Slovenské vinárstva, ktoré potešia aj turistické duše

Občas môže byť lákadlom turistov nielen krásny výhľad, ale aj potešenie chuťových pohárikov. Veď nemusíme byť vždy len ošľahaní studeným vetrom či upotení od nastúpaných výškových metrov. Úžasným zážitkom je aj nečakaná kombinácia vnemov: lahodná chuť, omamná vôňa a dokonalosť jemných farieb. To všetko v sebe ukrývajú slovenské vína. A teda, je z čoho ochutnávať. Poďme spoločne objaviť úžasné slovenské vinice.

História pestovania vína na Slovensku

trna_2jpg

(autor: Peter Macek)

Vínna réva je pravdepodobne staršia, ako ľudstvo samo. Pôvodne šlo o divo rastúcu rastlinu, ktorú ľudská práca i starostlivosť zošľachtili a postupne rozšírili do sveta. Vedci sa domnievajú, že vinič hroznový pochádza z údolia riek Eufrat a Tigris, kde sa už pred tisíckami rokov vyrábalo hroznové víno. Trvalo však veľmi dlho, kým sa rozšírilo do celého sveta.

Na Slovensko sa víno dostalo zrejme vďaka Keltom, no najväčšie zásluhy patria Rimanom. Ich predajné a dobyvateľské cesty, čulý obchodný styk na hraniciach, no hlavne dovoz rôznych rastlín či tovarov zabezpečili aj počiatky pestovania viniča v našej krajine. Jeho prítomnosť na našom území sa datuje od 1. storočia nášho letopočtu. Bohužiaľ, až do začiatku 17. storočia bolo víno z týchto oblastí považované za málo kvalitné, a teda za víno priemernej akosti. Našťastie sa slovenskí vinári nevzdali a postupne dopestovali vína, ktoré sa dnes tešia európskemu uznaniu.

 

Malokarpatská vinohradnícka oblasť

malokarpatskajpg

(https://www.mrvastanko.sk/o-nas)

Malé Karpaty sú utešeným, nevysokým strednohorským pásmom. Ukrývajú v sebe nádherné kúty, ktoré sa dajú objavovať vďaka turistike, lezeniu či na bicykli. A práve v tejto oblasti sa rozprestiera aj slovenská najintenzívnejšia vinohradnícka oblasť. Zahŕňa v sebe 12 vinohradníckych rajónov a spolu 120 obcí, ktoré pochádzajú z 3 podoblastí: Vinohrady Záhoria, Malokarpatské vinohrady a Vinohrady na nížinách a pahorkatinách severného výbežku Malých Karpát a východne od Malých Karpát.

Vinohrady Záhoria majú na pestovanie vína ťažšie a drsnejšie klimatické podmienky. No ak ste už počuli o Skalickej frankovke či Skalickom rubíne, pochádza práve z tejto oblasti, ktorá je známa produkciou predovšetkým červeného vína.

Malokarpatské vinohrady sa často označujú za klenotnicu vinohradníctva na Slovensku. Najmä južné svahy územia majú ideálnu klímu a môžu sa pýšiť produkciou bieleho vína vysokej kvality, predovšetkým veltlínov. Severné časti ostávajú verné produkcii červeného vína, Frankovky modrej alebo Modrého Portugalu.

Z poslednej oblasti zase pochádzajú pomerne všestranné mladšie vinárstva, ktoré sa nebránia aj novým a moderným odrodám. Devín, Muškát moravský, Alibernet či Dunaj už začínajú tvoriť samozrejmú súčasť ich ponuky.

Ak by ste sa chceli presvedčiť o kvalite a hodnote vinárstiev v Malých Karpatoch na vlastnom jazyku, odporúčam na jeseň využiť projekt Otvorené viechy. Vďaka nemu máte možnosť navštíviť vinice osobne, zoznámiť sa priamo s majiteľmi, spoznať ich príbeh, vidieť ich radosť, keď sa práca vydarí a víno chutí. Veľmi príjemne vás môžu prekvapiť aj malé, menej známe či úplne neznáme vinárstva, ktoré dýchajú rodinnou atmosférou, pohostinnosťou a láskavosťou.

 

Vinohradnícka oblasť Tokaj

trna_3jpg

(autor: Peter Macek) 

Je najmenšou vinohradníckou časťou na Slovensku, no možno ju považovať za jednu z najvzácnejších. Tvorená je len 7-mimi vinohradníckymi obcami, ktoré pestujú prevažne biele odrody sladších vín. Furmint, Lipovinu a Muškát žltý. Vďaka svojim klimatickým podmienkam patrí k 5-tim oblastiam na svete, v ktorých je možné dopestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín. Toto územie je teplé, mierne suché s chladnou zimou a potrebným úhrnom zrážok. Typickým znakom je dlhá a suchá jeseň s hmlistými ránami, ktoré podporujú tvorbu cibéb.

A čo sú cibéby? Sú to svrknuté bobuľky hrozna, ktoré zoschli na koreni viniča. Spravidla bývajú napadnuté ušľachtilou plesňou a obsahujú vysokú cukornatosť. Preto sú mimoriadne vhodné na výrobu prírodne sladkých vín. Práve nimi je tokajská oblasť výnimočná a jedinečná. Ak by ste si nevedeli vybrať, ktorú pivničku navštíviť, ja odporúčam vinárstvo Ostrožovič.

Tento typický vinársky kraj môžete spoznávať aj na bicykli. Vďaka krásnym cyklocestám sa tu môžete pokojne a bezpečne zatúlať, jazdiť malebnými zákutiami a objavovať staré vinice ešte z čias protitureckých bojov.

