Poistite si bezpečie na horách

Bezpečnosť by mala byť v horách na prvom mieste. Či už pri cestovaní po Slovensku hľadáte lyžovačku, skialp terény, lezenie, beh alebo chodíte na turistiku, najdôležitejšie je, aby ste sa z výletu spokojne vrátili, nielen sa na neho vydali. Okrem pozornosti a ostražitosti vám k bezpečnému pohybu v horskom prostredí pomáha aj vhodné poistenie. Podmienky v našich malých veľhorách sa často rýchlo menia. Slnečný deň môže ľahko priniesť búrku s lejakom a už sa ocitáte v celkom inom prostredí. Preto si myslím, že pár centov, za ktoré je dnes už možné poistenie vybaviť, nikoho nebude mrzieť.

Prečo sa poistiť do hôr

poistenie_precojpg

https://www.hzs.sk/zachranne-akcie-video/

Samozrejme, že samotné poistenie nezabezpečí, aby sa vám v horách nič nestalo. Ale ak sa už niečo nepríjemné prihodí, aspoň vám pomôže znášať následky o niečo priaznivejšie. Predovšetkým tie finančné.

1.     Zásah horskej služby – pri pohybe v teréne, v ktorom pôsobí Horská záchranná služba, je od roku 2006 každá dospelá a spôsobilá osoba povinná uhradiť náklady za jej výjazd. Zásah horskej služby sa rozdeľuje na 2 časti. Zdravotná starostlivosť, ktorú pokrýva aj vaše bežné zdravotné poistenie. Druhá, technická časť, ktorá je spojená s pátraním, vyhľadávaním, neštandardným transportom a pod. Práve túto časť bežné zdravotné poistenie nepokrýva a vy ju musíte uhradiť v plnom rozsahu. Buď z vlastnej peňaženky, alebo vhodným poistným krytím. Podvrtnutie členka či ľahká zlomenina v horách vás môže stáť od 300 € do 600 €. Zložitejšie záchranné akcie sa môžu vyšplhať k sumám až do výšky 6 000 €.

2.     Pomoc po úraze - ak si zvolíte správne poistenie, môže vám pomôcť aj s rekonvalescenciou po úraze. Prispeje na rehabilitáciu, zaplatí časť nákladov za pobyt v nemocnici, prispeje napríklad k ušlej mzde, ak chýbate kvôli zraneniu v práci. Aj tu sa to môže nazbierať na celkom slušný peniaz.

3.     Psychická pohoda – v horách je možné zažiť veľa nepredvídaných udalostí. Ak sa však na čo najviac z nich dokážete pripraviť, môžete si zážitky užívať vo väčšej pohode. Vďaka poisteniu bude o vás do veľkej miery postarané, preto môžete mať čistejšiu hlavu a nemusíte myslieť na žiadny úraz.

Ako si vybrať poistenie do hôr

poistenie_ako_vybratJPG

Pri výbere vhodného poistenia práve pre vás, by ste mali zvážiť niekoľko faktorov. Tie totiž rozhodnú o tom, čo je pre vás najvýhodnejšie a pokryje väčšinu vašich aktivít. Skúste si teda položiť tieto nasledujúce otázky:

1.     Ako často sa pohybujete v horách? Koľko času v nich trávite?

Ak ste na horských chodníčkoch pomerne často, povedzme aspoň 15 krát v sezóne, vyhľadávate ich a radi na nich trávite svoj voľný čas, odporúčam, aby ste uprednostnili formu celoročného horského poistenia a nie tie jednodňové. Ak naopak vybehne do hôr 2-3 krát v roku, stačí, ak sa poistíte práve na tieto vybrané dni.

2.     Akým aktivitám sa venujete?

Pokiaľ sa snažíte naplno využiť všetko, čo ročné obdobie ponúka, lyžujete, skialpujete, leziete, beháte, bicyklujete a pod., je potrebné, aby ste si zvolili čo najkomplexnejšie poistenie. Také, ktoré vám pokryje rôzne aktivity, rôzne miesta, nadmorské výšky a pod. Ak sa venujete iba turistike, stačí vám vybrať niečo jednoduchšie.

3.     Pohybujete sa iba v slovenských horách, alebo za horskými zážitkami aj cestujete?

Využiť európske poistenie sa oplatí najmä tým, ktorí cestujú aj k našim susedom, alebo ich lákajú väčšie hory. Tu je dobré zvážiť aj to, v akých nadmorských výškach sa pohybujete. Nie každé poistenie totiž siaha až do výšok nad 5 000 m. n. m.

