7 slovenských ostrovov, ktoré by ste mali poznať

Vedeli ste, že na Slovensku máme ostrovy? Hoci sa naša krajina nemôže pochváliť morom, dokáže ponúknuť pekné výlety hneď na niekoľko ostrovov. Nikdy som na tým až tak nepremýšľala, ale je to celkom netradičné, čo myslíte? Všetky ostrovy boli, samozrejme, vytvorené na ramenách riek, alebo vo vodných nádržiach. Pri ich návšteve síce nezacítite slanú vôňu v povetrí, ponúkajú však množstvo zaujímavostí, ktoré stojí za to objaviť. Tak sa na nich poďme spoločne pozrieť.

Alžbetin ostrov

alzbetin_most_1jpg

http://www.komarno.com/sk/wp-content/uploads/sites/2/2013/06/most.jpg

Ostrov so silným odkazom na naše dejiny nájdete v blízkosti Komárna. Tiahne sa pozdĺž celého mesta pri severnom brehu rieky Dunaj. Ide o krásny zelený kus zeme, ktorý Komárňania využívali už od 16. storočia na oddych v bohatých záhradách, ale aj na pestovanie ovocia. Mal ideálne podmienky, kvalitnú pôdu a dostatok vody. Počas svojej histórie prechádzal do rôznych rúk a bol pod nadvládou mnohých okupantov, ktorí nedokázali jeho potenciál využiť. V 20. storočí sa, našťastie, podarilo ostrovu prinavrátiť jeho úlohu a väčšinu rozlohy dnes zaberajú záhrady a ovocinárske sady.

No a prečo je ostrov Alžbetin? Ide o krásnu pamiatku na návštevu cisárovej Alžbety – Sissi, ktorá sa plavila z Viedne do Budapešti a prvýkrát tu vkročila na uhorskú pôdu. Ostrov dostal názov s povolením cisára Jozefa Františka I. o polnoci dňa 1. septembra 1892.

Ak sa rozhodnete toto miesto navštíviť, určite sa prejdite po Alžbetinom moste, ktorý už 130 rokov spája 2 mestá a zároveň 2 krajiny. Slovenské Komárno s maďarským mestom Komárom. Nevynechajte ani prekrásnu platanovú aleju, ktorá je vysadená po okraji ostrova a je tvorená starými platanmi a topoľmi. No a v hľadáčiku majte aj zaujímavú Jókaiho záhradu, ktorá bola inšpiráciou pri tvorbe tohto autora.

Kúpeľný ostrov

kupelny_ostrov_2jpg

https://www.travelguide.sk/svk/pobyty/kupelny-pobyt-light-piestany_3485_0_1.html

Ďalšie jedinečné miesto môžete objaviť na rieke Váh vo východnej časti mesta Piešťany. Ido o európsky unikát, keďže je to jediný kúpeľný ostrov v Európe, ktorý sa pýši až desiatimi termálnymi prameňmi a liečivým sírnym bahnom. Toto všetko prirodzene predurčilo aj jeho poslanie. Vznikli tu svetoznáme kúpele slúžiace na liečbu reumatizmu a na rehabilitácie pohybového aparátu.

Podľa legendy stojí za vznikom kúpeľníctva v Piešťanoch zranený páv. Traduje sa, že mal zlomenú nohu, ktorú si chodil namáčať do piešťanskej bahennej mláky. Tá mu ju zázračne vyliečila, preto ju začali využívať aj domáci obyvatelia. Neskôr sa tento chýr rozšíril aj za hranice.

