8 tipov na netradičné ubytovanie s unikátnym zážitkom

Kto by nechcel aspoň jednu noc spať v perníkovej chalúpke. Alebo čo takto indiánske típí? K dispozícii je aj včelí hotel či folklórna chyža. Všetky tieto neobvyklé miesta môžete navštíviť na Slovensku. Sú zasadené v nádhernom prostredí, kde si môžete vychutnať ich jedinečnú myšlienku.

Folklórna chyža v Bojniciach

folklorna_chyza_1jpg

folklorna_chyza_2jpg

https://www.nehnutelnosti.sk/magazin-o-byvani/41797-folklorna-chyza-unikatny-slovensky-projekt-ktory-ponuka-netradicne-ubytovanie-hned-vedla-bojnickeho-zamku/

Neďaleko Bojnického zámku sa nachádza ubytovanie, ktoré vám umožní preniesť sa do života našich predkov a spoznať ich tradície. Folklórna chyža je súčasťou Bojnického dvora spolu s reštauráciou, kaviarňou či malými obchodíkmi, kde si môžete kúpiť remeselné a tradičné výrobky. Areál dvora sa však na noc zamyká a vy sa tak ocitne celkom sami pod hradbami zámku. Priamo z okien chyže si môžete vychutnať pohľad na jeho majestátne vežičky a užiť si rozprávkovú romantiku.

Folklórna chyža ponúka ubytovanie pre 4 osoby v 2 izbách, chyžkách. Jedna je modrá, druhá červená. Už pri vstupe do nich sa ocitne akoby v dávnej minulosti. Objavíte steny zdobené krásnymi ornamentami typickými pre hornonitriansky región. Vybavenie je pôvodné, takže moderný komfort nečakajte. Toaleta a sprcha sú mimo chyžky na dvore a s elektrinou či wifi sa už vopred rozlúčte. Dopriata vám však bude pohoda, ticho a pokoj počas večerného súmraku a oddýchne si najmä hlava, ktorá sa odbremení od všetkých online notifikácií.

Voz na farme v Hrušove

farma_hruov_1jpg

https://sk.airbnb.com/rooms/33556950?source_impression_id=p3_1660211829_dbEeprk9Srhd%2BVps&modal=PHOTO_TOUR_SCROLLABLE&modalItem=1185014624

Ubytovanie z celkom iného súdka ponúka farma v Hrušove, neďaleko Banskej Bystrice. Toto miesto s prívetivými majiteľmi vás v okamihu prenesie do obdobia ikonického Limonádového Joa. Veľmi nápadne sa totiž podobá americkému západu a kto má správnu dávku fantázie, razom sa ocitne v divokom westerne.

Farma plná atypických zvierat ako Emu, Lama alpaca či Blacknose ovečky ponúka mnoho zaujímavostí a k tomu aj spanie na netradičnom mieste. V dômyselnom ovčiarskom voze, ktorý je vybavený pohodlnou posteľou pre 2 osoby, klimatizáciou, ohrievačom či ostatnými výdobytkami modernej doby. V blízkosti sa nachádza aj toaleta a sprcha. A komu by sa málilo, skombinovať to môže aj s indiánskym típí, ktoré je tiež súčasťou areálu.

Keďže toto ubytovanie je priamo na farme, na raňajky vás budú čakať čerstvé špeciality domácej výroby a deň si môžete spestriť jazdou na koni alebo džípovými safari. Prekvapí vás však aj bazén či masáže.

ForRest Glamping Banská Štiavnica

forrest_glamp_1jpg

https://forrestglamp.sk/ubytovanie-u-nas/

Areál s nádhernými stanovými chatkami poskytuje skutočný náhľad do srdca prírody. Zaspávať môžete pod hviezdami a budiť sa budete s prvými lenivými slnečnými lúčmi. Ak chcete naozaj pocítiť dotyk lúky či lesa, tu budete na správnom mieste.

Hoci v lone prírody, avšak so všetkým pohodlím, na ktorý ste zvyknutí. Aj tie najmenšie, 2 lôžkové chatky, sú totiž vybavené samostatnou toaletou a sprchovacím kútom, elektrinou či vysokorýchlostným internetom. Obdivovať krásu Slovenska môžete aj vďaka priestrannej terase, na ktorej vám majitelia vedia rozložiť aj súkromnú vírivku, pre ešte väčší relax a pohodu. Súčasťou areálu je aj sauna, kde môžete príjemne ukončiť deň strávený turistikou, či na bicykloch.