4.     Chodíte len po značených turistických trasách, alebo chodíte aj liezť?

Nadšenci lezenia dobre vedia, že ich nohy často chodia aj po neznačených chodníčkoch. Hľadajú nástupové cesty, a preto sa často pohybujú v neznámom teréne. Ich poistenie by teda malo zahŕňať aj možnosť pohybu v týchto častiach hôr. Ak takéto poistenie nemáte a záchranári vás nájdu práve v tejto lokalite, je to akoby ste poistení ani neboli.

Typ horského poistenie podľa turistu

Ak ste si už zodpovedali na uvedené otázky vyššie, zrejme sa nájdete v jednej z kategórií turistov. K nim pridávam aj odporúčanie na typy poistenia, ktoré by podľa mňa mohli byť vyhovujúce.

Príležitostní návštevníci hôr – jednodňové poistenie

prilezitostny_navstevnikjpg

Tu radím turistov, ktorí si plánujú výlety prevažne v slovenskej prírode. Ich výjazdy sú skôr občasné, nie sú vo vysokých nadmorských výškach a smerujú vždy po značených turistických chodníčkoch, napríklad k vysokohorským chatám. Takýmto turistom odporúčam jednodňové poistenie, ktoré sa dá úplne pohodlne vybaviť aj online. Dnes ho už poskytuje viacero veľkých poisťovní, takže stačí len nájsť vhodný balíček, ktorý by vám vyhovoval. Využiť môžete napríklad poisťovňu Union, ktorá poskytovala túto možnosť ako jedna z prvých. Celkom prakticky vybavíte poistenie aj na stránke poisťovne Alianz alebo Generali. Poistenie online je vhodné vybaviť najneskôr jeden deň pred plánovaným odchodom, elektronicky všetko uhradíte a mailom vám prídu všetky dokumenty či potvrdenia. Rýchle, praktické, pohodlné.

 

Aktívni turisti – celoročné poistenie

aktivny_turistajpg

Do tejto kategórie patria tí, ktorí sa snažia tráviť svoj čas v prírode a horách čo najviac. Sú aktívni, turistiku, cyklistiku, bežky či beh plánujú často a radi. Vyhľadávajú síce bezpečné značené chodníky či prechody, ale kondične náročnejšie a vo vyšších výškach. Zdržiavajú sa prevažne na Slovensku a radi využijú aj nejakú zľavu na vysokohorských chatách. Takýmto horalom odporúčam určite celoročné poistenie. Ideálne, ak by ste sa mohli stať členmi turistického klubu, ktorý pôsobí vo vašom najbližšom okolí a je registrovaný v Klube slovenských turistov. Členstvo a uhradenie členského poplatku vám totiž zabezpečí aj celoročné poistenie za veľmi dobrých podmienok. Okrem iného umožní aj využívať rôzne zľavy na chatách či v športových obchodoch. Začiatok roka je ideálny čas na prípadný vstup do nejakého klubu, aby ste výhody mohli čerpať čo najdlhšie. Väčšina klubov je partia výborných ľudí, plánujú zaujímavé výlety a môžu byť skvelou inšpiráciou.

Nároční horali – špeciálne poistenie

narocny_horaljpg

Pre mňa sú to tí, ktorí vyhľadávajú aj zahraničné výlety a vyššie nadmorské výšky im nie sú cudzie. Občas si zaskočia na neznačený chodník, ferratu alebo zaliezť s horským vodcom či sprievodcom. Obyčajne sa venujú mnohým aktivitám, rizikovejším športom a majú radi aj správnu dávku adrenalínu. Ich nároky na poistenie sú preto špecifickejšie. Za mňa túto kategóriu veľmi dobre pokrývajú celoročné poistenia, ktoré svojim členom ponúkajú buď Slovenský horolezecký spolok JAMES alebo rakúsky spolok Alpenverein. Poistenie získate, keď sa stanete členom a zaplatíte členský poplatok. Tiež tu viete všetko vybaviť online, podklady dostaneme mailom a poštou, všetko pomerne rýchlo a jednoducho. Okrem poistenia vám členstvo prináša aj mnohé výhody na európskych chatách, zľavy z ubytovaní alebo aj zľavy v mnohých športových obchodoch. Tieto poistenia sú už o niečo drahšie, ale občas sa objaví aj zaujímavá akcia, rodinná či partnerská zľava, a vtedy môžete získať skvelé podmienky za dobré ceny.

Ak máte byť správni turisti či horali, mali by ste pri plánovaní výletu myslieť na všetko. Nielen kedy, ako a kam sa vydať, aké bude počasie, ale aj na to, aby ste mali bezpečný návrat. Snažila som sa vám pripraviť praktický prehľad, aby ste sa vedeli rýchlo rozhodnúť a táto časť plánovania vám nezabrala viac, ako pár minút. V horách hlavne bezpečne!