Prvé kúpeľné domy začali na ostrove vznikať už v 18. storočí a tešili sa nielen domácim, ale i svetovým návštevníkom. Najväčší rozmach a slávu však zažilo kúpeľníctvo na ostrove v 19. a 20. storočí, keď dostala kúpele do prenájmu a správy rodina Winterovcov. Vybudovali tu prekrásny relaxačný park, niekoľko kúpeľných domov a hotelov, vrátane luxusného Thermia Palace. Zaslúžili sa tiež o výstavbu golfového ihriska či kúpaliska Eva. Winterovci prispeli aj k veľkému rozvoju kultúrneho a spoločenského života na ostrove. Pravidelne tu organizovali rôzne súťaže, výstavy, koncerty, ktoré sa tešili veľkej obľube. Za ich éry toto miesto dokonca zažilo aj stretnutie troch cisárov – rakúskeho Karola I., nemeckého Wilhelma II. a bulharského cára Ferdinanda I. Coburského.
kolonadovy-mostjpg

https://www.zpiestan.sk/volby/predvolebna-anketa-opravi-mesto-kolonadovy-most/

Pri návšteve Kúpeľného ostrova v Piešťanoch nevynechajte prekrásny Kolonádový most, ktorý spája centrum mesta s ostrovnou časťou. Navštívte úžasné záhrady, ktoré dodnes objavíte v pôvodných kúpeľných domoch či hoteloch, napríklad aj v Kúpeľnom dome Irma. No a samozrejme, využite niektoré z liečivých procedúr. Príjemný relax a pohoda nemôžu nikomu uškodiť.

Žitný ostrov

zitny_ostrovjpg

https://www.penzionmargareta.sk/typ-na-vylet/zaujimavosti-zitneho-ostrova/

Bratislavský región sa môže pochváliť ďalšou európskou jedinečnosťou. Nachádza sa tu totiž najväčší riečny ostrov v Európe, ktorý je zároveň aj najväčšou zásobárňou pitnej vody v strednej Európe. Toto výnimočné miesto ohraničuje z juhu rieka Dunaj, zo severu rameno Malý Dunaj a na malej východnej časti aj Váh. Vďaka svojej polohe v mierne teplom podnebí patrí medzi najúrodnejšie nížiny Slovenka a je tiež významnou zásobárňou podzemných vôd.

Najväčšia časť územia bola premenená na polia a využíva sa prevažne na pestovanie teplomilných plodín. Na ostrove je však aj množstvo chránených rastlín či drevín, napríklad lužné lesy. Tie spolu s celým pobrežím Dunaja patria do chránenej krajinnej oblasti a snažia sa čo najlepšie zachovať jedinečné a ohrozené druhy.

Podobne to platí aj o živočíchoch žijúcich na ostrove. Nájdete tu zvieratá známe na celom území Slovenska, no jeho typickým obyvateľstvom je vodné vtáctvo. Vyskytuje sa tu napríklad aj Drop veľký, ktorý je dnes ohrozeným druhom. Na jeho záchranu vznikla na ostrove aj prírodná rezervácia – chránený areál Dropie.

Vďaka svojej príjemnej klíme je Žitný ostrov celkom husto obývaný a je aj veľmi obľúbenou turistickou destináciou. Je tu hneď niekoľko rekreačných stredísk s kúpaliskami, ako Veľký Meder či Dunajská Streda. Pri návšteve ostrova však odporúčam nielen sa okúpať, ale aj niečo vidieť. Veľmi zaujímavými technickými pamiatkami sú vodné mlyny. Kedysi ich tu boli desiatky a využívali sa na výrobu múky či šrotu. Dnes ostali na ostrove už iba štyri kolové vodné mlyny, ktoré môžete vidieť.

Vtáčie ostrovy

vti_ostrovjpg

https://www.facebook.com/ornitologicka/photos/a.297586780257535/3888918614457649/

Na Slovensku máme hneď dva vtáčie ostrovy, ktoré sú významnými lokalitami pre hniezdenie ohrozených druhov vtákov. Pre verejnosť je tu, bohužiaľ, vstup zakázaný, aby sa zabezpečila ochrana a nerušené prostredie pre ich obyvateľov.

Vtáčí ostrov na Oravskej priehrade sa nachádza v blízkosti Námestova. Dnes tu žije takmer 2000 druhov vodného vtáctva a patrí medzi významné miesto hniezdenia viacerých druhov čajok, rybárov riečnych či kačíc. Aj preto je súčasťou chránenej krajinnej oblasti Horná Orava.