Väčšie chatky sú ešte priestrannejšie a nájdete v nich aj plne vybavenú kuchynku s chladničkou. Vo ForRest Glampingu sa nemusíte obávať horúčav alebo studených chodidiel. V lete totiž disponujú klimatizáciou a v zime príjemným podlahovým kúrením. Na svoje si tu zrejme prídu všetky kategórie cestovateľov, keďže v ponuke sú chatky typu Couple, pre 2 osoby, až po ubytovanie Exclusive, ktoré je naozaj priestranné a maximálne komfortné aj pre viacčlennú rodinu.

Včelí hotel alebo Apidomček Štiavnické Bane

vceli-hotel-1jpg

vceli-hotel-2jpg

https://www.vcelihotel.sk/

Kedysi vyzerala každodenná práca so včelami trošku inak ako dnes. Samostatné úle, ktoré v dnešných dňoch vídame, sú skôr výdobytkom modernej doby. V minulosti boli súčasťou života všetkých včelárov včelíny, ktoré stavali pre svoje včielky. Tu si spoločne v dobrom nažívali, vzájomne si užívali svoju prítomnosť a hoci o tom ani nevedeli, práve tu boli včelári vystavení účinkom tzv. apiterapie.

Apidomček v blízkosti Banskej Štiavnice vlastne nie je ničím novým. Je to prekrásny včelín uspôsobený na bezpečný pobyt ľudí v ňom. Na rozdiel od klasických včelínov, tu sú včielky od ľudí prísne oddelené a domček je považovaný za „včelotesný“. Má atypický tvar včelej bunky, presného šesťuholníka, čo je základný stavebný prvok v každom úli. Je postavený z veľkej časti z prírodných a recyklovaných materiálov, ktoré boli ošetrené špeciálnymi prírodnými nátermi a farbami. Spoločnosť v tomto hoteli vám bude robiť 40-320 tisíc včiel a vy si môžete užívať ich ozdravné pôsobenie na telo i myseľ.

Včelí hotel je totiž miestom, ktoré môže výrazne posilniť naše zdravie. Domček, v ktorom prebýva toľko včiel, je plný éterických olejov, zmesi látok z nektáru, vosku, silíc, živíc, peľu, či feromónov včiel, ktoré blahodarne pôsobia na dýchacie cesty. Pomáhajú tiež k uvoľneniu, odbúravajú stres, nervozitu a vedia dopomôcť k lepšiemu spánku. Ak ste teda rovnakým fanúšikom včelích produktov ako ja, našli ste vytúžené miesto.

Rozprávková dedinka v Dolnom Kubíne

rozpravkova_dedinka_1jpg

http://www.penzionkoliba.sk/rozpravkova-dedinka

Neviem ako vy, ale ja si na rozprávky spomínam s veľkou láskou a radosťou. Sú cestou späť do detskej, ničím neobmedzenej fantázie, a do bezstarostného obdobia smiechu a hier. Preto ma neuveriteľne potešilo, keď som objavila tento netradičný projekt Rozprávkovej dedinky v Dolnom Kubíne. Ponúka ubytovanie až v 7 atypických domčekoch, ktoré vás prenesú doslova do rozprávky.

Objavíte tu napríklad Domček na stračej nôžke, Perníkovú chalúpku alebo Domček Hobita. Všetky však poskytujú pohodlie a komfort, takže sú skvelé aj pre rodiny s malými deťmi. Vybavené sú samostatnými toaletami, sprchami, kuchynským kútikom aj priestrannou spoločenskou miestnosťou, v ktorej si môžete aj zakúriť v krbe. Už len otvoriť peknú rozprávkovú knižku a začítať sa do známeho „kde bolo, tam bolo...“.

