Spoznajte slovenské singletraily

Rozvoj cyklistiky na Slovensku v poslednom období asi nemusím nijako zdôrazňovať. Už len nákup samotného bicykla začína byť ťažkým orieškom, rovnako, ako niektorých súčiastok či vybavenia. Po všetkom je obrovský dopyt. Narastajúci záujem o tento krásny šport však zároveň podnietil aj mnoho dobrovoľníkov, asociácií či samosprávy, aby vytvorili alebo zveľadili miesta, kde sa môžu nadšenci bicyklovania vyblázniť.

Ja mám vietor vo vlasoch rada. Prilba na hlave mi nevadí a občas sa nebránim ani primeranej dávke adrenalínu. Preto ma zaujali trošku náročnejšie cyklotrasy určené najmä trailovým jazdcom, ktorí už majú nejaké skúseností. Ak k nim patríte aj vy, ponúkam vám prehľad slovenských cyklotrailov či singletrailov, kde si môžete užiť parádnu jazdu.

Princíp a základné pravidlá

pravidlajpg

https://www.welovecycling.com/sk/2019/11/08/tip-na-vylet-paradne-traily-na-cyklostopy-v-starej-lubovni/

Singletraily či singletracky sú predovšetkým zážitkové cyklocesty, ktoré si majú bikeri užívať. Prvou podmienkou teda je, zvoliť si takú cestu, ktorá zodpovedná našim schopnostiam. Takmer vždy sú označené podľa náročnosti a určite nie je hanbou vybrať si na začiatok radšej niečo ľahšie, kým nepoznáme svoje zručnosti.

Úvod trasy môže byť trochu náročnejší. Často ide o kľukaté stúpanie, strmšie úseky nahor, takže volíme ľahké prevody, utierame spotené čelá a občas lapáme po dychu. No odmenou býva plynulý zjazd nadol cez nádhernú prírodu, lúky, svahy či lesy. Jeho sklon môže byť mierny, alebo adrenalínový, doplnený aj skokmi či prekážkami. Všetko záleží od obtiažnosti trasy, ktorú si zvolíte.

Ako už naznačuje ich názov, singletraily sú najčastejšie jednosmerné trasy. Obyčajne to znamená, že jeden smer cesty vedie nahor a druhý nadol. Chodníčky sú často široké akurát na jeden bicykel, preto je takéto rozloženie rozumné a určite zvyšuje bezpečnosť na trase. Je preto potrebné to dodržiavať.

KE.CY - Košické cyklotraily

kecy_kejpg

https://www.mtnlovers.sk/clanok/291/ke-cy-kosicke-cyklotraily

Okolie Košíc sa hrdí zaujímavou spleťou cyklotrás, ktorá je určená širokej verejnosti. Nadšenci horskej cyklistiky a náročnejších zjazdov však neboli celkom spokojní. Preto sa rozhodli svojpomocne vybudovať legálnu sieť udržiavaných a zábavných trailov v miestnych lesoch.

Košické cyklotraily sa viažu na košickú rekreačnú oblasť Bankov, ktorá je rýchlo a ľahko dostupná bicyklom priamo z mesta. Je to veľmi pekné miesto na výlety aj pre rodiny s deťmi. Traily sa tu začali budovať už v roku 2008 a odvtedy sa im podarilo vystavať 25 km perfektného jazdenia.

Dnes tvorí túto dráhu 15 trailov rozdelených do 6 zón. Nájdete tu predovšetkým stredne ťažké a ťažké obtiažnosti, takže pocvičíte a vycibríte svoje schopnosti. Tešiť sa ale môžete na zaslúženú orosenú odmenu v podobe dobrého čapovaného pivka. Košické cyklotraily totiž patria k tým, ktoré ponúkajú aj celkom slušnú sociálnu vybavenosť.

Cyklostopy Stará Ľubovňa

cyklostopyjpg

https://www.cyklostopy.sk/

Stará Ľubovňa môže vyzerať ako nenápadné malé mestečko na severe Spiša. Ak sa však na ňu pozriete zblízka, môžete veľa objaviť. Viac ako 700 ročná história priniesla mestu množstvo zaujímavostí. Jeden z najkrajších skanzenov, romantický skalný hrad vypínajúci sa na vysokom brale, a tiež mimoriadne zaujímavú sieť singletrailov.

Cyklostopy sú jednými z najkrajšie značených trailov na Slovensku. Piktogramy a názvy trás podľa zvierat sú skvelo vymyslené i krásne zobrazené. Charakter zvieraťa dokonca tak trochu napovedá aj o charaktere trasy. Mnohé preveria vaše zdatnosti na poslednú chvíľu, takže vyberať treba obozretne.

Prvé traily nadobudli svoju podobu okolo roku 2014, ako inak, rukami domácich nadšencov. Dnes je trailových trás 8 v rôznych obtiažnostiach a všetky sa vinú v lokalite pod Oslím vrchom.

 

Singletrails Lechnica

lechnicajpg

https://beskidtrail.pl/lechnica-singletrails/

Splav Dunajca na legendárnych pltiach asi pozná nejeden slovenský turista. Krásy Pienin, Zamaguria a osobitosti tohto regiónu vrelo odporúčam. Ak ho ešte nepoznáte, naplánujte si cestu do Červeného Kláštora a nezabudnite pribaliť aj bicykle. V neďalekej obci Lechnica vás totiž môže potešiť výživná trailová jazda. Za týmto projektom konečne stojí samospráva a aktivita starostu obce.