Vtáčí ostrov Gabčíkovo sa nachádza neďaleko Šamorína. Je súčasťou vodného diela Gabčíkovo a bol umelo vytvorený ako čiastočná náhrada za zdevastované lužné lesy, ktoré sa zničili pri výstavbe vodného diela. Hoci ide rozlohou o maličké územie, pre ochranu prírody má veľký význam. Je napríklad najväčším hniezdiskom čajky čiernohlavej v strednej Európe. Okrem nej tu našli svoj domov aj kalužiak červenonohý či ďalších asi 115 druhov vodných vtákov.

Slanický ostrov – Ostrov umenia

slanick_ostrovjpg

https://www.fotoma.sk/galeria/10119/slanicky-ostrov-umenia/

Autor: Karol Bača

Tento ostrov je tiež nazývaný Ostrovom umenia a obklopujú ho vody Oravskej priehrady. Ide v podstate o vyvýšeninu, ktorá sa zachovala po zatopení 5 pôvodných obcí pri vzniku priehrady. Bola vytvorená umelo, aby pomohla regiónu so záplavami, ktoré tu boli častým javom a ohrozením.

V krásnom a jedinečnom prostredí Slanického ostrova dnes môžete obdivovať barokový Kostol Povýšenia sv. Kríža spolu s Kalváriou, ktoré tvoria dominantu tohto územia. Ide o jediné zachovalé pozostatky pôvodnej obce Slanica. Ostrov však dýcha nielen históriou, ale aj umením. Oravskí umelci, v spolupráci s Oravskou galériou, tu vytvorili hneď niekoľko stálych expozícií, aby mohli všetky pamiatky uchovať a zveľaďovať. Pozrieť si môžete expozíciu histórie zatopených obcí a stavby Oravskej priehrady, ale tiež torzo pôvodného symbolického cintorína, ktorý dnes tvorí expozíciu Oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia. V kostole nájdete expozíciu Tradičnej ľudovej plastiky a maľby a v jeho okolí park, ktorý tiež stojí za návštevu. Na ostrov premáva v letnej sezóne loďka Oravskej galérie. Nastúpiť na ňu môžete každých 90 minút v prístave obce Slanická Osada, alebo v Prístave.

Veľkolélsky ostrov

velkolelsky_ostrovjpg

https://www.visitdanube.eu/sk/podrobnosti/ekofarma-na-velkolelskom-ostrove

Ide o riečny ostrov vo vodách Dunaja neďaleko obce Veľký Lél v okrese Komárno. Je to krásny zelený kus zeme s výbornými podmienkami na pestovanie obilia či kukurice a chov dobytka. Aj preto sa tu od nepamäti úspešne farmárčilo. Ostrov je dodnes krásnym príkladom toho, ako sa môže snúbiť hospodárenie a ľudská činnosť s nespútanou prírodou. Stále sa tu totiž premávajú stáda kôz, oviec, kráv a koní pôvodného slovenského plemena huculy. Zároveň je aj ornitologickým rajom a pozorovať tu môžete množstvo vtáctva rôzneho druhu.

Ostrov je rovnako prírodnou rezerváciou, ktorá bola zapísaná do európskej siete chránených území Natura 2000. Najmä vďaka pestrej spleti lesných, mokradných a trávnatých biotopov. Toto územie je živým, unikátnym ekosystémom, pretože vďaka pôsobeniu záplav sa stále mení a vyvíja. Vždy sa tu teda bude dať objaviť niečo nové.

Nielen grécke či španielske, ale aj tie slovenské ostrovy určite stoja za návštevu. Ponúkajú širokú a zaujímavú spleť histórie, tradícií, umenia či jedinečnej prírody, ktorú môžete objaviť. Ak ste nad tým ešte neuvažovali, možno som vás aspoň trošku inšpirovala.