Viete, kam sa chodí za hviezdami? Spoznajte slovenské hvezdárne a planetária.

August je mesiacom, ktorý už oddávna patrí k tým najlepším na pozorovanie hviezdnej oblohy či Mliečnej dráhy. Lákadlom sú často úžasné perzeidy, ktoré pri svojom padaní vyčarujú na nebi nádherné divadlo. Vesmír však ponúka oveľa viac zaujímavostí, ktoré vedia nadchnúť malých i veľkých. Najviac sa o ňom dozvieme v slovenských hvezdárňach a planetáriách. Umožnia nám takmer dokonalý dotyk s neznámym svetom, odborníci vysvetlia detaily či podrobnosti a my máme šancu otvoriť dvere nielen detskej fantázii. Viete kde slovenské hvezdárne či planetária hľadať a čo ponúkajú?

Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove

hvezdare_Hurbanovo_2jpg

https://hvezdarne.vesmir.sk/programy-a-podujatia/clanok/4173-26-cyklus-psa/

Druhá polovica 19. storočia sa zapísala do histórie nebývalým záujmom o prírodné vedy. Vo svete i v Rakúsko – Uhorsku bolo mnoho vedcov, pozorovateľov a vplyvných osobností, ktoré sa sústredili na čo najpresnejšie merania a výsledky práve v oblasti astronómie. Aj vďaka ich záujmu sa začali zakladať nové, moderné hvezdárne a observatória. Takto vznikla v roku 1871 aj hvezdáreň v Hurbanove.

Jej zakladateľ, Dr. Mikuláš Thege Konkoly, bol mimoriadne vplyvným astronómom, členom Uhorskej akadémie vied a oceňovaným bádateľom. Prístroje do svojej hvezdárne vyberal obzvlášť precízne, dbal na ich dômyselnú konštrukciu a veľmi intenzívne ich aj používal. Aj preto patrila hvezdáreň v Hurbanove medzi najznámejšie vedecké inštitúcie v Európe.

Dnes je táto hvezdáreň ústrednou hvezdárňou a koordinuje činnosť ďalších astronomických zariadením na Slovensku. Stále sa zaoberá odbornou, vedecko – výskumnou činnosťou, slúži však aj širokej verejnosti a má kultúrno vzdelávaciu úlohu. Ponúka množstvo prednášok, filmov či dobrodružstiev, ktoré dokážu predstaviť vesmír v takom obraze, ako ho nepoznáme. Pracuje so školákmi od základného stupňa, vedie astronomický krúžok, ponúka individuálne aj hromadné komentované prehliadky. Veľmi obľúbenou atrakciou je digitálne planetárium, v areáli však môžete objaviť aj veľké slnečné hodiny či sochu Mikuláša Kopernika.

Hvezdáreň v Hurbanove môžete navštíviť od pondelka do piatku, vo vybraných hodinách. Najlepšie však urobíte, ak svoju návštevu vopred ohlásite a na prehliadke sa dohodnete.

Vihorlatská hvezdáreň v Humennom

vihorlatska_hvezdarenjpg

https://www.facebook.com/Vihorlatsk%C3%A1-hvezd%C3%A1re%C5%88-v-Humennom-429399683815863/photos/1375345552554600

Táto hvezdáreň sa už takmer 70 rokov venuje pozorovaniu živej hviezdnej oblohy pomocou špecializovaných teleskopov či ďalekohľadov a patrí k významným centrám astronomického vzdelávania. Bola založená v roku 1952 v regióne Horného Zemplína. Jej budova v centre Humenného sa pýši neprehliadnuteľnou 4 metrovou kupolou, ktorá umožňuje pohodlné pozorovanie vesmírnych úkazov.

Krásne nočné nebo môžete vďaka hvezdárni skúmať ďalekohľadom typu Cassegrain s priemerom hlavného zrkadla 250mm. Na pozorovanie a zákres slnečnej fotosféry zase slúži Teleskop typu Kepler s priemerom 80mm.

