Hojdačky na netradičných miestach. Vrátia vás do detstva a doprajú prekrásne výhľady.

Jesenná príroda je pre mňa očarujúca. Poskytuje ten najkrajší pohľad, aký sa kedy naskytne. Hrá sa so všetkými živlami, je príjemne unavená, ale ešte stále z nej sála kúsok letného života. Občas nejaký obláčik, ale obloha stále modrá, teploty príjemné, už sa pri nich nepotím a znesiem aj teplejšiu vrstvu oblečenia. A tie farby!

Verím, že mi dáte za pravdu ak poviem, že prechádzky v tomto ročnom období sú plné inšpirácií a s láskou nám vyčarujú na perách príjemný úsmev. Presne taký, ako keď spomíname na detské hry či prázdniny strávené u starej mamy na dvore. Ten zamyslený, jemný úsmev, ktorý už zmazal všetko zlé a myslí len na príjemné vône, hudbu zo starého rádia, celé dni na čerstvom vzduchu a nové priateľstvá.

Čo takto spojiť tieto dva zážitky? Krásne výhľady na meniacu sa prírodu a návrat do bezstarostného detstva. Podľa mňa ideálna kombinácia ako sa vyhnúť jesennej clivote za odchádzajúcim letom. Mne tento zážitok dopriali hojdačky v prírode, s ktorými sa teraz takpovediac roztrhlo vrece. Nájdete ich v mnohých kútoch Slovenska obohatené o malebný pohľad na našu rodnú krajinu.

Hojdačka na Medveďom vrchu

medvedi_vrchjpg

Krátka prechádzka vhodná aj na výlet s deťmi sa nachádza na severovýchode Slovenska. Nad Levočou sa týči málo známy Medvedí vrch, na ktorom objavíte aj peknú rozhľadňu. Pokochať sa môžete krásnymi výhľadmi na Levoču, Spišský Hrhov, Spišský Hrad, Branisko, ale aj Vysoké Tatry. No a okrem rozhľadne tam nájdete aj drevenú hojdačku v prekrásnej prírode. Dobrý prístup k nej je zo Spišského Hrhova alebo priamo z Levoče.

Hojdačka v Lesníckom sedle

lesncke_sedlo_1JPG

Ešte ste nestihli objaviť čaro a krásu Pienin? Je najvyšší čas. Jeden z najkrajších pohľadov, aký sa vám môže naskytnúť, je práve tam, na mieste označenom Lesnícke sedlo. Nechýba tam ani drevená hojdačka s výhľadmi doďaleka, na Spišskú Maguru, Malé Pieniny až po Tatry. Do sedla vedie asfaltová cesta, takže sa tam dostanete aj autom, zaparkovať môžete na menšej odstavnej ploche s odpočívadlom. Pre nás, turistov, je však oveľa zaujímavejšie, že Lesnícke sedlo sa nachádza na turistickej značke. Vedie z Červeného Kláštora cez Haligovské skaly až do Sedla pod Šľachovky. Celá táto trasa má asi 13 km a trochu sa pri nej aj zapotíte. Tie výhľady a čerstvý vzduch ale stoja za to.

Vyhliadková veža s hojdačkou nad Gelnicou

hojdacka_gelnicajpg

Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=6028227527204831&set=pcb.6028256710535246

Autor: Róbert Čičo Lukáč

Pohľad na mesto ale i krásnu okolitú prírodu ponúka rozhľadňa Bognár nad Gelnicou. V jej tesnej blízkosti bola osadená aj krásna hojdačka, ktorá zaujme nielen výhľadmi, ale aj tvarom. Ak máte chuť na nenáročnú prechádzku aj s deťmi, pokojne tam zavítajte, budete príjemne prekvapení.

Hojdačka v Liptovskej Tepličke

liptovsk_teplikajpg

Zdroj: https://www.facebook.com/photo?fbid=4502579949864159&set=pcb.10159678484807954

Autor: Peťo Chovan

Ukrytá v lone prírody s nádherným výhľadom na majestátnu Kráľovú Hoľu, ktorý neomrzí v žiadnom ročnom období či počasí. Taká je malá, nenápadná hojdačka zavesená na Zálome pri Liptovskej Tepličke. Ak hľadáte naozaj nepoznané miesto, kde nestretnete davy turistov a budete si môcť vychutnať ničím nerušenú kávičku, zamierte tam a skúste ju nájsť.

