Kam za najkrajšími západmi slnka na Slovensku

Zimné obdobie so sebou prináša nielen klesajúce teploty, ale aj viditeľne kratšie dni. Zdá sa mi, že všetko robím potme, vstávam do práce aj prichádzam domov. Občas mi to uberá z energie a slnečné lúče mi veľmi chýbajú. Ale aj v týchto, na prvý pohľad nevýhodách, sa snažím nájsť niečo pozitívne. Napríklad také západy slnka sa dajú najlepšie užiť práve počas týchto dní. Zima ešte nie je treskúca a na zapadajúce slniečko nemusím čakať dlho do noci. Podľa mňa ideálny stav a situácia. Takže hor sa za prekrásnym farebným divadlom, ktoré dokáže poskytnúť končiaci sa deň. Mám pre vás pár tipov a rád ako na to.

Na čo netreba zabudnúť

zapad_vybaveniejpg

Počas slnečného dňa sa to nemusí tak javiť, ale po západe slnka je už skutočne chladno. Zima neodvratne prichádza a každá večerná hodina je chladnejšia a chladnejšia. Ak sa vyberiete pozorovať zapadajúce slnko, určite nezabudnite na teplé oblečenie. Hrubé páperové bundy, teplé čiapky, šály a aj rukavice. Dajte na seba niekoľko vrstiev a vôbec sa nebojte zababušiť sa viac, ako v bežné dni. Myslite na to, že budete najmä stáť alebo sedieť na mieste bez výraznejšieho pohybu.

To isté platí aj pre obuv. Teplé vlnené ponožky, ktoré vám nenavlhnú a nepremokavé topánky, ktoré neprefúka. Pomôcť môžu aj termo podložky, karimatky alebo podsedáky a pre tých zimomravejších je veľkou výhodou aj páperový spací vak.

Keď už obdivovať takúto prírodnú krásu, ja osobne si ju rada vychutnávam ako ozajstný fajnšmeker. Často mám so sebou kanvičku na kávu a maličký plynový varič. Ak idem na nejaké dostupné miesto, je to parádny relax. Pokiaľ je prístup náročnejší, dlhší a strmší a je potrebné brať so sebou viac vecí, dobre poslúži aj termoska s už pripraveným teplým čajom. Niečo sladké pod zub tiež nie je na zahodenie.

Nezabudnite na čelovku, nabitý telefón a samozrejme bezpečnosť. Ideálne, ak trasu poznáte a viete, že sa nestratíte ani nezraníte. Nechoďte sami, takáto nádhera sa vždy lepšie vychutnáva s priateľmi. Alebo im aspoň ohláste, že niekam idete.

Západ slnka vo vinohradoch

zapad_vinohradyjpg

https://www.visitbratislava.com/sk/cas-malokarpatskych-vinobrani/

Vinohrady boli pre mňa až do tohto leta úplne neprebádaná zóna. Predsa len, pre mňa boli v príliš nízkej nadmorskej výške, neboli tam skaly a mňa na nich pôvodne nič nelákalo. Ale v jeden letný víkend som sa rozhodla dať im šancu. A otvorili sa mi celkom nové obzory.

Vinohrady, sú farebné, malebné a z ich dôslednej usporiadanosti je cítiť láskavú starostlivosť. Staré kamenné pivničky sálajú históriou a hovoria o dlhej tradícii výroby vína, ale cítiť z nich aj rodinnú pohodou a šepkané ingrediencie. Pre mňa boli tiež úžasne voňavé, plné života, vášne a tajomstiev.

To najkrajšie, čo som tam objavila, bol však západ slnka. Tu som si úplne živo vybavila slová slovenského majstra: „Pokojný večer na vŕšky padal...“. Klesajúce žiarivé slnko počas teplého dňa vo mne vyvolalo úplný pokoj. Pomaly som vydýchla všetky starosti predchádzajúcich dní a povedala som si, že zajtra ma čaká nový začiatok. Na mňa takto pôsobili vinice na Tokaji, ale verím, že nezabudnuteľný zážitok sa dá nájsť aj v Malých Karpatoch, pri Nitre, alebo kdekoľvek vo vinohradoch na južnom, strednom či východnom Slovensku.

Západ slnka pri zrúcaninách

zapad_pusty_hradjpg

https://www.beautifulslovakia.sk/zrucanina-pusteho-hradu

Mám vo svojom okolí hneď niekoľkých známych, ktorí sú veľkými obdivovateľmi zrúcaných hradov a kostolíkov. Dlho som nerozumela ich nadšeniu. Veď, čo sa už dá pozorovať na rozhádzaných kameňoch a rozvalinách? Po viacerých spoločných výletoch som však trošku zmenila pohľad.

