Netradičné spoznávanie histórie cez ukryté vojenské bunkre

Mnohí mi určite dáte za pravdu, ak poviem, že naša krásna krajina má nielen malebné hory, závideniahodné vodné plochy, vzácne podzemné poklady, ale aj úžasné lesy. Tie nám ponúkajú nielen čerstvý vzduch, chutné plody, ale aj zvláštne odtlačky histórie. Napríklad v podobe vojenských bunkrov, ktoré sú v nich neraz dobre ukryté.

Prečo tu sú a čo je s nimi dnes?

bunkre_morava_2jpg

https://www.filmcommission.sk/1130-sk/concrete-military-bunkers-near-vysoka-pri-morave-village/

Na Slovensku máme schovaných, a často aj úplne zabudnutých, asi 557 vojenských bunkrov. Zrejme najviac sa ich nachádza v okolí Bratislavy a pozdĺž rieky Moravy. Kopírujú časť hranice s Rakúskom a ako sa aj dá predpokladať, súvisia s dávnymi prípravami na 2. svetovú vojnu. Boli vystavané v druhej polovici 30-tych rokov, aby chránili naše územie pred nemeckou agresiou. Že to s tým opevnením bolo myslené skutočne vážne napovedajú aj pomerne tesné rozostupy medzi jednotlivými stavbami. Sú od seba vzdialené len 150-400 m a v blízkosti nášho hlavného mesta ich môžete objaviť až cez 100.

Hoci v minulosti tvorili tieto bunkre neuveriteľne dôležitú súčasť obrany a ochrany nášho územia, po skončení vojny ostali mnohé ponechané napospas osudu. Na ich obnovu nemá štát finančné prostriedky, preto väčšina z nich zostala opustená, rozpadáva sa, odchádza do zabudnutia a chátra. Lepšia budúcnosť čaká len tých pár, ktoré sú verejnosti prístupné a stali sa múzeami. Alebo zaujali skupinku zanietených, ktorá sa rozhodla predstaviť ich netradičným spôsobom. Vo forme zážitkového ubytovania.

Nocovanie v bunkri

noc_v_bunkrijpg

https://bunkers.sk/fotogaleria/

Možnosť takéhoto jedinečného zážitku by ste si nemali nechať ujsť. Najmä ak ste nadšencami histórie a túžite sa vrátiť do rokov minulých aspoň na pár vzácnych okamihov. Vaše kroky by mali smerovať do okolia Devínskeho jazera, teda asi 20 minút cesty od Bratislavy. Tu objavíte perfektne zrekonštruovaný bunker, ktorý ponúka úplne netradičné prenocovanie, a tým aj vstupenku do dávnych vojnových čias.

bunker_vzor_37jpg

https://www.fiemso.com/sk/vojensky-bunker-devinske-jazero

Ide o stavbu, ktorá typovo nesie názov Vzor 37. Tento bunker patril medzi najrozšírenejšie, takzvané ľahké objekty vojenskej obrannej línie. Bol určený na bočné streľby z dvoch guľometov umiestnených v strieľňach. Tie boli chránené typickými výstupkami, ktoré sa nazývajú „uši“. Tradičnú posádku tu tvorilo 7 mužov so základnými zbraňami, najmä ťažkými a ľahkými guľometmi. Vstup bol chránený pancierovými dverami a na ochranu zadnej časti slúžil granátový sklz. Na pozorovanie okolia boli určené periskopy zabudované v strope. Ručný ventilátor zabezpečoval dodávku vzduchu a chránil posádku pred splodinami z výbuchov. Konštrukcia objektu bola železobetónová, so stropom hrubým 80-120 cm. Pred zrakom nepriateľov bol objekt navyše opatrený aj zemným valom.

Celkom iná pohoda

bunker_ubytkojpg

https://bunkers.sk/fotogaleria/

Aktuálne však bunker poskytuje celkom inú pohodu, ako to bolo kedysi. Prekrásne tiché prostredie v lone prírody zrejme vnímali v ozbrojenom konflikte celkom inak. Myslím, že vojakom sa ani nesnívalo o mäkkej posteli s televízorom, o stolovaní s kompletným vybavením, umývadle či plynovom variči. To všetko je dnes samozrejmým vybavením. Príjemnú atmosféru a teplo aj v chladných dňoch zabezpečí piecka na drevo.

buker_grilovaniejpg

https://bunkers.sk/fotogaleria/

Bonusom je suché WC v blízkosti objektu a krásne upravené vonkajšie prostredie, kde môžete opekať , grilovať či len jednoducho pozorovať hviezdy počas teplých nocí. Tak čo, idete do toho? Rezerváciu vybavíte aj pohodlne online.

