Kam na výlet: Top 8 historických skvostov Slovenska

Premýšľali ste niekedy nad tým, ako sa u nás žilo kedysi? Aká vlastne bola naša krajina, kde boli jej hranice a aký význam mali naše mestá? Slovensko je taký malý kus zeme, ktorý sa rozprestiera v ťažkom hornatom teréne a náročnom prostredí. Ako to tu vyzeralo predtým? Mnoho odpovedí dávajú úžasne zachovalé historické mestá. Sú to skutočné unikáty, ktoré stojí za to spoznať.

8 najkrajších historických miest na Slovensku

Objavte top destinácie kam na výlet

kosice 1JPG

Metropola východu je nielen druhým najväčším mestom Slovenska, ale aj prekrásnym historickým sídlom. Rozprestiera sa na rieke Hornád a už od nepamäti bola významným jadrom Východných Karpát. Písomná história mesta siaha do obdobia roku 1230 odkedy sa pomaly a postupne stalo centrom kultúry, remesiel, vzdelanosti i obchodu.

Mesto v roku 1342 získalo výsadu slobodného kráľovského mesta. V roku 1369 obdržali Košice, ako prvé mesto v Európe, kráľom podpísanú erbovú listinu, no a v 15. storočí boli druhým najväčším mestom Uhorska (Bratislave patrilo až 3. miesto). Všetky tieto fakty prispeli k tomu, že sa v Košiciach postupne budovalo nádherné centrum mesta, ktoré je dnes najväčšou mestskou pamiatkovou rezerváciou na Slovensku. Jeho jadro tvorí Hlavné námestie s rušnou pešou zónou a objavíte tu takmer všetky najvzácnejšie historické skvosty mesta.

Pri prechádzke niekdajšou metropolou Abova by ste nemali vynechať Dóm sv. Alžbety, ktorý je dominantou námestia a priľahlý park so spievajúcou fontánou. Rovnako tak Urbanovu vežu či samostatne stojacu kaplnku sv. Michala. Nádych histórie ponúka aj stredoveké mestské opevnenie, ale aj zrekonštruované podzemie mesta, napríklad Dolná brána. V súčasnosti sa využíva ako netradičná galéria či koncertná sieň. Pri návšteve Košíc určite stojí za to aj prekrásna botanická záhrada, ktorá má tiež bohatú históriu.

Bardejov

bardejovjpg

https://www.facebook.com/photo/?fbid=4864841116899443&set=a.470597061765571

Historický klenot východu, ktorý sa pýši niekoľkými oceneniami. Tým najvzácnejším ale určite je zaradenie mesta do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Starobylé mesto píše svoju históriu pravdepodobne od roku 1241. V roku 1376 sa Bardejov stal slobodným kráľovským mestom a vo svojom najväčšom rozmachu pokračoval v 15. a 16. storočí. Rozvoj obchodu, remesiel, ale aj myšlienky renesančného humanizmu prinesené z Nemecka zanechali v meste svoju stopu a dodali mu unikátny charakter.

Tým najvzácnejším z pohľadu histórie sú pamiatky v historickom centre mesta, ktoré je mestskou pamiatkovou rezerváciou. Obdĺžnikové námestie tvorené učupenými domčekmi, ktoré stoja jeden vedľa druhého, s typickou architektúrou a zladenými farbami mnohých prekvapia. Vytvárajú úžasný jednotný symbol histórie, navyše obohnaný hradbami mestského opevnenia, ktoré sú najzachovalejším stredovekým obranným systémom na Slovensku. Mesto zdobí aj budova bývalej radnice, kostol sv. Egídia, či františkánsky kláštor s kostolom.

 

Levoča

Levoajpg

Foto: Archív OOCR Tatry-Spiš-Pieniny

Hovorí sa o nej ako o historickom poklade severného Spiša. Rovnako ako Bardejov sa hrdí zápisom do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Levoča sa v listinách prvý krát spomína okolo roku 1249, veľmi rýchlo sa z nej však stalo prosperujúce mesto so silným vplyvom nemeckých kolonizátorov. V roku 1271 ju dokonca povýšili na hlavné mesto Spoločenstva spišských Sasov. Hybnou silou mesta bol obchod a remeslá, ktorý postupne nadobudol až medzinárodný charakter. Levočania predávali nielen do Krakova, ale aj do Benátok a svoje výrobky ponúkali na trhoch po celom Uhorsku.

To najvzácnejšie z Levoče je bezpečne chránené veľmi zachovalým a pomerne rozsiahlym súborom mestských hradieb, ktoré ohraničujú aj mestskú pamiatkovú rezerváciu. Dominantou Levoče je rímskokatolícky farský Kostol sv. Jakuba, ktorý v sebe ukrýva svetový unikát. Neskorogotický drevený oltár sv. Jakuba, ktorý bol zhotovený z lipového dreva v dielni Majstra Pavla z Levoče. So svojou výškou 18,6 m je najvyšším oltárom tohto druhu na svete.

Námestie ponúka aj radnicu s atypickými arkádami, meštiansky Thurzov dom, či povestnú klietku hanby. Ak vás lákajú pútnické miesta, nad Levočou sa týči azda to najznámejšie na Slovenku. Mariánska hora sa každoročne v júli stáva miestom stretnutia tisícok veriacich.

Kežmarok

Kemarokjpg

Foto: Archív OOCR Tatry-Spiš-Pieniny

Nenápadné podtatranské mestečko ponúka nielen prekrásne pohľady na naše veľhory, ale aj bohatú históriu a vzácne pamiatky. Na Spiši už oddávna patril k sídlam kultúry, remesiel či vzdelanosti a postupne sa stal centrom Karpatských Nemcov žijúcich na Slovensku.

