Vietor vo vlasoch, ale nohy v teple. 8 tipov na zohriatie v slovenských termálnych vodách.

Hoci nás za oknami ešte stále tešia slnečné lúče, príchod jesene sa už nedá zaprieť. Ja sa teším, lebo  toto ročné obdobie považujem za najkrajšiu sezónu. Teploty sú príjemné a nebezpečné úpeky sú už za nami. Počasie je stabilné, viditeľnosť na horách výborná, príroda hrá tými najkrajšími farbami a zaujímavé turistické miesta sú o čosi menej preplnené. Takže sa určite máme na čo tešiť.

Napriek tomu si myslím, že naše telo i hlava už začínajú pomaly reagovať na skracujúce sa dni. Aktivít stíhame možno o čosi menej, výkony zaznamenávajú svoj posledný vrchol a my sa budeme snažiť vyhľadávať relax a pohodu. Ak to cítite rovnako, ako ja, môžu vám moje tipy padnúť vhod. Po dychtivom lete sú totiž skvelým regeneračným miestom kúpaliská s termálnou a minerálnou vodou. No a práve tie som mala tentokrát v hľadáčiku.

Thermal Corvinus Veľký Meder

kupalisko_velky_meder_2jpg

VEĽKÝ MEDER TERMÁLNÍ LÁZNĚ - Vlnový bazén s detským bazénom s sprayparkom (thermalcorvinus.eu)

Termálne kúpalisko vo Veľkom Mederi možno netreba veľmi predstavovať. Už roky je obľúbenou slovenskou destináciou. Zrejme aj vďaka svojej blízkosti k hlavnému mestu, keďže leží len 66 km od Bratislavy. Nájdete ho presne medzi Komárnom a Dunajskou Stredou v prekrásnom prostredí. Celý aquapark je obohnaný asi 100 ha lesoparkom, takže si užijete aj prírodu, vyhľadávaný tieň a príjemnú zeleň. Kúpať sa tu môžete počas celého roka, keďže bazény i služby sú dostupné 365 dní v roku.

V letnej sezóne majú návštevníci k dispozícii 9 vonkajších bazénov s množstvom atrakcií, tobogánov či animačného programu. Mimo leta je k dispozícii najmä krytá časť kúpaliska, teda 4 vnútorné bazény, ale aj wellness, perličkový kúpeľ, masáž, biosolárium či saunový svet. Všetky bazény ponúkajú termálnu vodu s teplotou 26-38°C, ktorá má blahodarné účinky na liečenie kĺbových ochorení, ochorení chrbtice, svalovú únavu ale pôsobí priaznivo aj na celkovú regeneráciu organizmu.

Thermál Nesvady pri Nitre

kupalisko_nesvadyjpg

Galéria - Thermál Nesvady (thermalnesvady.sk)

Krásne vynovené kúpalisko objavíte v mestečku Nesvady v okrese Komárno neďaleko Nitry. Hoci som o kúpalisku Thermál Nesvady predtým nepočula, prekvapilo ma príjemným prostredím a čistotou. Je otvorené celoročne a tiež sa pýši geotermálnou vodou, ktorá môže mať priaznivé účinky na ľudský organizmus. Pri pravidelných návštevách v týchto bazénoch by ste mali spozorovať výraznú relaxáciu svalstva, zmiernenie svalového napätia v dôsledku zvýšenej športovej záťaže či intenzívnej fyzickej námahy a v neposlednom rade odbúranie stresu spôsobeného dnešným rýchlym životným štýlom.

kupalisko_nesvady_2jpg

Galéria - Thermál Nesvady (thermalnesvady.sk)

Na tomto peknom mieste objavíte 5 bazénov, celoročne sú však k dispozícii len 3 z nich. Ale ak si chcete dopriať oddych a regeneráciu, práve v nich to všetko nájdete. Relaxačno-zážitkový geotermálny bazén s teplotou 36-38°C, sedací geotermálny s teplotou až 39°C a ochladzujúci s osviežujúcou teplotou 18°C. Samozrejmosťou teplých bazénov sú masážne trysky, bublinky, vzduchové perličky, chrliče vody či hydromasáže.

