mesto, ktoré dýcha históriou, je zapísané v UNESCO, a zároveň je celé jeho podzemie popretkávané množstvom banských trás a cestičiek.

Banská Štiavnica bola kedysi veľmi vplyvným banským mestom, pretože sa tu ťažili drahé kovy, najmä zlato a striebro. Keď som týmto mestom prechádzala, zistila som, že takmer každá historická budova mala svoju vlastnú štôlňu. Viete si to predstaviť? K poobednej kávičke si zbehne do bane a možno objavíte nejakú striebornú žilu. Celkom úsmevné.

stolna_glanzenbergjpg

https://www.zlavomat.sk/vylety/1674-stolna-glanzenberg

Každopádne, väčšina banských diel, ktoré sa tu nachádzajú, sú verejnosti neprístupné, takže neprebádaných trás a krás je tu ešte skutočne mnoho. O postupné odhaľovanie návštevníkom sa stará najmä Banské múzeum v prírode. Je situované asi 20 minút chôdze od mesta a slúži ako prírodný skanzen. Nachádza sa tu množstvo banského náčinia, budov či vybavenia. Najväčšou atrakciou je samozrejme fáranie do banskej štôlne Bartolomej. Vybavení baníckym plášťom, prilbou i tradičným osvetlením sa môžete pustiť do objavovania záhad pôvodného baníckeho života. Prehliadka Banského múzea trvá asi 1,5 hodinky, nie je náročná a je to skvelý výlet aj pre rodiny s deťmi.

Priamo z mesta je možné zostúpiť do štôlne Michal, kde je sprístupnený krátky banský úsek, asi na 10 minút chôdze. O čosi zaujímavejší je zostup do štôlne Glanzenberg, kde vás tiež vybavia plášťom, prilbou a baterkou. Putovať budete asi 90 minút po chodbách vo výbornom technickom stave, takže budete milo prekvapení. Do tejto štôlne chodili aj významné osobnosti či panovníci, posledným z nich bol cisár František Jozef I.

Bájna ríša Aghartha na Liptove

Veľmi zaujímavý projekt, ktorý ponúka bádanie v hlbinách, vytvorili aj na Liptove. Bájna podzemná ríša Agharta, kde vládne len pokoj a mier bez bojov či nenávisti, je ako stvorená pre objaviteľov všetkých vekových kategórii. Ponúka možnosť nahliadnuť do troch unikátnych svetov.

medvedia-stolnajpg

http://www.stolna.sk/images/os_imagegallery_95/original/foto-p-vanek-navstevnici-1.jpg

Medvedia štôlňa – sv. BARBORKA sa nachádza v Žiarskej doline. Autom sa dostanete na centrálne parkovisko a odtiaľ už len pešo po turistickej značke asi 200 m. Naďabíte na malú štôlňu, ktorá je jediným sprístupneným banským miestom na Liptove. Nie je elektricky osvetlená, takže na prehliadku dostanete čelovku a sprevádzať vás bude aj pár horiacich kahancov. Spoznáte čo všetko dokázal človek vytvoriť a zabezpečiť pri hľadaní zlata a vidine veľkého bohatstva. Prehliadka je nenáročná, zvládnu ju aj ty najmenší a trvá necelých 30 minút.

stanisovska_jjpg

http://www.stanisovska.sk/images/os_imagegallery_95/original/gal08.jpg

Netopierkovo – Stanišovská jaskyňa je ďalším svetom, ktorý Aghartha ponúka. Vstup do jaskyne umožní nahliadnuť do života netopierov bezpečným spôsobom. Ide o najstaršiu známu jaskyňu na Liptove, ktorá je zároveň celoročne prístupná. Nachádza sa v blízkosti Liptovského Jána a autom sa dostanete na parkovisko až priamo k vstupu. Na prehliadku, ktorá trvá cca 1 hodinku, dostanete čelovku a môžete v spoločnosti sprievodcu vyraziť. Budete obdivovať nádherné útvary, ktoré vytvorila voda a pozorovať netradičný podzemný život.

mincovnickovojpg

http://www.podvezami.sk/images/os_imagegallery_95/original/gal09.jpg

Mincovníčkovopodzemie pod vežami v Liptovskom Jáne ponúka ešte jeden svet. Svet mince, ktorý môžete objaviť vďaka veľmi zaujímavej Expozícii života mince. Po tom, čo baníci objavili a vykopali vzácny kov sa jeho cesta nekončí. Pokračuje ďalej na spracovanie rôznymi nástrojmi, kováčskym umením a vycibreným razením. Putuje až na dražbu a spoznáva svoju hodnotu. Celým takýmto príbehom vás prevedie práve toto miesto so zaujímavou atmosférou.

Šikovným bádateľom vôbec neprekáža, že vonku leje a obloha sa mračí. Stačí len vyraziť tým správnym smerom. Napríklad dole do podzemia, kde vrtochy počasia nemajú žiadnu váhu. Pretože život tam sa riadi celkom inými pravidlami. Možno je práve v tomto období správny čas ich spoznať.