Jednodňové výlety

Riešenie však máme aj pre tých, ktorí nie sú do histórie ponorení až takto vášnivo. Ak vám stačí len ľahšia prechádzka a letmé nakuknutie do týchto objektov, máte viac než dosť možností.

Vojenský bunker v obci Bretka

bunker_bretkajpg

https://spoznajslovensko.eu/vojensky-bunker-v-obci-bretka/

Ľahkú dostupnosť k vojenskej histórii predstavuje bunker v obci Bretka, v okrese Rožňava. Ide o typický Vzor 37 postavený československou armádou, ktorý tu ostal ako jediný zachovaný. Pôvodne bolo týchto objektov 7, no všetky ostatné boli zničené maďarskou armádou v rokoch 1941-1942.

Vojenské bunkre pri obci Slanská Huta

bunker_slansk hutajpg

https://www.keturist.sk/info/vojenske-bunkre-z-i-csr-pri-obci-slanska-huta/

Mimoriadnou zaujímavosťou je aj sústava bunkrov na východnom Slovensku v Slanských vrchoch. V blízkosti obľúbeného rekreačného jazera Izra, sú v lese ukryté ľahké vojenské opevnenia. Boli vystavené v katastroch obcí Kuzmice, Slanská Huta a Michaľany v rokoch 1937-1938 v počte približne 50 ks. Hoci neboli nikdy vojensky využité, sú najdlhším súvislým opevnením na východe Slovenska. Dnes sa zachovalo približne 20 stavieb, ktoré sú jednoducho dostupné a určite stoja za preskúmanie.

Vojenský bunker „Veľryba“ v Dubnici nad Váhom

bunker_velrybajpg

https://www.turistika.cz/mista/vylet-k-bunkru-velryba-v-lese-u-dubnice-nad-vahom/detail

Neďaleko mesta Dubnica nad Váhom, v zalesnenom svahu Holá hora, môžete naďabiť na úžasne zachovalý a mimoriadne rozsiahly vojenský bunker. Pomenovanie „veľryba“ je ľudové a nie je to jeho oficiálny názov. Súvisí s tvarom stavby, ktorý veľrybu pripomína. Tento bunker je iný ako typické vzory 37. Je rozsiahlejší, má pravdepodobne až 3 podlažia a hoci má okienka, neslúžili ako strieľne. Preto sa uvažuje, že tento objekt mal mať skôr pozorovací účel. Rok jeho vzniku tiež nie je jasný. Keďže sa konštrukciou odlišuje od tých, ktoré stavala československá armáda pred vojnou, mohol vzniknúť aj neskôr a byť vybudovaný na iné využitie. Napríklad ako úkryt pre štáb civilnej obrany, či na uchovanie štátnej dokumentácie. V každom prípade je veľmi zaujímavý.

Partizánske bunkre Zemľanky

partizanske-bunkre-zemlankyjpg

https://slovenskycestovatel.sk/item/partizanske-bunkre-zemlanky

Pri prechádzke lesmi Bielych Karpát, v doline potoka Kostolík, môžete tiež natrafiť na zaujímavé stavby. Ide o partizánske bunkre „Zemľanky“, ktoré počas Slovenského národného povstania slúžili partizánom ako táborisko. Spomína sa najmä partizánsky oddiel kapitána Miloša Uhra, ktorý tu operoval a pre Nemcov predstavoval veľké nebezpečenstvo. Ako mnoho podobných objektov, aj tieto boli po vojne zanedbané a značne zničené. O ich peknú obnovu sa však postaral Slovenský zväz protifašistických bojovníkov a dnes sú vďaka nemu prístupné a dá sa do nich nahliadnuť.

Konkrétny a jedinečný dotyk histórie, našich dejín, vojny a bojov. To všetko predstavujú vojenské bunkre, ktorých je na našom území neúrekom. Skutočne som netušila, že ich môžete nájsť ukryté takmer v každom kúte Slovenska. Pre niekoho sú príjemným spestrením výletu, iní ich vyhľadávajú ako cieľ svojej prechádzky či turistky. No a poniektorých fascinujú natoľko, že by neváhali stráviť tam aj niekoľko dní. Naša krásna krajina ponúka možnosť pre každého, stačí ju len nájsť a využiť.