Thermalpark Dunajská Streda

thermal_dunajska_stredajpg

Fotogaléria - Thermalpark Dunajská Streda

Aj v prostredí Žitného ostrova sa podarilo vybudovať rozsiahly areál, ktorý je zásobený liečivou geotermálnou vodou. Jej účinky poznali naši predkovia už dávno, takže my môžeme už len pokojne nadviazať na tradíciu. Thermalpark v Dunajskej Strede však vôbec nedýcha históriou, naopak patrí dnes medzi moderné zariadenia s množstvom zábavy a relaxu pre celú rodinu. Aj preto je jedným z najnavštevovanejších rekreačných stredísk južného Slovenska. Rozprestiera sa na ploche 18 ha a svojich návštevníkov láka liečivou vodou, ale aj množstvom programu a paletou kvalitných služieb.

Je otvorený celoročne a ponúka 4 vonkajšie bazény, ktoré poskytujú buď termálnu alebo pramenitú vodu s teplotou 28-39°C. Nechýbajú ani 4 vnútorné bazény s teplotou vody od 27-39°C. Ich termálna sila pôsobí priaznivo na pohybový aparát a pomáha organizmu pri regenerácii po úrazoch, zraneniach, operáciách či po nadmernom preťažení.

Bešeňová

besenova_1jpg

https://www.besenova.com/zazitky/vodny-park/tobogany

Termal park na Liptove si prisvojil označenie termálne srdce Liptova a asi nie je ďaleko od pravdy. Ide o atraktívnu a vyhľadávanú destináciu, ktorú stojí za to raz za čas navštíviť. Je tu skutočne príjemné prostredie, dobrá atmosféra a harmónia, ktorá dopraje odpočinok a relaxáciu. Geotermálna voda v Bešeňovej zároveň pôsobí priaznivo na pohybové ústrojenstvo a dýchacie cesty. Má tiež veľmi dobré výsledky pri liečbe urologických problémov, ale aj pozitívne účinky na psychiku človeka, uvoľnenie a regeneráciu.

besenova_2jpg

Foto a video galéria (besenova.com)

V areáli vás čaká 9 bazénov, ktoré sú celoročne prístupné, z toho 6 sa plní geotermálnou vodou s teplotou 28-38°C. Nechýbajú masážne trysky a bublinkové kúpele, tobogány pre deti a množstvo inej zábavy. Termal park sa však vyznačuje aj veľmi pekným wellness centrom s bohatým programom. Pravidelne sa venujú saunovým rituálom s rôznou tematikou, ktoré sú veľmi vyhľadávanou atrakciou. Odporúčam navštíviť.

 

Kúpele Lúčky

kupele_lucky_1jpg

AQUA - VITAL Park (kupele-lucky.sk)

Liptov je naozaj vzácnym slovenským územím. Je plný nádhernej prírody, ktorá umožňuje množstvo aktivít, no zároveň poskytuje jedinečné miesta na relax a regeneráciu. Myslím, že tento región je živým príkladom hesla, že príroda lieči. Telo i dušu.

V prekrásnom prostredí Chočských vrchov tu môžete objaviť výnimočné miesto, Kúpele Lúčky. Sú zásobované liečivou minerálnou vodou z dvoch vrtov, ktorá sa využíva v bazénoch, ale aj zdravotných kúpeľoch. Priaznivo pôsobí pri liečení a revitalizácii pri onkologických ochoreniach, chorobách tráviaceho ústrojenstva, chorobách z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulóznych chorobách dýchacích ciest, nervových ochoreniach, chorobách pohybového ústrojenstva, ženských chorobách či osteoporóze. Toto miesto má preukázateľne priaznivé účinky na ľudský organizmus a jeho revitalizáciu, preto sú kúpele aj zdravotníckym zariadením a pobyt v nich vám môže predpísať aj lekár.

kupele_lucky_2jpg

AQUA - VITAL Park (kupele-lucky.sk)

V ich AQUA- VITAL Parku na vás čaká vonkajší relaxačný bazén s teplotou vody 28-33°C a rôznymi atrakciami, rovnako tak aj oddychový sedací bazén s teplotou 33-35°C. K dispozícii je tiež vnútorný minerálny bazén s liečivou vodou s teplotou 33-35°C. Za návštevu stojí aj harmonický saunový svet, v ktorom si dokonalo oddýchnete.

