Spoznajte krásy tatranských plies

Trblietavé v slnečnom svetle, nádherne hrajúce všetkými farbami, pútavé svojou polohou. Voda čistá až priezračná, osviežujúca a príjemne chladná aj v horúcich dňoch. Tatranské plesá patria k najzaujímavejším skvostom vysokohorskej prírody, ktoré chodíme pri cestovaní po Slovensku obdivovať. Poskytujú útočisko, príjemné povzbudenie, relax a pohodu na vydýchnutie pri turistickej námahe.

Ako ste na to vy? Sú vám tatranské plesá známe? Koľko z nich ste už navštívili? Poznáte ich tajomstvá a zaujímavosti? Niekoľkými z nich vás rada prevediem.

Ako vznikli tatranské plesá

ako_vznikali 1jpg

(Batizovské pleso)

V našich veľhorách máme plesá ľadovcového pôvodu. Všetky teda vznikli práve činnosťou ľadovca. Časť z nich bola vytvorená zosúvajúcimi sa ľadovcami, ktoré vyhĺbili veľké útvary a zanechali v nich dostatok vody. To sú kárové plesá. Druhým typom sú morénové. Ak po zanikajúcich ľadovcoch ostalo v prirodzených priehlbinách a hrádzach dostatok vody, vytvoril sa práve tento typ. Hoci sa tatranské plesá stále tešia vysokej čírosti vody, dnes sa v nich už nestretnete s vodou z ľadovca. Vo všetkých ju už nahradila voda zrážková, z dažďa alebo snehu.

Základné fakty

faktyjpg

(Pleso nad Skokom)

Presný počet tatranských plies nie je celkom známy. Stále totiž nejaké zanikajú a vznikajú, vysychajú a obnovujú sa. Určite najviac ich však nájdete vo Vysokých Tatrách. Približne 100 sa ich nachádza na slovenskej strane a asi 40 na poľskej strane Tatier. Našim susedom však prislúchajú tie najväčšie a rovnako aj s najväčším objemom vody. Je až neuveriteľné, že tieto zaujímavé vodné plochy v sebe ukrývajú 50 miliónov m3 vody. Vodu z celých Tatier zbiera 40 potokov a vlievajú sa do 4 riek. Tými najväčšími sú Váh, Poprad a Dunajec.

Čo hovoria legendy

legendyjpg

(Morské oko)

Aké by to bolo, keby nám v Tatrách chýbali povesti či mysteriózne fakty? Aj o plesách kolujú legendy. V dávnej minulosti obyvatelia podtatranského regiónu verili, že tieto vodné plochy nemajú dno a že sú podzemnými kanálmi spojené s Baltským morom. Aj preto dlho každé pleso volali „morské oko“. Presvedčili o tomto fakte dokonca aj panovníkov, ktorí na toto územie poslali niekoľkých bádateľov. Takúto teóriu sa však nijako nepodarilo potvrdiť. Napriek tomu, najväčšiemu plesu v Tatrách, toto pomenovanie ostalo, je ním Morské oko.

Ktoré plesá sú tie NAJ?

Najväčšie tatranské pleso – Veľké Hincovo pleso

velke_hincovo_plesojpg

(Veľké Hincovo pleso)

Veľké Hincovo pleso je najväčším i najhlbším tatranským plesom na slovenskej strane. Nájdete ho v Mengusovskej doline v nadmorskej výške 1 945 m.n.m.. Vzhľadom na jeho polohu býva povrch jazera zamrznutý aj 270 dní v roku. Jeho maximálna hĺbka je úctyhodných 53 m. Ak ste zvedaví, ako vznikol názov tohto plesa, mám jeden zaujímavý tip. Takmer určite pochádza z pojmu „hinco“, čo boli starí baníci, ktorí v tatrách dolovali zlato. Alebo mohol byť Hinco aj tatranský trpaslík, ktorý pomáhal baníkom pri dolovaní zlata.

K nášmu najväčšiemu plesu vedie modro značný chodník z Popradského plesa. Výstup potrvá asi 1,5 hodinky. Ak by ste chceli pokračovať v turistike ďalej, môžete vyjsť až na vrchol Kôprovského štítu, alebo môžete pokračovať cez Vyšné Kôprovské sedlo do Kôprovej doliny. Všetky tieto výstupy a prechody patria už k tým trochu náročnejším. Aj svojou dĺžkou, aj prevýšením.

Najvyššie položené – Modré pleso

modre_plesojpg

https://www.severovychod.sk/vylet/modre-pleso

V Doline pod Sedielkom, na konci Malej Studenej doliny, leží Modré pleso. Ukrýva sa v nadmorskej výške 2 192 m.n.m., čo z neho robí najvyššie položené pleso v Tatrách. Jeho zdanlivo tmavo-modrá farba je spôsobená tým, že je z veľkej časti zaclonené skalnými stenami, ktoré tvoria najmä Ľadový hrebeň, Sedielko, Priečne sedlo či Široká veža.

Ak chcete toto pleso navštíviť, držte sa zelenej turistickej značky od Téryho chaty smerom na Sedielko. Časovo vám to zaberie necelú hodinku od chaty. Ak už sa ale k plesu vyberiete, odporúčam spojiť jeho návštevu aj s prechodom cez Sedielko do Javorovej doliny. Je to prekrásny, aj keď dlhší a náročnejší prechod. Javorová dolina však patrí k tým menej navštevovaným a tichším, preto si tam prírodu a výhľady omnoho viac užijete.