 

Východoslovenská vinohradnícka oblasť

orechovjpg

(https://regia-tt-sro-pivnica-orechova.business.site/)

S územím Tokaja hraničí najmladšia slovenská vinohradnícka oblasť, Východoslovenská. Rozprestiera sa na území 3 historických regiónov: Abova, Zemplína a Turne. Dokopy ju tvorí 88 vinohradníckych obcí, no najväčší spracovatelia sú v okolí Tibavy a Orechovej.

Táto časť Slovenska má typickejší kontinentálny ráz. Počasie je stabilnejšie, podnebie suché, teplé a mierne. Zimy však bývajú studené a drsné, najmä v severnejších oblastiach. Svoj vplyv tu má aj vyhasnutá sopka v pohorí Vihorlat. Týmto podmienkam je prispôsobený aj výber pestovaných druhov hrozna. Výborne sa tu darí odrode Rýzling vlašský, ktorá zaberá prevažnú časť. Nájdete tu však aj oblasti s Ruladskými odrodami či so špičkovým Tramínom červeným. Odrodám červeného hrozna sa tu veľmi nedarí a pestuje sa minimálne. Mojou srdcovkou je Pivnica Orechová. Široká a pestrá ponuka, vínka ľahké, ale aj sladké, jednoducho každý si nájde to svoje.

Návštevu viníc môžete pokojne spojiť aj s objavovaním neznámych hradov a zámkov, kaštieľov či zrúcanín. Nájdete ich tu pomerne veľa a určite vám spestria vychádzku v tomto regióne.

Južnoslovenská vinohradnícka oblasť

chateau_belajpg

(https://wineplanet.sk/vinarstvo/chateau-bela)

Je najteplejšou vinohradníckou oblasťou Slovenska. Suché podnebie s miernymi zimami a dostatkom slnečných lúčov predurčili aj výber hrozna, ktoré sa tu pestuje. Najlepšie sa tu darí muškátovým odrodám Rízlingu, ale aj pinotovým odrodám Rulandské šedé, Rulandské biele či Chardonnay. Toto územie sa teší aj červeným odrodám, Frankovke modrej a Cabernetu Sauvignon. Svoje miesto tu však získali aj obľúbené novošľachtence Devín a Dunaj.

Južnoslovenská vinohradnícka oblasť je tvorená 129 vinohradníckymi obcami, ktoré patria do 8 rajónov. Ak ste ešte nenavštívili Chateau Belá, určite odporúčam urobiť si tam aspoň prechádzku. Nádherný areál, priam dokonalé prostredie a nezabudnuteľná atmosféra. Nenechajte si to ujsť.

Tento kút Slovenska sa teší veľkej obľube aj vďaka množstvu kúpalísk a termálnych prameňov. Telu tu teda môžete dopriať dokonalý relax. Oddýchnuť si pri príjemnej teplote v termálnom kúpeli, dopriať si masáž a na záver dňa potešiť aj chuťové kanáliky.

Stredoslovenská vinohradnícka oblasť

movinojpg

(https://slovenskycestovatel.sk/item/vinarstvo-movino)

Ide zrejme o najmenej známu vinársku oblasť na Slovensku, no s veľkým potenciálom do budúcna. Zahŕňa 107 vinohradníckych obcí, ktoré spadajú do 7-mich rajónov. Jedným zo známejších je Vinárstvo Movino. Hoci pre mňa sú ich vína suchšie, niekoho poteší práve to.

Toto územie má vhodné klimatické podmienky na pestovanie viniča. Je tu teplé podnebie, ktoré vie zabezpečiť dostatok slnečného svitu a južné svahy zároveň chránia rastliny pred mrazom. Zimy sú miernejšie s primeraným množstvom zrážok.

V týchto podmienkach sa dobre darí bielym odrodám Tramín červený, Veltlínske zelené či Müller Thurgau. V týchto druhoch, premenených na víno, môžete zacítiť i vôňu a chuť lúčnych kvetov. Z červených odrôd sa tu dopestujú najmä známe druhy ako Frankovka modrá, Svätovavrinecké či Modrý Portugal.

Nitrianska vinohradnícka oblasť

nichtajpg

(https://www.vinoteka-vinaren.sk/vyrobcovia-importeri/vino_nichta/)

Rozsiahla a veľmi kvalitná vinohradnícka oblasť s najdlhšou tradíciou výroby vína na Slovensku. Práve tu sa zachovali pozoruhodné historické dôkazy o existencii vinohradníctva u nás. Nájdete tu typické hajlochy či vinohradnícke chyžky, ktoré sú dôkazom staviteľstva spätého s pestovaním viniča a výrobou vína. Svoje kroky teda môžete smerovať aj k týmto zaujímavostiam.

Podnebie na tomto území je teplé, s dlhým slnečným svitom a miernymi zimami. Klimatické podmienky a dlhoročné skúsenosti vinárov tak predurčujú túto oblasť na produkciu tých najkvalitnejších vín v našej krajine. Je tvorená 9 vinohradníckymi rajónmi so 158 obcami. Mňa v poslednom období príjemne prekvapilo menšie rodinné Vinárstvo Nichta. Skvelá atmosféra, úžasná starostlivosť a rodinný prístup.

Z pestovaných odrôd sa tu darí najmä bielym muštovým, objavíte tu teda Rízling vlašský, Veltlínske zelené, Tramín červený či Rulandké biele. Červené druhy sa pestujú vo veľmi malom množstve, hlavne však Frankovka modrá a Svätovavrinecké.

Niekedy každý horal či turista potrebuje oddych. Jednoducho vyložiť nohy, pustiť dobrú hudbu, zapáliť sviečku a dopriať si pohár lahodného vína. A ak si ho môže vybrať sám, zo skvelej ponuky slovenských vinárov, nie je nič lepšie. Skúste aj vy ochutnať plody našich viníc a pracovitých rúk. Tak nazdravie!