Thermal park Vrbov

vrbov_2jpg

Thermal park Vrbov Galéria - Thermal Park Vrbov (termalnekupalisko.com)

Kúpanie v slovenských termálnych prameňoch má hneď niekoľko výhod. Okrem liečivých účinkov je väčšina z nich zasadená v naozaj prekrásnom prostredí s jedinečnými výhľadmi. Inak tomu nie je ani vo Vrbove. V malej obci pod malebnými Vysokými Tatrami vás môžu kroky zaviesť do Thermal parku Vrbov, kde vás budú tešiť výhľady na naše majestátne veľhory.

vrbov_1jpg

Thermal park Vrbov Galéria - Thermal Park Vrbov (termalnekupalisko.com)

Park je v prevádzke celoročne a na návštevníkov tu čakajú 4 exteriérové bazény, z ktorých 3 sú plnené termálnou liečivou vodou o teplote 26-38°C. Nechýbajú v nich trysky či perličkové kúpele, ktoré premasírujú stuhnuté svalstvo a spolu s termálnou vodou priaznivo pôsobia najmä na pohybové ústrojenstvo.

Meander Oravice

meander-oravicejpg

https://zdravie.pravda.sk/zdravy-relax/clanok/542462-zimne-kupanie-v-teplej-vode/

V prekrásnom rázovitom kraji Orava sa tiež môžu chváliť liečivou termálnou vodou. Ako na mnohých miestach našej krajiny, ani tu neostala nepovšimnutá a stala sa zdrojom príjemného ozdravného kúpania. Termálny vrt v Oraviciach zásobuje blahodarnou vodou všetky bazény v termálnom stredisku Meander Oravice a ich návšteva môže pomôcť najmä pri problémoch pohybového ústrojenstva, pri regenerácii po úrazoch i pri celkovej revitalizácii organizmu.

Teplá voda umožňuje pobyt vo všetkých bazénoch počas celého roka, takže ani v mrazoch vám tu nebude zima. Tešiť sa môžete na 4 bazény, vírivku i detský bazénik, všetky s teplotou vody od 28-38°C. Nechýbajú ani rôzne atrakcie, trysky, gejzíry, detské tobogány či umelé vlny. Ak hľadáte relax a zábavu v menšom, toto je ideálne miesto.

Thermalpark Šírava

thermal_ravajpeg

https://www.thermalsirava.sk/thermalpark-a-wellness/vodny-svet

Región Zemplín si dovolím nazvať baštou pre milovníkov vodných svetov. Ponúka množstvo vodných plôch, ktoré môžete využiť na kúpanie, zábavu, relax či regeneráciu. Objaviť tu môžete dosť veľa menších kúpalísk s uspokojivou kvalitou a menším počtom návštevníkov. Nadšenci prírodného kúpania môžu zavítať k brehom vodnej nádrže Zemplínska Šírava, kde sa to možnosťami a atrakciami doslova hemží. No a tí, ktorí hľadajú relax v teplej vode majú k dispozícii spa rezort Thermalpark Šírava.  

Voda v bazénoch parku pochádza z geotermálneho vrtu v obci Kaluža, je vysoko mineralizovaná a pôsobí priaznivo pri reumatologických ochoreniach a kožných problémoch. Návštevníci môžu využiť 4 vnútorné a 3 vonkajšie bazény s teplotou vody od 28-36°C počas celého roka. Nechýbajú v nich trysky, perličkové kúpele či hydromasáže. Súčasťou relaxácie môže byť aj saunový svet či SPA oddych, ktorý park tiež ponúka.

Jesenné počasie, ale i jesenná nálada, praje relaxu a oddychu. Všetko sa nám postupne a jemne spomaľuje no a naše telo nie je výnimkou. Doprajme mu preto dosť času, aby sa pripravilo na zmenu počasia, prichádzajúci mráz a kratšie dni. Doprajme mu rozmaznávanie a revitalizáciu napríklad aj v termálnych a minerálnych vodách našich kúpalísk či termal rezortov.