Najnižšie položené – Pleso pod Zverovkou

Naopak najnižšie položeným plesom v Tatrách je Pleso pod Zverovkou. Objavíte ho v Západných Tatrách v Roháčskej doline. Leží vo výške 973 m.n.m.. Vedie k nemu zeleno značný turistický chodník od obľúbeného východiskového bodu Západných Tatier - Zverovka.

Najkrajšie sfarbené – Zelené pleso

zelene_plesojpg

(Zelené pleso)

Zelené pleso aj so svojou legendárnou chatou, familiárne nazývanou Brnčalka, asi netreba veľmi predstavovať. Do môjho naj výberu som ho zaradila kvôli jeho netypickej zelenej farbe. Povesti hovoria, že ju spôsobil oslnivý zelený drahokam, ktorý do plesa spadol z blízkej Jastrabej veže. Pravdou ale je, že charakteristickú farbu mu dodávajú zelené škvrny spôsobené vyvierajúcimi prameňmi na jeho dne.

Zelené pleso patrí k jedným z najnavštevovanejších plies vo Vysokých Tatrách, či už v lete, alebo v zime. Určite za to vďačí aj svojej polohe, na linke Tatranskej magistrály. Najjednoduchšie sa k plesu dostanete po žltej značke zo zastávky Kežmarská biela voda. Je to ľahšia turistika vhodná aj pre rodiny s deťmi. Ak hľadáte niečo náročnejšie, vyberte sa z Tatranskej Lomnice, cez Skalnaté pleso a odtiaľ po magistrále cez Sedlo pod Svišťovkou. Zhora uvidíte krásny pohľad na celú Dolinu Zeleného plesa. Za najkrajší chodník však považujem ten z Tatranskej kotliny cez Chatu Plesnivec a Biele pleso.

Najfotografovanejšie – Štrbské pleso

strbske_plesojpg

(Štrbské pleso)

Hoci sa snažím masovkám v Tatrách stále vyhnúť, je pravdou, že Štrbské pleso dokáže ponúknuť nádherné západy slnka. Aj preto patrí k tým najfotografovanejším plesám. Má naozaj krásnu scenériu a ponúka jeden z najkrajších pohľadov na Vysoké Tatry. Zároveň je k nemu veľmi jednoduchý prístup, do 5 minút od zaparkovania auta môžete byť pri plese.

V lete sa tu môžete člnkovať, v zime sa preháňať na bežkách či korčuliach. Ja však odporúčam tie večerné návštevy, najmä v jeseni, mimo turistickej sezóny. Vyberte sa tu podvečer, počkajte si na krásne sfarbenie zapadajúceho slnka a odídete očarení.

Najatraktívnejšie v zime – Skalnaté pleso

skalnata-dolina-395jpg

http://www.ttstudio.sk/kategorie/zima/skalnata-dolina-395.html

Skalnaté pleso leží v nadmorskej výške 1754 m.n.m. v Skalnatej doline pod ochrannými krídlami Lomnického štítu. Patrí tiež k jedným z východiskových bodov najatraktívnejších výhľadov a lyžiarskych zážitkov. Existenciu plesa však ohrozujú okrem klimatických zmien aj ľudské zásahy, najmä rušná výstavba staníc lanoviek. Tieto faktory spôsobili, že pleso v niektorých mesiacoch vysychá a ani pokusy o zahradenie či utesnenie plesa neboli úspešné.

Zo Skalnatého plesa sa môžete kabínkovou lanovkou dostať na 2. najvyšší vrch Vysokých Tatier, na Lomnický štít, ktorý ponúka nezabudnuteľný pohľad. Je to zážitok, ktorý by mal každý horomil aspoň raz za život absolvovať.

V zime je Skalnaté pleso obľúbenou destináciou lyžiarov i skialpinistov. Mnohých láka najmä sedačková lanovka do Lomnického sedla, čo je najvyššie položená a zároveň najstrmšia zjazdovka na Slovensku.

K samotnému Skalnatému plesu sa dostanete buď lanovkou z Tatranskej Lomnice, alebo po svojich, časťou Tatranskej magistrály - z Hrebienka smerom na Zamkovského chatu a odtiaľ červenou značkou k Skalnatému plesu.

Najtajomnejšie - Temnosmrečianske plesá

nizne-temnosmrecinske-pleso-foto-jaroslav-moravcik-fotosutaz-chod-a-fot-2017_fulljpg

https://www.severovychod.sk/vylet/temnosmrecinske-plesa-vysoke-tatry

Vyšné a Nižné Temnosmrečianske plesá sa nachádzajú v málo navštevovanej Temnosmrečianskej doline. Turisticky prístupné Nižné Temnosmrečianske pleso sa nachádza v nadmorskej výške 1677 m.n.m. Tieto oblasti sú pokojné a naozaj tiché, tešia sa veľkej obľube lesnej zvery a sú vhodné na jej pozorovanie. Turistov tu už stretnete pomenej.

Ak rozmýšľate, ako sa k nim dostať, mne sa páčila modrá turistická cesta cez Kôprovu dolinu, ktorá sa dá skrátiť bicyklami. Zároveň si po ceste môžete pozrieť aj najvyšší slovenský vodopád, Kmeťov vodopád.

Ešte stále rozmýšľate, čo robiť cez víkend? Kam na výlet na Slovensku? Vedzte, že mnohé tatranské plesá sú ľahko a bezpečne prístupné aj v zime a ich návšteva bude určite zážitkom pre všetkých.