Hojdačka Chalúpkovo na Liptove

hojdaka_chalupkovo_2jpg

Zdroj: https://www.facebook.com/chalupkovo/photos/5240737102707891

Romantických miest nie je nikdy dosť. Ak ste lovcami práve takýchto malebných scenérii, pastvou pre vaše oči a pohladením pre dušu bude podľa mňa hojdačka Chalúpkovo. Nájdete ju neďaleko rezortu Chalúpkovo na Liptove, v Liptovskej Štiavnici. Poteší vás krásnym výhľadom nielen na domčeky a chalúpky, ale aj na prekrásnu prírodu a kopce v okolí. Liptov je naozaj nádherný kraj Slovenska a myslím, že tu, pri západe alebo východe slnka, podľahne jeho čaru každý.

Hojdačka v Párnici

hojdacka_prnicajpg

https://cestujzamenej.sk/2021/11/27/hojdacka-parnica-s-vyhladom-na-kopce-malej-fatry/

Výhľady na Malú Fatru sú vždy malebné. Ak si ich ale chcete spestriť príjemný pohojdaním, zamierte do Párnice, resp. nad ňu. Po modrej značke, ktorá vedie od železničnej zastávky až na vrchol Osnice totiž naďabíte na hojdačku so skutočne krásnym pohľadom. Praje jej každé ročné obdobie, no jeseň je pre mňa najčarovnejšia. No a tú Osnicu určite nevynechajte. Je to príjemná prechádzka, ktorú si určite užijete.

Hojdačka Kvačianska dolina

hojdaka_Mlyny-Oblazyjpg

https://turisticky.sk/turistika/kvacianska-dolina/

Tam, kde sa stretávajú cesty dvoch prekrásnych slovenských tiesňav, Prosieckej a Kvačianskej doliny, je ukryté miesto nazývané Mlyny-Oblazy. Dýcha zvláštnou atmosférou a jedinečnosťou. Zachované sú tu staré mlyny z 19. storočia a vrátia vás do života spred mnohých rokov. No a nechýba tu ani svojská a netradičná hojdačka. Myslím, že deti boli deťmi aj v 19. storočí a hojdačka môže byť pokojne niečo, čo generácie stále spája.

Hojdačka Zuberec

hojdacka_zuberecjpg

https://www.helpmecovid.com/sk/141982_hojdacka-zuberec

Menej známa a menej navštevovaná hojdačka, ktorej ale vôbec nič nechýba. Práve naopak. Jednoduchý prístup od Koliby Josu, kde môžete pohodlne zaparkovať. Jasná navigácia, lebo stačí sledovať modrú značku a prejsť cez lúku. Ideálna aj na výlet s deťmi, pretože výstup k hojdačke zvládnete maximálne do 20 minút. Odmenou vám navyše bude krásny výhľad na majestátne Roháče. Ak plánujete výlet do Zuberca, zaskočte tam, bude to príjemné spestrenie.

Hojdačka Valaská Dubová

hojdaka_valaska_dubovajpg

https://cestujzamenej.sk/2021/08/02/valaska-dubova-hojdacka-s-vyhladom-na-chocske-vrchy/

Ak si chcete dopriať výhľady, ktoré kedysi tešili aj povestného zbojníka Juraja Jánošíka, dobrým tipom pre vás bude hojdačka vo Valaskej Dubovej. Krásy Liptova a Chočské vrchy uvidíte ako na dlani. Navyše je k hojdačke veľmi jednoduchý prístup. Zaparkujete priamo v obci pri cintoríne, rozhliadnete sa a hneď uvidíte, kadiaľ kráčať. Cestu k hojdačke zvládnete za cca 15 minút.

Verím, že som vás presvedčila, že krátky návrat do detstva je dobrý nápad. Krásnych hojdačiek ukrytých v slovenskej prírode je viac ako 100, preto boli moje tipy skutočne len malou ochutnávkou. Ale možno vás budú aspoň trochu pobádať, aby ste nesedeli doma, prevetrali pľúca a objavili ich čo najviac.