Vihorlatská hvezdáreň ponúka aj mnoho prednášok a seminárov v pohodlnej sála, ktorá slúži až pre 77 poslucháčov. Veľmi zaujímavý podujatím hvezdárne sú spoločné pozorovania nočnej oblohy aj s odborným výkladom. V Humennom sa organizujú vždy v pracovné stredy od 21:00. Ale tu je tiež potrebné si termín vopred dohodnúť.

Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika v Hlohovci

hvezdaren_hlohovecjpg

https://trnavske.radio/2022/02/27/hlohovecka-hvezdaren-v-sobotu-praskala-vo-svikoch/

História tohto zariadenia siaha k aktivite niekoľkých zanietencov, ktorí boli fascinovaní pozorovaním nočnej oblohy a jej nádherných úkazov. Založili si astronomický krúžok a vďaka svojmu úsiliu a nadšeniu získali aj svoj prvý ďalekohľad. Zostavili a skonštruovali ho tak, aby bol prenosný a umožnil im sledovať hviezdy na rôznych miestach. Zároveň sprostredkovali zážitok z týchto javov aj širšej verejnosti a výrazne tak prispeli k popularizácii astronómie na našom území.

Ich aktivita pokračovala seminármi, prednáškami a spoločnými komentovanými pozorovaniami, až v roku 1958 vyústila do slávnostného otvorenia hvezdárne. Dnes sídli v Hlohovci a je štvrtou hvezdárňou, ktorá bola na Slovensku otvorená po 2. svetovej vojne.

Zariadenie vďaka observatóriu umožňuje kochať sa pohľadmi na živé večerné nebo a vo svojom planetáriu ponúka aj projekciu Mliečnej dráhy. Planetárium má kapacitu 56 miest a na svoju kupolu premieta umelú oblohu.

Ako väčšina zariadení tohto typu aj v Hlohovci sa snažia pritiahnuť pozornosť a vzbudiť záujem už u tých najmenších. Ponúkajú programy pre deti už od materskej školy a rôznymi ukážkami, projekciami či seminármi im približujú život v ďalekom vesmíre.

Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika slúži aj širokej verejnosti a umožňuje aj individuálne vstupy. Všetko je však potrebné vopred vytelefonovať a dohodnúť.

 

Hvezdáreň a planetárium v Prešove

planetarium_presovjpg

https://astropresov.sk/sliders/obloha-nad-nami/budova-planetaria-v-presove/

V súčasnosti patrí prešovská hvezdáreň k jedným z najmodernejších pracovísk na Slovensku. Už pri svojom vzniku sa budova hvezdárne tešila osobitej architektúre. Snaha o inakosť, kúzlo evokujúce vesmír sa premietlo do vnútorných priestorov, ale aj do samotnej stavby. Mnohí vraveli, že v Prešove v roku 1984 pristálo „skutočné UFO“.

Odvtedy prešlo planetárium niekoľkými zmenami a rekonštrukciami, poslednou v roku 2021. Dnes vás v Prešove privíta skutočne moderný priestor, ktorý sám o sebe vzbudzuje chuť a nadšenie objaviť všetko, čo ponúka.

Hvezdáreň sa hrdí 10 metrovou kupolou, ktorá pojme až 68 ľudí a dokáže im sprostredkovať nevšedný zážitok. Vášniví pozorovatelia si môžu vyskúšať aj moderné ďalekohľady či teleskopy. Planetárium sa po modernizácii teší z kompletnej digitalizácie programovej ponuky, takže v hviezdnej sále vás privíta prekrásna umelá obloha. Slúži najmä pre výchovno-vzdelávacie účely a na priblíženie krás vesmíru všetkým vekovým kategóriám.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove ponúka veľa prednášok, pozorovania nočnej oblohy, ale aj rozhovory o mytológii, počasí a mnohom ďalšom. Stačí si vybrať z ich ponuky a svoj čas si vopred rezervovať.

Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom

ziar_n_hronomjpg

https://www.cas.sk/clanok/2685709/hvezdaren-v-ziari-nad-hronom-laka-unikatnou-atrakciou-zazitok-na-ktory-nezabudnete/

Vznik hvezdárne v Žiari nad Hronom je tiež spätý s astronomickým krúžkom, ktorý založili nadšení pozorovatelia hviezdnej oblohy. Postupne sa rozrastal a tešil sa väčšej obľube, čo viedlo k finálnemu založeniu Okresnej hvezdárne. Na jej základoch v podstate funguje hvezdáreň a planetárium až dodnes.

Zaujímavosťou je, že amatérski bádatelia združení v astronomickom krúžku dostali od mesta Žiar nad Hronom v roku 1967 k dispozícii starú vodárenskú vežu. Tú si postupne prerobili to takej podoby, aby mohla slúžiť ako astronomická pozorovateľňa. Vďaka veľkej šikovnosti, dômyselnosti a zručnosti vtedajších konštruktérov sa pôvodné ďalekohľady, hoci po menšej modernizácii, používajú aj dnes. Stále slúžia na skúmanie a zaznamenávanie vesmírnych úkazov a to aj pri novodobých pozorovacích programoch.

V súčasnosti má planetáriu a hvezdáreň pomerne bohatý program pre rôzne vekové skupiny. Organizuje veľa prednášok, besied, premietania filmov, videoprojekcií či pozorovania nebeských telies a úkazov na dennej i nočnej oblohe. Umožňuje aj individuálne alebo rodinné vstupy či pozorovania, stačí vopred zavolať a dohodnúť si svoju predstavu.

Planetárium v Košiciach

planetarium_kejpg

https://stm-ke.sk/sk/pobocky/planetarium/zakladne-informacie

Hlavné mesto východu tiež ukrýva zákutia, kde sa dajú objavovať tajomstvá vesmíru. Na pozorovanie voľnej oblohy a úkazov je v meste priveľa svetelného smogu, preto si tu živé nočné nebo až tak veľmi neužijete, objavíte tu však hneď 2 planetária.

Prvé a zároveň najstaršie planetárium na Slovensku je súčasťou Slovenského technického múzea a bolo sprístupnené pre návštevníkov v roku 1975. Dnes je to moderné pracovisko vybavené špičkovým projekčným planetáriom, ktoré si môže naraz vychutnať 40 pozorovateľov. Vďaka špeciálnemu vybaveniu premieta pohľad na nočnú oblohu zachytenú aj z južnej, aj zo severnej pologule. Vidieť môžete aj objekty, ktoré sa na nebi dajú pozorovať voľným okom, dozviete sa mytologické príbehy hviezd a rôzne zaujímavosti o planétach a galaxiách.

Druhé planetárium s hvezdárňou si našlo svoje miesto v Centre voľného času Domino. Ide o pomerne veľké pracovisko s kapacitou sály až 78 ľudí a priestrannou 10 m kupolou. Tá čiastočne umožňuje aj voľné pozorovanie oblohy, ale len pri veľmi priaznivých podmienkach.

Planetárium sa snaží pracovať s deťmi a mládežou, organizuje rôzne semináre, prednášky, besedy, ale aj spoločné pozorovania oblohy spojené s rôznymi príbehmi a legendami. Zamerané sú najmä na aktuálne dianie na oblohe a poslucháčom priblížia to, čo môžu práve pozorovať.

Ak aj vás lákajú neznáme a vzdialené zákutia ešte stále neprebádaného vesmíru, vyberte si niečo z mojich tipov. Zavolajte a dohodnite si individuálnu prednášku, alebo si vyberte z ponúkaného programu hvezdární a planetárií. Myslím, že z tohto zážitku bude očarený nielen detský, ale aj dospelý pozorovateľ.