Slovenské safari v Čebovciach

slovenske_safarijpg

https://www.airbnb.com/rooms/7232326?guests=2&s=7I3gcZDW&source_impression_id=p3_1660222958_8BZIrUmh7dsQTEJX&modal=PHOTO_TOUR_SCROLLABLE

Páči sa vám predstava kempovania, ale tej reality sa trochu obávate? Nabalené auto až do prasknutia, nepohodlné spanie na zemi, žiadna toaleta a problém so stravovaním. Ak vás mátajú takéto predsudky, obec Čebovce v blízkosti Veľkého Krtíša vám môže ponúknuť zaujímavé riešenie. Prináša totiž zážitkové spanie v pohodlnom a priestrannom stane, ktorý je typický práve pre africké safari. Tu však nájdete slovenský variant zasadený v našej prekrásnej prírode. Pohybovať sa okolo vás budú voľne žijúce zvieratá a zacítite aj vôňu lúčnych kvetov.

Stan je priestrannejší ako mnohé hotelové izby, vybavený je pohodlnou posteľou, pohovkou, súpravou na prípravu večere, ale tiež chladničkou či kávovarom. Nechýba ani teraska napríklad na zážitkové raňajky v lone prírody. Hosťom je v kempe k dispozícii kompletné sociálne zariadenie, dokonca aj práčka so sušičkou. Tak čo, vyskúšate slovenské safari?

BeVan

bevan_1jpeg

https://miribord.com/sk/bevan/1784

V období, keď bolo cestovanie do zahraničia komplikované či výraznejšie obmedzené, mnohí z nás začali objavovať krásy našej rodnej krajiny. Zistili sme, že Slovensko je naozaj nádherné a má čo ponúknuť. Zatúžili sme stratiť sa v malebných dolinách alebo majestátnych horách aj na niekoľko dní. Spoznávať vždy nové a nové miesta a spať aj tam, kde líšky dávajú dobrú noc. Patríte aj vy medzi takýchto turistov? Potom je tento tip práve pre vás.

Urobiť si niekoľko dňový roadtrip na ceste Slovenskom je už dlho mojou túžbou. Skvelým nástrojom na jej uskutočnenie môže byť BeVan. Ide vlastne o dodávku, ktorá je prerobená na karavan, no stále poskytuje pohodlie malého domčeka. K dispozícii tu je dostatok úložného priestoru, manželská posteľ, nádrž na vodu, nezávislá solárna energia, ale aj chladnička a plynový sporák. Pred veľkým chladom ochráni samostatné vykurovanie. Pre dobrodruhov ako stvorené, čo poviete?

Cave house v Dudinciach

cave_housejpg

https://cs.airbnb.com/rooms/21339828?location=Slovensko&toddlers=0&adults=2&source_impression_id=p3_1563349360_R5tfqGq65qU6pxoL&s=_xD1bG5K&guests=2&sl_alternate_dates_exclusion=true&fbclid=IwAR2Ss8EugQQdJkoaNmTKgQ08uJjr0U1HZFEGLBaTwOcFIosu_2CqEqzg38A&modal=PHOTO_TOUR_SCROLLABLE

No a pre fajnšmekrov mám aj niečo ozaj výnimočné. Ak si skutočne chcete oddýchnuť od akéhokoľvek ruchu a civilizácie, je tu možnosť zaliezť do jaskyne. A to doslova. Je to inak skvelý tip nielen pre obdivovateľov Flinstonovcov, ale aj pre tých, ktorí hľadajú možnosť schladiť sa v letných horúčavách.

Ubytovanie v skale, alebo Cave house v Dudinciach, vás prenesie do dôb dávno minulých, ale môže pomôcť aj vášmu dýchaciemu systému. Pobyt tak bude nielen oddychovo-relaxačný, ale aj liečivý. Toto netradičné miesto ukrýva peknú manželskú posteľ aj jednoduché sociálne zariadenie, takže základné vybavenie pre vaše pohodlie nechýba. No dopriať si môžete aj pohár dobrého vínka ako súčasť ochutnávky. Tu dokonale platí, že v jednoduchosti je krása.

Tak čo? Už viete, ako netradične sa dá stráviť dovolenka na Slovensku? Tipov je dosť a prekrásnych miest ešte viac, verím, že si vyberiete. A pokojne sa s nami aj podeľte, ak niečo nové a pekné objavíte. Budeme sa len tešiť.