Mestské výsady získal Kežmarok už v roku 1269 a slobodným kráľovským mestom sa stal v roku 1380. Prekvitali tu najmä remeslá a cechy na vysokej úrovni. Tým najznámejším bol cech kežmarských súkenníkov a plátenníkov, ktorí predávali svoje výrobky až do ďalekého Albánska či Grécka.

Centrum Kežmarku je súčasťou mestskej pamiatkovej rezervácie a je tvorené meštiackymi domami s typickou architektúrou. Od radnice a reduty vás Hradná ulica prevedie celým mestom až k pýche Kežmarku, ktorou je jeden z najzachovalejších hradov mestského typu na Slovensku.

Prezrieť by ste si mali aj Baziliku sv. Kríža, najstaršiu a najkrajšiu renesančnú zvonicu na Spiši, no najmä drevený evanjelický artikulárny kostolík, ktorý je pamiatkou zapísanou v UNESCO. Ide o jedinečnú drevenú stavbu postavenú bez jediného kovu z tisa a červeného smreka. Mimoriadnu hodnotu má aj interiér kostolíka, predovšetkým však jeho organ s drevenými píšťalami.

Banská Štiavnica

stiavnicaJPG

Perla schovaná pod úpätím Štiavnických vrchov. Nenápadné mestečko s obrovskou historickou hodnotou, ktorá bola zapísaná aj do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Banská Štiavnica bola kedysi veľmi významným banským mestom, keďže ťažbe drahých kovov sa v Štiavnických vrchoch úspešne darilo. Často ju označovali aj ako „strieborné mesto“, pretože sa tu vo veľkom ťažila najmä strieborná ruda. V 18. storočí bolo mesto dokonca najväčším centrom ťažby drahých kovov v habsburskej monarchii.

Okolo ťažby sa teda točil celý život a celá história mesta. Bola tu založená najstaršia uhorská banícka škola, z ktorej sa neskôr stala Banská akadémia. Dnes určite natrafíte na Múzeum baníctva či množstvo zachovalých štôlní, ktorými sa dá fárať do podzemia a spoznávať históriu ťažby.

Za prehliadku stojí aj historické centrum mesta, predovšetkým priestor medzi Trojičným a Radničným námestím, ktorý doslova dýcha históriou. Objavíte Trojičný stĺp, budovu radnice či Kostol sv. Kataríny. V neposlednom rade odporúčam navštíviť dychberúcu Kalváriu s prekrásnymi výhľadmi na mesto.

Kremnica

kremnicaJPG

Kým v Banskej Štiavnici sa ruda ťažila, v Kremnici sa už ďalej spracovávala na niečo praktické. Groše, mince, platidlá, medaile, čo sa len zapáčilo. Práve vďaka tomu bola Kremnica kedysi jedno z najbohatších miest Uhorska.

Výsady slobodného kráľovského a banského mesta získala v roku 1328. Medzi týmito privilégiami bola aj možnosť raziť mince, ktorú už v roku 1329 Kremničania využili a začali raziť prvé uhorské groše. Popri nich sa razili aj kremnické dukáty, ktoré boli mimoriadne obľúbené pre svoju krásu a kvalitu.

Historické centrum mesta je mestskou pamiatkovou rezerváciou. Jeho jadro tvorí Štefánikovo námestie s mestským hradom. Pri jeho návšteve by ste nemali obísť prekrásny Kostol sv. Kataríny, Hodinovú vežu, trojičný barokový stĺp, ale ani budovu najstaršej mincovne na svete.

Trenčín

Treniansky-hrad-12jpg

https://visit.trencin.sk/trenciansky-hrad/?

Najvýznamnejšie mesto Považia a niekdajší domov významného uhorského panovníka dýcha skutočne dávnou históriou. Prvá zmienka o osade na tomto území totiž siaha až do roku 1111. Najväčší rozmach však mesto zažilo počas panovania Matúša Čáka Trenčianskeho, ktorý v tom čase vlastnil približne 30 slovenských hradov a bol vládcom takmer celého územia dnešného Slovenska. Aj preto ho často história označuje ako „pána Váhu a Tatier“.

Trenčín získal v roku 1412 výsadu slobodného kráľovského mesta a odvtedy sa začalo budovať jeho najvplyvnejšie obdobie na Česko-Slovenskom pohraničí.

Mimoriadne zaujímavou pamiatkou mesta je nápis na strmej stene trenčianskej hradnej skaly, ktorý poodhaľuje prítomnosť rímskych legionárov na tomto území a ich víťazstvo nad Kvádmi už v roku 179. Pravdepodobne tu mala svoje miesto rímska osada Laugaricio, ktorá je dôkazom expanzie cisára Marca Aurélia až do strednej Európy.

Neprehliadnuteľnou dominantou mesta je samozrejme Trenčiansky hrad s povestnou Studňou lásky, za návštevu stojí však aj Mestská veža s krásnymi výhľadmi na mesto, Piaristický kláštor a kostol na Mierovom námestí či Mariánska hora.

Slovenské historické miesta sú skutočne najkrajšie mestá na Slovensku. Zážitok z ich energie podľa mňa nepokazí ani horšie počasie. Možno práve príjemná hmla prežiarená len nepatrnými lúčmi slnka im dodá tú pravú atmosféru. Či už si kladiete otázku kam na výlet alebo hľadáte tipy na výlety plné histórie, nasledujúci zoznam vám určite poskytne inšpiráciu.