Učupenú a trošku skrytú spleť trailov objavíte na konci obce. Budovať sa začala okolo roku 2014 a neustále sa na nej pracuje. Aktuálne sú k dispozícii 2 okruhy, 11 km GRIFTOF, 7 km ŠPICA a 1,4 km dlhý zjazd GVIZD. Traily sa vinú krásnou zamagurskou prírodou, lúkami, lesíkom a na vrchole sú prekrásne výhľady na dominantné Tri Koruny.

Laskomerské singletraily

laskomerske_trailsjpeg

https://mybystrica.sme.sk/g/134035/laskomerske-singletraily?photo=p4412927

Okolie Banskej Bystrice je na trailové jazdenie a horskú cyklistiku ako stvorené. Ak však nie ste nadšencami stúpania a šliapania, budete sa musieť prekonať. Tu si ho totiž užijete dostatok. Laskomerská dolina ponúka všetko, čo prírodne naladený jedinec potrebuje. Ručanie jeleňa, cingajúce zvonce kráv a oviec, nádherné západy slnka, ale aj výhľady na dominantnú Krížnu.

Bystrické traily sa začali budovať v roku 2014, ich základom boli zabudnuté lesné chodníčky a zvážnice, ktoré sa postupne upravili. Aktuálne je k dispozícii 5 trás, ktoré ponúkajú rôzne dĺžky, náročnosť i profil. Na svoje si tu teda prídu ozaj rôzni bikeri.

Hornonitrianske stopy

hornonitrianskejpg

https://www.biker.sk/znacka/hornonitrianske-stopy/

Výborné pojazdenie s nádychom histórie ukrývajú aj Bojnice. Hornonitrianske stopy sú súčasťou Bojnicko-Dubnickej cyklotrasy a vďaka tomu poskytujú cyklistické vyžitie naozaj pre každého. Prekrásne prostredie, blízkosť historického skvostu v podobe Bojnického zámku alebo najväčšej ZOO na Slovensku dáva tomuto miestu vynikajúci potenciál v cestovnom ruchu.

Hornonitrianske stopy fungujú už nejaký čas, v prevádzke sú od roku 2018. Sú výborne značené, poblúdiť by ste teda nemali a v ich názvoch môžete cítiť aj hrdosť miestnych na historické korene. Kde inde by ste hľadali Turzov flow, Korvínov, Pálfyho či Gilethov trail?

Na svoje si tu prídu aj začiatočníci, ktorí môžu objaviť čaro trailového jazdenia, ale ani skúsení jazdci sa tu nebudú nudiť. Traily sú totiž rôznej náročnosti a hoci majú zväčša prírodný charakter niektoré časti sú doplnené aj o výživné technické prvky.

Baťove traily

Batove_traily-bicyklizmusjpg

https://bicyklizmus.sk/hes2-2021-batove-traily-az-sa-z-topanok-prasi/

Možno ste to mnohí ani netušili, rovnako, ako ja, že mesto Partizánske sa kedysi označovalo ako „Baťovany“. Je to zvláštna destinácia, ktorú pri cestovaní Slovenskom asi skôr prehliadneme, akoby sme si ju vytipovali na výlet. Rozvoj dobrodružnej cyklistiky však môže zmeniť naše rozhodnutie.

Mierne skryté v lesoch nad mestom sa totiž nachádzajú najmladšie slovenské traily, ktoré si nesú symbolický názov - Baťove. Tiahnu sa okolo Osečného vrchu a aj keď sú kratšie, sú pomerne intenzívne. A to sa zdá, že v okolí Partizánskeho hôr niet. Trasy sú 3 s rôznou náročnosťou a majú charakter upravených lesných chodníkov a zvážnic.

Trail Biely kríž

biely_kriz_trailjpg

https://www.restartnisa.sk/slalomka-paradny-mtb-singletrack-z-dielne-o-z-trail-biely-kriz/

Aby ani nadšenci terénnej horskej cyklistiky v hlavnom meste neboli ochudobnení o zážitkové jazdenie, vznikol zaujímavý projekt - Trail Biely kríž. Situovaný je nad mestskou časťou Bratislava – Rača na úpätí Malých Karpát.

Traily sa začali budovať a stavať už v roku 2013 takže v aktuálnom čase patrí Biely Kríž k dobre známym trailovým lokalitám, ktorá láka nielen domácich. Objaviť tu môžete 5 trás, ktoré sú rozdelené do 2 zón. Majú rôznu obtiažnosť, spadajú do stredne ťažkých až ťažkých, ale mnohé technické miesta sa dajú bezpečne obísť, takže na svoje si prídu aj menej skúsení bikeri.

Cesty majú prevažne prírodný charakter a stavané sú tak, aby prebehlo čo najmenej stretov s ostatnými návštevníkmi. Lokalita Biely Kríž je totiž medzi Bratislavčanmi veľmi obľúbená aj na prechádzky či kratšie výlety. Podľa hodnotenia odborníkov, patrí Trail Biely Kríž k najlepším legálnym lokalitám na trailové jazdenie.

Niektoré miesta pri ceste Slovenskom nenápadne prehliadame. Nie úmyselne, ale jednoducho nevieme, aké zaujímavosti ukrývajú. Tak naložte bicykle a skúste vďaka nim objavovať nepoznané. Ak vám k tomu pomôžu napríklad aj moje tipy, budem sa tešiť.