Návštevu si vždy dobre naplánujú a o pôvodnej stavbe si toho veľa naštudujú. Celkom ma potom prevalcovali zaujímavými informáciami. Neobvyklé stavebné techniky využité pri hradbách či strelné veže vystavané s nesmiernou presnosťou. Vyhľadávanie strategických miest, ktoré slúžili ako pozorovateľne alebo presné umiestnenie konkrétnych miestností. Mená vplyvných panovníkov, ktorí tam vládli, zaujímavé rodinné historky, krvavé legendy. Ak sa na zrúcaniny pozriete takto, sú to všetko silné príbehy, ktoré stoja za povšimnutie.

Nehovoriac o tom, že si veľmi dôsledne určili aj čas, kedy vyraziť. Zažiť totiž západ slnka na takomto mieste dáva histórii ešte krajšiu atmosféru. Oveľa intenzívnejšie cítite prítomnosť starých čias, lepšie rozumiete, prečo si vybrali pre stavbu práve toto miesto, užívate si daný končiaci okamih. Romantické, nostalgické, ale magické až rozprávkové zároveň.

Na vyhliadkových vežiach

bachledka_3jpg

https://penzionskijezersko.com/foto/

 

Už viete, že sa celkom rada dívam z výšky. Nie však smerom dole, aby som sa cítila veľká, ale skôr do diaľky, aby som dokázala vidieť čo najviac. Preto mám rada aj rozhľadne či chodníky korunami stromov. Umožňujú nám vidieť veci z inej perspektívy.

Najprv nás vystavia menšej skúške. Musíme totiž prekonať strmší výstup až na vrchol. Či už sú to schody, svahy, či plošiny. Neskôr nás donútia potlačiť strach z výšky, neskôr prekročiť prah nedôvery voči konštrukcii či počasiu a nakoniec nás odmenia prekrásnymi výhľadmi.

Ja som si užila na takejto rozhľadni aj nádherný západ slnka. Severovýchod Slovenska je mojou srdcovkou, takže toto kráse divadlo mi ponúkol Chodník korunami stromov v Bachledovej doline. Ale verím, že je aj mnoho iných krásnych miest, kde sa to dá zažiť. Rozhľadní v našej krásnej krajinke pribúda a sú stále na krajších a menej navštevovaných miestach. Takže si tam možno užijete nielen hru farieb, ale aj pokojný večer a ničím nerušenú pohodu.

Západ slnka pri vode

zapad slnka_lipt_marajpg

https://www.visitliptov.sk/zaujimavosti/veza-kostola-panny-marie-liptovska-mara/

Večerná prechádzka popri hrádzi alebo pri brehu jazera má tiež svoje čaro. Hoci som horal telom aj dušou musím uznať, že západ slnka pri vodnej hladine má rovnako magický náboj. Vodná plocha spôsobí, že svetlo trochu inak dopadá, inak sa láme, a preto nám umožňuje vidieť celkom iné obrazy.

Prekrásne západy si môžete užiť napríklad pri Liptovskej Mare. Ak ste fanúšikmi trošku teplejšej klímy, využiť zase môžete Zemplínsku Šíravu alebo Domašu.

No ak chcete prežiť skutočne jedinečný zážitok, vyplávať môžete napríklad aj doprostred jazera a vyčkať na západ slnka priamo na vode. Napríklad na Štrbskom plese si môžete prenajať lodičku a užiť si výnimočné chvíle celkom romanticky. Je to naozaj čarovný pocit.

 

Západ slnka na horách

zapad_horypng

https://slovander.sk/tajomno/kde-sa-koncia-povery-a-zacina-sa-pravda-o-tribecskom-stvoruholniku/

Nakoniec moja srdcovka. Západ slnka v horách je pre mňa vždy dych berúce predstavenie. Nielen preto, že som s dobrými priateľmi a čistou hlavou na miestach so sviežim vzduchom, ale najmä preto, že vidím prírodu v jej sile a kráse. Plne si tu uvedomujem, akí bezmocní voči našej Zemi sme.

Tiež ale vnímam, aký je to zázrak, že nech sa v našom živote stane čokoľvek, slnko večer zapadne, zahodí všetky denné starosti a ráno vstane zase. Silnejšie, teplejšie, plné energie a entuziazmu. Preto radím, snažme sa od prírody čo najviac sa naučiť.

To najkrajšie, čo nám môžu z výhľadov naše slovenské hory ponúknuť nájdete napríklad na Kľaku, Veľkom Choči, Rysoch, Kôprovskom štíte, Kráľovej Holi, Ďumbieri, Babej hore. Ale je určite aj mnoho iných miest, kde si chodíte oddýchnuť od každodenných starostí a nabrať novú energiu. Každý z nás má predsa svoju tajnú lásku.

Občas každý z nás potrebuje zo seba zhodiť stres. Zabudnúť na krivdy či neúspechy uplynulých dní a znova sa plne nadýchnuť. Pre mňa niečo také symbolicky predstavuje západ slnka. Pomáha mi hodiť za hlavu všetko zlé a plne myslieť na to, že hneď zajtra začína nový deň. Skúste niečo z mojich tipov, možno vám pomôžu prevetrať hlavu preplnenú myšlienkami.